2007/02/14

Stig Lundström: "Alla våra sponsorer kan hoppa av på grund av huliganproblemen"

KOMMENTAR IFK Göteborg hävdar i Göteborgs Posten att deras sponsorer plötsligt tvekar att vara kvar på grund av stökig publik.
- I värsta fall hoppar alla våra sponsorer av. Vi hade en nettointäkt på drygt 20 miljoner i fjol. Det är det allra sämsta som kan hända oss, säger Stig Lundström.
Att IFK Göteborg inte vunnit någonting på TIO år och går fortsatt kräftgång i försöken att värva etablerade spelare nämner han dock inte med så mycket som ett andetag.

Det är inte ofta jag överraskas rejält. Jag brukar anse mig som ganska luttrad vad gäller nyhetsflödet och krigsrubriker i medierna, det brukar vara chock hit och attack dit. Men om det är några som kan få mig att tappa hakan så är det IFK Göteborgs representanter i medierna. Dessa herrar, oftast med ordförande Stig i spetsen börjar bli experter på att servera smashboll på smashboll till de hungriga vargarna i presskåren.
Göteborgs Postens fotbollsbevakare Mattias Balkander har en intervju i dagens Göteborgs-Posten med IFK Göteborgs ordförande Stig Lundström där intervjun spårar ur i en helt sanslös radda av slutsatser och vansinnesuttlanden som aldrig borde luftas i medierna.

Stig Lundström berättar för Balkander att han sitter med i den antivåldskommité som beräknat att elitklubbarna förlorat miljonbelopp på olika vis av vandalism och skadegörelse. Sedan fyller han på med citaten:
- Det finns sponsorer som tackat nej till IFK Göteborg. De vill inte förekomma i såna här sammanhang.
Hur mycket beräknar du att ni har förlorat?
- Det är inga miljonbelopp ännu, men det kan bli det. Skrämmer de dessutom bort tusen åskådare varje match blir det ännu större pengar.
Kan du utveckla det ytterligare?
- I värsta fall hoppar alla våra sponsorer av. Vi hade en nettointäkt på drygt 20 miljoner i fjol. Det är det allra sämsta som kan hända oss.
För det första så är det ju ett kardinalfel att sitta i medierna och spekulera i att föreningens verksamhet går sämre, kan komma att gå ännu sämre och kanske även drabbas katastrofalt illa av att det finns problem med vandalism och huliganism.
Även om det vore så att huliganproblem och vandalism i samband med fotbollsmatcherna skulle skrämma bort en stor andel av våra sponsorer är det ju vansinne att sitta och diskutera detta i pressen då det självklart har en stor bieffekt, nämligen att alla sponsorer som inte tidigare ens sett detta som ett problem nu plötsligt kan få ett argument för att istället satsa på hockey, handboll eller valfri klubb annan än Blåvitt. En affärsidé som går ut på att baktala sin egen verksamhet och dess framtidsutsikter är inte smart, den är direkt självdestruktiv och ointelligent.

Det ska även sättas i det sammanhang att IFK Göteborg minst sedan början av 1990-talet haft problem med vandalism, bråk i samband med matcherna, slagsmål utanför arenor och liknande situationer. Men sponsorerna flydde inte Blåvitt på 1990-talet trots att vi hade fullt krig utanför arenan när vi spelade Champions League-kval, bilar vältes, motståndarnas entré stormades och Gamla Ullevi liknade en krigszon i värre bemärkelse än det någonsin sett ut på 2000-talet.
Men på den tiden vann IFK Göteborg sina fotbollsmatcher. Det försvarar inte på något sätt vandalism eller huliganism att se hur problemen funnits under en lång period, det visar på att det absolut inte har ett sammanhang med IFK Göteborgs eventuella sponsorproblem idag. För på den tiden hade IFK Göteborg Sveriges bästa och kaxigaste mediebemötande, det osade vinnare om föreningen när Wernersson var den som uttalade sig till pressen.
Så sponsorerna tvekade aldrig, för Blåvitt var ett vinnande koncept. Vinnande koncept, hur många problem de än har bakom fasaden utåt, lämnar man aldrig vind för våg.

Idag är verkligheten en annan. Istället för att uppvisa en front av samlat lugn utåt, där IFK Göteborg verkligen tror på, eller i alla fall ger sken av, att ha kontroll på läget på alla områden så uppträder man nervöst och hysteriskt. När någonting sker som föreningen tycker är dåligt reagerar man inte med lung utan med panik och skrämmer upp sina egna sponsorer, åskådare och sympatisörer. Om inte föreningen IFK Göteborg och dess ledning kan visa omvärlden att de har kontroll på läget, att de har svar på hur man ska hantera den vandalism och det stök som sker i samband med sina matcher- så har IFK Göteborg fel ledning och ansikten utåt i medierna.

Det krävs inget geni för att förstå att huliganproblem generellt är ett samhällsansvar som inte IFK Göteborg ensamt kan hantera. Det krävs inte heller en Einstein för att förstå att IFK Göteborg däremot måste och kan hantera säkerhetssituationen på sina egna matcharrangemang och publikens säkerhet i samband med dessa. Något som även sker på ett mycket bra vis idag. Men när ordföranden i IFK Göteborg väljer att till en journalist berätta att det faktiskt finns en möjlighet att man kan komma att förlora alla (!) sina sponsorer på grund av stökiga supportrar finns det bara en form av damage control. Det är att hålla käften.
IFK Göteborg får aldrig själva bli katalysatorn för att förstora sina befintliga problem och skrämma skiten ur alla som har något att göra med Blåvitt. Ledningen måste verka för att hålla lugnet och behålla kontrollen kring det som händer kring föreningen- inte delta i mediernas absurda hetsjakt för att blåsa upp vandalism och huliganism till fotbollens dödsdom.

Ett IFK Göteborg som vinner sina matcher och dessutom visar på lugn och trygghet, även om man har problem med sina supportrar, är ett lag som inte tappar publik, supportrar eller sponsorer. Men ett IFK Göteborg som börjar uppmåla föreningens potentiella undergång varje gång ett gäng stökiga supportrar spårar ur- är en förening som uppvisar instabilitet och oro, två ord som är dödssynder i sammanhanget. Ta tio djupa andetag Blåvitt och sluta måla fan på väggen, tack.

82 kommentarer:

  1. Kunde inte sagt det bättre själv.

    SvaraRadera
  2. Bra analys av läget Frankie, igår sa du dock någonting om rökbomber så jag vet inte om jag vågar skriva under på dagens alster...

    SvaraRadera
  3. Ähh, detta är ju en medveten strategi riktad MOT huliganerna. Genom att ta motstånd MOT huliganerna och genom att förmedla IFK som en klubb till för den glada massan med barnvagnar i högsta hugg försöker han rikta ett positivt intryck av IFK mot sponsorerna och ta ett stort avstånd från huliganerna och samtidigt försöka få dessa att förstå att de bara gör IFK en björntjänst.

    SvaraRadera
  4. lé c:

    håller helt och fullt med. Att som ordföris visa på en medvetenhet och ett icke-accepterande av tonårsaktiviteter är knappast illa.

    Att sedan försöka få tomtarna som faktiskt orsakar böter och nej-tackande sponsorer att inse att det utöver en trevlig "inramning" faktiskt är en björntjänst man gör, det är nog tyvärr dödfött.

