2007/02/01

Torsdagskrönikan: Ett förlorat år?

TORSDAGSKRÖNIKAN Jag bestämde mig tidigt för att inte ta med min mp3-spelare på resan. Jag ville ha lugn och ro, tid att tänka, tid att reflektera. En stilla resa uppåt genom ett vackert Vinter-Sverige. Passerar Pontus gatukök, Bastians Grums och Markus och Jonatans Torsby. En busschaufför som kör buss som Zlatan kör Ferrari och en självförvållad huvudvärk efter en dimmig pokerkväll gör det svårt men jag kan trots allt inte hålla mina tankar borta från det som ständigt plågar mina tankar.

En resa går mitt slut. En annan börjar snart. Ett nytt år, ett förlorat år?

För många är 2007 redan ett förlorat år för IFK Göteborg. Ett helt år på usla fotbollsarenan Nya Ullevi och inga spektakulära nyförvärv. Inga mittbackar som håller, ingen kreativitet på mittfältet och anfallare som inte kommer igång med målproduktionen. Farhågorna är många men vi har trots allt en ung trupp med spelare som man bara väntar på skall blomma ut och ta det där sista steget upp i skyarna, frälsa oss och se till att Alex får lyfta Lennart Johanssons pokal på sena hösten. Men är det en utopi eller kan det bli verklighet?


Jag har för egen svårt att se att vi skall vinna allsvenskan i år. I en uppkommande special här på Baraben så kommer jag tippa oss på en femteplats. Kanske kan det bli bättre än så men jag är av naturen pessimist, då jag hoppas bli gladare om det skulle ske att vi kommer högre upp i tabellen, istället för att bli mer besviken om det sämre. Naturligtvis kan det gå ännu sämre än att vi kommer på en femteplats men så lågt vill jag inte ställa mina förväntningar. Förhoppningen däremot är självklart guld. Två begrepp som ofta går hand i hand men inte denna gång. Så här strax innan matchsäsongen går igång så är det även befogat att börja fundera över andra begrepp, såsom krav och mål.

Ett krav från min sida, oavsett tabellplacering, är att vi börjar spela fotboll igen. Märk orden väl, spela fotboll. Många är det som säger att de inte bryr sig om hur vi spelar, så länge vi vinner. Jag är inte benägen att hålla med. Kanske är det dock så att det ena är en förutsättning för det andra. Om man vinner så har man oftast varit det bättre och mer spelande laget, eller så är det bara en romantisk efterkonstruktion. I vilket fall som helst så svider förluster oerhört mycket mer när ens lag inte visat några intentioner till att överhuvudtaget lira boll. För visst är det väl så, att någonstans vill man ändå hoppas att ”snyggt” spel också leder till segrar? Det är vad jag tror, och vill se i år, även om det inte gör att vi inte vinner match. Å andra sidan hade knappast någon annan modell heller varit en garant för fler segrar, än den som jag precis föreslog. Katten och råttan i ett nötskal.

Så därför tror jag inte att 2007 nödvändigtvis behöver bli ett förlorat år, även om det slutar med en försmädlig femteplats. Att ge nya spelare och tränare chansen och att verkligen börja bygga ordentligt för framtiden. Har vi tur så börjar framtiden tidigare än vad vi trott, kanske redan på lördag…

21 kommentarer:

  1. Jag håller med om att ett mål för i år är att se ett blåvitt spela fotboll. Det har varit en STOR avsaknad av spelande i något år nu.

    Sedan är inte jag den personen som avgudar Barcelonas kortpassningar. Jag gillar mer snabbt, efektivt spel a'la Tysklands landslag (om man nu kan generallisera ett landslag och ta det som exempel) Men jag vill se blåvitt spela ett spel och inte inrikta sig på motståndarna och spela ett förstörande spel. Nej när blåvitt vinner skall det vara för att vi är bäst och spelar ett vinnande spel, Inte för att vi var minst sämst som Elfsborg i år.

    SvaraRadera
  2. Tobbe:

    Visseligen håller jag på blåvitt, och ogillar Elfsborg väldigt mycket. Men varför citerar du en dålig förlorare från Stockholm?


    Elfsborg är nog det lag som spelat den bästa fotbollen jag sett i Allsvenskan på 2000-talet. För första gången hade vi inte en chans att vinna mot dom som vann.

    När t.ex Dif vunnit allsvenskan så har dom kontrat in målen efter att ha varit totalt utspelade.

    Tycker Elsfborg är det lag som verkligen stått för en possitiv fotboll av dom lag som vunnit dom senaste 10 åren.


    Hur som helst så hoppas jag att dom unga blommar ut i år, att Alex fortsätter ytterligare en säsong, och att alla som blommar ut i år, stannar kvar till nästa säsong!

    /Daniel

    SvaraRadera
  3. var är ambitionerna?

