BOJKOTTA DERBYT. Gais biljettansvarige har skickats fram av grönsvart för att ta debatten om biljettpriser och bojkott. Han heter Johan Gunnebo och igår kunde ni höra honom på Kanal Glenn debatterandes mot Supporterklubben Änglarnas Anders Almgren om derbypriser och bojkott.
Observera, följande är inte ett tidigt 1:a aprilskämt. Bilderna från Facebook är autentiska.
BaraBen.com undrade lite kring hur herr Gunnemo resonerat i tider av prissättning. Enligt hans egna uppgifter har det ju nämligen pågått en närmast frenetisk kartläggning av vad folk är sugna på att betala. Här är svaren vi fann på Gunnebos öppna Facebook-profil:
Detta säger Gais biljettansvarige, nu i söndags. Efter att debatten om bojkott först blossat upp. Den här mannen är Gais offentliga ansikte inom dessa frågor. Proffsigt värre, visst är det? Noterbart är även att han skriver "jag", inte "Gais", som att detta är en personlig vendetta för honom och att det är han, inte Gais, som styr och ställer...
Gunnebo värderar sitt Gais och fotbollen högt efter förra säsongen...
Gunnebo visar på stor vilja att samarbeta med Blåvitt, på alla vis...
Gunnebo går igenom varje Gaisares "existensperiod", där han ifrågasätter om det är värt att gå igenom eländet ännu en säsong...
Gunnebo har gått in i en viktig fas av biljettprisarbetet inför säsongen. Han stilstuderar nu likvärdiga evenemang som Gais hemmamatcher...
Efter detta intensifieras Gunnebos stilstudier av likvärdiga arrangemang. Här arrangerar Gais en hockeyträning, knäböjandes har ni Gais lagkapten. Nu förstår vi varför Gunnebo och Christer Wallin hela tiden jämför med Frölunda Indians i sina bortförklaringar om prisfiaskot. De tror helt sonika att de spelar i Elitserien.
Nu går Gunnebo in i den viktiga fasen av att analysera och beräkna alla konkurrenters prisnivåer. Här väger han in alla de delar som han tycker är viktiga för en balanserad prisnivå. Speciellt viktigt är det att tänka på de lag som han kan göra biljettparaleller till...
Var det någon som undrade varför Gais har chockhöjda biljettpriser? Härmed är gåtan löst.
Shalke04 tar 120 till 140 kronor för en ståplatsbiljett på Arena AufSchalke. Malmö FF tar 160 kronor för en klackbiljett mot HIF på Swedbank Arena. IFK Göteborg tar 195 kronor för en klackbiljett till sina derbyn. Gais tar 380 spänn för en plåt till övre kortsidan mot IFK.
BOJKOTTA DERBYT. Det är PANIK i Gais nu, de är livrädda att tappa en jätteinkomst från en massivt bojkottande blåvit publik. Men problemet är att de slår i luften och försöker ge billigare biljettalternativ - i efterhand - till endast en av många grupper som drabbats hårt av deras extremt dyra prissättning.
"Gais backar i biljettkriget Kritiken mot Gais biljettpriser har varit hård. Nu backar de grönsvarta. - Med facit i hand hade vi lite för höga biljettpriser, säger Johan Gunnebo biljettansvarig i Gais."
"Sänkningen kommer innebära att personer mellan 4 och 18 år kommer att betala en jämn 100-lapp. Tidigare låg priset för samma platser på 365 kronor."
Nu ser det ut att finnas runt 12-13 000 lediga platser på arenan och Gais ser nervöst att knappt en biljett säljs efter att Supporterklubben Änglarna och flera mindre blåvita grupperingar uppmanat till bojkott. De vet att de inte fyller arenan på egen hand utan behöver en stor, STOR, andel blåvita för att lyckas med detta.
En användare på Alltid Blåvitts forum tog sig tid att räkna de derbybiljetter som fortfarande fanns till salu i dag:
"...det för närvarande 8 964 lösbiljetter till försäljning till matchen på iticket...
Hoppas detta en gång för alla gör det uppenbart att de grå sektionerna på iticket INTE är slutsålda, utan helt enkelt bara spärrade för försäljning tills vidare (antingen så att Gaissupportrar skall få förtur, eller för att skapa hype). Troligen är mellan 4000-4500 biljetter sålda, och då räknar jag med de 3400 årskorten."
Detta är ett tydligt bevis på att bojkotten fungerar. Gais biljettansvariga och Gais ordförande, hävdade bägge för endast ett dygn sedan att deras priser inte bara var rimliga (Johan Gunnebo, biljettboss i Gais påstod bland annat att deras undersökning om priserna var den mest omfattande som gjorts!) utan att priserna faktiskt låg lägre än exempelvis Frölunda Indians och de andra svenska storlagen.
Detta var dock naturligtvis helt fel. Inkorrekt. Lögner. Vårt exempel här på BaraBen.com var från hur Malmö FF satt prisnivåerna på den nya arenan i Skåne. I derbyt mot Helsingborg, deras profilmatch och stormatch, kostar biljetterna inte ens i närheten av det Gais vill ha ut.
Malmö FF tar 160 kronor för en biljett som motsvarar 380 kronor i Gais prissättning. Varför ljuger ledningen i Gais? Varför försöker de dölja det faktum att de medvetet försöker utpressa den stora blåvita supporterskaran på enorma summor för att subventionera billiga årskort till Gaisarna själva?
I skrivande stund arbetar Supporterklubben Änglarna och BaraBen.com för att ta fram alternativa platser för oss blåvita att se Gaisderbyt på. Tanken är att en stor lokal i centrala Göteborg, förhoppningsvis med runt 1 000 platser, skall hyras för att vi som bojkottar kan se matchen tillsammans med våra blåvita vänner och bekanta. Detta blir en styrkemanifestation som visar att även om Gaisarna själva tycker det är ok att deras klubbledning beter sig åt som de bästa krösusarna - så står vi blåvita mot den galopperande prisutvecklingen!
Vi bojkottar era vansinnespriser. Detta är konsumentmakt, kära Gais.
Er produkt är inte värd dubbla priset av det Blåvitt begär, ens när ni möter änglarna själva. Någon gång måste det vara nog och måttet vara rågat. Den dagen är kommen - bojkotta Gais!
DERBYBOJKOTT. Det känns mer och mer som att jag inte lever i samma värld som gaisarna. När Gais ordförande Christer Wallin ska försvara prissättningen jämför han väldigt konstigt. Han jämför med Frölunda indians.
För det första är hockey inte fotboll, för det andra är Scandinavium en betydligt mindre arena med betydligt färre platser, vilket innebär att man behöver högre pris för att få in motsvarande pengar. För att spegla lite hur sjukt det är att jämföra mellan dels dessa sporter, och även dessa lag kan man notera följande:
Säsongen 2008 hade Gais ett hemmasnitt på 5 224. Säsongen 2008 hade Frölunda ett snitt på 11 688.
Inte nog med att Wallin väljer att jämföra sitt sketna mitt/bott-lag i Allsvenskan med ett topplag i Elitserien. Än roligare blir hans fortsatta fösvar:
"...när vi släppte biljetterna mot Örgryte sålde vi slut på två dagar."
Observera att biljetterna för Gais hemmamatch mot Öis ännu inte är släppta, eftersom de möts först efter uppehållet. Matchen Wallin syftar på är alltsåÖis hemmamatch, med Öis biljettpriser, som inte är i närheten av de ockerpriser Gais valt att köra med den här säsongen.
Till sist kan vi återvända till jämförelsen med Frölunda Indians. Den är en lögn. Det var billigare att se Frölunda Indians, till och med efter höjda slutspelspriser, än vad det är att se Gais den kommande säsongen. Där har ni er jämförelse.
FAIR PLAY. En Ängel är alltid för Fair Play. Men vad menar vi med Fair Play egentligen?
Alla minns vi Glenn Strömbergs vackra änglaflykt genom luften i Sveriges VM-kvalmatch mot Tjeckoslovakien på Råsunda den 5 juni 1985. Stig Fredriksson passar Glenn Strömberg som tunnlar tjecken Jan Berger och rusar in med bollen i tjeckiskt straffområde. Väl där faller Glenn Strömberg på absolut ingenting och domaren Eamonn Farrell blåser straff. Robert Prytz slår in straffen och Sverige tar ledningen med 1-0 med mindre än kvarten kvar att spela. (Strax därpå fastställer Lasse Larsson slutresultatet till 2-0 efter pass av Torbjörn Nilsson.)