    Att inbilla sig att Sellan skulle göra fler mål, PW slå bättre passningar eller TO vara skadefri pga bengaler, rökbomber (i gult! hade man otur när man tänkte?) eller inslängda mynt är ju bara dumt.

    SvaraRadera
  5. "le contemplator"

    Precis detta var min tanke med.
    +
    Skulle även kunna vara ett sätt att stödja upp den nya hårdare policyn mot "rörigheter" på läktaren.

    Sedan har ju medvetenheten blivit större gällande huliganism i samhället. Det tror jag kan påverka mycket av öppenheten hos Stig Lundström i det här fallet.

    Sedan var ju IFK Göteborg ett av Europas bästa lag tidigare (90-talet). Vi rörde oss i absoluta toppskiktet och det säger ngt om vilka spelare vi hade. Klart att det tog mycket av mediautrymmet då istället för "oroligheter".

    SvaraRadera
  6. le contemplator/ Men vadå mot huliganerna? Alla vet redan att IFK och alla andra föreningar är mot huliganerna, det vet du jag och alla sponsorer. Men det vi inte vet är att det så kallade huliganproblemet enligt IFK spårat ur så totalt att man kan tappa alla sina sponsorer (vilket i sig är helt idiotiskt att ens tro) och att vi kan tappa tusentals människor i publik, dessa saker kunde ingen ens med stor fantasi koka ihop förrän Stig L sa dem till GP för då blir dessa saker plötsligt till sanningar...

    Nu "vet" alla att IFK tappar tusentals åskådare och massa sponsorer på grund av huliganism- TROTS ATT DETTA INTE SKER. Detta är inte samma sak som att ta avstånd från huliganer, detta är att utmåla sin egen verksamhet som en krisverksamhet som inte klarar av att hantera sina problem utan är en verksamhet som dessutom tar på sig samhällsproblem och gör dem till sina egna.

    Jag förstår inte vad Blåvitt sysslarmed. Sämre mediekontakter än de senaste 3-4 åren har väl ingen förening i världen haft. Vi går under för att folk vandaliserar lite, konstigt då att lag som AIK och Bajen med MYCKET STÖRRE sådana problem aldrig basunerar ut sin egen undergång i medierna.

    Men vänta, det kanske just är det som är smart...

    SvaraRadera
  7. det sjuka är ju att problemen med slagsmål kring arenor och vandalism idag är mkt mindre än de var för tio år sedan men att medierna utnyttjar varje liten sak för att blåsa upp maximalt.

    de orutinerade klubbledarna faller rakt in i mediernas spel och tävlar i att fördöma hårdast vilket leder till mer uppmärksamhet för idioter och vandaler och i sin tur till att de härjar ännu hårdare. för 5-10 år sedan var det helt vanligt att en allsvensk match med blåvitt innehöll stenkastning, slagsmål, förstörd bortaläktare osv osv.

    idag sker det kanske på 2-3 matcher om året, firmauppgörelserna ute på landet långt bort från matcherna borträknade. men kring matcherna och fotbollen är det lugnare än på länge, då ska plötsligt IFK måla upp situationen som något som är på väg att krossa IFK? nej det känns äckligt orutinerat av dem.

    SvaraRadera
  8. har två tjejkompisar som såg dubliner sammandrabbningen.De hade ingen aning om att det var fotbollssupportrar som slogs.De trodde att det var vanliga förortskickers som var i luven på varandra.

    SvaraRadera
  9. What you've got there is failure, to communicate.

    SvaraRadera
  10. What you've got there är en sjuk klubb utan sjukdomsinsikt, som läcker från alla håll.

    SvaraRadera
  11. Bra skrivet! ICA-Stig fortsätter att framstå som en riktigt dålig ledare för blåvitt. Vart tog hans snack om de 30 millijonera vägen som han skulle samla ihop till, inom ramen för riskkapitalbolaget. Han har ju inte gjort ett jota sedan han tillträde. En mer defensiv och handligsförlamad ordförande har vi aldrig haft. In med någon som tänker positivt och offensivt.
    Och som du skiver Frankie vilka uttalanden han gör. Rena idiotin!

    SvaraRadera
  12. Tycker personligen att detta är fel väg att gå för Stickan, men jag skriver ändå inte under på en stavelse på Frankies text. Att vi tappar sponsorpengar på firmornas uppgörelser är inte en farhåga. Det är en realitet. Sedan är det mycket svårare att räkna på hur mycket publik och dylikt vi dessutom förlorar pga deras verksamhet, så att pengar i stället hamnar i fickorna hos comhem och canal+. Stikkan känner väl helt enkelt att han måste gå ut och bilda opinion i ämnet och markera vad man tycker. Han har väl noterat, precis som alla andra en växande acceptans för firmorna i stil med "så länge dom slåss i ett grustag i Bålsta så..." Han känner väl helt enkelt att han vill vara tydlig med var styrelsen står i ämnet. Vad vi alla bör fråga oss är väl varför han ens skall behöva bilda opinion mot huliganerna...

    SvaraRadera
  13. Bra skrivet, Frankie. Min tanke imorse när jag läste artikeln var "Va fan säger gubben!? Medialt självmål"

    SvaraRadera
  14. Varför kan inte alla stökiga supportrar bara lägga av?!
    Visst är tex bengaler festligt - men ni som använder det och ni andra som är allmänt stökiga - inse och tänk längre fram! Ni smutsar ner våra stolta blåvita ränder. Det är dags att lägga av nu. // M*

    SvaraRadera
  15. Hej Stig,

    Men sitt ner och tig. Vi vill ha mera pengar och mera titlar, inte dina trista artiklar. Så om du inte bättrar dig och börjar leverera, så blir vi snart tvingade att dig entlediga.

    /Blåvite poeten

    SvaraRadera
  16. Att vi tappar sponsorpengar beror till största del på av att vi inte har presterat på plan under en herrans massa år.

    /Danieli

    SvaraRadera
  17. Knappast så att Lundström överdriver problemet. Ni har redan tappat flera tusen åskådare på huliganismen. De som inte förstår det stoppar fullständigt huvudet i sanden.

    Har hur många blåvita vänner som helst som aldrig går på matcher numera och det har inte med resultaten att göra. Det har med välrakade 15-åringar som förstör allt vad stämning heter.

    SvaraRadera
  18. Den intelligenta insändarredaktionen på GP har släppt igenom detta inlägg:

    "KORT SAGT
    Det behövdes 40 änglar för att våga sig på en makrill.
    Arne Gaisarn"

    SvaraRadera
  19. Håller med till fullo.
    Skicka artikeln till Stig?

    Jag vill inte låta som att jag underskattar "huliganismen", men att några Blåvita sympatisörer slår sönder några fönsterrutor etc. är antagligen inte det största hotet mot föreningen.
    Inget vi går under av, vi är väl starkare än så?

    SvaraRadera
  20. Jag tror att det är att kraftigt undervärdera våra sponsorer om man tror att ett sådant här uttalande skulle skrämma bort dem. Tvärtom tror jag att det är en styrka i IFK:s sponsorarbete att ha en sådan här artikel att hänvisa till; för att ytterligare stärka bilden av en klubb som aktivt arbetar mot huliganism.

