2007/02/26

Erlings analys: Djurgårdens IF

ALLSVENSKAN 2007 Inför den allsvenska starten så tar vi på Baraben.com tempen på samtliga allsvenska lag. Med hjälp av en motståndarsupporter till respektive lag lyfter vi ett antal frågor kring den allsvenska säsongen 2007. Turen har nu kommit till Djurgården.

Djurgårdens supporterprofil i "Erlings analys" är en bloggare som driver en läsvärd blogg vid namn Tordmule. Här ger han sina åsikter om hur han tror att året 2007 kommer att utvecklas.


Vad är dina förväntningar på ditt lag för allsvenskan 2007, och vilken placering tror du ditt lag hamnar på till slut?

- Efter det miserabla 2006 vill Tordmulen helst av allt se två saker som går före allt annat; att spelarna är vältränade och glada, samt att vi har ett tydligt spelsystem. Där fanns brister förra säsongen och där har de nya tränarna lovat bättring. Det var direkt plågsamt att se hur spelarna kämpade både mot sig själva och mot taktiken förra året.

Man ska dock inte glömma att det finns mycket kvalitet i laget och att det bara skilde två derbyförluster upp till AIK på andra plats. En fingervisning om lagets förutsättningar tycker jag finns i Anders Grönhagens sex matcher i epilogen 2006, där han fick facit 3 vunna, 1 oavgjord, 2 förluster med ett otränat lag helt under isen, men med en någorlunda tydlig, om än primitiv, spelidé.


Truppen är dock något obalanserad och man saknar alternativ på det centrala, främst defensiva, mittfältet samt på ytterbackarna. Innan det är åtgärdat har jag svårt att se en guldstrid. De resultatmässiga målsättningarna får istället delas upp i fyra;

- minst 45 poäng i allsvenskan
- derbysegrar mot trumbröderna i AIK och Hammarby
- hålla nämnda lag bakom oss i serien.
- cupguld



Vilka är de mest spännande nyförvärven i år, och vad har du att säga om dessa?


- Det har ju inte kommit speciellt många nyförvärv, egentligen bara Mikael Dahlberg som etablerad seniorspelare. Nu kanske inte Blåvitt är speciellt framgångsrika med sina forwardsvärvningar från Sundsvall, men Dahlberg är en av de bästa svenska spelarna i sin årskull och kommer att bli mycket jobbig att möta för många försvar nu när han äntligen backas upp av vettiga lagkamrater. Han behöver dock bli fulare och mer hänsynslös, och jag hoppas att han kommer att matchas som spets så han ofta kommer till avslut, där är han vass, istället för en mer renodlad targetroll.

Av övriga nya spelare ligger både Kebba Ceesay och Christoffer Karlsson nära till för inhopp, men mycket på grund av den svaga konkurrensen på just deras platser. Patrick Amoah och Eldin Kozica är två återvändare från lån, som får sista chansen i A-truppen i kanske ett halvår framåt. En junior har lyfts upp, Kristian Junegard, men han lär knappast få speltid.

Skall vi hålla ögonen på någon speciell spelare i år? Kanske någon ung spelare som kan få sitt stora genombrott?

- Som sagt, truppen är ganska intakt, mest intressant blir kanske om Sölvi Ottesen lyckas ta en plats i startelvan. I sådana fall hoppas jag att det är på bekostnad av Markus Johannesson, vars rusningar alltför ofta sätter övriga backlinjen i prekära situationer. Sölvi har dock vissa brister i positionsspelet, men förhoppningsvis går det att slipa bort med lite matchrutin. Det blir även intressant att följa Lance Davids, om han kan fortsätta racet från i höstas. Personligen har jag alltid hoppats på Patrick Amoah, med allsvenskans vackraste löpsteg, tillika ett av de snabbaste. Tyvärr är konkurrensen på just hans plats väldigt hård men jag hoppas att han får en mer ärlig chans än Jonevrets inbjudningar med armbågen 2005. Till sist hoppas såklart alla blåränder att en sån som Quirino kan dubbla sin målskörd, det vore verkligen något.


Vad är dina tankar kring IFK Göteborg i år?

- Jag måste säga att truppen ser chockerande svag ut. Endast 3-4 respekterade namn och sedan en massa utfyllnad. Nyförvärv som Ranegie och Karisik kan absolut inte betraktas som förstärkningar av startelvan, i övrigt påminner Göteborg lite om Djurgården med många unga spelare som kan bli bra på sikt. Men jag kan inte förstå att de krafter som finns runt en storklubb som IFK Göteborg kan acceptera en trupp där eventuell framgång endast finns i framtiden, detta påminner mer om en trupp i BK Häcken år 2000. Är ekonomin verkligen så svag? Sedan gillar vi alla Stefan Rehn men jag måste sätta ett frågetecken för tränartrion. Ni skulle behöva en metodisk tränare som Gefles Per Olsson, med dokumenterade meriter. Det blir nionde plats för er i år i kamp med Gais. Och hur ska ni överleva omgång 7-12 utan årets fetaste krisrubriker?

Vilket lag vinner allsvenskan i år, och varför?

- Elfsborg, därför att de fortfarande har det bästa laget. Och för att förra årets konkurrent AIK måste överträffa sig själva för andra året i rad, samtidigt som traditionella konkurrenter som Malmö och Djurgården ligger för långt efter sedan 2006.