Glenn Strömberg är i dag en fotbollsikon, och när incidenten på Råsunda tas upp är det mest som en rolig krumelur i Glenns fantastiska karriär. Men vad är det som gör att vi gärna överser med en del sorts fusk men blir oerhört upprörda över andra sorters fusk? Vi hyllar i dag Glenn Strömberg, men Ludmila Engquist är stigmatiserad.
Det fulaste en idrottsman kan göra i dag är att dopa sig. "Stäng av fuskarna på livstid" ljuder fältropet. Varför det? Var ligger skillnaden mellan att tillskansa sig själv en otillbörlig fördel genom att äta otillåtna medel än att filma sig till en straffspark? Fusk som fusk?
Eller hur skall vi se på en målvakt som i desperation fäller en motståndare som sprungit sig fri? Visst - målvakten blir utvisad och det blir frispark eller straffspark. Men varför stämplar vi inte målvakten som en fuskare trots att han medvetet bryter mot regelverket och mot spelets idé?
Och vilka regelbrott uppfattar vi som helt okontroversiella? Om Adam Johansson försöker stjäla 10 meter vid ett inkast? Om Pontus Wernbloom köttar ner en motståndare på mittfältet? Eller om Hjalmar Jonsson använder handen utan att domaren ser det?
Jag tror det är två saker som avgör hur upprörda vi blir. Den första är intentionen. Det är sin sak att i stridens hetta bryta mot reglerna - en annan sak att utanför matchsituationen
förbereda regelbrott (som doping).
Den andra är konsekvensen. Vi minns Glenn Strömbergs filmning eftersom den blev matchavgörande. Hade Prytz missat straffen hade Strömberg filmning vilat i glömskans sjö. Ett stulet inkast blir sällan matchavgörande.
Allt kan hända i stridens hetta. Men att vara Blåvit är att ha stil. Så jag vill gärna se ett IFK Göteborg som i år går till spel på en nya arena och som inte filmar, inte tjuvar inkast och framförallt inte gnäller på domaren. En sådan stil kräver självbehärskning. Den som har självbehärskning har också nyckeln till segern.
INIFRÅN BLÅVITT. Förlust i går då. Oroväckande vet jag inte om det är men det är klart att det aldrig är bra att förlora. Men igår saknades det ändå rätt många spelare. Tänk på att Bärkroth är relativt ny och även om han har spelat en del på försäsongen så blev han ju skadad efter typ 15 sekunder.
På samma sätt har Olle har inte lirat så mycket under försäsongen och Sellas sista match var en halvlek mot Banyoles för två veckor sedan. Det finns en hel del att jobba med, men jag är inte orolig. Jag hoppas att det ska vara fräscha och lätta ben på gång nu, annars har vi ju tränat fel. Men jag känner mig rätt fräsch, det är bara tajmingen och sånt som ska finslipas i en vecka nu.
Jag tycker det e helt sjukt att förbundet lägger två U-21 läger i veckan innan Allsvenskan startar, men det är ju förvisso UEFA-datum, så det vet man ju om och det är ju även samma för alla lag som har spelare med där. Det är även bra för de spelare som inte spelat så mycket att få en match i benen, som Sana och Dyre.
Det kommer det säkert finnas en viss revanschkänsla nu efter ett par förluster. Men samtidigt börjar det gro en "vi ska visa alla"-känsla också. Alla som helt plötsligt börjar tvivla på oss bara för vi torskar någon träningsmatch ska få se. Efter Fredrikstad var ju allt frid och fröjd och nu är det typ "kris" plötsligt. Nej, men ärligt, vad är det med vissa...?
Det är sådan skillnad på alla enskilda matcher under försäsongen. Folk tänker inte på hur vi har tränat under veckan, eller en sådan sak som att vi varit på gräs för första gången här hemma just inför en match, att vi kanske har andra förutsättningar innan just den matchen jämfört med förra och sådant. Sedan går det inte att jämföra träningsmatcher med seriematcher, det är en helt annan uppladdning och förberedelse inför tävlingsmatcher. Man kan snacka om att man ska förbereda sig på samma sätt inför alla matcher, men det går inte. Du kan inte vara lika taggad inför Lilleström på Backavallen som du är inför Helsingborg i en seriepremiär.
Jag önskar jag kunde det, men det finns inte...
Vi har lirat rätt mycket på plats och där tycker jag att vi hellre ska spela på bra planer och känna att touchen och sånt finns där - än att bollen hoppar och studsar och att man känner sig bara kass på en gräs(åker)plan. Visserligen kommer det hoppa och studsa en del nu i början av Allsvenskan, men sådant accepterar man på ett annat sätt i en viktig match
Jag såg att stora delar av supporterskaran ska bojkotta Gaisderbyt och det känns ju tråkigt att det inte ska vara fans där, men jag förstår varför det är aktuellt. På ett sätt känns det tråkigt men jag förstår mycket väl varför man diskuterar det det hela. Men jag är inte så insatt att jag egentligen kan uttala mig om det mer än så.
Sedan har det ju varit en stor snackis kring bytet av inmarschmusik. Den nya låten av Joel Alme är grym, den é fantastiskt bra. Detta kan bli riktigt coolt. "Heja Blåvitt" kommer ju alltid att finnas med i bakgrunden ändå. Jag hörde "Snart skiner Poseidon" för ungefär en vecka sedan och jag tror att många i laget har lyssnat en eller två gånger efter det.
Inför en match så märker jag inte så mycket på uppvärmningen, men när man vet att det kommer precis när man går in genom spelargången och om alla sjunger med är det riktigt häftigt. I Djurgården finns ju "Sjung för gamla Djurgårn" och det var alltid en mäktig känsla att kliva in på Stadion till den, en extra tändning, verkligen.
Här har vi alla förutsättningar att få det häftigt, en ny låt, "alla" verkar gilla den och dessutom en ny arena där ljudet kommer bli bra som fan. Det luktar succé. Än så kan jag inte texten men några gånger till så sitter den nog hyfsat. Jag brukar lära mig texter rätt fort och har bra minne när det kommer till sådana grejer.
Jag hittade en grym lookalike-snubbe på Butlers i Trollhättan förra året. Visst är han lik?
Nu inför premiären har man en känsla av att det är helt jävla underbart att det äntligen börjar, kan inte fatta att försäsongen är över. Det har känts bra inför säsongen i år, som om den varit lättare på nåt sätt, mer fotboll och inte så himla mycket ren löpning. Ändå är vi bättre tränade, men kanske mer fotbollstränande, bättre förberedda för matchspel vill jag tro.
Utanför allt kring fotbollen är det mycket med grabben nu. Han är 14 månader och lär sig nya grejer hela tiden. Hans favvogrej är att göra saker som han vet att han egentligen inte får göra som att stoppa grejer i munnen, pilla på glas som står i skåpen, ta på allt, kasta saker på golvet och så vidare.
Dessutom så älskar han att sparka boll med, hehe. Jag lär honom att göra mål på vardagsrumsbordet, det gillar han vettu, varje gång så jublar jag och då börjar han klappa händerna och ropa heja heja...
Förresten så måste ni måste kika på vår nya lagbild här på BaraBen. Den är världsklass, fan vad rolig, vissa av gubbarna ser typ verkliga ut haha. Kolla Kalle, det ser ut som Stig Fredriksson. Bästa bilden ever.
En sak till, jag diskuterade med några Frölunda-killar om huruvida vi skulle möta de i fotboll och hockey. Fredrik Pettersson och Karl Fabricius menar på fullt allvar att vi inte skulle slå dem med 10-0 på 2x30 minuter med flygande byten.
Jag tror de hade slagit oss med 40-0 på en period i hockey. Men på en halvleks fotboll, jag tror jag att vi skulle krossa dem med runt 7-8 kanske 10 bollar.
DERBYBOJKOTT. Som de flesta vet har Gais oacceptabla derbypriser skapat ett himla liv bland oss Blåvita. Efter detta har Supporterklubben Änglarna uppmanat till Bojkotta matchen - för att visa Gais att vi inte tolererar överpriser.
Ju mer uppmärksamhet detta får i media desto bättre, för då förmedlas informationen om bojkott vidare utan att man behöver lägga ner alltför mycket tid att ringa/sms:a till alla man känner.