    Självklart ser våra sponsorer själva (oavsett vad Lundström säger i GP) att vi (likt många andra klubbar) har problem med huliganism. Om dessa problem i sig är större eller mindre än på 90-talet är egentligen strunt samma, det viktiga är att varumärket IFK Göteborg inte längre uteslutande har positiva konnotationer. Därför blir det självklart mindre attraktivt att sponsra oss.

    Man måste komma ihåg att sponsring idag inte är någon välgörenhet, utan (oftast) en del i en mycket noga uttänkt affärsstrategi. Även om vi just nu upplever en högkonjunktur är många företags budgetar betydligt mer slimmade idag än för 15 år sedan. Det "pollas", utvärderas och räknas en hel del idag innan ett större företag tecknar ett stort sponsoravtal, så självklart vet våra sponsorer exakt vad varumärket IFK Göteborg har för styrkor och svagheter.

    SvaraRadera
  21. Jag gick av en händelse förbi the Dubliners när polisen hade spärrat av efter "attacken", såg ingen antydan på supporterbråk då och inte heller sedan när polisen plockar in en av killarna som kan tänkas vara skyldig. Inga blåvita färger, nån egen tillverkad flagga i en ryggsäck va allt jag kunde notera. Så varför målar alltid medierna upp supporterbråk så fort det bråkas. Varför fokusera på fel orsak till bråket? Kan det tänkas handlat om att nån gaisare sa att James Keene sänkte blåvitt och så svarade nån att gais är gjort av papper och bajs. finns ju mindre trams att reta upp sig på. Nä bråkas det inne på arenan så ska klubben säkra att det är ordning och reda. bråkas det utanför ska klubben inte få skit. så ska det vara för alla seriöst jobbande klubbar.

    SvaraRadera
  22. Tror inte alls på Stig längre.
    Däremot pratades det om omskrivning av sponsoravtal i samband med styrelsens skattefiffel.
    Tror nog mest han vill rikta uppmärksamheten åt annat håll. Han är en dålig ordf. Truppen har försvagats rejält.
    Fjolårets placering var skrattretande. osv.

    SvaraRadera
  23. Säger vår ordförande något som låter konstigt i media är det en katastrof. Sånt ska givetvis fördömas.

    Men jag hade också önskat att man från supporterhåll kunde fördöma de nötter som gör att situationen ens kommer upp till ytan. Där är det knäpptyst.

    SvaraRadera
  24. Banderoll på premiärmatchen mot AIK: "Stig det är du som ät huliganen!"

    SvaraRadera
  25. Blåvitt lider givetvis fortfarande imagemässigt av sviterna från skatteaffären, precis som firmauppgörelserna. Stig Lundström har inte varit inblandad i varken eller, däremot tagit avstånd från båda. Det har jag inga problem med.

    SvaraRadera
  26. Eller:

    "Hellre julgran än en jävla tomte"

    SvaraRadera
  27. 17:02

    Premiären är mot Trelleborg och i övrigt....Va? Hur? Varför?

    SvaraRadera
  28. "alla sponsorer hoppar av" Jo tjena på dig stig..

    SvaraRadera
  29. kan inte stig ha gjort sitt (iofs korkade) uttalande för att göra reklam för det där stormötet dom ska ha, med idrottsministern? att han vill få uppmärksamhet för det, och därför försöker skapa lite rubriker?
    det är inget försvar för ett dumt utspel, men kanske en förklaring...

    SvaraRadera
  30. Ordspråket "sjuta sig själv i foten" passar rätt bra in på Stig just nu. OM det nu är blåvitthuliganer, varför då uppmärksamma händelsen, detta är inte förstår gången stig går ut och gnäller i media. Efter AIK borta så verkade det som att det var vi fans som hade gjort så vi förlorade. Jävla pajas är vad han är..

    SvaraRadera
  31. Hur svårt kan det vara att stoppa dessa huliganer. Ta in ALLA dessa fjuniga tonåringar på förhör. Jag kan sätta rätt mycket på att de golat ner varandra inom 20 minuter. Vi vuxna supportrar skulle lätt kunna sätta dessa ungdomar på plats!

    SvaraRadera
  32. Mycket bra skrivet Frankie! Skicka det till Stig nu!

    SvaraRadera
  33. Anonymous 14/2/07 17:31

    Du verkar inte ha någon som helst koll på våra huliganer... Tror du verkligen det är våra tonåringar som bestämmer träff mot andra firmor på andra orter. Nej, vår firma/firmor är betydligt äldre än så kan jag lova dig.. Tänk om tänk rätt, avgå stig!

    SvaraRadera
  34. detta var nog det bästa som har skrivits här på bara ben.

    maken till inkompetent ledning får man leta efter, undra vad de har för kriterier när det skall anställa en ny ordförande herrejävlar!

    helt seriöst skicka bort rubb och stubb och börja på ny kula det finns så många blåvita ansikten med pondus i media som skulle kunna representera vår klubb på ett helt annat sätt än vad det görs idag. In med Hysen, wernerson ravelli vet att några va dem har suttit i styrelsen innan men för fan agera! ge en positiv bild av Ifk Göteborg¨, ge en bild av att det satsas, att det rustas för framtiden och att det är just IFK Göteborg som skall vara det vinnande laget i svensk och till viss del europeisk fotboll.

    Blåvitts huliganproblem är minimala i jämförelse med de flesta utlänska klubbar, i mitt tycke gör det faktiskt ingenting alls att det existerar.

    SvaraRadera
  35. Några av kommentarerna här inne gör mig mörkrädd. Vi har ett problem med huliganer. Det kostar oss pengar och anseende vilket försvårar våra möjligheter att ha en så optimal spelartrupp som möjligt. Får Stig och styrelsen inte lov att ha åsikter om detta?

    Personligen föredrar jag generella avståndstaganden snarare än kopplade till specifika incidenter. Men det betyder inte att jag tycker att Stickan har fel i det han säger. Ni som nu kräver hans avgång. Tycker ni han har fel eller rätt?

    SvaraRadera
  36. Det här huligan problemet som påstås existera är så fruktansvärt uppförstorat. Jag fattar det inte....för 10 årsedan va det fan så mycket värre. Några krossade rutor på Dubliners å Stig börjar snacka i undergångs termer.

    SvaraRadera
  37. bra frankie! Hoppas nu att personer inom blåvitt läser och tar till sig detta

    SvaraRadera
  38. Sjunker vårat redan usla publiksnitt har det INGET att göra med den charmiga arena vi nu ska hålla till på...

    SvaraRadera
  39. Kunde inte säga det bättre själv!!!Klockren analys.

    SvaraRadera
  40. Det behövs väl inte så många hjärnceller för att fatta att det som "supporterfirmadrägget" håller på med utanför arenorna förstör enormt mycket för klubbarna! Skärp till er för helvete! Gäller alla firmor...

    SvaraRadera
  41. Femtioelfte ledaren som kommer och roppar att armagedon är nära de senaste 15 år.

    Finns vi kvar JAPP! Klubb så väl som vi fucking huliganer finns kvar men industriledarna kommer och går och mjölkar IFK på pengar.