ANALYS Det ligger något i det Tordmulen säger om vårt eget lag, omgångarna under rättegången blir klart tuffa. Låt oss bara hoppas att vi får en bra start och att alla i truppen, framförallt Sella, är tillräckligt starka för att klara av trycket från media som återigen kommer att väckas till liv. Dock, nu är det inte i huvudsak om oss denna text skall behandla, utan om Djurgårdens IF från kungliga huvudstaden.

Djurgården har dominerat 2000-talet med sina tre sm-guld, och tre cup-guld – inget snack om den saken. Dock gick det inte riktigt så bra förra året då man slutade på en blygsam sjätteplats. I år har man återigen ny tränare, denna gång i form av benhårde islänningen Siggi Jónsson och det skall bli mycket intressant att se vad han kan göra med truppen. Men vad är det för trupp Dif har egentligen, och hur bra kan den bli?

En av huvudstadens kvällsblaskor har regelbundet ägnat sig åt att av någon anledning hypa upp allt som har med Dif att göra, fråga mig inte varför. Vad som dock är ganska underhållande, är att tänka tillbaka på dessa profetior om Djurgårdens kommande storhetsperiod och småle lite åt det hela. Vem minns inte artiklarna om Boskalios succédebut, olika revolutionerande spelsystem, ”den perfekta nian” osv…? Nåväl, nu ska ju inte djurgårdssupportrarna behöva lida för att Aftonbladet är århundradets pajasar, men visst har man gjort ett och annat för att nästan göra sig förtjänta av den titeln själva. En bokstav räcker egentligen för att beskriva eländet: Q.




Quirino värvades till Dif för, inom svensk fotboll, osannolika 14 miljoner kronor. Detta utan att man riktigt visste vad han gick för. Stackars superbrasse som fick bära enorma förväntningar på sina axlar men misslyckades fatalt och oftast satt på läktaren. Det skulle dock inte förvåna mig om han går in och gör storsuccé i år, vet inte riktigt varför men det är någon form av otäck magkänsla.

I år har man hållit hårdare i plånboken. Man har plockat Mikael Dahlberg från norrland som säkert kan bli intressant. Man har även plockat intressanta Kebba Ceesay, en back som säkert kan bli en tillgång för Djurgården. Dock är frågan om han går rakt in i laget redan i år, ung och direkt hämtad från division två. Chockerande nog har man sålt sin ”perfekta nia” Tomas Backman, till Jönköping Södra. Kanske var han inte så perfekt ändå? En av mina favoriter i truppen är målvakten Dembo Tourray, mannen med de sjukt långa utkasten. Även Concha är en stabil spelare som jag har respekt för.

Summan av detta blir att jag känner att Djurgårdens trupp i år mycket är ett hopplock från höger och vänster, ihopvärvad utan någon vidare tanke bakom. Jag saknar spelare med riktig spetskompetens ala Källström, Elmander och Isaksson som man hade att tillgå för ett par år sedan. Som jag skrev innan har jag dock en otäck känsla av att Quirino gör oväntad succé, och detta tar laget till en fjärdeplats i allsvenskan 2007.

Är du supporter till något av de övriga lagen i allsvenskan och vill komma med åsikter om ditt lag här i Erlings analys? Maila på erling@baraben.com


11 kommentarer:

  1. Concha lär ju bli proffs i Danmark eller Holland innan säsongen är slut. Han har lite att komma med i analysen av blåvitt i stil med "var är ambitionerna". Man kan faktiskt undra, varför nöjer sig de som faktiskt har musklerna (läs potentiella riskkapitalister) med att värvningarna uteblir?

    Att vi fans kräver mer är ju en sak, men vi är alltid obotliga optimister. Finns det muskler så visa dem och gör vad ni kan för att ro hem ett kvalitativt nyförvärv eller två.

    SvaraRadera
  2. lutar faktiskt också åt att placera dif på en för dem utmärkt fjärdeplats.
    glöm inte att lämna in ditt tips!

    SvaraRadera
  3. Fan vad långt alla andra skriver...

    SvaraRadera
  4. GSU: Vill ni komplettera? ;)

    SvaraRadera
  5. varför denna artikeln igen Erling? :S

    SvaraRadera
  6. Alla vet ju att den riktige Quirino är kvar hemma i Brasseland med 14 miljoner medan hans kusin lyfter 100 KSEK i månaden i Stockholm och låtsas ha "anpassningsproblem".

    Heja DIF!

    Muhahahahaha!

    SvaraRadera
  7. Erling: Det är inte kvantiteten det handlar om, det är kvaliteten.

    Kommer fan inte ens ihåg vad jag skrev...

    SvaraRadera
  8. rheed: Det blev fel, men det är fixat nu.

    SvaraRadera
  9. Efter Qurinhovärvningen så kanske finansiärerna tänker till innan de impulsköper spelare. 14 mille är rätt mycket pengar.

    SvaraRadera
  10. Jag tänkte inte så mycket på rättegången som de lag ni möter under omgång 7-12.

    SvaraRadera
  11. vem bryr sig vem vi möter. vi vinner med 1-0 oavsett motstånd, oavsett form.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.