Så kära Änglar, dra ert (första)strå till stacken och förmedla detta vidare på bästa möjliga sätt. Varför inte börja med att gå med i den växande bojkott-gruppen på Facebook?
Gå med och bjud in alla vänner med Blåvita sympatier så att budskapet når i princip alla som tänkt gå på matchen. Pumpa inte in pengar i Gais när de uppenbart försöker utnyttja oss.
SMÅTT & GÔTT Den förre Blåvittbacken Steinar Pedersen lirade ytterback i gårdagens Lilleström. På bilden här nedanför så jagas han av Tobias Hysén, de respektive lagens bättre spelare, faktiskt.
Steinar var dock konstigt nog inte mottaglig för publikens uppmaningar i stil med "ge oss ett självmål för gamla tiders skull". Högst märkligt beteende av honom.
Men Tobias Hysén kom inte mycket billigare undan. Han gjorde en fin rusch längs sin kant och fick kvickt höra "det där får du blogga om sen". Vi får väl se om så blir fallet.
@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@
IFK tog noll kronors inträde till gårdagens träningsmatch mot Lilleström på Backavallen. Det finns i alla fall ett lag i den här staden som vet att man tar betalt i förhållande till produktens faktiska värde...
@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@
BaraBen erfar att den nyblivne styrelseledamoten i IFK Göteborg, Palle "Jeans" Stenberg, blivit tillfrågad att börja blogga. Ännu återstår det att se om han vågar göra det och i så fall om han bloggar under eget namn eller pseodunym. Det skulle kunna bli ett kul initiativ, eller bara väldigt fel. Det återstår att se. Och nej, det är inte BaraBen.com som frågat "Mister Jeans", här på Blåvittbloggen så har styrelsen ingen röst, i dubbel bemärkelse.
@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@
Jag undrar - har Stefan Selakovic deklarerat än?
@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@
Backavallen är en fenomenal multiarena. Amerikansk fotboll, Européisk fotboll och friidrott. En state of the art anläggning med andra ord. Där kan väl Häcken spela sina hemmamatcher framöver, perfekt storlek för deras publik...
@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@
Förbundskaptenerna valde Adam (Johansson) före Erik Edman, som inte har spelat några ligamatcher efter sin knäskada. – Erik är lite rostig och vi bedömde att han inte var redo för att möta världsspelare av den här klassen, säger assisterande förbundskapten Roland Andersson. (Aftonbladet)
Från det här läser jag endast in en sak - Roland Andersson anser att Adam är redo att möta världsspelare av Ronaldos kaliber. Nu lär det knappast, tyvärr eller hur vi nu vill uttrycka det, dröja allt för länge innan internationella scouter gör samma bedömning. Då kan vi räkna med seriösa bud på Adam som är en spelare med potential att lira i ligor än den holländska eller danska, det är en sak som är säker. Hoppas att Håkan Mild har mage att ta rejält betalt för honom med.
Ni vet, ta betalt i förhållande till produktens värde...
@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@
Att se William Atashkadehs glädje efter att han klippte dit 1-1 målet är sådant som gör allt värt det. Det är pur och fin glädje direkt från hjärtat och det påminner en om att allvaret börjar först nästa helg. Då börjar vi om på noll och glömmer de senaste skitmatcherna. Det var på "skoj", nu är det allvar.
FELDGRAUS FEMMA. Med nästan en hel startelva borta på landslagssamlingar var det ett decimerat Blåvitt lag som fick ställa upp mot Lilleström i genrepet inför Allsvenskan. Eller ja, något genrep var det ju kanske inte eftersom majoriteten av spelarna inte kommer att starta mot Helsingborg om lite drygt en vecka. Lilleström, som redan hunnit med att spela två omgångar i ligan såg lite mer vana ut vid match men IFK stod ändå upp bra genom matchen och 2–2 hade inte varit helt orättvist sett till chanserna som skapades.
Lillestrøm SK, hemma 5 poäng: Lillestrøms klack - Ja, det var ingen som riktigt förstod vad en mellanstadieklass (eller nåt...) med norska barn gjorde på Backavallen, men liv förde de och ramsor kunde de också. Det här var ingen godtycklig skolklass med bristande fotbollskunskaper. Nej, det sjöngs, buades, hånades och skrattades precis som vilken klack som helst, bara att det gjordes i falsett. Matchens behållning. 3 poäng: Tobias Sana - Matchens behållning, på plan. Sana är väldigt intressant som innermittfältare, med en teknik som är mer än funktionell och en spelförståelse som öppnar upp för fina lägen. Vågar dessutom skjuta när läge bjuds, vilket annars saknades rejält i dagens match. 2 poäng: Tomas Olsson - Har förmågan att spela enkelt som ingen annan. Och i allmänhet är enkelt bra, vilket TO ofta visar prov på. I dag visade han även prov på att han kan spela med finess också, när han lobbade fram bollen till ett Hysénskt friläge som dock inte resulterade i mål. Han slarvar dock lite väl mycket i bland och slår bort de enkla bollarna. 1 poäng: Mikael Dyrestam - Får en poäng för sin insats som högerback, gick sällan bort sig och låg rätt, men vågade gå framåt när det fanns läge och spelade vårdat. Är ju egentligen mittback men med lite övning är det inte omöjligt att Dyre skulle kunna bli en riktigt bra högerback också.
Shalke04 tar 120 till 140 kronor för en ståplatsbiljett på Arena AufSchalke. Malmö FF tar 160 kronor för en klackbiljett mot HIF på Swedbank Arena. IFK Göteborg tar 195 kronor för en klackbiljett till sina derbyn. Chelsea tar runt 350 kronor för en klackplåt till Stamford. Gais tar 380 kronor för en biljett på övre kortsidan mot Blåvitt.
Välkommen till en ding ding värld.
BOJKOTT. När biljettpriserna till Gais hemmamatcher släpptes tog det hus i helvete. Göteborgs Atlet & Idrottssällskap hade nämligen försökt sig på en ekonomisk kupp i samband med detta. Kuppmakarna var Gais ledning och objektivet var att blåsa tusentals blåvita fans på pengar. Nu vänder sig blåvita sittplats-, ståplats-, liggplats- och sovplatssupportrar sig mot Gais biljettvansinne.
Gais tanke - att tjäna ett par miljoner kronor på IFK Göteborgs stora supporterskara genom att ta ut sanslösa överpriser och räkna med att blåvita supportrar går med på vad som helst för att få se IFK spela. Metoden - ta ut hutlösa ockerpriser på biljetterna till derbyt Gais- IFK Göteborg. Resultatet - Tusentals Blåvittsupportrar kan bojkotta matchen för att se den på tv. Inte bara för vår egen skull, men för alla de tystade Gais:arnas skull, som med häpnad tvingas se hur deras klubbledning sätter helt vansinniga biljettpriser.
När BaraBen vid lunchtid på torsdagen lade upp priskartan för Gais hemmaderbyn så blev hundratals läsare ilskna, uppretade, provocerade och rent ut sagt förbannade. I kommentarsfälten och på forum enades de i ett och samma mantra: bojkotta bortaderbyt mot Gais.
Gais prissättning är i dag den absolut mest offensiva i Allsvenskan. Priserna stiger i en enorm takt och speciellt snabbt stiger de tyvärr till derbyn mot Blåvitt och Öis. Här vill Gais klubbledning pressa IFK Göteborgs supportrar på sanslösa överpriser. Prissättningen är så bisarr att det nu är dyrare att se ett av Gais hemmaderbyn än att besöka ett av många internationella storlags hemmamatcher. Gais klubbledning är därmed inte bara en fara för Göteborgs som fotbollsstad, de hånar sina egna supportrar genom att sätta priser som måste betecknas som rena ockerpriser.
BaraBen förmedlar därför över 100 läsares krav på bojkott.
Nackdelen - minskat verbalt stöd till våra elva spelare. En stegrad anda av bojkott och missunnsamt beteende mellan de konkurrerande allianslagen. En situation där fullsatta hus och folkfester vid derbyn, kan bli ett minne blott.
Fördelen - en tydlig markering mot Gais biljettpriser och en generell protest mot prisstegringen som Gais ledning driver på - med sina supportrars tysta medgivande. Men en bojkott är även en skarp markering mot Gais taffliga försök att utpressa hängivna blåvita och sina egna supportrar, för klubbkassans profit.