    SvaraRadera
  4. Tycker Elsfborg är det lag som verkligen stått för en positiv fotboll av dom lag som vunnit dom senaste 10 åren.

    Ja, det är nästan så man måste svälja stoltheten och hålla med. Svårt att jämföra med alla lag de senaste tio åren men visst har de spelat en mer atraktiv fotboll än oss, framförallt förra året.

    Det är dags att sluta tjongandet ala Lundin/Arne nu och börja spela fotboll.

    Anonymous said...

    var är ambitionerna?

    1/2/07 21:05


    En populär mening i år. Frågan är om du menar mina ambitioner eller styrelsens?

    Förhoppningar, förväntningar, visioner, ambitioner, krav och målsättningar. Det är många begrepp att jonglera med och jag kan bara tala för mig själv.

    Ambitionen och visionen långsiktigt måste vara att ta sig ut i Europa igen. Att leda det arbete som krävs för det måste styrelsen med Stig i spetsen stå för. Förhoppningen från oss fans och målsättningen för laget måste dock alltid vara att vinna varje match.

    Förväntingen däremot är i år ialla fall inte så höga från mitt håll, men jag blir gärna överraskad positivt.

    SvaraRadera
  5. har inte denna krönika var uppe tidigare (eller bara en väldigt lik då ja inte orkade läsa allt)? Eller har min sjuka gärna börjat dubbelregistrera hela texter?

    SvaraRadera
  6. Håller med om spelet.Börjar det bli bra spel tycker jag det är okej om man åker på en förlust, bara man spelar bra och skapar chanser, så kommer vinsterna.

    SvaraRadera
  7. Det är för fan skämmigt med en femteplats... IFK ska alltid går för guldet...

    SvaraRadera
  8. Det måste ju vara surare att spela "bra" och åka på en fölust mot ett gäng som bara tjongar...ska man fortsätta att försöka spela "bra" då eller ska man försöka se till att få in bollen till vilket pris som helst oavsett spel? Om man kanske halkar neråt i tabellen till en kvalplats då?

    SvaraRadera
  9. Daniel:

    Att Elfsborg spelat en bra fotboll håller jag inte med om. Det jag kan hålla med dig om är att ingen har gjort det under 2000-talet i Sverige.

    Citera en dålig förlorare från Stockholm? Nja, det va inte min mening iaf. Sen att jag är en dålig förlorare och faktiskt bor i stockholm är väl en annan sak...

    Men men skit samma. Vi kan väl enas om att vi vill se ett spelande blåvitt som spöar allt och alla nästa år?

    SvaraRadera
  10. Jag ställer ett krav på IFK Göteborg:

    - Man ska göra allt i sin kraft för att bärga SM-guld till föreningen.

    Hur man gör det och med vilja resurser man gör det bestämmer föreningen själv utifrån sitt arbete. Men om målet slutar vara guld blir det helt meningslöst att vara supporter, hoppet är det sista som ska överge oss.

    SvaraRadera
  11. Tobbes:

    "- De har varit minst dåliga i år, säger bland annat Djurgårdens Tommy Jacobsson." (Ang Elfsborgs vinst)



    Självklart är vi överrens om vi vill ha ett spelande Blåvitt som spöar alla nästa säsong:)!

    /Daniel

    SvaraRadera
  12. " Frankie said...
    Jag ställer ett krav på IFK Göteborg:

    - Man ska göra allt i sin kraft för att bärga SM-guld till föreningen.

    Hur man gör det och med vilja resurser man gör det bestämmer föreningen själv utifrån sitt arbete. Men om målet slutar vara guld blir det helt meningslöst att vara supporter, hoppet är det sista som ska överge oss."

    kunde inte sagt det bättre själv! om blåvitt vill spela "rolig" fotboll så är det okej med mig, om dom vill spela "tråkig" så funkar det också. det enda som räknas är att dom vinner eller iaf satsar 100% på att vinna exakt hela tiden.
    om blåvitt förlorar en match eller gör en fiaskosäsong så spelar det ingen som helst roll om dom har spelat "roligt" eller "tråkigt" - det är ändå ett nederlag.

    SvaraRadera
  13. "Att Elfsborg spelat en bra fotboll håller jag inte med om. Det jag kan hålla med dig om är att ingen har gjort det under 2000-talet i Sverige."

    vad som är intressant är väl kanske inte om elfsborg spelat en bra fotboll (tydligen enligt allas definition en offensiv fotboll...) eller inte. det intressanta är att dom, precis som alla svenska mästare efter helsinborg 1999 totalt har saknat defensivt tänkande och kvalitéter i backlinjen.

    det är, med några års perspektiv, ganska tydligt att det som skiljde 1990-talets svenska "europaframgångar" (blåvitt, aik, hif, men också skrällar som trelleborg) mot 2000-talets fiaskon är just den realistiska synen på fotboll.

    dif, mff, hammarby och snart också elfsborg åker ut i europa och tror att dom är jämnvärdiga med motståndarna. det trodde aldrig 1990-talslagen. dom spelade taktiskt och smart och kunde vinna matcher på det (men naturligtvis också förlora dom allra flesta).

