2007/11/29

Moses lämnar Blåvitt för Utrecht?

SPELARINTERVJU IFK Göteborgs supertalang Moses Sewankambo lånades efter en skadefylld försäsong ut till Frölunda. Idag stämmer vi på BaraBen av läget med Moses och får som första medie reda på att han är på väg bort från Blåvitt!

Hur é läget Moses, är det gött att spela i en guldförening eller?
- Det är bara fint. Ja det går inte att klaga på direkt, det är underbart!

Hur har året som gått sett ut för dig personligen?
- Det har varit tufft. Det började med att jag opererades tidigt på året och missade större delar av försäsongen, när jag väl var tillbaka så fick jag en bristing i baklåret så då missade jag ännu mer. Sedan var det kämpigt att komma tillbaka i samma fysiska status som alla andra. Strax efter utlåningen, så skadade jag ledbandet i knät. Så jag kan väl inte säga att det varit en bra säsong för mig personligen.

Berätta om utlåningen, vem tog initiativet och varför?
- Jag tog personligen initiativet för att bli utlånad. Jag pratade med min agent om en utlåning och han förde vidare min åsikt till föreningen. Jag kände att jag har spelat i u-laget i många år och det blev inte mycket speltid i b-lagserien så då kändes det som att jag behövde en nytändning efter alla skador också, så de kändes rätt just då.

Hur kom ni fram till klubb för utlåning då?
- Vi fick höra oss för vilka som var intresserade, VF (Västra Frölunda) nappade direkt och man kontaktade Håkan. Jag hade ju en del kompisar där redan så de kändes tryggt med att komma till just Frölunda också.

Hur var tiden som utlånad från Blåvitt då? Kände du dig fortfarande som en IFK-spelare?
- Självklart gjorde man det, jag var och är fortfarande uppe på Kamratgården för att köra med gymnasiet på morgonen. Sen så blev det ju så att jag körde mesta tiden utav min rehab i klubben. Så jag kände mig delvis som IFK-spelare men samtidigt så var man ju inte det.

Berätta om din tid i Frölunda, hur gick det?
- Känns inte som att det är rättvist att svara på just hur det gick. Men jag spelade en halv träningsmatch och gjorde en kvart i någon utav de sista matcherna. Men Frölunda har erbjudit mig att stanna kvar så något positivt måste de ha sett på de lilla jag uträttade där i år.

Vad vill du själv då? Hur går dialogen med IFK?
- Det känns som att jag måste vidare nu, jag e nästan helt säker på att de är det som kommer sägas från IFK:s sida också. Vem hade inte velat spela i Blåvitts a-lag men så kommer det inte bli, då gäller det att hitta nya vägar.

Om du räknar bort ditt senaste skadebenägna år, vad har du haft för målsättningar för din karriär, vad vill du satsa mot?
- Inför detta året var det helt klart att ta en plats i a-truppen. Jag var ju med lite mer än ett halvår året innan så de var huvudmålet. Men i allmänhet så har de alltid varit att bli så bra fotbollsspelare som möjligt, att bli bäst. Sedan att någon dag få spela i de största ligorna ute i Europa, så är det ju fortfarande.

Om du räknar med en skadefri säsong under 2008, kommer vi få se och höra mycket om "Supertalangen Moses" då?
- Haha svårt att säga. Först får jag se vilken klubb jag hamnar i. Sedan så ser jag fram mot en skadefri försäsong, håller jag mig frisk under den så får vi hoppas på en sådan rubrik!

Hur var det att följa A-truppens framgångar när du själv hade det motigt?
-Det har bara vart skoj, jag känner ju dom som deltagit. Spelat i u-laget med många utav dom så de har bara vart skoj faktiskt.

Ingen bitterhet längst in i själen? Med lite tur hade du ju kunnat vara en av dem som spelade i guldstriden...
- Själklart hade man velat vara med och bidragit, inget snack! Men när det ändå gick så bra kunde man bara glädjas åt det hela.

Kan du tänka dig att återvända till Blåvitt i framtiden?
- Självklart, jag hade inte haft något emot det!

Tycker du att kontakten med IFK har varit bra? Besked om vad de vill med dig i framtiden och liknande?
- Jag vet inte riktigt, men själv känner jag att de kunde skötas på ett lite mer finare sätt även om jag borde veta att jag ska lämna klubben. Om jag inte minns fel så var de samma sak med Martin Smedberg efter han varit utlånad. Men jag vet inte, jag kan bara tala för mig själv.