Om Gais vid en bojkott inte lyckas sälja ut Gamla Ullevi, alternativt klarar att fylla den med sponsorbiljetter och evenemangssupportrar så visar det fotbollssverige och nationella medier att kärnsupportrarna inte tar skit av det här slaget. Men risken med en bojkott är även att vi får en spiral av detta beteende från de göteborgska supportrarna, likt bortaresebojkotten som AIK och Hammaby har. För det är faktiskt möjligt att Gais lyckas med konststycket att sälja ut Gamla Ullevi, trots en bojkott från Supporterklubben Änglarna och BaraBen.com. Jag ställa mig högst skeptisk till om de klarar av att få lapp på luckan, men effekterna av bojkott skulle faktiskt kunna sabotera Blåvitts långsiktiga biljettförsäljning.
Men blir det en bojkott så samlas vi på pubar, vi samlas på restauranger, vi samlas hemma hos vännerna. Vi ser matchen på annan plats och stärker därmed inte Gais klubbkassa med någon extra miljon. I hjärtat och hjärnan vet våra blåvita hjältar ute på det gröna fältet att vi finns med dem och bärgar segern med vårt mäktiga stöd från håll. De stärks av vår markering, vi stärks av deras svar.
En bojkott är en signal till Gais om att det inte är ok att bete sig som svin. Att respektera både oss motståndarfans men även sina egna supportrar. Det är inte rätt, det är inte ok att tvinga trogna grönsvarta supportrar att betala mer än Chelsea eller Shalke04 på en av deras hemmamatcher. Det är helt galet. Effekterna av en bojkott kan slå mot intresset för göteborgsfotbollen på sikt, men kan blåvita fans stå mot instinkten att bojkotta bortaderbyt? Tänk på att biljettpriserna för övre kortsidan till en början låg på 420 kronor. Det nuvarande priset på 380 kronor är alltså en justering, neråt. Så här värderar Gais, GAIS, sin produkt.
Smakar blod och grön banan i munnen Eftersvetten rinner Hemma nu Väskan innanför dörren Skon hänger sig en sekund för länge I huvudet: missad målchans, feltajming i lägen totalt misslyckad helt värdelös Svart svart svart svart ilska Luktar mat Det är soporna.
INMARSCHLÅT. I dag blev det klart. Änglarna tog rätt beslut. Den sjätte april bör alla ha lärt sig texten till vår nya inmarschlåt: "Snart skiner Poseidon". BaraBen ser mycket positivt på bytet, som ligger helt rätt i tiden. Nu har vi allihopa knappt två veckor på oss att öva, öva, öva och när vi gjort det så kan vi öva lite till. Nu ser vi till så att den här låten sitter ordentligt när Djurgården kommer hit för att få känna på vårt premiärstryk!
Text: Joel Alme- Snart skiner Poseidon
När vi går genom staden över broar och torg med doft av salt ifrån havet minns vi glädje och sorg och vi minns första gången när änglarna sjöng hur vårsolen värmde och vintern var glömd
ooooh när vi kastar våra tomma glas finns det alltid nån med hjärtat kvar född ur hav och himmel står vi kvar för vi glömmer aldrig denna stad
vi såg hur du halta' vi såg hur du sprang med tårar på kinden och hjärtat i brand med längtan i bröstet du stod där och sa snart skiner Poseidon och Blåvitt står kvar
ooooh när vi kastar våra tomma glas finns det alltid nån med hjärtat kvar född ur hav och himmel står vi kvar för vi glömmer aldrig äääänglarnaaa
HANKINS KRÖNIKA. Jag satt på The Queen med ett gäng och kikade på fotboll i helgen när Paul Scholes plötsligt flimrade förbi på en av skärmarna. Hans intryck på en, från otaliga Premiership-matcher och inte minst den "klassiska" Wembley-attacken mot Håkan Mild, är sådant som formar ens uppskattning, eller i alla fall uppfattning till sporten.
När jag undrade varför han får så lite speltid nu för tiden så hade min polare en teori om att tiden har hunnit fatt dobbermannen Scholes. Tydligen hade de berättat på Canal+ att senaste gången Manchester Utited förlorade två matcher i rad i ligan inträffade när Scholes var en av två röda som fick rött. Det var i april 2005 och nu var ämnet återaktualiserat eftersom han tillsammans med Rooney, utvisades i förlustmatchen mot Fulham.
Den här gången fick Scholes och Rooney rött kort, mot Everton 2005 så drabbades Gary Neville och Scholes, något Canal+ kommentator Jonas Dahlqvist upprepar på sin blogg.
Av någon anledning så gick mina tankar till Pontus Wernbloom. Han har under det senaste året, efter omskolningen till forward, fått ta skit för att han filmar för mycket. Han drabbas naturligtvis hårdare av den här kritiken eftersom allmänheten har en bild av Pontus som en "köttare", en hård och tuff spelartyp. Sådan var han ju vid sitt genombrott i Blåvitt.
Jag är naturligtvis medveten om att det finns tusen saker som skiljer dem åt, Scholes och Wernbloom. Men där Scholes har blivit en gammal hårding som nöter bänk, så har Pontus Wernbloom gått motsatt väg och behållit sin startplats. Han har inte tvingats tillbaka av tiden utan istället lyckats anpassat sitt spel efter det som tiden kräver av honom. Om det nu är så.
När jag jämför spelartyper som fanns i Allsvenskan i början av 1990-talet, när jag började gå på fotboll regelbundet, så minns jag tuffingarna som fanns och tog utrymme i varje lag. Minst en "köttare" per lag hade uppgiften att löpa sönder motståndarna, tackla allt som rörde sig och sätta sig i respekt för både media, publik som spelare. Den där killen börjar bli utrotningshotad.
När samma tanke går till Allsvenskan 2008 och nu även Allsvenskan 2009 så är rollen inte längre självskriven. Många, kanske de flesta lag, saknar nu den där killern helt och hållet. Spelet bygger, i alla fall i tanken, på ett konstruktivt rullande eller ett snabbt kontrande där det helt enkelt inte finns tillräckligt med platser bland de elva för att ge utrymme åt en Vinnie Jones eller Håkan Mild. En del kanske pekar på BaraBen-aktuella Henrik Rydström eller vår egen Gustav Svensson, men här talar vi om städgummor med helt andra egenskaper än de som råskinnen i generationen före dem kunde skryta med.
Och få respekt för.
Tragiskt men sant, men jag tror att köttarns tid är förbi. Varför det är så här har jag inget enkelt svar på. Men i dag finns det knappt en enda spelare som skapar en förhandsskräck - hos något allsvenskt lag. En kille som vi till varje pris vill undvika och hålla våra stjärnor borta ifrån, en kille som per automatik är en skaderisk för alla i närheten av honom. När inte ens "köttarn" själv, Pontus Wernbloom, har kvar dessa egenskaper så måste man fråga sig om detta är en tragik som helt enkelt ligger rätt i tiden. Eller så är det inte tragiskt alls.
MARKNAD. I mitten av november förra året gjorde Kanal Glenn en radiointervju med ansvarig för årskortsförsäljning och publikrektrytering i IFK; Andrej Häggblad. Vi pratade om förutsättningarna med nya arenan, olika detaljfrågor och vi avhandlade en del frågor kring vad som förväntades gällande årskorts- och biljettförsäljning. Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och tiden är därmed verkligen mogen att följa upp denna intervju. Speciellt med tanke på vad som väntar om bara ett par timmar, klockan 11.00 onsdag förmiddag, då biljetter till alla vårens resterande matcher släpps.
Ett par veckor efter vår intervju drog årskortsförsäljningen igång, och Andrej uttryckte då att man hoppades att man nästan skulle fördubbla antalet sålda årskort gentemot förra årets ca 4000 sålda. Hur ser läget ut just nu, Andrej?
- Vi har siktat mot att sälja uppemot 7 000 årskort inklusive partners vilket nästintill skulle innebära en fördubbling. I dagsläget har vi sålt ungefär 5 300 årskort. Det är en ökning på 32 % jämfört med rekordåret. Vi har en viktigt period framför oss med lön för privatpersoner och slutförhandlingar med många företagspartners. Så vi lär sälja en del årskort fram till premiären.
Utöver årskortsförsäljning är också försäljning till premiärmötet mellan IFK Göteborg och Djurgården igång sedan ett par veckor. Borträknat de platser som är reserverade för årskort finns bara platser kvar på kortsidorna. Hur tycker du försäljningen har gått till den matchen?