    Stig har kravlat förbi Gentzel upp på en ohotad 1:a plats som den dummaste av de alla vid klubban. Sköt ditt jobb istället!

    SvaraRadera
  42. bruce banner/ Glöm inte att Stig satt med i den styrelse som tillät hela MP/Janne Plånbok/Kent Agent affären, så att säga att han inte hade något med det att göra är ju att göra som vårt (idiotiska) årsmöte gjort- ge ansvarsfrihet åt vår styrelse för att de tillät tidernas största jävla fiasko ske och sedan skylla på "men vi visste ju inget".

    Det borde skett redan för ett år sedan: HELA styrelsen borde avgått och pampen Gunnar Larsson borde kickats ur valberedningen så denna jävla inavel kunde brytits en gång för alla. Men ack nej.

    Skatteaffären anno 2007 kommer rulla på, DÄR förlorar vi våra sponsorer, inte på samma huliganproblem som har funnits i snart 20 år. Snacka om att stoppa huvudet i sanden, IFK Göteborg som förening är kraftigt misskött. Där ligger problemet.

    SvaraRadera
  43. Fan, det verkar inte vara något krut i gubbajäveln, han sitter och gnäller på ditt och datt.

    Visa ledarskap, visa handlingskraft -SLUTA GNÄLL SATSA FÖR GULD!

    SvaraRadera
  44. Nu får ni la änna stila er!!!

    IFK Göteborgs ordförande går ut i media och menar att huliganismen skadar klubben i form av uteblivna sponsorer och Frankie och flera andra går i taket. Man får inte erkänna detta problem om inte allt annat i klubben fungerar perfekt eller?

    Det han skulle ha sagt var "ni som slåss i IFKs namn kan dra åt helvete, ni är inte välkomna på våra matcher. Ni kostar oss pengar och ingen tycker om er"

    För ett par veckor sedan dödades en polis i Italien av huliganer, idag hålls ett möte i Sthlm kring hur man skall få bukt med huliganismen, det är väl ganska vältajmat av Stig att gå ut med detta just nu.

    Förmodligen får Frankie och ni andra som håller med honom lite halvfjånge när "våra" grabbar presenterar sig. IFK är över hundra år, tänk alla som varit medlemmar och/eller stöttat klubben under dessa år. Jag tycker det är helt åt helvete att några idioter slåss i alla dessa människors namn, reagera på det istället för att spy galla över Stig.

    Sen var det väl inte helt lyckat att han stog i sin butik med den röda ICA-tröjan på sig när han blev intervjuad i Rapport... Möjligtvis skall han avgå på grund av det.

    Karsten Janker

    SvaraRadera
  45. De flesta av de firmauppgörelserna som hände 2006 gavs inte ens någon medieuppmärksamhet, så kom inte snacka om att det förstör blåvittts anseende.

    SvaraRadera
  46. karsten janker/ IFK är över hundra år, tänk alla som varit medlemmar och/eller stöttat klubben under dessa år. Jag tycker det är helt åt helvete att några idioter slåss i alla dessa människors namn, reagera på det istället för att spy galla över Stig.

    Har du ens funderat på att det är medierna som ser detta som ett superkrig som hotar fotbollen? Som frankie med flera här i kommentarerna har påpekat har fotbollen haft MKT större problem med svineri, vandalism och huliganism på 1980-talet och 1990-talet än de senaste åren och då har vi överlevt, fotbollen har växt i popularitet och Blåvitt har alltid kunnat frodas och leva vidare trots visst publikkaos.

    Så att sitta och säga att föreningens existens kan vara hotad är både historielöst och amatörmässigt av Stig, han förstår helt enkelt inte att han själv är den som är NUMMER ETT på att hetsa upp stämningarna just nu. Hade han istället undvikit hela den här debatten hade bråkstakarna fått mindre uppmärksamhet (uppmärksamhet är ju just det de vill ha och måste få för att överleva) och mindre rekryteringsbas etc.

    Stig snackar om att pajasar som slår sönder fönster hotar föreningen, jasså? Så när fönster slagits sönder i samband med Blåvitt under 20 år, när vi hade pitch invasion 1970 så gick nästan föreningen under? Nej, som vanligt är det snack i nattmössan.

    SKATTESKANDALER, SPELARE SOM ÅTALAS, VANSKÖTSEL AV EKONOMIN, IDIOTISKA MEDIEUTTALANDEN etc etc är det som gör oss till förlorare idag.

    Man måste vara emot huliganismen, det är vi alla- men att snacka om att våld hotar fotbollen är så jävla Aftonblad-ifierat att man skäms. PINSAMT ÄR ORDET.

    SvaraRadera
  47. Man blir så trött när man läser om trähatten Ica-Stig. Kanske dags att ta sig i kragen och göra någonting åt klubben istället för att ödsla tid o energi på något som massmedia försöker förstora upp.

    Tala är silver - tiga är guld.

    AVGÅ ALLT O ALLA.

    SvaraRadera
  48. pro-nytänk:

    Stig Lundström var inte alls delaktig i några MP/Plånbok-grejer. Han tillträdde i styrelsen efter det att Sella värvats.

    Just uttrycket stoppa huvudet i sanden är annars passande. Låtom oss leka detta inte är ett problem, att det inte finns några firmor och skulle dom ändå göra det, så är det trevliga och hyvens grabbar med hederskodex och allt det där som aldrig skulle komma på tanken att vara något annat än våra allra bästa supportrar.

    Skatteaffären är nästan det värsta jag upplevt som blåvit, men ge fan i att använda det som alibi för all annan jävelskap.

    SvaraRadera
  49. Jag förstår inte hur ni tänker. Hur kan man kräva ordförandens avgång för att han tar ställning mot hulliganer?
    Fast det är klart det verkar ju som att flera av skribenterna på baraben tycker att bengaler och rökbomber är det absolut häftigaste som finns. Fattar ni att det kostar pengar? Sen finns det faktiskt ett skäl till att det är förbjudet: det kan börja brinna!
    Varför inte byta namn på supporterfonden till "betala böter fonden"?

    SvaraRadera
  50. Just uttrycket stoppa huvudet i sanden är annars passande. Låtom oss leka detta inte är ett problem, att det inte finns några firmor och skulle dom ändå göra det, så är det trevliga och hyvens grabbar med hederskodex

    Så du menar att man i dagsläget stoppar huvudet i sanden om man tycker att snacket om huliganism är kraftigt överdrivet? Jag anser å det kraftigaste att den matchvandalism, huliganism och annat "bråk" som finns är ett problem som är mycket mindre idag än när jag som ung grabb började gå på fotboll regelbundet runt 1993. Då såg man saker vid nästan varje match som var tiofalt värre än de incidenter som sker idag, exempelvis när hela Avenyn sattes i brand av AIK-fans, när Blåvita trashade hela området kring Gamla Ullevi mot Legia Warsawa osv.

    Ser du inte att problemen var större och mer våldsamma då än idag? Det gör i alla fall jag, därför blir det för mig som var med då och idag väldigt märkligt att klubbledningar går i mediernas ledband idag och utmålar dagens problem som så allvarliga att de hotar hela fotbollens existens.

    För det man gör genom att hoppa på mediernas hetsjakt på rubriker och incidenter som i italien är ju att man är med och eskalerar problemet, om så bara i ord, så skapar man hönor av fjädrar.