Vad är målsättningen för er i Frölunda, om det nu blir VF, för nästa år?
- Helt klart att ta klivet upp i Superettan, som det sett ut så kommer det satsas stort från Frölundas sida. Kommer vara minst lika bra som förra året. Känns lite som om det är nu eller aldrig. Men som sagt får se ifall det blir Frölunda för min del nästa säsong.

Har du snackat något med andra klubbar?
- Jag har inte stängt dörren för någon klubb som skulle vara intresserad, viktigaste är att jag får speltid i den klubben jag hamnar i. Sen så kan jag berätta att jag åker till Holland nästa vecka på måndag för provspel.

Jasså? Vilken klubb är det du ska till i Holland?
- Det är Utrecht jag ska provspela för.

Lycka till nere i Holland och under nästa år, vart det än blir!
- Yes, tack så mycket.

Till sist, har du någon hälsning till de tusentals blåvita som läser?
- Njut utav årets SM-guld! Men sedan är det dags att ladda om för att heja fram gubbarna till ett till 2008! Belive in it!

56 kommentarer:

 1. vafan nu lämnar alla talanger, först vasquez och nu moses?!?! är det svårt att komma fram som invandrare i blåvitt tro?

  SvaraRadera
 2. Börjar mer och mer tro att Mild har något mot invandrare/utlänningar. Gerba, Vasques, Mourad, och nu Moses. Skrämmande!

  SvaraRadera
 3. håller nästan med bara de en sak: MOurad e värdelös, men resten e konstigt :S Hur gammal e Moses?

  SvaraRadera
 4. avgå mild/ Vi har vunnit SM-guld i år. Att kräva att Mild skall avgå är ju jävligt genomtänkt, extremt smart och faktiskt rena genidraget. Smart tänkt där!

  SvaraRadera
 5. Det är välatt plocka upp någon ny mittfältare från ungdoms-sektionen för att ersätta Vasques. Enligt min mening var det inte särskilt överraskande eller förvånande att han skulle gå...

  Sen får alla avgå bäst de vill ;)

  SvaraRadera
 6. Det var ju Mild som kontrakterade Ragnar, så helt emot utlänningar lär han ju inte vara.

  Och om man ser på vilka spelare som är på väg bort så är det just de som varit sämst i år.

  SvaraRadera
 7. Ragnar är blond, Ragnar är vit, Ragnar är true arie. Gerba, Vasquez, Mourad och Moses är dark... Alla fattar väl att Mild är rasse. Måste vara så. Eller? Bäst att förklara hur sjukt seriös jag är nu, så ingen stackare får några onödiga anfall.

  SvaraRadera
 8. Fan vad förbannad jag är på Mild och resten av klubben just nu! FAAAN!

  SvaraRadera
 9. Jisses, kommer alla PK folk fram direkt. Om man inte är tillräckligt bra och inte får speltid kanske det är bättre att byta klubb?

  SvaraRadera
 10. palla alla onödiga kommentarer..
  moses blev en mellan spelare vi ska bara ha e bästa ;)

  SvaraRadera
 11. Lycka till Moses och bra jobbat Frankie.

  /Norman

  SvaraRadera
 12. Good work Frankie,
  Tycker att baraben har haft en liten svacka. Men kommit upp sig rejält de senaste veckorna, tillbaka till gammal god nivå igen.

  SvaraRadera
 13. Är det rasism som ligger bakom är det en enda jävla stor skandal och en skam för svensk fotboll. Det känns som skandalerna duggar jävligt tätt i er förening. Systematiskt skattefusk, attacker mot tifogrupper och nu rasism. Det stinker om gråvitt! Framåt IFE!

  SvaraRadera
 14. herregud. släpp snacket om rasism. Gerba har varit värdelös, Mourad försökte dom ju behålla men krävde för mycket pengar, moses har ju inte visat nått,och vasquez har ju inte platsat i höst. Vi har ju fortfarande sella, som härstammar från balkan eller nått, ranegie har väl också så kallad invandrarbakgrund, Karisik kommer från bosnien och Bastian kommer från sydamerika nånstans. Om man kollar på U, och J-truppen finns det väldigt många med invandrarbakgrund. Sånt jävla skitsnack.

  SvaraRadera
 15. Supertalang var det länge sedan Moses var tyvärr. I år har väl 4 yngre spelare än Moses spelat tävlingsmatcher för IFK.