- Jag tycker att det har gått bra. Det är cirka två veckor kvar till avspark. Men vi bör nog vara ödmjuka inför att det krävs en väckarklocka för många personer innan det köpbeteende som präglat vår publik de senaste åren ändras. De utan årskort som inte varit på hugget vid våra biljettsläpp lär bli varse om de nya förutsättningarna ganska snart.
Tendensen var tydlig vid det biljettsläppet, precis som den varit med årskorten, och med öis-gais. Det är de bästa platserna, på långsidan, som går först, och ofta väldigt snabbt. Sen resten av sittplatserna i hörnen och sedan till slut så börjar kortsidan ståplatser, under klacken, att sälja i maklig takt. Varför är det så svalt intresse för denna sektion? Har man gjort en felbedömning och kan det rent av bli aktuellt i framtiden med tex en ändring av klackens placering?
- I samma ögonblick som vi kom överens med Supporterklubben Änglarna om att den nya klacksektionen skulle bli på H och J insåg vi det komplexa kring sektionerna G och I. Därför har de sektionerna lägst biljettpris och kommer också att vara de sektioner vi styr en stor del av våra erbjudanden till. Angående eventuella ändringar så är vårt totala erbjudande aldrig statiskt. Det ska anpassas i förhållande till marknadens önskemål i syfte att maximera intäkterna för IFK Göteborg. Därför är det fullt möjligt med förändringar från en säsong till en annan. Men jag vill poängtera att det gäller hela arenan och inte bara klacksektionen. Och imorgon släpps alltså biljetterna till resterande av vårens sex matcher, bland annat IFK-Öis, som spelas redan omgång fyra, den 20 april. Dessutom släpper Gais biljetterna till Gais-IFK på torsdag. Även där lär intresset vara stort. Är det rentav så att det blir för mycket biljettsläpp samtidigt, för mycket pengar som skall ut och för många tidiga derbyn. Riskerar intresset att urvattnas på grund av att det är så många matcher på Gamla Ullevi i vår?
- Jag är övertygad om att det kommer att säljas väldigt många biljetter de närmsta dagarna. Samtidigt är det som jag påpekat tidigare ingen panik. En del av de matcher vi släpper biljetter till imorgon spelas ju först i slutet på maj. Gällande det tighta spelschemat så är det inget att haka upp sig på även om det begränsar potentialen. Vi bör istället lägga vår kraft på de saker vi kan påverka.
Med de orden tackar vi Andrej för den här gången och nu kan vi bara konstatera att det skall bli väldigt spännade att se hur försäljningen ser ut de närmsta veckorna. Kommer man upp till målet för sålda årskort? Fyller vi ståplatserna till premiären? Kommer alla derbyn bli totalt fullsatta? Och vad händer med resten av matcherna? Kommer det lite folk för att det är mycket matcher, eller "spiller det över" folk från de fullsatta toppmatcherna? Vi lär onekligen få återkomma i ämnet.
INIFRÅN BLÅVITT. Vi kan väl börja med situationen i slutet av matchen i går, när jag sparkas ner utan att få frispark. Det är solklar frispark, kanske till och med frilägesutvisning. Jag tycker den situationen är ungefär densamma som Vidic fick på Gerrard senast.
Orättvist är väl kanske inte rätt ord för att beskriva känslan av situationen, snarare dåligt, för linjemannen är ganska nära och har fritt synfält, han måste helt enkelt se den. Men det är tyvärr inte alltid så lätt. Det kändes som lugnet före stormen igår. Känslan jag fick är som om folk är nere nu för att vända och bli riktigt fräscha inom kort, till den allsvenska premiären. Jag själv hade en lite dålig touch på bollen ibland, medan löpningarna funkade rätt bra. Det var väldigt nära några gånger och det kommer sitta snart. Lite piggare ben och lite piggare skallar så sitter den där som ett smäck sedan.
På något sätt får Kalmar FF alla nya spelare att höja sig rejält, jag menar han Sobralense var ju riktigt bra, något han inte varit tidigare. Han får mer utrymme i år och växer säkert några steg. De har en bra spelidé och får alla att funka i den.
Vi måste framförallt få fast bollen bättre i våra anfall. Det är ju det viktigaste, vi tappade för mycket bollar alldeles för tidigt i anfallen igår. Det är även ett problem om det blir som idag, när Kalmar lyckades isolera Robin Söder på topp. Men när alla är lite piggare så kommer vi orka med att trycka på mer med mittfältet och yttrarna kommer ligga högre upp och fylla på. Vårt system fungerade ändå bra i slutet av förra året så det är lite tidigt att döma ut det redan. Men det är såklart inte bara det faktum att vi är nertränade som gör att vi förlorade Supercupfinalen. Vi är trots allt i samma fas som Kalmar, men vårt spel är mer beroende av rörlighet och fantasi än deras. Så om vi inte riktigt är med i matchen med skallen och benen kan det lätt bli såhär. Jag tror det kommer bli stor skillnad i spelet bara på två veckor.
Supercupen var ändå mot Kalmar, vi ville vinna mot dem och motivationen fanns verkligen där. Men det är klart jag hellre torskar denna matchen än mot Helsingborg om två veckor... Nu ska vi börja träna regelbundet på gräs och även lätta lite på själva träningen, sätta fokus på mer intensitet och mer småspel kan jag tänka mig, samtidigt som vi slipar på de delar som inte riktigt funkar till hundra procent just nu.
På väg hem till Göteborg igår kväll så ringde både farsan och farfar med åsikter om matchen, då är det bäst att lyssna. Min farfar har alltid något fotbollsrelaterat på hjärtat när han ringer och han var väl inte helt nöjd om man säger så... Jag försöker ringa honom och snacka efter matcherna men ibland är jag slarvig. Jag håller väl inte alltid med honom om allt men han säger mycket vettigt.
För någon vecka sedan spekulerade jag ju här på bloggen i att det var forwardspositionen som skulle gälla för mig i vår. Haha, ja vad ska man säga, det går fort i den här branschen. Men samtidigt har jag väl hela tiden varit inställd på att lira till vänster om Robin skulle bli frisk. De som har sett extra bra ut så här långt är ju Sella och till viss del Werner och Adam. Än är det väl ingen som har sett riktigt riktigt bra ut, men alla har tagit kliv framåt tycker jag. Av de nya så har Bärkroth varit bra i några matcher, Sana har visat en del även om han tyvärr varit skadad en del. Det känns som vi har tuffare konkurrens i år, ingen kan känna sig given i laget. Det är bra och betyder att träningarna blir bättre med.
Vår målsättning för året är att komma topp fyra, men det handlar om att alltid vara med i toppen så att man kan vinna ligan. Du kan inte gå ut och säga att du ska vinna varje år, för då når du ofta inte din målsättning. Bättre då att ha som mål att alltid spela i Europa. Då kan vi rädda upp en halvbra säsong med ett cupguld och ändå få Europaspel året efter.
Snart drar Allsvenskan igång och det är lite speciellt för mig att det blir just DIF som vi får möta i hemmapremiären. Samtidigt som man lider med sina gamla polare när det går dåligt för Djurgården, har ju även en del polare som håller på Djurgårn, så är jag alltid extra sugen på att vinna de matcherna. Så det är delade känslor kan man säga. Mot Helsingborg tror jag det blir en liknande match som den förra året. Två spelande lag där dagsformen kommer vara viktigt för att dra det längre strået.
När du är på nästa match så tänk på detta: Efter lagpresentationerna springer alla iväg och typ rycker eller nickar i luften. Fattar du vad jag menar? Okay. Kolla hur jävla högt alla hoppar då, så högt hoppar man aldrig under matcherna. Haha, varför är det så?
Till sist får jag slänga in ett extra grattis till VF som vann igår.