    IFK Göteborg ska ta avstånd från allt som inte är förenligt med föreningens verksamhet, självfallet. Men att snacka i undergångstermer är inte smart affärsmässigt för föreningen, det är inte bra gentemot sina sponsorer och fans förtroendemässigt, det är direkt kontraproduktivt i kampen mot det våld man säger sig vilja stävja och sist men inte minst så är det olika samhällsproblem som man tar på sig i allt större utsträckning.

    IFK Göteborg ska inte sitta och snacka om vikten av snabbdomstolar där man ska kunna döma folk på löpande band, det finns trots allt något som kallas rättsäkerhet i det här landet och det är något som inte får sättas i fara för att föreningar vill låsa in ett par hundra bråkstakar. Det bor trots allt nio miljoner människor i det här landet som indirekt kan påverkas av fotbollens lobbyism för sämre rättssäkerhet i samhället.

    Skicka en kritik mot rättsväsende och polis för att de inte klarar av probleme, visst. Helt ok, men stå inte i tidningarna och säg att hela fotbollen hotas av sådana här problem då dagens problem är mycket mindre än de var igår, vi var med då- var du med då Stig?

    SvaraRadera
  51. Jag förstår inte hur ni tänker. Hur kan man kräva ordförandens avgång för att han tar ställning mot hulliganer?
    Fast det är klart det verkar ju som att flera av skribenterna på baraben tycker att bengaler och rökbomber är det absolut häftigaste som finns. Fattar ni att det kostar pengar? Sen finns det faktiskt ett skäl till att det är förbjudet: det kan börja brinna!
    Varför inte byta namn på supporterfonden till "betala böter fonden"?


    Det här är ju bara okunnigt dravvel, inte undra på att du inte vågar teckna under med ditt eget namn när du yttrar sådant här.
    För det första har ingen krävt någons avgång, för det andra har den här artikeln ingenting med pyroteknik att göra utan handlar om hur Blåvitt sköter sig i medierna kring problemen med våld och sponsorer. Så varför snackar du om bengaler och rökbomber? Det som är centrum för debatten är vandaliseringarna av puben Dubliners och Blåvittshopen som har lett till att debatten blossat upp, med andra ord är du helt ute och cyklar med hela ditt inlägg.

    Sedan kan du ge fan i att baktala Supporterfonden om du vill fortsätta skriva här eller censureras. Ingen tvingas skänka något till Blåvitt via Supporterfonden men ingen ska fan ta sig rätten att koppla samman den med något annat än en neutral insamling av medel till IFK Göteborg. Så väx upp eller håll käften.

    SvaraRadera
  52. Fullständigt idiotiskt inlägg. Affärsidén är fotboll, varumärket är IFK Göteborg. Allt som solkar ner det varumärket skall bekämpas och aldrig tollereras. Varje förlorad krona pga mindre begåvade mäniskor som får för sig att slå andra mäniskor med barn i skottgluggen måste bekämpas med ordets makt. Oavsett om du anser att detta var en ringa händelse så "skitar" det ned mitt älskade IFK och det tycker jag är fullständigt tokigt. I mitt tycke är denna artikel helt befängd nästintill gammalsovjetisk politrukidioti. Den ställer till med mer elände än Stigs uttalande någosin kan göra. Väx upp och kamma till dig. Det är nu vi måste sluta upp bakom IFK, älska, bara älska.

    SvaraRadera
  53. Anonymous said...

    Jag förstår inte hur ni tänker. Hur kan man kräva ordförandens avgång för att han tar ställning mot hulliganer?
    Fast det är klart det verkar ju som att flera av skribenterna på baraben tycker att bengaler och rökbomber är det absolut häftigaste som finns. Fattar ni att det kostar pengar? Sen finns det faktiskt ett skäl till att det är förbjudet: det kan börja brinna!
    Varför inte byta namn på supporterfonden till "betala böter fonden"?

    14/2/07 21:29


    Av allt dumt jag läst idag så tar detta nog priset. En person som bränner bengal/rökbomb eller liknande är inte någon huligan. Undra vad som är huligan i dina ögon, kanske en supporter som någon gång ropat hata? Slå upp ordet huligan och skapa dig en vettig uppfattning. Ett tips är att inte slå upp det på aftonbladet.se

    SvaraRadera
  54. Allt som solkar ner det varumärket skall bekämpas och aldrig tollereras.

    Är detta en smygpik mot Anderas Toll (avgående ordf i klubben)?

    Den ställer till med mer elände än Stigs uttalande någosin kan göra. Väx upp och kamma till dig. Det är nu vi måste sluta upp bakom IFK, älska, bara älska.

    Ställa upp bakom devisen: just nu har vi ingen kontroll över det som sker och dessutom tror vi att våra sponsorer flyr fältet på grund av det media anser är ett jättestort problem? En del verkar ha börjat följa Blåvitt 2005 eller något som uttalar sig här, för problemen kring Blåvitt idag är ju en piss i mississippi jämfört med förr om åren. Skillnaden är att mediemarknaden är mkt skarpare idag och jagar nyheter överallt, men den som tror att vi har stora stök och huliganproblem idag kan ju omöjligtvis på allvar följa Blåvitt till vardags, det låter ju som du är en av journalisterna som står bakom kvällstidningsvinkeln av supporterskapet när du uttalar dig såhär.

    Ställ upp bakom att trappa upp ett krig som inte existerar, att domdera i medierna om krafttag när det är på rätt väg, när utvecklingen innebär mindre våld är politruckfasoner om något. Men vad vet jag, du kanske jobbar för föreningen då du inte har någon avsändare på ditt inlägg. I så fall förstår jag att du är rädd för kritik, ni vill ju uppenbarligen skifta fokus, varför vet jag ej men det lär väl uppdagas.

    Den som känner sig hotad på Blåvitts matcher idag räck upp en hand, jag gör det då fan ej.

    SvaraRadera
  55. Frankie:
    Tycker det är bra att du tar avstånd från WM. Det har jag missat att du gjort tidigare. Kanon.

    I övrigt.

    Blåvitts omsättning består till en tredjedel av sponsorintäkter. I det perspektivet är vår image enormt viktigt och den naggas i kanten så fort dom här incidenterna äger rum. Jag tror inte det går att få de här individerna att sluta slåss, men det går förhoppningsvis att få dem att förknippas mindre och mindre med Blåvitt. På den punkten är vi säkert överens.

    Men huruvida det var värre förr eller inte är totalt ointressant. Det är nu som gäller. Det är nu det inträffar firmauppgörelser och det är nu det skadar oss ekonomiskt och det är nu vår ordförande känner sig nödd att visa för omvärlden (inkl. våra livsviktiga sponsorer) hans inställning till problemet, att det var värre förr är inget argument för att acceptera nuvarande situation. Du pratar om 90-talet. Tiden då rasistramsor var vardagsmat på blåvita läktare för att inte tala om våldsretoriken. Idag har heilandet kommit tillbaka och det gör mig bekymrad. Det var värre på 80 och början av 90-talet. Det kanske har att göra med att man då inte lät det kvävas i sin linda. Firmakulturen växer och något måste göras åt saken.