    2000-talslagen verkar tro att om dom följer aftonbladets uppmaning och spelar "roligt" så kommer dom åtminstone gå till semifinal i champions league.

    kanske något vi borde ha i tankarna när vi vill att blåvitt ska spela "bra" och "rolig" fotboll...

    SvaraRadera
  14. JOGA BLÅVITO!!!

    Jag skulle vara nöjd med en femteplats i år. Tro det eller ej

    SvaraRadera
  15. Jag är ganska nöjd med en tolfteplats. Heja Hjalmar!

    Ps jag gillar långbollar och chips.

    SvaraRadera
  16. Daniel:

    "Elfsborg är nog det lag som spelat den bästa fotbollen jag sett i Allsvenskan på 2000-talet. För första gången hade vi inte en chans att vinna mot dom som vann."

    Gulingarna hade tydligen inte heller en chans att slå oss. Minns att det blev två oavgjorda möten under 2006.

    SvaraRadera
  17. Måste hålla med Erling. Blåvitt måste börja spela fotboll. Och det finns ju flera anledningar till det. Tror inte på att man kan säga att jag skiter i hur det ser ut på planen bara vi vinner. Man måste ju tänka på hur man skall bli bättre som lag. Sen att man skall ha ambitionen att vinna SM-guld är väl självklart? Man vill väl vinna varje match man spelar? Och för att bli framgångsrik bör man ju kunna variera spelet efter vilket motstånd man möter.

    Målet på sikt måste ju precis som Erling säger vara att ta sig ut i europa igen. Och då måste man försöka tänka lite internationellt inom det egna spelet. Finns ju inget topplag i de stora ligorna som spelar likt Blåvitt? Och vi har ju inte haft några framgångar på 10 år nu. Så det är ju svårt att säga att vi har gjort rätt i vår satsning? Det kanske går att vinna allsvenskan på ett gnetspel något år. Men sen då? Ambitionerna måste ju vara att kunna spela fotboll i ett högre tempo. Bättre precision och tempo i både rörelse och passningar. Annars är ju chansen minimal att vi skall kunna vinna år efter år. Eller för den delen kunna prestera ute i europa.

    Klart jag vill att Blåvitt skall vinna allsvenskan. Men om jag tror på det är en annan sak. Och jag tror definitivt inte man vinner om man fortsätter som man gjort. Vi är ju på tok för lättlästa och tråkiga för att förtjäna att vinna allsvenskan. Och då tycker jag att allsvenskan håller en riktigt låg klass. Nog borde man väl kunna bjuda på en bättre underhållning i en så dålig liga? Man måste ju ha råd att spela en attraktiv och varierad fotboll? Vi måste ju inse att man måste kunna föra matcherna mot bottenlagen? Såg Man U köra över Watford i onsdags. Det var aldrig något snack. Blåvitt måste ju också ha ett så pass bra passningsspel och tempo att man kan spela ut ett lag som Brommapojkarna eller Gefle. Men då måste man ju börja spela fotboll!

    SvaraRadera
  18. Frågan är när självutnämnda experter ska förstå att inget lag i Sverige kan "spela fotboll". Att be Blåvitt att göra det är orimligt. Med vilket material då? Kom igen, vi pratar om en liga som är efter albanien i fifa-rankingen. Spela fotboll? Tillåt mig att skratta.

    SvaraRadera
  19. Anonymous said...
    har inte denna krönika var uppe tidigare (eller bara en väldigt lik då ja inte orkade läsa allt)? Eller har min sjuka gärna börjat dubbelregistrera hela texter?

    1/2/07 21:20

    :D

    SvaraRadera
  20. Visst, att blåvitt skall börja "spela fotboll" igen har väl den nya tränarstaben ältat sen de blev utnämnda.

    Håller med Tobbe dock, fartfylld fotboll à la Tyskland är roligare än massa sidledspass à la Barca. Ellos var bättre än oss, de spelade bättre och de slutade högre i tabellen. Inse fakta. AIK var bättre än oss, de vågade mer, de spelade bättre och de slutade högre upp i tabellen. Och, de hade unga, fräscha och nytänkande tränare. Det lovar gott att även IFK har det i år. Det kan borga för förändringar.

    I AIK lät man spelarna våga misslyckas och det syntes i deras spel. Utan att vara vanvårdande på något sätt så vågade de det lilla extra och det måste vi med våga om det skall bidra till mer publik och bättre än en 8:e-plats.

    Du helgarderar verkligen dina resonemang - en klassisk sossemanöver, men det är sjukt tråkigt! Våga stå för att du tror att IFK blir ett mittenlag istället. Det är inget fel i att tro en sak även om den avviker från vad många andra tycker. Stå upp! Stå på dig!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.