FELDGRAUS FEMMA. Det kändes spännande att säsongen skulle dra igång på riktigt, inför matchen. Efter matchen kändes det som att det skulle behövas tre månaders försäsong med passningsövningar för att det ska kunna bli något roligt i år. Maken till mängden bortslagna bollar har jag fan aldrig sett. Supercupen kan bli något som faktiskt har lite värde om SvFF och Kentaro ser till att inte lägga ner projektet inom en snar framtid. Men främst måste Sverige få fler nya arenor. Man ska inte skylla på underlaget eftersom det var lika dåligt för båda lagen, men det syntes hur tydligt som helst att det inte gick att spela någon vidare snabb fotboll. Djupledsbollar stannade i mossan, femmeterspass gick inte fram, löpning i hög hastighet med boll under kontroll var omöjligt, o s v. Så ska det fan inte få vara på en allsvensk fotbollsplan år 2009. Och då blev spelet därefter. Kalmar vann rättvist och jag orkar inte gnälla på Johannesson. Halva felet är lagets. Domarna missade en solklar frispark, men bara för det kan man inte sluta spela, börja klaga, och låta motståndarna göra vinstmålet i sista minuten. Fan. Jag kompenserar det långa gnällandet här ovan med en kort femma, för inte en jävel var bra.
Kalmar FF, borta 5 poäng: Tobias Hysén - Försökte i alla fall och lyckades halvbra med att komma förbi på sin kant, men sen tog det i allmänhet stopp, dels p g a planen, dels p g a att det saknades folk i boxen. 3 poäng: Gustav Svensson - Fungerar ok som städgumma som vanligt men vad fan hjälper det när alla slår felpass hela tiden så att det inte är möjligt att städa upp. 2 poäng: Tomas Olsson - Jag har tyckt att TO sett seg ut på försäsongen, och han var inte speciellt bra i Spanien, men på något magiskt vis lyckades han styra upp spelet när han kom in tillsammans med... 1 poäng: Tobias Sana - ...som visade att han är en man för Allsvenskan redan nu i vår. Löpte fint på sin kant och vågade gå på skott.
CUPREFLEKTION. Tänk, jag hade nästan glömt hur vidrigt det känns att förlora mot Kalmar. Supercupfinalen var plågsam på många nivåer, men i slutet av dagen är det en utebliven frispark och en boll som retsamt studsar utom räckhåll för Adam Johansson som gnager sig fast. Efter över en timmes sömngångarfotboll med horribla felpass - som nog berodde till lika delar på dåligt underlag och nonchalans - hettade det ändå till på slutet med ett intensivt utbyte av chockerande klara målchanser. När Tobbe snappade upp bollen och såg ut att bli fri trodde jag på mål. och när han fälldes åtminstone på farlig frispark – men fotbollen visar återigen sitt obehagliga ansikte som bedömningssport.
Om detta blir Kalmars enda titel i år finns det ingen anledning att deppa någon längre tid. Matchen är knappast värd någon djupare analys, men intrycket jag fick av tv-sändningen väcker en del farhågor om deras styrkor och våra svagheter. Lägger vi för stora förhoppningar på att Söder och Bärkroth ska blomstra samtidigt? Ingen av dem var dålig, men har man det tufft i supercupfinalen blir det inte lättare i Allsvenskan. Och kommer vi att vara lika sårbara för snabbt djupledsspel som i början av förra säsongen? Med lite skärpa från Kalmars avslutare kunde deras kontringar resulterat flera gånger om.
Säkert får vi se ett helt annat fokus mot Djurgården. Jag har till exempel svårt att tänka mig att Bjärsmyr helt oprovocerat ska slå uppspel efter uppspel rätt i gapet på motståndarna. Det finns alla möjliga förklaringar till lagets bleka insats - Kalmar var bara aningen bättre – och det är svårt att klandra dem för att inte brinna av åtrå efter denna högst konstruerade titel, men när jag stängde av tv:n för att slippa se kalmariternas firande blandades ilskan och det nästan fysiska illamåendet med en tydlig oro inför fortsättningen av säsongen.
När alla experter tippar Blåvitt som mästare och känslan bland fansen är att vi har något riktigt stort på gång och man gärna intalar sig att alla härliga talanger ska väga upp bristen på tunga nyförvärv och förlusten av rutin i form av Alex och Wallerstedt – ligger då inte ett antiklimax väldigt nära till hands? Eller kan ett tidigt misslyckande i en relativt betydelselös cupfinal vara tillräckligt nesligt för att samtidigt sänka förväntningarna och väcka revanschlustan?
SPELSCHEMA. Dagens match, mot Kalmar, tillsammans med premiärmatchen mot Helsingborg bör vara de två svåraste matcher vi har framöver. När man slänger en blick på spelschemat reflekterar man ganska snabbt över vilka självklara matcher vi har. I april månad bör vi ta full pott, sålänge vi får ha laget intakt utan skador ser jag inga större hot mot vinster.
Många skulle säkert säga att hemmapremiären mot Djurgården är en svår match och visst, det är premiär-nerver, det är en helt ny arena och det är framförallt Djurgården som man aldrig riktigt vet vart man har. Trots det förmodar jag att våran trupp är såpass rutinerad och säker i sig själv att vi även i den matchen får med oss tre poäng.
Efter de inledande två matcherna möter vi Häcken, Öis, Hammarby och Örebro. Det här är givna matcher som vi SKA vinna, allt annat är katastrof. Däremot inleds Maj med en borta-match mot Ellos. Jag har aldrig sett en vinst på Borås arena, och funderar faktiskt på att stanna hemma i år. Det känns som det måste vara något som gör att vi inte vinner där när jag är med!
Maj månad blir en riktig "hemma-månad". Vi spelar hemma mot Gefle, Kalmar, Malmö och Brommapojkarna, och har dessutom säkra tre poäng att ta hem i ett derby mot gais. Derbyt är dessutom den viktigaste matchen för mig att vinna i Maj, då det gäller att visa vart skåpet ska stå efter förra säsongens debakel!
Fram till uppehållet känns det helt klart som att vi har en god chans att ta full pott sålänge vi har truppen intakt och inget oförutsett händer. Många skulle argumentera att de farligaste matcherna är mot motstånd som Malmö, Kalmar och Djurgården. Tvärtom anser jag att de mest riskfyllda matcherna är mot Örebro, Brommapojkarna och Gais. Helt enkelt de matcher som du, jag och förmodligen laget redan räknar hem som segrar! THAT'S IT, SÅ ÄR DET BARA!
Och förresten, är det bara jag som längtar till den sjätte april?!
SVENSK ELITFOTBOLL. Under början av 2009 har medier rapporterat om maktkampen inom svensk elitfotboll. Ordförandekandidaterna till SEF (Svensk Elitfotboll) representerar två starka läger, där Blåvitt nu står på den segrande sidan.
Majoriteten av allsvenskans och superettans föreningar står bakom en motion som lämnats till Riksidrottsförbundet inför Riksidrottsmötet i maj. Motionen som både fotbollen och hockeyn lämnat gemensamt föreslår att specialidrottsförbunden, exempelvis Svenska Fotbollsförbundet, själva ska få avgöra om föreningarna ska få rätt att bryta mot nuvarande regelverk. Ett regelverk där det stipuleras att minst 51 procent i ett idrotts-AB ska ägas av föreningen och inte privata ägare.
Här börjar "storbråket" inom svensk elitfotboll. I dag hålls nämligen SEF:s årsmöte i Göteborg och fram tills nyligen slogs två läger om att plocka hem ordförandeposten. Den ena sidan som backar den sittande ordföranden, Djurgårdens Bo Lundqvist ställer vill avskaffa 51-procentregeln medan utmanarna som backar Elfsborgs Bo Johansson, vill behålla den.
I den blåa ringhörnan: Djurgårdens IF, Gefle, Trelleborg och Helsingborgs IF. Position: Vill tillåta företag och privatpersoner att äga majoriteten i svenska fotbollsklubbar. Ordförandekandidat: Bo Lundqvist, Djurgårdens IF. Analys: Förlorade maktkampen på walk over, då valberedningen för SEF ansåg att Bo Lundqvist ej var valbar till posten, då han (i ännu en uppmärksammad strid) tvingats lämna ifrån sig ordförandeklubban i Djurgårdens IF. Maktgruppen i svensk elitfotboll har drabbats negativt av att deras kandidat hamnade i ett internbråk som tvingade bort honom från posten som Djurgårdens högste chef. Detta var nämligen "formella chefen" i svensk elitfotboll som bland annat har Helsingborgs storpamp Sten-Inge Fredin i sin ringhörna. Nu avgick även Fredin från SEF i protest mot att hans kompanjoner Leif Lindstrand (Gefle) och Bo Lundqvist, petades ur styrelsen. Effekten blir i längden att hela maktgruppen som samlats kring Djurgårdens ledarskap har försvagats kraftigt, för en lång tid framöver.
