2015/04/23

Vad händer när Sören Rieks blir avstängd?

ANALYS OCH KAMNINGSFÖRFRÅGAN. Vad händer egentligen när Sören Rieks blir avstängd för alltför många gula kort? På de fyra första matcherna har han dragit på sig 2 gula kort, mestadels för frustration och/eller snack. Det är inte särskilt höga odds på att det tredje kommer i maj, om inte innan dess. Med nuvarande tempo kommer Rieks ha dragit på sig omkring 5-7 matchers avstängning under säsongens gång, och den första av dem hänger i luften. Men hur kommer avstängningen, när den kommer, att påverka vår startelva?

Det sannolikaste är att, liksom i de matcher där Rieks blivit utbytt (Åtvidaberg hemma och Örebro borta), Martin Smedberg-Dalence går in och Jakob Ankersen skiftar kant. Vi får in den högerkant som gjorde ett bra jobb under förra årets allsvenska höst, och behåller dansk flärd på vänsterkanten. Problemet med detta skifte är att en väldigt snabb och kortpassningsbegåvad spelare går ut, och en ganska långsam, inläggsbaserad spelare går in, vilket givetvis också påverkar spelet i hög grad. Nu har vi förvisso flera fina nickspelare i truppen, men problemet är om vi är bundna till den sortens spel, och blir lättlästa och utbrunkade som följd.

Ett andra alternativ är att endera av våra ordinarie ytterbackar går upp på mittfältskanten och att Heath, Hjalmar, Adam, Billy eller Martin Zanjanchi Johansson ersätter. Det finns två nackdelar här, och den ena är att även om våra ytterbackar är ytterst frejdiga och offensiva i sitt spel, så är det något helt annat att vara den offensiva motorn som våra blodhundar utgjort i vårt spel. Den andra nackdelen är samma anledning som den att jag behöver skriva ut fem olika namn för de tänkbara ersättarna: ingen vet riktigt hur bra ersättarna är, för de har inte fått chansen att visa det. Tvingas vi till det här bytet inför stormötet med AIK så blir det en tuff debutmatch för Heath eller någon av juniorerna, och varken Adam eller Hjalmar har visat storform under försäsongen.

Det tredje alternativet är att vi byter formation. I ett 4-3-3 kan Vibe och Ankersen ta kanterna, och Tom Pettersson gå in som extra mittfältare. Samtidigt riskerar vår bästa boxanfallare (Vibe) att glida alltför långt ut på kanten och frågan kvarstår om ett tufft mittfält med Eriksson, Svensson och Pettersson räcker till som offensivt understöd.

Ett Liverpoolskt 3-5-2 med Haitam och Salomonsson på kanterna och Tom som extra mittback ger defensiv styrka, men frågan är vart Ankersen tar vägen och vem av de tre innermittfältarna som tar samma offensiva ansvar som i 4-3-3. En annan fråga är mot vilket lag i allsvenskan vi skulle behöva ligga på defensiven, i ett läge när vi redan har det främsta mittbacksparet så här långt och en Gustav Svensson i storform.

Det här är inga alternativ med givna framgångar. De tvingar oss att ändra vårt spel och leder ofta till en offensiv eller defensiv obalans. Det här kommer förmodligen ändra sig när sommarens tillskott anländer från Ghana, men fram till dess är en avstängning på Rieks en kraftig begränsning på vårt spel. 

Alla alternativen medför också något annat: de standardbyten som vår käre tränare använt i VARENDA match såhär långt (MSD, Pettersson, Boman/Mikkelsen) sätts i förändring. Vem tvingas vi kasta in de sista tio minuterna när vi ska försvara en ledning eller skapa ett segermål? Blir det en oerfaren Bohm eller en ytterbacksframflyttning och något av de osäkra korten Heath eller Hjalmar? Även om förtroendet för Lennartssons matchcoachning är stort, så blir det svåra beslut när varje match är en match om guldet - precis som det ska vara i ett topplag.

Man skulle också kunna tänka sig att motståndarna skulle sluta att ta Rieks så hårt, så att han inte behöver bli arg och dra på sig gula kort som följd. Det skulle vara trevligt att få se hans kreativitet blomma ut i de fantastiska passningar vi vet att han är kapabel till, snarare än i långa, väl valda fraser om domarens kompetensnivå. Men samtidigt vet både ni, jag och Sören Rieks att det som främst av allt kommer få försvarare att fortsätta ta honom hårt är om han själv fortsätter låta sig provoceras så lätt som han gjort under de fyra första matcherna.

Jag hoppas för både Blåvitt och Rieks att han kan hitta tillbaka till det kreativa geni han burit inom sig sedan han kom till oss i somras, och att mål och tunnlar får bli det sätt han straffar hyperaggressiva motståndare. Samtidigt stiger aningarna om att tiden tills avstängningsvarningen börjar bli knapp.

Vad tycker du? Hur ska vi hantera eller förhindra Rieks kommande avstängningar?