2015/04/02

Blåvitt - Bäst i Sverige

KRÖNIKA/RECENSION. Detta är något nytt och fräscht i musikväg och något som står på i bakgrunden och hjärntvättar oss och som hjälper oss att överföra våra sociala levnadsmönster till vår nästa, till våra nästkommande generationer och till de som inte förstår skillnaden på personlig tycke och musiksmak, och kultur. Den här skivan handlar om Blåvitt. Den här skivan är bra. Detta är kultur. Vår kultur.

Jag har den senaste tiden läst på lite om olika kulturer. Vad är det som binder människor samman över generationsgränser och vad är det som gör att kulturer skapas? Något man ofta återkommer till är det odödliga, det som lever över generationsgränser, såsom t.ex. språk, religion eller konst. Denna skiva kommer precis som "Heja Blåvitt", "Snart skiner Poseidon" eller "En stad, ett lag" leva över generationsgränser och vara med och både skapa och forma änglar. På samma sätt kommer boken "Vi som är från Göteborg..." leva länge och stå kvar i våra bokhyllor och lämnas efter oss till nästa generation.

Sociala medier i all ära, men dialoger vi för där, och diskussioner som inte sällan både föds och dör där når ofta inte längre än just dit. Likaså de minnen vi bär med oss från Champions League-tiden, guldet 2007 eller för den delen allt runt omkring cupguldet 2013. Vi kan förvisso bära med oss dessa minnen, och försöka förmedla känslan av dem, men de är svåra att överföra till någon annan. Denna skiva kommer i stället få stå för mycket av de sociala levnadsmönster som bygger vår blåvita samtidskultur. Skivan kommer stå för en känsla av den blåvita supporterkulturen 2015.

När vi om 20 år lyfter ner denna skiva från "molnet" och låter Skrokk, Groznyj, Jävlaranamma och grabbarna från BBpodd återigen fylla ut ljudrummet är det rader som refererar till kastade tomma glas, Café Olivedal och avsaknaden av sorg som får oss att minnas denna tid och som hjälper oss att överföra våra sociala levnadsmönster till våra närmaste och efterkommande.

Med allt ovan sagt kvarstår bara det beröm som alla som ligger bakom skivan är väl värda. Ingen är nämnd och ingen är glömd. Ni har alla varit med och satt ett stort avtryck i den blåvita supporterkulturen. Denna skiva kommer spelas om och om igen i många blåvita hem framöver. Var stolta över det!

Till alla er som inte köpt skivan och som inte hunnit lyssna på låtarna; Köp skivan och stöd ett fantastiskt och ideellt initiativ, för kulturen och för IFK Göteborg. Nu är det snart dags för allsvensk hemmapremiär och vad värmer ni upp till på söndag om inte till tonerna av skivan Blåvitt - Bäst i Sverige?