I den röda ringhörnan: Malmö FF, IF Elfsborg, Hammarby IF och IFK Göteborg. Position: Vill att föreningarna ska behålla majoritetsägandet i fotbollsaktiebolag. Ordförandekandidat: Bo Johansson, IF Elfsborg. Analys: Får in Seppo Vaihela (IFK Göteborg) och Michael Andersson (Hammarby IF) som sina kandidater i SEF:s styrelse. På så vis tar den nya maktgruppen kontroll över elitfotbollens mäktigaste organ och kan då även påverka fotbollens allmäna utveckling framöver. Detta kommer som en befrielse för storklubbarna Malmö FF och IFK Göteborg då de varit missnöjda med den framtidsutveckling som de nuvarande makthavarna pushat fram. De två klubbarna har andra likheter, de representerar storstäderna utanför Stockholm, har ambitioner att sikta mot Europa och står inför premiärsäsonger med nya arenor. Här knyts gemensamma band som kan forma elitfotbollen för lång tid framöver.
Sedan tidigare har spekulationerna pekat mot att IFK Göteborgs klubbdirektör Seppo Vaihela "bytt sida" i frågan. Detta ska ha varit på grund av att den tidigare blåvita samarbetspartnern Djurgården, har profilerat sig som förespråkare för avskaffandet av 51-procentregeln. Seppo Vaihela är tillsammans med Hammarbys VD Michael Andersson namn som utgör den framtida maktgruppen inom svensk elitfotboll.
Allt pekar nu på att den "röda ringhörnan" med Malmö och Blåvitt i spetsen, genom att vinna dagens maktkamp även kan stoppa slopandet av 51-procentregeln. Dagens Nyheters Anders Lundqvist pekar ut duon Bengt Madsen och Gunnar Larsson som arkitekterna bakom det vinnande lagets strategi. Enligt honom har duon inte gått att hindra när de väl hade enats på samma sida. Tidigare har de representerat likartade synpunkter kring svensk elitfotbolls utveckling, men sällan lyckats backa samma kandidater och skapa enighet.
Nu blir den "neutrala" ordföranden, IF Elfsborgs Bo Johansson, en perfekt kandidat för att samla de två storklubbarna i svensk fotbolls nya maktgrupp. Enligt Dagens Nyheter består stödtrupperna till denna maktgrupp bland annat av BK Häcken och Örgryte IS, vilket innebär att Hammarby blir det Stockholmslag med störst formell makt. En roll som Djurgården abbonerat på under hela 2000-talet.
I dag sker det ett maktskifte i svensk elitfotboll.
ALLSVENSK GULDSTRID. På IFK Göteborgs officiella hemsida ger spelare och ledare sina tips på vem som är förste utmanare i årets allsvenska guldstrid. Här råder närmast konsensus: Elfsborg är utmanare nummer ett. Se bara vad spelarna har svarat så här långt på frågan: Vem som kommer tvåa efter oss 2009?
MÅLVAKTERKim Christensen- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Marcus Sandberg- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Erik Dahlin- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg.
BACKAR Mattias Bjärsmyr- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Karl Svensson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Hjalmar Jonsson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Erik Lund- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Mikael Dyrestam- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg.
MITTFÄLTARE Gustav Svensson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Tobias Sana- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Sebastian Eriksson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Jakob Johansson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg.
FORWARDS Tobias Hysén- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Nicklas Bärkroth- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg.
STAFF Jonas Olsson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg Teddy Olausson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Roland Johansson- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg. Jonas Hellberg- Tvåa bakom oss 2009: Elfsborg.
OUTSIDERS Pontus Wernbloom- Tvåa bakom oss 2009: Kalmar. Stefan Rehn- Tvåa bakom oss 2009: DIF. Stefan Selakovic- Tvåa bakom oss 2009: HBK. Adam Johansson- Tvåa bakom oss 2009: Kalmar. Ragnar Sigurdsson- Tvåa bakom oss 2009: Inte Gais i varje fall.
INMARSCHLÅT. De som tvekat på om Joel Almes "Snart skiner Poseidon" kan fungera på Gamla Ullevi, i praktiken, får här ett första svar. Ikväll ekade den nya kultmelodin mellan Gamlas mestadels tomma läktare och bjöd på en försmak av vad som komma skall.
Nu återstår bara att se om Supporterklubben Änglarna vågar backa detta goda supporterinitiativ. Kom inte och säg att den saknar potential.
SUPPORTERSTÖD. Alla älskar Blåvitt. Det är inte alldeles sant - men nästan. Den just publicerade studien Göteborgs fotbollssupportrar 1994-2007 visar i varje fall att Blåvitt är det överlägset mest älskade laget i Göteborg och att stödet för klubben har ökat under senare år.
Undersökningen är baserad på SOM-institutets undersökning i Västsverige och publiceras i boken Att bygga, Att bo, Att leva (red L. Nilsson & S Johansson, Göteborgs universitet) och är författad av mina kära kollegor Lennart Nilsson och Anders Widfeldt.
Andelen personer som uppger sig ha ett favoritlag i fotboll i Göteborg överhuvudtaget har ökat från 38 procent år 2006 till 43 procent år 2007. Därmed bryts en nedåtgående trend sedan 1994, då hela 53 procent av de svarande angav att de hade ett favoritlag i Göteborg.
Av de göteborgare som uppger att de har ett favoritlag i fotboll dominerar IFK Göteborg. I 2007 års undersökning uppger 61 procent att de håller på IFK Göteborg, mot 11 procent för GAIS och 8 procent för ÖIS. Häcken och Västra Frölunda får tillsammans 1 procent. I övrigt håller 13 procent av göteborgarna på ett annat svenskt lag (Elfsborg populärast) och 6 procent på ett utländskt lag (Barcelona populärast).
För IFK Göteborg innebär 61 procent sympatisörer att en negativ trend bryts. År 1994 var stödet 70 procent och därefter har stödet minskat i nästan varje enskild mätning - år 2006 var det nere i 47 procent.
I vilka befolkningsgrupper är då stödet för IFK Göteborg störst? Blåvitt dominerar i alla befolkningsgrupper. Allra störst är stödet i den yngsta åldersgruppen 15-19 år - där håller 73 procent på IFK Göteborg, 7 procent på ÖIS och bara 3 (!) procent på GAIS. Det är - som bekant - inte alltid roligt att vara GAIS-are...
IFK Göteborg har haft och har kanske fortfarande lite sosse-stämpel över sig. Vi kan konstatera att bland arbetare håller 64 procent på IFK Göteborg medan motsvarande andel bland företagare bara är 50 procent. Av företagarna håller 21 procent på GAIS och 15 procent på ÖIS. Något betyder det, i alla fall. Lägsta stödet för IFK Göteborg återfinns bland Miljöpartister. Endast 41 procent av Miljöpartisterna håller på IFK Göteborg, mot 16 procent för GAIS, 6 procent för ÖIS och hela 25 procent på "annat svenskt lag".
Så framtiden kan tyckas ljus. I efterdyningarna av SM-guldet 2007 och bygget av den nya arenan växer fotbollsintresset och allra mest växer stödet för IFK Göteborg. Nu gäller det för klubben att nyttja detta tillfälle och skapa helgjutna arrangemang på nya Gamla Ullevi som skapar varaktigt högre publiksiffror och håller medieintresset på topp. Är klubbledningen mogen den uppgiften? Jag hoppas - men är inte helt säker...
SVENSKA CUPEN. I helgen drog svenska cupen igång för året. Eventuellt intressanta framtida möten skulle kunna ske mot lagen som nu kvalar igång i omgång 0 eller om man så vill, kvalrunda 1. Lokala lag som Slottskogen/Godhem, Gunnilse och Velebit finner vi här. Man hittar även ett potentiellt framtida minihatmöte då även HTFF deltar.
Chansen att vi stöter på dessa lag framöver är dock minimal. De två senaste åren har vi faktiskt inte haft särskilt tuffa matcher i cupen förutom i finalen då vi mött Kalmar två gångar. Eller tuffa matcher har det ju faktiskt blivit, men det har mest varit vårt egna fel för på förhand så har det varit ganska beskedliga lottningar. Men i år så riskerar det faktiskt att bli både tuffare och lättare på grund av lite nymodigheter.