  Om Mild var rasist, borde han inte låtit bli att värva Gerba från början då?

  SvaraRadera
 16. bonne gul:
  Garba Lawal, Leandre Griffith, Abbas Hassan är petad till fördel för den sämre men mer ariske Wiland och lägg till en tränare som i finkläder, rak rygg och rågblont hår, lotsar gossarna på idrottplanen. Som taget ur ett hitler jugend-manifest.

  SvaraRadera
 17. Rasistsnacket är nog bland det dummaste jag någonsin läst på internet

  SvaraRadera
 18. Håkan kanske fått den gamla sången "vi går mot seger utan neger" på skallen. ;)

  SvaraRadera
 19. Håller med "29/11/07 16:02". Så fort mörkhyande spelare tvingas lämna är det på grund av deras hudfärg. Det relevanta i den här frågan är endast kompetens.

  Tråkigt att Vasquez lämnat. Har sett för lite av Moses för att uttala mig om den saken. Trevlig kille dock.

  Bra jobbat Frankie!

  SvaraRadera
 20. Även om det inte är någon medveten rasism att peta Moses (självklart inte ffs, vem fan tror det om Håkan, han är ju socialist!) så finns det strukturell rasism i samhället som kan göra det svårare för invandrarungar att komma fram i tex ungdomssektioner...

  SvaraRadera
 21. Även om det inte är någon medveten rasism att peta Moses (självklart inte ffs, vem fan tror det om Håkan, han är ju socialist!) så finns det strukturell rasism i samhället som kan göra det svårare för invandrarungar att komma fram i tex ungdomssektioner...

  SvaraRadera
 22. Info om Vasqueshistorien?
  Tack på förhand.

  SvaraRadera
 23. Självklart handlar det om rasism. Det kan tom ett litet barn se. Trgiskt och mycket beklagligt att detta får fortgå.

  SvaraRadera
 24. Gul-svart i blodet sa...
  Är det rasism som ligger bakom är det en enda jävla stor skandal och en skam för svensk fotboll. Det känns som skandalerna duggar jävligt tätt i er förening. Systematiskt skattefusk, attacker mot tifogrupper och nu rasism. Det stinker om gråvitt! Framåt IFE!

  29/11/07 16:24

  Haha att eran tifogrupp fick bonk är la fan ingen skandal trots att ni bara är runt 100 pers i eran "klack" e ni kaxiga som fan när jag hörde de sken ja sm en sol resten av dagen!!

  SvaraRadera
 25. Mycket spännande och intressant läsning, som vanligt. Ännu mer spännande blev det av spekulationerna kring rasism. Just det känns väl i och för sig lite väl sensationslystet i mitt tycke.
  MEN, korrekturläs innan ni publicerar för f(r)anken (Ett av många exempel: "Helt klart att ta klivet upp i Superettan, som de sätt ut så kommer de satsas stort från Frölundas sida."). Med de ambitioner jag fått intrycket att ni har, att vara ett seriöst medium bland andra (vilket ni normalt sätt gör på ett förträffligt sätt) kan man inte släppa igenom slarvigt skrivna texter (rent språkligt nu alltså) som denna.
  Jag brukar normalt sett irritera mig på folk som bara kritiserar hejvilt på ett negativt och destruktivt sätt. Således hoppas jag att detta ses som den konstruktiva kritik det är tänkt som.

  SvaraRadera
 26. Verkar vara VÄLDIGT viktigt att vara absolut först med nyheter.

  Eller är det AB/Expressen-ironi bara för att de alltid skriver så?

  SvaraRadera
 27. ife: Jo IFK är väldigt förknippat med extremhögern... Läs vår historia.

  SvaraRadera
 28. Synd att Moses lämnar. Får hoppas han går till Holland och utvecklas där. Vi får hoppas brorsan Belton slår sig in i Blåvitt istället.

  SvaraRadera
 29. [Rasistiska kommentarer är strängt förbjunda, du ditt lilla jävla pucko som skriver sådan skit här kan dra åt helvete och lite längre.]

  SvaraRadera
 30. "så finns det strukturell rasism i samhället som kan göra det svårare för invandrarungar att komma fram i tex ungdomssektioner..."

  Är nog det dummaste jag hört. ÄR det inte precis tvärtom i Sverige med fin fin kvotering och liknande?