    SvaraRadera
  56. Jag håller med Bruce Banner. Hur det såg ut förr i tiden är fullständigt oväsentligt. Fotbollens marknad har förändrats oerhört fort de senaste åren, och den utvecklingen vi ser nu skadar definitivt klubben och det är inte bra. Under 80- och 90-talet kom framgångar som gjorde att vi knappt behövde ens bry oss om att att aktivt söka sponsorer. Idag är läget ett annat.

    - Vi behöver öka vår omsättning för att ha råd att knyta till oss och behålla de spelare vi behöver för de framgångar på plan vi alla kräver.
    - Vi har en ny arena om ett och ett halvt år som vi SKA fylla i åtminstone 10-12 av 15 matcher i allsvenskan. Detta kommer kanppast hända om klubben gång på gång "skakas" av diverse skandaler, självklart uppförstorade i media.

    Men det är så det ser ut i massmedia idag. Konkurrensen är stenhård och vem som helst gör vad som helst för den rätta "chock"-rubriken. Räkna inte med att det kommer avta eller gå att tysta ner om inte källan till det slutar ge gamarna material att producera sitt stoff på.

    Hur som helst så kan jag hålla med om att Stigs uttalande om att klubben kan mista alla sin sponsorer är fullständigt vansinnigt. Man måste se möjligheter med framtiden, inte dystra chansaktiga profetior. Håkan Mild går knappast ut och säger att "efter 2009 kan samtliga våra spelare stå utan kontrakt" även om det naturligtvis teoretiskt skulle kunna hända.

    Vad han dock har rätt i är att det nu måste tas hårdare tag mot våldet kring fotbollen. Du och jag som vanliga supportrar kanske inte har något att frukta när vi rör oss på stan eller går på matdcherna. Men hur lockande är det för nya supportrar att ansluta till oss, när de möts av hat och våld?

    SvaraRadera
  57. Bruce Banner/ Hur kan du säga att historien är irrellevant? Det är ju utifrån den man kan jämföra hur stort ett problem är och hur allvarligt ens aktioner måste vara. Om vi som exempel säger att vi har ett problem som har värdet 60% för tio år sedan och man kunde hantera det bra då idag har värdet 25% men nu tycker att problemet är helt hysteriskt allvarligt så anser jag att reaktionen är underlig. Sätter man säker i jämförelse så visar det sig ju hur allvarliga problemen är kontra hur förankrade reaktionerna är i verkligheten.

    Sedan snackar du om att det måste göras något åt firmakulturen, men jag frågar mig då om du tycker att rätt approach från IFK Göteborgs sida gentemot firmakulturen är att i medierna värdra åsikten att "vi har så dålig kontroll på läget att det faktiskt skulle kunna bli så att alla våra sponsorer lämnar oss". Jag tror inte en sådan retorik gör någon nytta alls, istället skapar man onödiga ringar i föreningsvattnen som kan slå tillbaka mot en genom att instabiliteten och oron bland sponsorer ÖKAR och inte minskar. Jag tror inte Stigs uttalanden har väckt reaktionen "oj nu tar Blåvitt krafttag mot problemen" bland sponsorer eller publik, jag tror tvärtom att fler människor plötsligt har en bild av att våld dominerar svensk fotboll, en bild i alla fall jag tycker är kraftigt felaktig och generaliserande på ett sätt som (likt någon annan sa i tråden) får mig att fråga:

    - Är du rädd för att gå på fotboll idag?

    Mitt svar är absolut inte. Men de marginalåskådare och potentiella sponsorer som läser dessa ganska extrema ordalag från föreningens sida kan komma att få en sådan rädsla för att gå på och/eller förknippas med fotboll på grund av de mediala uttalanden som görs och den mediala hetsvåg som just nu piskas upp pga det italienska våldet.

    På en nyhetsredaktion brukar man säga "gör nyheten lokal" när något stort händer. Vid 11 September 2001 sprang journalister i förorterna och jagade unga muslimer som ville säga "jag tror på terrorism" i tidningen, precis likadant vill nu journalister hitta den lokala våldsnyheten för att koppla den internationella fotbollens problem till det som angår våra tidningars läsare.

    Missförstå mig rätt, tidningar skapar INTE våld eller huliganproblem som finns i Sverige. Dock så väljer de ju att fokusera på att cirka 50 pers varit i slagsmål vid Dubliners men att kanske 700 pers reste till Borås samma dag och följde Blåvitt är självfallet inget som ens är nära nyhetsplats. Därför bör även vi och föreningens anställde försöka fokusera mer på de positiva sakerna även när media ringer, inte gräva ner oss i de problem som finns.

    Problem kräver lösningar, inte oro och demonuttalanden som gör problemen till större oroselement än vad de är.

    SvaraRadera
  58. Igår var jag kritisk till ATT Stig gjorde uttalandet, men höll med om de åsikter han framförde. Det tar jag tillbaka nu för det är uppenbart att den här diskussionen är nödvändig.

    Frankie:
    Huruvida det var värre förr är ointressant på samma sätt som det är ointressant om våld mot kvinnor var värre förr, vilket jag tror det var. Det betyder inte att vi skall negligera de problem med kvinnomisshandel vi har i Sverige idag. Trots att det var värre förr och trots att det kanske är värre i Italien.

    Vi har en växande firmakultur och en växande acceptans om densamma. Jag har inga problem med att Stikkan vill bilda opinion mot detta och kan till och med tänka mig att han kunde tagit i ännu mer. Han målar inte upp en bild av fotbollens undergång, han målar upp en bild av att sponsorintäkterna kan minska drastiskt. En följd av att IFK och dess supportrar får ännu sämre rykte än vad vi har idag.

    Du nämner media. Visst deras roll i huliganproblemet bör inte förringas. Men du som jag är medveten om att vi alla måste spela spelet efter deras regelbok. Något du tidigare kritiserat Stikkan för. Att han inte är mer utåtriktad, gör fler utspel och kommunicerar sina visioner etc. Nu gör han det. Han kommunicerar ut att folk som i samband med fotbollsmatcher vill begå våldsbrott, inte är välkomna. Precis sådant man får beröm för i media och precis vad sponsorer vill höra.

    Att Dublinerincidenten blir uppmärksammad, har nog inte så mycket med Italien att göra. Det har att göra med att det ägde rum inför öppen ridå, inför oskyldiga middagsgäster och förbipassarade dvs hundratals vittnen, precis som i julas vid kungsmässan mitt bland tusentals stressade julhandlare. Tro fan att media skriver om det då, med eller utan svallvågor från Catania.

    Och nej. Detta utspelet gör inte att folk blir rädda för att gå på fotboll. Svenne banan är inte dum, han är bara oinsatt. Så reaktionen blir inte "oj det är farligt att gå på fotboll", ej heller "oj, det är farligt att gå på krogen" utan snarare "oj vad blåvittarna skall hålla på och slåss". Jag å min sida har 100-tals gånger fått stå och försvara IFK för släktingar, kollegor och kurskamrater när det varit firmabråk, säkerligen du också eftersom vi alla lever i denna verklighet.

