2007/11/13

Erling summerar: Året med U-laget

U-LAGET För Blåvitts a-lag tog säsongen slut för några veckor sedan med ett efterlängtat SM-guld. För u-laget slutade (?) säsongen igår med en kvartsfinalplats för ett av två ungdomslag som ställde upp i den klassiska inomhusturneringen Mariedal Cup i Borås. Under året har jag haft förmånen att bevittna u-laget ett antal gånger och även om spelet inte alltid varit mästerligt så finns det trots allt några som verkligen utmärkt sig genom individuella prestationer. Jag ger här mina egna korta bedömningar av spelarna från de matcher jag sett och hur jag tror grabbarna kan fortsätta utvecklas. Jag har medvetet lämnat vissa av grabbarna utanför artikeln då jag inte sett tillräckligt mycket av dessa för att kunna bedöma dom.

Målvakter:

David Stenman, född 1988
Stenman som under året varit trea bakom Bengan och Dahlin och har därmed varit med och tränat i stort sett heltid med a-laget. En duktig målvakt men saknar precis som Dahlin än så länge en del nödvändig rutin för att vara beredd att ta det stora klivet för att bli förstamålvakt i allsvenskan. Svårt att sia om eventuella styrkor/svagheter på det lilla jag sett med Stenman.

Christoffer Eriksson, född 1990
Grabben från Kungsbacka är en rolig kille vars gälla röst alltid hörs väldigt mycket över plan. En pådrivare som ständigt uppmanar sina lagkamrater. Det jag sett av Christoffer är att han gjort en del bra räddningar, behöver kanske växa till sig lite ytterligare.

Försvarare:

Jonathan Svensson, född 1988
Högerback som gärna följer med upp i anfallen. Tämligen kort men kämpar väl och är ettrig. Svårt att sia om Jonatans framtid, knappast aktuell för a-laget nästa år. Får möjligen ytterligare ett år i u-laget, om man bedömer att han potentialen att så småningom ersätta Adam Johansson, annars så blir det till att lämna klubben för Jonatan i vinter.

Oskar Gustafsson, född 1988
Under året uppflyttad till a-laget där han sedan i somras varit med och tränat. Bra längd, dock aningen tunn. Oskar har ursprung från Östra Göteborg, spelat i Blåvitt sen 1996, mittback. Följsam och hyfsat kliv i steget, men tenderar att bli aningen nonchalant i vissa situationer. Gör inte sällan en dragning som siste man. Behöver bli bättre i huvudspelet, har kapacitet att dominera i luftrummet. Björklund-kopia, som Eilert säger? Inte i mina ögon, mer lik Bjärsa i sådant fall.

Kristian Bentén, född 1989
Ytterback som känns rutinerad. Mycket god fysik. Precis som övriga ytterbackar följer Kristian gärna med upp i anfallen. Känns lugn och trygg i spelet. Imponerar dock inte lika mycket som vissa övriga ytterbackar i truppen enligt min mening.

Petter Björlund, född 1989
Mittback som varit med och tränat med a-laget en del under året. Var med på träningslägret på Cypern redan i början av året och fick där beröm av bland annat Bjärsa. Nyligen uttagen för första gången till P89-landslaget. Petter är en fysiskt stark spelare som gärna smäller på i duellerna. Kommer ibland lite orutinerat in i duellerna dock. Får även spela defensiv mittfältare i en del matcher. Kan bli riktigt bra. Fortsätter han utvecklas är han kanske aktuell för a-laget i mitten av nästa år eller inför 2009?

Patrik Hansson, född 1990
”Fox” som han kallas, dominerade Gothia Cup 2006 tillsammans med Haggob Kirkor (vart tog han vägen?) Liknades då med Kalle Svensson. Väldigt stor och lång vilket medför en viss klumpighet i rörelsemönstret. Borde kunna dominera luftrummet mer. Stark på genombrott, går ibland upp som anfallare i slutskedet av matcherna, annars mittback. Jättepotential men behöver lära sig få ut det mesta av sin stora kropp.