  Skitsnack, vilket land spelaren kommer ifrån är skit samma. Men platsar man inte så platsar man inte oavsett hudfärg.

  SvaraRadera
 31. Glenn 18:50/ Vi använder oss av vanliga stavningsprogram och de "många" stavfel du påpekar att vi har innebar det exemplet du tog, sen slank en del talspråk igenom men det är sådant man får räkna med. Vi har inte tid för korrektur i alla lägen, detta är trots allt en blogg och ingen stor tidning med resurser att kasta åt höger och vänster...

  SvaraRadera
 32. anonym 20:18/ Om du inte anser att det finns någon strukturell rasism i sverige så kanske du kan förklara för oss andra varför högskoletubildade och välmeriterade invandrare kör taxibilar, stämplar a-kassan och säljer tunnelbanebiljetter? Du är nog ensam om att tro att det inte finns en (stor) rasism i samhället, eller ja, dina partikamrater i sverigedemokraterna kanske håller med dig...

  SvaraRadera
 33. Det är klart att man får vara rasist i ett land som påstår sig vara en demokrati och ha yttrandefrihet. Om bara ben inte vill stå upp för demokrati och därmed yttrandefrihet så är det faktiskt bara ben som har problem. Och att Sverige har haft en grotesk överinvandring är det ju få som betvivlar, annat än officiellt förstås. Och majoriteten av de arbetslösa är, hör och häpna, faktiskt infödda svenskar.

  Ej politisk korrekt, kan tämka själv.

  SvaraRadera
 34. Ej politisk korrekt, kan tämka själv.

  Hahahahahaha, behövs det sägas mer?

  SvaraRadera
 35. Oj förlåt mig, din åsikt är min lag herrn.

  Och vad vet du om min politiska åsikt? Röstade M, i valet, så nu var det överstökat.

  Det kan inte vara så att det inte finns nog med jobb inom alla brancher och att språk är en viss fördel? Iaf ser vi det så på mitt företag

  SvaraRadera
 36. Svenskar är normalt lite mindre individualistiska, men dock mer strukturerade. Därför passar svenskar bättre in i det blåvita kollektivet där laget alltid går före jaget.

  Inget rasistiskt i det. Kan man säga blyga och hämmade svenskar så kan man väl säga egoistiska utlänningar. Varför är det tillåtet att säga sanningar om svenskar men inte om utlänningar?

  Mild for President!

  SvaraRadera
 37. Detta har ingenting med fotboll att göra. Så denna siskutionen borde ägt rum på annat håll!

  Sverigedemokraterna var det tredje största partiet senast när gymnasieskolarna röstade. SD är inga rasister som många antar. Bara för att politiker kritiserar den svenska invandringspolitiken betyder inte det att dom är rasiter på något sätt. Det är ett problem som inte någon har vett till, eller vågar ta tag i!

  SvaraRadera
 38. kan nån stänga denna tråd den har inget med blåvitt att göra...massa djävla trams bara.

  SvaraRadera
 39. det var värst var den annars så röööööööööööde frankie är lugn i rasist debatten? han som tagit sitt namn efter "kämpen" Baude? vart tog alla slagord om allas lika värde vägen? typiskt r:are...inget mer än militanta sossar som slänger ut tomma slagord...

  SvaraRadera
 40. anonym 01:41/ Frankie errare? Han är väl sosse?Har var i alla fall tillsammans med SSU Göteborgs chef förut och har setts på många ssu-events genom åren...

  SvaraRadera
 41. När kommer ett reportage om en Svenne i u-truppen som inte fått a-kontrakt? Moses har aldrig varit nära ett A-kontrakt med IFK. Detta inlägg från B.B. luktar populism.

  Moses ansågs vara talangfull för några år sedan. Har sett han vi ett flertal gånger och ingen utveckling har skett under dom senaste säsongerna. Han är mao ljusår från ett a-kontrakt. Hans misslyckade gästspel i superetta laget Frölunda bekräftar detta.

  SvaraRadera
 42. Kan det vara så att Frankie (med flera) inte vill argumentera på en fotbollsblogg? Läs artikeln igen och inse att det handlar om en spelare som inte är tillräckligt bra för att spela i IFKs a-lag. Han verkar vara en sympatisk kille iaf, hoppas att han lyckas vart han än tar vägen. Lysande intervju var det, mer sånt!

  SvaraRadera
 43. Frankie kan fan inte vara sosse, isf slutar jag läsa den här bloggen. Frankie är socialist och ingen jävla sosse!

