2015/04/14

Idag sög kommandobryggan…

Idag är det återigen @FigaroIFK som bidrar med sin text. En text som skrevs efter Malmö-matchen, så där det står idag, läs i söndags.

Kommandobryggan, även kallad klacken, av vissa kallat övre stå.

Faktum är att jag efter dagens snöpliga tänker rikta all min frustration på våra egna, nämligen klacken. Det kan tyckas helt sjukt att göra något sådant och tittar man på Twitterflödet summerat en timma efter att Jonas Eriksson blåst av matchen kan man konstatera att det är fler som känner som jag. Man ser konversationer med mer frekventa blåvita twittrare som argumenterar och käftar med varandra vilket kan tyckas tråkigt men faktum är att blåvitt berör och argumentationerna andas passion och är ett sätt för oss att ventilera varför jag nu ska ventilera mig själv genom att totalsåga, inte bara den plats jag följt IFK Göteborg från de sista 10 åren innan jag flytta till S*hlm, utan även mina egna…

Eller?

Dagens klack inledde före match med en underbar ljudbarriär som motade bort de försök av hävdelse som fanns hos de gröthalsade danskarna som var extremt många till antal. De som åker på bortamatcher vet alla om att bortaklackar alltid är kraftfulla och har en förmåga av att låta som det dubbla antalet tillresta. Ekvationen, passion, entusiasm och öl brukar vara det vinnande konceptet bakom det starka fenomenet bortaklack vilket i kort kan förklaras vid att:

Alla Sjunger
Och där börjar det stora problemet som klacken tyvärr ofta haft, både på Gamla Ullevi, Nya Ullevi och nu på Gamla Ullevi igen. Klacken är en av de absolut bäst säljande sektionerna just nu, eventuellt med undantag för Levande Sittplats, och det föder en otrolig frustration att se att alla inte sjunger på den sektion som är avsedd att bära fram laget.

”Ultras leder en mummelkör…”
…skrev någon på Twitter vid start av andra halvlek och faktum var att detta stämde på pricken. Undertecknad valde idag att sitta på sektion L1, alltså den första sektionen till vänster om klacken. Den ljudbarriär som omnämndes två stycken upp sprack totalt efter matchstart och det tycktes att klacken hade svårt att hålla sig till en sång, vilket ledde till nya på löpande band, vilket ledde till ökad frustration hos de som stod i kärnan och organiserar vilket i sin tur ledde till en missnöjd kör.

Pyro eller inte Pyro
Pyrot som brändes av vid matchstart var magiskt och undertecknad är egentligen inte för det så länge det skadar blåvitt men har annars inget emot det, om man nu kan formulera sig mer diplomatiskt? Eldandet fortsatte egentligen matchen igenom vilket på Twitter beskrivs som fel fokus och anledningen till att klacken inte hördes, vilket den inte gjorde i jämförelse med de som kvävdes på andra sidan gräset.

Kort sagt, allt sög…

Plot Twist?
Men va fasen, snacka om fel fokus från de som faktiskt valt att engagera sig i frågan, men ack så viktigt. Låt mig istället ge min egen analys på varför klacken idag sög.

Faktum är att klacken inte sög. Det kallas för klacken är den del av supportrar på plats som engagerar sig och sjunger under matchens gång för att lyfta och stötta laget. Den klacken var idag på plats, precis som alltid men den varierar till antalet för varje match vi spelar. Genom en okulär besiktning av halva övre ståplats kunde man snabbt se att den entusiastiska klacken endast bredde ut sig över en tredjedel av den totala sektionen. Det betyder att en tredjedel på vardera sidan av övre stå inte sjunger, eller i alla fall sjunger sporadiskt vilket inte funkar. En full kommandobrygga fylls alltså till två tredjedelar upp med folk som vill stå, men inte sjunga och faktum är att detta är kontentan av varför klacken idag inte hörs mer än miff miffs tillresta supportrar.

Ett brinnande helvete…
Jag kan bara anta hur frustrationen under matchen växte hos Ultras som fått förtroendet att leda klacken och förväntar sig att alla som tar sig upp för trappan kommer att ge allt för kung och Götarnas land i 90 minuter. Problemet har funnits i många år och det måste vara svårt för de på räcket att försöka engagera en så sprid sektion som är lika avlång och smal som bortasektionen. Men det som torde vara ännu mer frustrerande måste vara den vetskap om att de icke-sjungande två tredjedelarna som vistas på övre stå är där för att det är häftigt eller för att det faktiskt är bättre platser än ståplatserna på etaget nedanför. För vem skulle inte hellre vilja stå däruppe och faktiskt närvara i det brinnande helvete som utspelade sig matchen igenom utan vetskap att den mest anonyme och tystlåtne supportern idag faktiskt var den som stjälpte den tolfte spelaren på kommandobryggan.

Lösningen?
Ett problem utan lösning vore ett hopplöst fall men så ser läget inte ut den här gången och faktum är att jag själv hade bett vilken anställd eller kollega som helst att göra om och göra rätt om han eller hon presenterat ett problem utan lösning.