Mikael Andersson, född 1990
Också framträdande i Gothia 2006. Har sedan dess utvecklats väl och har i år gjort en hel del mycket duktiga insatser från sin vänsterbacksplats, åtminstone i de matcher jag sett. Mycket god fysik, tämligen snabb och naturlig bra inlägg med vänstern. Följsam i försvarsspelet. Ser ut som en riktig stekare. Har bara spelat i IFK Göteborg. Med Sebastian Eriksson och Mikael Andersson på uppgång får Hjalmar Jonsson lägga i en extra växel om han vill behålla sin plats de närmsta åren.

Sebastian Eriksson, född 1989
Under året uppflyttad för att träna med a-laget. Gjorde även ett inhopp i cupen mot Gefle, där han inledde med att snyggt släppa bollen till en framrusande medspelare. God fysik och väldigt bra vänsterfot med fina inlägg. Spelar med största sannolikhet med a-laget nästa år och som sagt, en viss islänning lär få vass konkurrens om sin backplats nästa år.


Mittfältare:

Erhan Erdogan, född 1988
Vänstermittfältare som känns rutinerad. Bra allroundspelare men saknar en riktig spetskvalité. Tror inte Erhan är aktuell för a-laget nästa och han får nog därmed lämna u-laget i vinter.

André Kapella Karlsson, född 1989
Lillebror till den allsvenskt meriterade Rickard Kapella Karlsson. Något tunn i kroppen men kämpar väldigt väl och är inte rädd för att gå in i duellerna. Trixar sig fram med bollen, oftast längs med kanten men kan även spela centralt. Har inte utmärkt sig något vidare i de matcher jag sett under året.


Tobias Nilsson, född 1990
Nyförvärv inför året som kom från Västra Frölundas sargade a-lag, där han fick göra en del matcher redan under förra året. Enligt mig årets utropstecken i u-laget. Speluppläggare som alltid är väldigt lugn med bollen. Lik Tomas Olsson i spelstilen. Hittar ofta smarta passningsalternativ men är också en duktig dribbler. God fysik, inte jättelång men stark i kroppen. Känns väldigt rutinerad. Kan bli hur bra som helst. Har dock en tendens att ibland falla ur matcherna lite för långa stunder. Trots det har han enligt mig överglänst bland annat Jakob Johansson i flera matcher. Har redan tränat lite med a-laget, tidsfråga innan han flyttas upp.

Joakim Hake, född 1990
En Wernbloom-kopia. Spelar ibland som innermittfältare men går även upp som anfallare i vissa lägen. Duktig targetplayer, mycket fysisk spelstil. Inte helt perfekt finteknik. Viss brist på speed. Som sagt, Wernbloom-kopia.

Johan Lundgren, född 1991
Nyförvärv under året. Spelar regelbundet i P91-landslaget. En Gustav Svensson-typ. Jagar både spelare och boll på mittfältet och gör det med bravur. Fin spelförståelse. Saknar Johan en del i offensiven.

Kamal Mustafa, född 1991
Vänstermittfältaren är tveklöst en av de allra största talangerna i u-laget. Bland de yngsta men briljerar ofta på vänsterkanten med sin speed och fenomenala teknik. Liten och kvick. Dribblar mycket och ofta, vilket medför att Kamal ibland blir lite för bollkär. Snabba fötter och en fin vänsterfot med snabbt och bra skott. Mycket framträdande i P91-landslaget. En blivande publikfavorit på Ullevi? Utvecklas han lika mycket i år så blir det sannolikt bara ett år till i u-laget innan det är dags för a-lagsfotboll.

Anfallare:

Niklas Bärkroth, född 1992
Supertalangen. Knappast hart väl någon ha undgått Nicklas framfart i år. Liten men trots det ganska stark i kroppen. Mycket snabb, bra skott med två fötter, fin spelförståelse och härlig teknik. Alltid sevärd. Gör många mål. Yngste spelare någonsin i Allsvenskan. Räknas just nu som den kanske mest talangfulle i sin åldersklass i Sverige och jagad av flera europeiska toppklubbar. Kan ändå lära sig utnyttja sina fördelar mer. Får gärna växa till sig lite till nästa år och lyckas han trots det behålla snabbheten så kan Nicklas bli hur bra som helst. Får börja träna med a-laget när han gått ut nian i sommar?