    Jag är inte heller rädd för att gå på fotboll. En gång i tiden var jag det. Jag gömde halsduken inför Dif och AIK-matcher och allt det där. Men jag gick likförbannat. Det är dock inte en situation jag vill ha tillbaka och på den tiden var vi inte stämplade som en huliganklubb. Det är vi idag och det behöver vi ändra på. Så jag håller med dig i din avslutning om att vi måste lösa detta problemet. Nu har du hårt kritiserat Stig Lundqvist, men det är ju inte han som boxas i blåvitts namn. Vad är din lösning på problemet?

    Till sist. Kom precis på att även om jag håller med om att det var värre förr generellt sett, så har en människa slagits ihjäl och några andra fått men för livet under den period det varit "bättre".

    SvaraRadera
  59. Blir allvarligt talat trött! Tror ni alla moralkärringar att huliganer är fjortonåringar som inte har något bättre för sig? Då har ni så fel och bevisar med en gång eran totala inkompetens. Alla stora klubbar i de flesta Europeiska länder har en eller flera Firmor. Slump? Knappast, Fotboll är väldigt mycket mer än bara 22 spelare som jagar en boll. Det är religion, det är politik det är samhällsklasser mot varandra osv. och en del älskar faktiskt sitt lag såpass mycket att det tillsammans med en knäpp i skallen gör att de faktiskt är beredda att slåss för klubben. Jag vet VÄLDIGT många som skulle hamna under kategorin B när man talar om fotbollsvåld. Folk som absolut inte är där för att slåss men som i vissa situationer inte skulle tveka en sekund att stå upp för blåvitt. Det finns personer som är med i Firmor utan något större intresse för fotboll ja, men majoriteten kan jag lova HAR fotbollsintresse så att säga något annat är bara ett dåligt sätt att få saken att inte verka vara relaterad till fotboll. Vi ska vara glada att vi har Wisemen som faktiskt stått upp mot AIK med flera och som faktiskt inte har för avsikt att härja på arenan utan i den mån de kan försöker genomföra sin sammandrabbningar med andra firmor så långt bort som möjligt! Nivet själva hur det var på den tiden innan Göteborg hade en firma, övriga lags supportrar tog sig friheter de knappast kan göra idag.

    SvaraRadera
  60. Det går ju inte att blunda för att många barn inte vill gå på fotboll längre, de går hellre på hockey för det blir de inte rädda av en hotfull publik. Så resonerar mina grabbar och deras kompisar. Visserligen trist för oss pappor då mammorna inte tillåter att vi även följer blåvitt men så är livet för oss föräldrar. Stigs uttalande är bra! Det visar på att klubbarna på allvar tar tag i problemen med snorungar som enbasrt förstör.

    SvaraRadera
  61. Jag föreslår att de äldre supportrarna tar tag i glinen som bråkar och förstör. Kan inte föräldrarna ta tag i sina barn så får vi äldre supportrar göra det!

    Jag tycker att Stigs uttalande är utmärkt. Det visar att Blåvitt tar det stora huligan och stökproblemet på allvar.

    SvaraRadera
  62. Nu har du hårt kritiserat Stig Lundqvist, men det är ju inte han som boxas i blåvitts namn. Vad är din lösning på problemet?

    Min lösning på problemet är att ta diskussion direkt med dem som är inblandade. Polismyndigheterna och staten är ansvariga för säkerheten på Sveriges gator, inte IFK Göteborg. Därför blir det overkill om IFK Göteborg ska försöka "lösa" sådant som Dublinersincidenten. Man ska stänga av folk från fotboll som slåss på stan. Men nästa gång ett krogslagsmål med någon Blåvit rapporteras kan denne stängas av från fotboll, var finns kopplingen? Man drar ju in våldet i fotbollens sammanhang, det finns inte där från början. De problem IFK Göteborg ska ägna sig åt är naturligtvis de som uppstår i samband med matcher som IFK Göteborg arrangerar, alternativt bortaresor där Blåvita är på resande fot. Här har Blåvitt ett ansvar att vara med och både fördöma som påverka, men det som sker mil ifrån arenan totalt icke-kopplat till fotbollen mer än att de inblandade till olika grader håller på Blåvitt, så är man ute på tunn is.

    Blåvita dömdes förra året till inbrott, narkotikabrott, misshandel etc etc. Jag vet att det skiljer sig åt från en fight mot gaisare på stan, men lik förbannat är det polisiära problem som måste lösas av samhället och inte av IFK Göteborg. IFK Göteborg är trots allt en fotbollsförening och bör ägna sig åt att driva just detta och inte bedriva kriminalpolitisk opinionsbildning av i mitt tycke ett direkt osmakligt slag. Snabbdomstolar, folk in på kåken på löpande band etc är inte min idé av sådant som IFK Göteborg bör ställa sig bakom, oavsett om man har ett par hundra supportrar som är problemsupportrar. Det är som jag ser det en rättsäkerhetsförsvagande diskussion som tvingas fram i samband med detta som i alla fall inte överensstämmer med mina demokratiska ideal. Folk ska inte dömas på luddiga grunder för att fotbollsföreningar vill undvika att förknippas med den huliganism som de själva är aktivas med att förknippa till fotbollen.

    Polis och myndigheter kommer aldrig att ta sitt ansvar så länge det går att skylla gatuvåld på att det är ett "fotbollens problem". Då fotbollen inte har möjligheter och inte heller ska ha dem- att göra något åt saken så kommer inte "samhället" att ta något ansvar förrän IFK Göteborg och resten av fotbollen slutar låta den rådande opinionen för dagen diktera deras attityd gentemot de befintliga problemen.

    Sedan vet jag att du ser att min kritik inte har ett skit att göra med vem som boxas i vems namn, utan det faktum att jag inte vill se Blåvita ledare tala i extrema termer, till och med undergångstermer om min och din förening, oavsett vad problemet för dagen är.

    SvaraRadera
  63. Frankie: Ingen folkpartist hade kunnat uttrycka sig bättre än vad du gör! Som tur är finns det inte så många fler än du.

    Sven S

    SvaraRadera
  64. Frankie: Ingen folkpartist hade kunnat uttrycka sig bättre än vad du gör! Som tur är finns det inte så många fler än du.

    Sven S


    Sven S/ Så det är folkpartistiskt att försvara rättsordning vid domstolar? Att försöka tona ner hysteriska mediedrev? Att inte gå med på en beskrivning av att huliganproblemet är okontrollerbart och dominerar fotbollen? Att tycka att fotbollsföreningar ska syssla med fotboll och inte kriminalpolitik?

    Nej men se där, jag är väl folkpartist jag med trots att jag röstat rött i de senaste fem riksdagsvalen.

    SvaraRadera
  65. Cred Frankie!

    SvaraRadera
  66. Frankie:
    Jag tänkte mer på följande ord: Snabbdomstolar, folk in på kåken på löpande band etc är inte min idé av sådant som IFK Göteborg bör ställa sig bakom, oavsett om man har ett par hundra supportrar som är problemsupportrar. Det är som jag ser det en rättsäkerhetsförsvagande diskussion som tvingas fram i samband med detta som i alla fall inte överensstämmer med mina demokratiska ideal."

    Kanske saknar du ännu den livserfarenhet som gör att man ibland söker trygghet för sina barn framför "rättsäkerhetsförsvagande" samhälle. Jag skulle personligen jubla om svinen som förstör för blåvitt, skrämmer och utestänger mina och andras barn från blåvitt låses in!

