2007/11/23

Kontrasten

KRÖNIKA Den femte november satt man där, längst bort på Gamla Ullevis östra läktare för att bevittna en totalt betydelselös sista match i 2006 års allsvenska mellan IFK Göteborg och Halmstad. Bakom oss hade vi en turbulent säsong med spaltmeter av negativ publicitet i tidningarna, en tränare som hastigt och lustigt försvunnit från klubben och en dröm om toppstrid som grusats rejält sedan Blåvitt rasat ihop som ett korthus i de sista omgångarna. Tre raka förluster och nio insläppta mål föregick denna match, bland annat den förnedrande 4-0 förlusten borta mot AIK. Trots det hade 4580 tappra änglar tagit sig till den här matchen. Kanske för att se den absolut sista match som någonsin skulle spelas på den klassiska arenan. Kanske för att det var sista chansen att se Blåvitt spela boll på många månader. Eller kanske bara för att man hoppades på en värdig avslutning.

Planen var usel, vädret gråtungt och matchen var lika intetsägande som Patrick Ekwall. Det enda jag minns är den lilla manifestationen på läktaren och att spelarna tackade supportrarna för säsongen genom att kasta ut sina tröjor bland de få som ändå dykt upp. Ändå satt vi där för sista gången. Lite bittra, kanske. En åttondeplats är aldrig något att vara nöjd med. I alla fall inte om man är blåvit. Till råga på allt skulle ett gulsvart lag bli svenska mästare den här eftermiddagen. Och visst önskade vi att det var vi som var med där uppe och kämpade om den ädlaste medaljen. Redan då började vi planera köp av årskort inför nästa säsong och det snackades bortaresor. Framför hägrade en ny, oviss säsong. Långt där borta.

Knappt ett år senare satt man där på Nya Ullevi. Kontrasten kan knappast ha varit större. 41471 åskådare hade tagit sig till Ullevi för att se IFK Göteborg kämpa ner det enda som stod mellan dem och ett artonde guld: Trelleborgs FF. Fyra raka vinster utan insläppt mål föregick denna match, bland annat en lika märklig som underbar 1-0 vinst borta mot AIK. Nervositeten som dämpats med öl under eftermiddagen släppte när vi vrålande, studsande och kramandes firade Thomas Olssons mål i sjunde minuten. Explosionen var total. Kontrasten var total. Orsakerna till denna fantastiska kontrast är lika många som hjältarna. Och dem skall jag inte gå in på här. Men en sak blir jag aldrig trött på att konstatera: Äntligen är vi mästare igen!

16 kommentarer:

  1. ja du kanon, nu när du säger det. Kontrasten var jäkligt stor. Fan vad jag blir glad när jag tänker på guldet!

    SvaraRadera
  2. Vi 4500 som var på matchen 2006 är förvisso de enda som fullt upp kan uppskatta den här kontrasten. Jag tror att det gör att vi älskar segerns sötma och 2007 års upplevelse lite mer än övriga med...

    SvaraRadera
  3. Lite tunn krönika men alltid trevlig att läsa sånt här :)

    SvaraRadera
  4. Vart fan var de andra 35 000 för ett år sen, ?!

    SvaraRadera
  5. trevlig fundering.

    SvaraRadera
  6. Går man inte på varje match så är man inte välkommen! Detta bestämmer vi unga hardcore fans som minsann går på exakt varje match och har gjort så i snart ett år! Arne, 65, som bara har gått på omkring fem matcher per år i 30 års tid har fan ingen rätt att visa sig på Ullevi när vi spelar om guldet. Visst, sammanlagt har han gått på fler matcher än vi, men faktum kvarstår, rätten att se Blåvitt-TFF köper man genom att även se Blåvitt-BP.


    Ja... ni hör ju hur dumt det låter.

    SvaraRadera
  7. Anonym 10:28/ Men problemet är att ingen har resonerat så som du insinuerar att vi gör. Det har du bara gjort i din egen fantasi...

    SvaraRadera
  8. Håller med Frankie. :)

    SvaraRadera
  9. Det här är tänkvärt Kenta. Mycket bra!

    SvaraRadera
  10. 10.28, ehh din teori är helt fel. tänk om - tänk rätt.

    SvaraRadera
  11. Jag skulle vart på betydligt fler matcher om dom någon jævla gång kunde køra helgmatcher. Iom att jag jobbar i Oslo, ær jag inte vælkommen på matcherna då?

    SvaraRadera
  12. Det handlade väl inte om vem som är en bättre supporter än någon annan? Det handlade väl om kontrasten, precis som det står i rubriken?

    SvaraRadera
  13. Guldet känns ju ännu skönare när man tänker på allt man har upplevt genom åren på vägen. Mats Persson, kvalet 02, hösten 06 osv.. Det känns jävligt skönt att konstatera att vi äntligen är på rätt väg. Visst kan vinden vända snabbt, men inte med Håkan vid rodret!

    SvaraRadera
  14. Gillar artikeln som kom här och jag är väldigt glad över kontrasternas upplevelse som även jag fått erfara.

    Däremot så tror jag inte att vi som gjorde den erfarenheten själva skall blåsa upp oss. Tvärtom in med nytt blod i supporterskarorna!:)

    SvaraRadera
  15. Anonym 11:27:

    Eller så spelar vi mer matcher i Oslo, också ett förslag...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.