Ali Selim, född 1990
Dominerade tidigare år i P90, har i år hamnat något i skymundan. Dock fortfarande en väldigt duktig fotbollsspelare med mycket god teknik och är tämligen snabb. Kan utnyttja sina dribblingskonster till att gå rakare på mål i vissa lägen. Jobbar även bra i defensiven, Ali är aldrig rädd att sätta in en hård glidtackling. Känns lite längre bort från a-truppen än för något år sedan, dock mest på grund av sina anfallskolleger som varit framträdande i år.

Mattias Etteus, född 1990
Naturlig målskytt. Duktig på genombrott och bra skott. Hittar ofta förbi sin motståndare och hittar alltid målet. Löper smart i djupled. Lite lik Marcus Berg i spelstilen. Det är i vanlig ordning väldigt hård konkurrens på anfallssidan, både i a-laget och u-laget, och inte blir den mindre av att en viss Robin Söder är på ingång. Men utvecklas Mattias lika mycket nästa år så blir han trots det svår att hålla tillbaka från a-laget.

32 kommentarer:

  1. Bra summering, är Söder klar?

    SvaraRadera
  2. Nån som vet hur det gick för Bärkroth när han var över i Manchester?

    SvaraRadera
  3. Go summering Erling! Alltid roligt att höra U-lagsrapporter då jag är för lat (tyvärr) för att följa själv men ändå lite nyfiken på vad som är påväg upp.

    SvaraRadera
  4. Erling är den med bäst och mest fotbollskunnande på baraben =)
    Bra rapport!

    SvaraRadera
  5. Jäkligt kul med rapporter från de yngre leden!

    SvaraRadera
  6. Erling, om du får gissa vilka spelare som flyttas upp till A-laget nästa år, vilka gissar du då på?

    SvaraRadera
  7. Bra Erling!

    Vill även stimulera lite med tips om FÄRSK intervju med Niclas Alexanersson

    http://www.campsweden.se/index.php?option=com_content&task=view&id=507&Itemid=47&mosmsg=Artikeln+%E4r+sparad.

    SvaraRadera
  8. http://www.campsweden.se/
    index.php?option=com_
    content&task=view&id=507&Itemid=47

    Så är bättre:)

    www.campsweden.se

    SvaraRadera
  9. När du skriver a-laget...då menar du väl ändå a-truppen?

    SvaraRadera
  10. erling:

    Väldigt intressant, tackar

    SvaraRadera
  11. Mycket bra beskrivning av spelarna men vad menar du med att Seb Eriksson har bra fysik han e väl i vekaste laget för seniorfotboll.

    SvaraRadera
  12. " Anonym said...

    Nån som vet hur det gick för Bärkroth när han var över i Manchester?

    13/11/07 17:18"

    Det gick riktigt bra. Han gjorde 2 mål i matchen han lirare med p-truppen. Fick träna med äldre killar resten av veckan, tack vare det.

    SvaraRadera
  13. Tillhörde inte Johan Björkryd U-laget eller spela han bara i U21?

    SvaraRadera
  14. Jonathan Svensson ska efter vad jag ha hört vara "klar" för nästa år, vet inte exakt vad det innebär... Inte officiellt än kanske

    SvaraRadera
  15. Anonym sa...
    " Anonym said...

    Nån som vet hur det gick för Bärkroth när han var över i Manchester?

    13/11/07 17:18"

    Det gick riktigt bra. Han gjorde 2 mål i matchen han lirare med p-truppen. Fick träna med äldre killar resten av veckan, tack vare det.

    13/11/07 20:48

    Ok gött att det gick bra för grabben,hoppas vi får behålla honom ett bra tag till dock

    SvaraRadera
  16. Snyggt jobbat, Erling!

    Länktips: www.tjongboll.blogspot.com

    SvaraRadera
  17. Björkeryd blev väl klar för någon annan Gbg-klubb härom dagen. Var det Qviding?
    Rappt av Erling att ha plockat bort honom redan.

    Grymt för övrigt, Erling!
    Vore kul om någon kunde spekulera lite i vilka killar som flyttas upp till U-truppen inför nästa år också.

    SvaraRadera
  18. Hade missat detta med björkeryd till Qviding trodde stenhårt på honom till a-truppen.

