2015/04/27

Matchtankar - helsingborg hemma, 27/4

ANALYS. Serieledare. Smakar socker det. Apropå karies alltså. En sån jävla smakstart! Jag fullkomligt ÄLSKAR att vi absolut inte spelar ut bollen när han gajsaren ligger ner. Spela till domaren blåser. Han blåste när Vibe köttade in ettan efter sju minuter. Helt rätt. Ärligt talat hade jag såklart blivit lite sne om vi hade fått det i röven, men å andra sidan är jag verkligen extremt pro att inte göra det med tanke på hur många gånger av hundra fotbollsspelare faktiskt söker ett spelförstörande moment i att ligga kvar och agera halvdöd i sådana lägen. Möcke möcke bra.

Att Seb drar ett lurigt skott på, för dagen rätt rötne, Hansson i det läget är inget annat är svingött det också. Och så blodhundsVibe på det. Smakstart var det ja.

Innan matchen var man i vanlig ordning nervös, lite skräckblandat ångestladdad men jävligt förväntansfull. I synnerhet när det vankades finbesök på ståplats av ingen mindre än redaktionskamrat Birgerstam. Nu vet du var du befinner dig hädanefter! Jag tippade tajt match med uddamålet och 2-1-seger. Trodde inte alls att vi skulle rida på målkalasvågen som vi fått se så många gånger mot helsingborg. Som tur var fick jag fel även idag.

Som sagt, smakstarten, det rysligt resoluta försvarsspelet (Ronken!), tempot i omställningarna, värderingarna i trängda lägen, säkerheten med boll, innermittfältet, kantspelet kryddat med Boman och Vibe. Mästartakter skulle man nästan vilja säga.

Gajsaren som blev olycksfågeln en stund efter ettnollmålet då han kapade Emil fick byta kant efter sina fina insatser där i första. Han borde kanske inte spelat mer alls kanske, men det är ju en annan Henke att avgöra det. Sebastian stegar fram mot elvametaren och gnällkuken i mig var 50/50-säker på att det skulle bli karma där och att Hansson skulle rädda. Icke då. Visserligen i målvaktshöjd, men jävlar vilken hård och säker straff. De e disco de!

"I vanlig ordning" tjurrusar Seb efter sitt mål och euoforin går inte att ta miste på från någon på Gamla Ullevi. Låt vara några skåningar då som säkert ännu lipade över första målet och det som föregicks där. Hur som helst jävligt gött och för den partiska och rättrogna, helt rättvist. Vi spelade ju ändock jävligt bra. Lugnt, fint och metodiskt som sagt.

Andra drar igång och känslan är att vi dönar på bra, precis som första slutade. Även om helsingborg kanske får skapa lite farligt under första fem. Inte på långa vägar något som ska göra en orolig dock, i synnerhet inte med Ronken och Bjärs där bak. Måste verkligen imponeras och glädjas över Gren här angående värvningen av Ronken. Han har fan varit klockren sedan dag ett. Väldigt väldigt planerings- och bollsäker i sitt spel. Verkar onekligen ha smittat av sig på Bjärs också som tar emot, plockar ner, vänder upp och oftast slår en mycket enkel och bra förstapass. Tidigare år har det ju varit brutalt Stahreskt att "köra som fan" och bollar skickats upp på förstatouch, oavsett om man varit under press eller inte. Vågar nog påstå att det är fotbollsdoktor Lennartsson som varit inne och petat här. Samma sak med Ronken, drabbas inte av panik när en anfallare stormar fram. Vänder enkelt, spelar smart med pondus.

Kombinationsspel med många inblandade, Sören, Vibe, Boman som stör bra, och så Tom Petting som på Trollhättanmanér kan raka in bollen och trean är ett faktum. Fyfan vad man unnar den gubben att hänga en. Gott! Mycket osjälviskt och företagsamt av Lasse som släpper fint där. Många gnäller på Lasse, och visst, touch och avslut kanske inte sitter än och som vi skämts bort med förra året, men den jävla pressen, framspelningar och drivet är plus i min bok idag.

Deras mål är mest kosmetika och visst, det är Rogne som tjuvar lite där, men matchen är ju i princip slut. Vilket kanske även alla ni som gick i 83e också tyckte.

Några korta från matchen då:

+ Ronken!
+ Bjärs.
+ Ankersen.
+ Vibe.
+ Tom.
+ Seb.
+ Boman.
+ Laginsatsen.

- Inte mycket att gnälla på faktiskt.
- Lite för dåligt tryck på KB eller?

Ska faktiskt puffa för domaren också. Även om han borde blåst minst en straff till, men jag tyckte faktiskt han skötte det jävligt bra överlag.

Borta mot gefle nu som säkerligen är revanschsugna efter att ha blivit mosade av peking. Vi har ju som bekant svårt där uppe också, men nu är det dags att visa var skåphelvetet ska stå. Framåt!