Att det nu ska vara gemensamma speldagar har väl de flesta hört. Det var väl lite halvhjärtade försök med det redan förra året. Bland annat med lyckade försök att göra om cupen till en fotbollsfestival i Gävle. I år så är det dock synkat med det allsvenska schemat. Det enda som eventuellt kommer att ställa till det är internationella matcher för kvarvarande lag, men det är ändå acceptabelt.
En enligt mig ännu större nyhet är att de allsvenska lagen går in först i omgång tre. Finalen motsvarar omgång 7 vilket alltså innebär att det endast krävs 5 matcher för att vinna hela konkarongen. Tidigare har vi gått in i omgång två och fått möta minst sagt blandat motstånd.
Nu är däremot omgång 3 som består av 32 lag till hälften fylld med allsvenska lag. Chansen/risken att få allsvenskt motstånd direkt är således i det närmaste 50 %. Ingen egentlig skillnad kan man tycka. Som tidigare fast man slipper möta bonkegänget i första matchen. Men eftersom man är närmare finalen redan från början, och nu har gemensamma speldagar, så tror jag ändå att de allsvenska lagen kommer att komma med en i vart fall något seriösare inställning till cupen.
Den kanske absolut största fördelen med att satsa på cupen är det som ingen riktigt verkar ha fått upp ögonen för ännu, är ju att Europaplatsen man får via en cupseger är mer värdefull än de man får i serien. Det lär väl ingen missa när vi går in i cupen och Elfsborg redan har åkt ur. Att man på köpet dessutom får spela supercupen kommande år, och får en ”gratis” riktigt bra match inför seriestart är inte att förakta. Inte heller de prispengar man dessutom får chansen att lägga vantarna på.
Således tror jag alltså att det blir färre skrällar och fler tuffa matcher på vägen mot en cupseger.
En annan lustighet vad gäller cupen är att vi drar igång stenhårt med omgång 3 och 4 den 25:e april och den 13:e maj. Sen är det en sommaromgång (kvartsfinal) inklämd den 10:e juli för att sedan falla i dvala och ruska liv i det hela igen med semifinal och final i september, 16:e och 26:e.
Det är lurigt med cupen, ett litet snedsteg i början och det är kört. Men jag tror att vi kommer ligga långt fram även i år. Aspirerar man på det allsvenska guldet borde man samtidigt tillhöra favoriterna även i cupen. Vågar man önska ett möte mellan Kalmar och Elfsborg redan från början medans vi börjar lite lagom lätt med en ”bortamatch” mot Qviding? Det får vi troligen reda på den 8:e april för då ska omgång två spelas.
OFFICIELLA. Ingen har väl missat att A-truppen ritar porträtt av sina lagkompisar på IFK Göteborgs officiella hemsida? BaraBen har dock upptäckt otäcka dolda budskap i dessa porträtt...
INMARSCHLÅT. 2009 är första året på vår nya arena. Nyordningen innebär att starka supporterkrafter vill se nystarter på fler plan än "bara" själva läktarplatserna. Det tydligaste av dessa förslag är att byta inmarschmelodi från "Heja Blåvitt" till Joel Almes nya låt, "Snart skiner Poseidon". - Om vi supportrar tas på allvar av IFK så växer ju även kärleken till föreningen, säger Pontus Tenggren, initiativtagare till förslaget.
- Jag och en polare gick en promenad efter säsongen förra året. Snacket om inmarschlåt hade återaktualiserats på olika forum och vi kände att Groznyjs låt var lite väl genrestyrd. Då kom jag att tänka på Joel Almes "A Young Summer's Youth". När han spelade den för mig första gången tyckte jag att det var en av de bästa låtar jag hört, säger Pontus Tenggren, klaviatur, slagverk och sång i Hästpojken. - Det har alltid varit Pontus favoritlåt på skivan. Den har lite The Pogues-känsla, säger Joel Alme.
Blåvit uppväxt Men Pontus Tenggren frågade inte Joel Alme, som han spelat tillsammans i med göteborgska succébandet Hästpojken, om han kunde skriva en ny text till favoritlåten. - Först försökte jag skriva en ny text till melodin själv. Men det blev lite väl mycket nödrim och "Bebben"-känsla över det hela. Jag har aldrig varit textskrivaren på det sättet så då frågade jag Joel om han skulle kunna tänka sig att skriva en Blåvitt-text till låten, säger Pontus Tenggren. - När jag spelade fotboll i Azalea kom Thomas Ravelli förbi och lattjade med oss några gånger. Då var jag fast, blåvit. Sedan brukade farsan ta med mig på Ullevi och när jag blev äldre så laddade IFK:s styrelse ofta upp inför matcherna på Palace, där jag jobbade. Så Blåvitt har följt med mig genom uppväxten och det är klart att jag nappade direkt på Pontus fråga om att skriva ett förslag till inmarschlåt, säger Joel Alme. Inspiration till själva texten i "Snart skiner Poseidon" fick Joel Alme från minnet kring hur människor rör sig i Göteborg på en blåvit matchdag. - Jag tänkte på synen av människor som går mot arenan, hur de rör sig via olika gator ner mot Gamla Ullevi. Jag hade sett en engelsk reklamfilm med just den bilden som hade etsat sig fast. En bild som visade hur fler och fler människor myllrar ut ur hus och hem, mot matcharenan. Det är en sommarkänsla i mig kan man säga, att se hur alla kryper ut mot stadion och bildar en stor, säck av folk. Och jag har ju gått ner för de där gatorna i Göteborg så många gånger att jag känner för dem, för den rörelsen, säger Joel Alme.
Inget enkelt låtbyte Men bytet av inmarschlåt är ingen enkel fråga för någon av de två engagerade popartisterna. Förhållandet till "Heja Blåvitt" var och är, djupt grundat i supportersjälen. - Det var den första låt jag lärde mig att sjunga. När jag var yngre umgicks vi med Peter "Erra" Eriksson och hans familj. Då brukade han få en inspelning av "Heja Blåvitt" av mig i julklapp. Så för mig är det är klart att den ska spelas vidare på Gamla Ullevi, säger Pontus Tenggren. Tanken att "Heja Blåvitt" ska vara kvar på IFK:s repetoar, exempelvis som "mållåt", får medhåll av Joel Alme. De beskriver bägge sången som en kultlåt som hela Sverige kan sjunga med i, men inte så pampig som just en inmarschlåt borde vara. - "Heja Blåvitt" är lite som "Dans på Brännö Brygga". Lite umpa umpa, en klassiker, men, ja ni vet, säger Joel Alme. När det alternativa förslaget väl var färdigt så gick de in i Hästpojkens studio för att göra om originalet till en lite mer svulstig och pampig version. Allt för att öka känslan av att låten är en blåvit inmarschlåt. - Rent musikaliskt är Joels "Snart skiner Poseidon" väldigt enkel och rak så det går ju att sjunga med i den. Vi lade på extra stråkar och putsade på detaljer i låten under två dagar i studion så det är ju något vi producerat just för det här ändamålet, säger Pontus Tenggren.
Får stöd av BaraBen BaraBen.com ställer sig i dag officiellt bakom önskemålet att byta inmarschlåt från Schytts "Heja Blåvitt" till Joel Almes "Snart skiner Poseidon. Dels för att vi tycker att det är väldigt viktigt att spontana supporterinitiativ får utrymme och chans att påverka föreningens utveckling. Men även för att det är en av landets mest spännande popartister som skrivit en väldigt bra låt, troligtvis den bästa IFK-låt sedan just "Heja Blåvitt", som passar väl in för det tänkta ändamålet. - Jag hoppas bara det tas ett beslut rätt snart. Om vi kan byta inmarschlåt måste folk få chansen att sjunga upp där hemma i stugorna. Hur som helst är det väldigt kul att supportrar kan vara med och få fram egna förslag som får seriöst gehör. Om vi supportrar tas på allvar av IFK så växer ju även kärleken till föreningen, säger Pontus Tenggren. Förslaget till ny inmarschlåt var till en början utan namn, men efter godkännande av Joel Alme har BaraBen.com, med hjälp av våra läsare, döpt den till "Snart skiner Poseidon". Inmarschlåten som Joel Alme gärna framför live vid hemmapremiären mot Djurgården. - Jag ska ändå gå på matchen så nu tar jag med mig gitarren ifall ett låtbyte och därmed liveuppträdande kan bli aktuellt, säger Joel Alme och skrattar.