    SvaraRadera
  19. kanske en av de mest tråkiga och meningslösa artiklar baraben skrivit. vafan e detta?

    SvaraRadera
  20. Gå och lägg dig...knalle!!

    SvaraRadera
  21. haha går erling o spanar in killarna mer än deras kvaliteter? Mikael Andersson en riktig stekare? get a girlfriend!

    SvaraRadera
  22. snacka om nördighet i kvadrat

    SvaraRadera
  23. Underbart. Här är våra framtida stjärnor. Själv tycker jag Mattias Etteus låter jävligt intressant.

    SvaraRadera
  24. Vem tränar målvakterna i U-truppen ?

    SvaraRadera
  25. Det är sånna här artiklar man längtar efter och som ger drömmar inför framtiden

    SvaraRadera
  26. Riktigt intressant Erling. Ska spara den här artikeln, kan vara kul att läsa om tre fyra fem år. Undrar vad som hade skrivits om Wernbloom kontra Vasquez för 4 år sedan...

    SvaraRadera
  27. Tack för jobbet att skriva ner och summera. Väldigt intressant läsning för oss som inte följer ungdomsmatcherna.

    SvaraRadera
  28. hur många av kommentarerna här är av samma person då? detta är tråkigt tråååååkigt tråkigt. ge oss silly!

    SvaraRadera
  29. Anonym said...

    hur många av kommentarerna här är av samma person då? detta är tråkigt tråååååkigt tråkigt. ge oss silly!


    Detta är ju silly på sitt sätt kan man säga, med tanke på att några av spelarna inom ett eller ett par år troligen kommer att flyttas upp till a-truppen.

    Björkeryd blev väl klar för någon annan Gbg-klubb härom dagen. Var det Qviding?
    Rappt av Erling att ha plockat bort honom redan.


    Johan Björkeryd, Robin Nilsson, Martin Nilsson, Niklas Martinsson, Markus Sandberg, Marcus Carlsson, Andreas Hammar, Edvig Sahili, Ludwig Torkelsson...

    Säkert ytterligare någon. Dessa har jag medvetet lämnat utanför sammanställningen då jag bedömde att jag inte sett dom tillräckligt för att ha nåt att skriva, eller att de inte har fångat min uppmärksamhet tillräckligt.

    Men för att nämna några ord så är väl Edvig Sahili en lång och teknisk anfallare som glimtar till ibland och gör en del mål. Har för mig att han inte tillhör klubben heller utan är här på lån. Ludwig Torkelsson är en teknisk, hårt jobbande ganska liten kille som spelar på en del olika positioner, främst på mittfältet.

    David said...

    Erling, om du får gissa vilka spelare som flyttas upp till A-laget nästa år, vilka gissar du då på?

    13/11/07 18:35


    Jag har väl spekulerat lite löst i det i artikeln utan att ge några direkta gissningar... Men som någon skriver här i kommentarerna så kan nog Jonatan Svensson ligga ganska bra till med tanke på tunnheten bakom Adam i a-truppen. Annars så är som sagt Tobias Nilsson en kille som jag tror mycket på och han får nog vara med en del och träna med a-laget nästa år iaf.

    Anonym said...

    När du skriver a-laget...då menar du väl ändå a-truppen?

    13/11/07 19:46


    Givetvis menar jag det!

    SvaraRadera
  30. Jag vet att du inte har en aning om vad du skrev om ett flertal utav spelarna i den här artikeln... Men liksom de e väl alltid skojj att höra hur fel man kan ha, nice try!

    SvaraRadera
  31. Ja vad säger man om likheter med vissa storspelare det blir bara pinsamt för alla inblandade.

    En framtidskvartett:(på de matcher jag sett Tipselit/U21)

    Tobias Nilsson
    Mattias Etteus
    Johan Björkeryd
    Niklas Bärkroth
    de har potential att bli riktigt bra om deras utvecklingskurva pekar lika rakt upp nästa år.

    SvaraRadera
  32. "Anonym sa...
    hur många av kommentarerna här är av samma person då? detta är tråkigt tråååååkigt tråkigt. ge oss silly!

    14/11/07 11:38"


    Ja, hur många personer är Erling egentligen?

    Btw, intressant läsning, skall sparas i arkiven inför framtiden.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.