    Sven S

    SvaraRadera
  67. Sven S/ Notera att jag inte skrev den förra repliken till dig.

    Angående rättssäkerhet så brukar det låta så från mörkblåa högerns håll, men det brukar ändras ganska snabbt då en tjomme likt dig låses in bakom lås och bom för att du liknad någon som slog en Gaisare på käften. Eftersom du förespråkat dessa "rullande snabbdomstolar" lär du få tänka över varför du inte heller fick tid att samla ett försvar för dig själv utan hamnar minst ett par nätter, i värsta fall mkt längre på kåken för att rättssamhället åtsidosatts i en hungrig jakt på huliganer.

    Idioti och vansinne säger jag.

    Sverige är en demokratisk rättsstat, inte någon jävla bananrepublikjunta som kan kasta folk bakom lås och bom lite hursomhelst för att någon maktfullkomlig fanskap tycker att det vore bra.

    Vilken trygghet för dina barn du söker genom att förespråka total makt till polis att göra lite som de vill vet jag inte, men jag antar att dina barn måste sitta bakom lås och bom dygnet runt för vad annars skyddar dem från att anklagas för vandalism eller liknande och hamna i en snabbdomstol any given day?

    SvaraRadera
  68. Det handlar ju om att hitta en balans. Det blir knappast tal om att inrätta ett Guantanamo i Göteborg, men samtidigt kan vi knappast heller låta "huliganer" springa fria och fortsätta vandalisera i klubbens namn.

    Men för all del, lämna politiken utanför detta och försök istället se vad som är bäst för IFK Göteborg.

    SvaraRadera
  69. Erling/ Lämna politiken utanför, haha välkommen in i verkligheten. Samhället är politik, brott är ett samhällsproblem. Alltså är lösningarna politiska.

    Goa gubbar är ni klara...

    SvaraRadera
  70. Jag sa det tidigare och jag säger det igen. Läktarproblemen löses av att man sätter dit folk via videoupptagningarna från matcherna och inte genom massa extrema metoder med hundar etc. Qviding framstår som en mer effektiv förening än Blåvitt. Där osar det framtidsutsikter och ett vinnarkoncept. Dags att hyra in Qvidings styrelse som mediatränare, blåvitt? /ifk götet

    SvaraRadera
  71. Frankie: Mycket bra skrivet om rättsäkerhetsaspekten! Det finns tillräckligt många som bara gapar med för att de håller med om målet om att "öka tryggheten", utan att tänka ett steg längre vad deras metoder innebär i förlängningen.

    Det kan tyckas vara ett opassande läge för sådana tankar efter incidenten i Italien (som visserligen inte har ett skit med situationen i Sverige att göra, men den insikten är det ju inte mång som klarar av) och den massmediala/politiska hetsen i frågan, men samtidigt måste ngn våga protestera innan vi sitter med ett system vi inte vill ha. Änglarnas nya fotoleg som tydligen i förlängningen är tänkt att i framtiden leda till att den som väljer att stödja IFK genom att köpa ett årskort samtidigt ska registrera sig i nån form av spaningsregister åt polisen/IFK talar inte direkt emot detta.

    Fö tar jag Svens folkparti-snack som en en komplimang, tyvärr är väl frågan om de verkligen kämpar så hårt på det området längre. Tyvärr.

    SvaraRadera
  72. Samtidigt vet vi inte vad som avses med dessa jourdomstolar som Stig spånar omkring. Är de ämnade för folk som grips på bar gärning mitt i ett box och genom ett snabbt förfarande kan stängas av från svenska idrottsevenemang, så har jag inget problem med det. Är det som den demonbild Frankie målar upp, så gör det mig mörkrädd. Här har Stig att förklara och utveckla sitt resonemang. Det håller jag med om.

    Vad gäller ditt svar till mig innan idag Frankie:
    Nej, jag tycker inte heller att upplopp i ett grustag i Bålsta i samband med en landskamp har det minsta med Blåvitt att göra men än att ena parten i olika grad håller på Blåvitt. Men så länge IFK får skit för det. Så länge det är "IFK-supportrar" som slåss i kvällstidningarnas rubriker. Ja så länge kommer Blåvitts ordföranden behöva ta avstånd till även den sortens våld. Men det är en konflikt med media. Om du vet hur vi skall vinna det kriget, så föreslår jag att du börjar här och nu. För jag själv har ingen aning. I alla fall inte mer än att övertyga polisen att sluta ge media fightrapporter på det sätt som sker idag, vilket är raka motsatsen till det brottsförebyggande ansvar som polismyndighet besitter. Fixar du det, så kommer blåvitt tjäna miljoner.

    SvaraRadera
  73. Ingen av er som tänkt på att Stig har en aning bättre kontakt med sponsorerna än de flesta som skriver här har? Och hade Baraben haft hälften så bra kontakter på kamratgården som man ger intryck av att ha, hade ni vetat varför Stig går ut på detta sätt, och vilken belastning ligisterna i realiteten är för oss.

    SvaraRadera
  74. Det är fullständigt obegripligt att det är så få skribenter här som begriper hur allvarligt det är för blåvitt på lång sikt att klubben i mångas ögon blivit synonymt med huliganism. Göm er gärna bakom flumliberala åsikter och annat infantilt tjafs, men glöm inte att de cirka 30 000 potentiella besökarna läser tidningarnas artiklar om blåvita huliganer och klubbens agerande för att utestänga sådana idioter innan de fattar beslut om att (inte) gå på fotboll.

    Sven S

    SvaraRadera
  75. detta är det vettigaste jag läst på länge. Bra skrivet Frankie

    SvaraRadera
  76. Slåss på, bränn på. Ni blir kvar utan sponsorer och kan köpa in spelare själva till klubben. Och upp med kameror och speglar, ni härliga läktarkulturanhängare. Då kan ni själva beundra er. Vi behöver inte ens spela någon match samtidigt, supportrarna är större än laget och föreningen. De rätta supportrarna alltså, alla andra har fel. Gör som gajs, ut med hinkaran så köper vi spelare själva

    SvaraRadera
  77. Vi har också hoppat av, kunderna i göteborg vill inte gå längre. Sponsring av ifk ger inget värde mer, till för fjortisar eller de som löser allt med våld.

    SvaraRadera
  78. Bra jämförelse med Qviding som ligger i Div.1 med 200 pers på matcherna och totalt befriade från huliganism och ens tankar på riskkapital. Tänk efter lite innan du skriver saker.

    SvaraRadera
  79. Blåvitt borde anamma Djurgårdens behandling av huliganer med dif andan, huliganer stängs inte av utan får istället jobba inom positiva delar av DIFs läktarkultur såsom tifoarbete. Samtidigt får huliganerna chansen att fortsätta jobba i positiva riktingar för DIF tillsammans med klubben så kan deras kärlek hjälpa klubben istället.

    Detta kommer dock inte she med den styrelse vi har nu då den både verkar tafflig och helt avsakna vilja att kommunicera med supportrar. Stigs uttalande förstörde långt mer för klubben än vad Dublinerincidenten någonsin skulle gjort om det fått passera.

    SvaraRadera
  80. kaQBBD Hello! Great blog you have! My greetings!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.