- Problemet är som ovan nämnt att övre stå ger mycket bättre sikt in undre stå vilket gör att många som vill gå på de två billigaste sektionerna ser marginalnyttan av den prisdifferens som skiljer de båda etagen, några extra kronor ger bättre sikt och bättre stämning, där står ju ändå klacken. Lösningen till detta problem hade varit att helt enkelt flytta klacken till nedre etaget för att låta de som sjunger skapa en gemenskap på nedre och låta de som bara vill titta utan att skicka få göra detta från övre. En bonus i denna lösning är att blåvitt skulle kunna höja priset på sektionen för att få ökat klirr i kassan.

- Problemet är att klacken är för avlång vilket gör det svårt för Ultras att samla ihop den och få med alla. Planket (behöver jag skriva mer?) Lösningen hade varit att få ansvarig att förminska klacken från sidorna istället för på längden. Detta för att skapa en samlad kärna som är enklare att nå ut till. De som stått i klacken vet att megafonen bara hörs när den är direkt riktad mot en själv. En sidolösning är för Ultras att dela upp sig och sprida ut sig på läktaren för att få övriga med sig. Det är en tråkig, men kanske nödvändig åtgärd som kan bygga en stark kultur på övre för år framåt.
- Problemet är att det kryllar av folk som inte är där för att sjunga, och många av dem har förmodligen köpt årskort. Lösningen är att du som sjunger i klacken tar med dig kompisar som faktiskt sjunger och uppmanar (inte skäller ut) folk i din omgivning till att sjunga med.

Kan de inte texten? Lär dem!

- Problemet är att vår underbara delade arena är felbyggd från första början, att dela upp ståplats i två etage var klumpigt och inte supportervänligt för fem öre. Lösningen är att låta ståplats få en renovering över nästa uppehåll och få ett etage, på så sätt kan man få en större kärna av sjungande klack med ståplatstittarna ut mot kanterna.

- Problemet är att nedre stå bara fungerar som stå vilket inte var intentionerna när vi först fick se ritningarna på den nya arenan och självklar växelsång var att vänta när arenan skulle stå klar 2009. Lösningen är att låta Ultras ha ansvariga även på nedre etage för att även få igång detta och kunna genomföra växelsånger. Under fullsatta matcher ska detta vara en självklarhet för hur man bäst utnyttjar fullsatta läktare. Tänk er matchen mot A*K 2009.

Klacken sög

För de som faktiskt nått ner hit kanske inser att titeln stämmer samtidigt som den inte stämmer eftersom de facto som ovan nämnts stämmer… Klacken sög inte idag, det var bara det att klacken sög. Översatt: Övre ståplats bestod av en klack, samt ståplatssupportrar vilka hade behövt sjunga för att mota tillbaka den tillresta bortaklacken.

Däremot kan det få delas ut en mindre känga eller två, för vad hände med I-F-K följt av växelsång med LS? Den försökte genomföras under ett blåvitt anfall, glömdes helt bort och fick aldrig riktigt den magiska kraft som penetrerar bortasupportrar liksom spelarna på planen.

Tyvärr ställer man sig frågan om vilka som kommer läsa denna text då den förmodligen skrivs för blinda ögon och berättas vidare för döva öron då den som inte sjöng förmodligen inte kommer hitta hit eller dit texten finns. Men det finns mycket att göra för att förbättra enligt ovan och det gäller att fokusera på lösningarna istället för problemen. Av den anledningen hoppas jag att texten publiceras någonstans över huvud taget och väljer att försöka nå ut till alla spridare av blåvit information så som Ultras, Sektion031, SLO, IFK Göteborg, BaraBen, Guld Alex, Änglarna, Alltid Blåvitt, Bluewhite & Lilywhite med flera.

I övrigt skall följande förtydligas:

- Kommandobryggan övre stå, inte en segmenterad sektion där alla skyller på alla
- Klacken är de som sjunger - Tifopengar har inte gått till pyroteknik, även Änglarna förtydligar detta - ”Huvorna” som någon Twittrat om är inte köpta med tifopengarna, de tillhör en grupp vilkas banderoll satt framför de som bar dem.

Blåvitt berör och idag riktades stort fokus på sociala medier mot den tolfte spelaren som står på kommandobryggan varför jag ser det som självklart att ta ut min egna personliga frustration på de problem jag ansåg finnas. Förhoppningsvis når jag ut och förhoppningsvis ger det resultat.

/@FigaroIFK


PS.
- Hamrén var på plats idag
- Enligt Wulcan var West Bromwich på plats för att titta på Lasse Vibe
- Seb brinner för klubben och andas passion likt få andra. Det kan bli hans främsta styrka såväl största svaghet
- Mikkelsen har förmågan att suga till sig varenda boll och hålla kvar den, väldigt intressant, varje situation känns farlig
- Älskar all hets, passion och känslor på sociala medier. Det bidrar till den hype vi byggt upp i år. Dela varandras saker, så vågar jag lova att hashtagen #ifkgbg kommer vara den mest använda sporttagen i Sverige inom kort.
- För er som vill veta mer om klacken, lyssna på BBpodd avsnitt 14 ”Ultravax” från i höstas när Bobban från Ultras gästade.

#IFKGBG