2007/02/22

Svensk idrott- en instabil investering?

TORSDAGSKRÖNIKAN I förra veckan drog Stig Lundström till med överdriften att alla IFK Göteborgs sponsorer kunde komma att lämna Blåvitt på grund av stök och våld i föreningens namn. I samband med detta väcktes en het debatt kring sponsornas flyktighet gentemot idrottsföreningar och vad sponsorer egentligen tål från föreningars, medias och supportrars håll.

GT:s Matts Olsson skrev igår om hur en av Frölunda Indians Platinasponsorer (de som satsar 250 000 kronor om året i sponsorpengar) planerar att hoppa av sitt sponsorskap. Men nu är det inte det enorma hockeyvåldet som skakar den ej namngivna storsponsorn, utan det är en irritation över ett sponsorevenemang som Indianstammen nyligen genomförde.
Man bjöd nämligen med sig cirka 50 av sina sponsorer och åkte över till Kanada för att uppleva NHL-hockeyn på plats. Här, på själva resan, så väcktes det onda blodet. Storsponsorn noterade att Frölundaledningen med Christer Kjellgren, Ronald Boisen, Stefan Larsson och Mats Ahdrian hade bokat in sig i Buisness Class medan de dryga 50 sponsorerna, som indirekt betalade för hela kalaset, fick sitta och "trängas" i ekonomiklass.

Med tanke på den enorma nyckfyllhet som uppenbarligen styr en del företags sponsorsatsningar är det egentligen väldigt märkligt att supportrar inte satt sabotage mot moståndarföreningar i system. Likheten till hur Italienska Catanias supportrar nu hotar med att åka upp till Rom för att från andra föreningars läktarplats sabotera och förstöra för andra lag är ju slående. Vi har en situation av allt mer nervösa och lättföränderliga ekonomiska faktorer kring svensk klubblagsidrott. Ett annat exempel är hur Svenska Basketligan utan närmare kontroller lyckades dra in sin verksamhet i det mystiska skalbolaget OBOL till den nivå att man bytte namn till OBOL Basketball League. Kort därefter avslöjade media hur sponsorn i själva verket var ett företag där det mesta inte stämde med fasaden man hade utåt och snabbt fick Basketligan bryta sitt samarbete med storsponsorn.

Så på ena sidan har vi en desperat idrottsrörelse som försöker roffa åt sig de brödkorn som sponsormarknaden erbjuder och på andra sidan har vi oseriösa och extremt nyckfulla sponsorer som är beredda att gå väldigt långt i sina konsekvenser av småsaker. Innebär detta då inte att svensk idrott generellt håller på att utvecklas till en högriskmarknad för ekonomisk investering?
Utan att värdera vilken hemsk upplevelse det måste ha varit att åka med det vanliga folket för Frölunda-storsponsorns representant, så var det i alla fall tillräckligt för att han nu ska driva igenom ett sponsorstopp av Frölunda för sitt företag. 250 000 kronor minus på grund av en flygresa.

8 kommentarer:

  1. Är det inte Erling som har krönikan? Eller har Frankie kickat honom?

    SvaraRadera
  2. Det är Erling som hittills har haft den men det är inte alltid han som kommer att skriva den framöver. Alla behöver ju ledigt nu och då.

    SvaraRadera
  3. Krönikan är en "institution" i sig som står över oss skribenter, dvs krönikan består men skribenterna kommer och går. Erling lär dyka upp framöver som torsdagskrönikör igen, men för tillfället kan man följa honom i "Erlings analys" om det Allsvenska motståndet!

    SvaraRadera
  4. min spontana reaktion: sno sponsorn som hoppade av från frölunda! sätt de tre IMG gubbarna på att bearbeta dem stenhårt, 250 000 dineros up for grabs!

    SvaraRadera
  5. Bosse bildoktorn said...

    Är det inte Erling som har krönikan? Eller har Frankie kickat honom?

    22/2/07 17:30


    Du har helt rätt. Jag och Frankie kom inte överens om ett nytt kontrakt. Jag ville ha klausul men det gick han inte med på...

    Skämt åsido, som någon så är det nu fullt fokus på "Erlings Analys" för min del, samt på en hel del annat.

    Hur som helst så är krönikan intressant och det får en ju verkligen att fundera på vad IFK:s marknadsavedelning överhuvudtaget har för tankar om framtidens filosofi rörande dessa frågor.

    Vad gör IMG, Lundberg och Lundström när de inte är ute och säger pantade saker i media tex? Pågår det arbete bakom väggarna eller står det still, det kan man verkligen fråga sig.

    SvaraRadera
  6. Suck, tänk om allt kunde handla om det sportsliga. Fast nu när man tänker efter så är ju inte heller den så rolig. I varken Frölundas eller Blåvitts fall

    SvaraRadera
  7. Inte konstigt alls att det skall vara så svårt o begripa att det inte finns nån hype i fotbollen här i GBG, om man jämför mot tennisen, den är väldigt sällsynt och här snackar vi kvalité från världspelare, att sitta och kolla på blåvitt i den rötna allsvenskan är juh inte ens i närheten av tennisens. Att kolla på medelmåttor som man alltid gör och stöttar sitt Blåvitt é självklart, men folket é trötta på dessa förhoppningar att kolla på bra fotboll, vilket inte sker. Så ÄNTLIGEN é tennisen i stan, äntligen nåt skoj att kolla på!

    Hoyas

    SvaraRadera
  8. kvalité från världspelare

    Världsspelare? Svensk tennis är ju i KORP-klass. Sedan, finns det över 6000 pers som betalar kanske 300-800 spänn för att få en biljett samma förmiddag som biljetterna släpps är det ju ett bevis på att det finns ett MEGAbehov efter bra evenemang, för det är ju det man går dit för. Dock är inte Blåvitt ett evenemang, det är ingen show, det är inget mervärde. Det är bara grått, därför går "ingen" på matcherna.

    Blåvitt kan dock skapa mervärde och göra matcherna till ett event i sig, se på hur AIK har lyckats, lär av dem och ta efter Blåvitt!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.