  SvaraRadera
 44. Det är väl meningen att en sån här blogg ska vara populistisk, varför ska de skriva sånt som ingen bryr sig om? Det kan man ta på forumet isf..

  SvaraRadera
 45. till de idioter som skriker om rasism.Allvarligt talat skriver ni bara för att provocera eller är ni så korkade ? Vilken förening i dessa ekonomiskt pressade tider tror ni släpper en spelare som redan finns i föreningen pga hudfärg? Givetvis ger man spelaren i fråga ett kontrakt och slipper övergångspengar för en ny spelare.
  De som inte erbjuds kontrakt platsar inte eller skapar dålig stämmning i truppen och får lämna pga, det.Men vi kanske skall ha raskvotering i föreningarna för att ta bort alla misstankar? Skärpning.

  SvaraRadera
 46. ärligt talat, vad fan har frankies politiska åsikter att göra med er bisarra debatt för och emot rasism??? INGENSTANS i artikeln skriver frankie eller säger moses något om rasism. en del verkar ju tro att frankie är ordförande i blåvitt eller nåt.

  SvaraRadera
 47. I Sverige är man antingen "rasist" eller "främlingsfientlig" om man är emot överinvandringen till landet. Skulle tro att en mycket liten del av invandrarmotståndarna verkligen är det. Men några andra argument från politikernas håll tycks inte finnas. Att det kan finnas sociala, religiösa, kulturella, kriminologiska, ekonomiska mfl skäl till att hålla invandringen på en rimlig nivå, det tycks vara omöjligt att diskutera. Nej, antingen är det "rasism eller främlingsfientlighet". Detta upprepar man som druckna papegojor och skapar därmed vantrivsel, olust och hat i samhället. Man behöver inte hålla med SD om allt men de är snart enda alternativet om vi inte vill se ett Libanon eller Bosnien av Sverige i framtiden. Och det bråskar...

  Politikerna har inte folkets stöd!

  SvaraRadera
 48. Seriöst, en del puckon härinne verkar ju ha omvärldsanalys som treåringar. Invandringen är knappast problemet för vår värld, det är snarare det att vi har imperialistisk politik som drar krig över hela världen och skapar flyktingar som får fly för sina liv. Vår största invandrargrupp är finnar och danskar, de är tamejfan en stor bunt fyllon och pack om man ska gå efter fördomarna. Så ta er samman och dra huvudet ur röven.

  Om Bush inte hade dragit ut i oljekrig mot Irak skulle inte tiotusentals irakier behöva fly till europa. Se makroperspektiven för fan!

  SvaraRadera
 49. Varför kan dom då inte i första hand fly till sina muslimska grannstater varav en hel del tillhör världens rikaste oljestater. Dom, om några, skulle med lätthet ha råd att ta emot dom. Nej, istället siktar dom in sig på ett litet land i norra Europas hörn vars skattebetalare och befolkning får ta hela smällen. Det är någonting mycket sjukt här som politikerna har ansvaret för.

  SvaraRadera
 50. Ritigt skumt att det blir en politisk debatt här på sidan på grund av en spelarintervju som handlar om en av de spelarna som varit i akademin länge och dessutom fått förtroende genom alla år, MILD FOR PRESIDENT!

  SvaraRadera
 51. 30/11/07 14:11

  Haha, alla skrattar åt dina patetiska försök till att göra folk rädda för islam. Invandringen stärker Sverige på lång sikt, det är fakta. Jag är för övrigt moderat.

  SvaraRadera
 52. Du kommer nog att sätta skrattet i halsen när du ser vad framtiden har i beredskap åt Sverige! Det kommer inte att vara roligt, det garanterar jag dig!

  SvaraRadera
 53. Seriöst, hur kan man med att skämma ut sig själv genom att lufta sina rasistiska tankar på internet? JO JUST DET, man vågar inte stå för skiten med sitt namn.

  SvaraRadera
 54. 30/11/07 16:41

  Vadå, tror du att en invandrare kommer att sno din tjej eller? Invandring har alltid stärkt Sverige tidigare...

  SvaraRadera
 55. Tidigare ja, men nu kommer det att bli landets fall. Och anonym, som ju inte alls 19:39 är, så varför inte kalla mig Micke Olsson då.

  SvaraRadera
 56. Man borde väl nästan vara rädd för Islam? Kolla på allt negativt religionen har medfört!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.