2012/09/24

Effektivitet och målskytte!

STATISTIK Nu är det dags igen för ännu ett bittert men sant inlägg baserat på statistik från min sida. Den här gången handlar det om målskyttet och effektiviteten hos mesta mästarna anno 2012.

När jag kollade den Allsvenska tabellen efter dagens 0-0-match mot Gais noterade jag att IFK faktiskt bara förlorat 6 matcher den här säsongen. Bara Malmö FF, AIK och Djurgården har förlorat färre. Samtidigt är det bara två lag i Allsvenskan som vunnit färre matcher än IFK Göteborg. Just det, Örebro och Gais.

11 oavgjorda matcher är vad som skiljer IFK Göteborg på plats 9 från att vara ett topplag denna säsong. Jag tänkte göra en kort sammanfattning av hur dessa sett ut:

AIK-IFK: Sen kvittering av IFK. Inget att snacka om. Här kan vi vara nöjda med ett kryss.
IFK-Örebro: Denna matchen vann vi. Tyvärr inte på pappret tack vare den största domartabben i år.
IFK-Malmö: Vi har ledningen två gånger och släpper in kvittering i minut 92. Försvaret får ta på sig den.
Mjällby-IFK, Gais-IFK, IFK-Kalmar: Tre 1-1-matcher där IFK vunnit skotten med råge utan att kunna avgöra.
IFK-HIF, IFK-Gefle: Två matcher till som IFK dominerar spelmässigt och bör kunna avgöra innan motståndarna tillåts rulla in en boll.
Norrköping-IFK: Inte mycket att snacka om. 15-5 i skott till Norrköping. Vi blir ägda.
Sundsvall-IFK: Vi hämtar upp 0-3 till 3-3 och ska vara ytterst nöjda med ett kryss.
IFK-Gais: Vi dominerar skotten även här, men lyckas knappt skrämma Gais-keepern.

Med lite enkel matematik hittar man således 2p som vi egentligen tog (Örebro) och åtminstone 6 matcher som IFK med bättre effektivitet (läs: GJORT MÅL PÅ SINA JÄVLA LÄGEN) vunnit istället för att spela oavgjort.

Det blir 14p fler än vad vi har idag. Det hade gett oss totalt 43p. Lika många som AIK och Malmö FF. Två färre än Häcken och Elfsborg. Vi hade varit med i guldstriden med tre av fyra konkurrenter kvar att möta. Den fjärde spelar bort sig själv så fort det börjar lukta nyklippt gräs.

Nu tycker en del av er att jag gråter över spilld bröstmjölk, och det kanske jag gör, men jag tycker ändå att det är dags att sluta klaga på det stundtals darriga försvarsspelet, för statistiken här ljuger inte. Med en Tobias Hysén i målform eller en Söder/DMK/Stiller som över huvud taget kan hitta målet eller en Pär Ericsson som inte blivit bortskeppad när han faktiskt hade kunnat användas rätt, så hade vi kunnat vara med där uppe.

Detta blir nöten att knäcka till nästa säsong för Mikael Stahre och Håkan Mild. Vi behöver en målskytt. Det må vara skralt i backuppsättningen, men anfallet behöver krisåtgärder. (Tips: Marcus Berg har suttit 3 raka matcher på bänken i Hamburg på de inledande 4 matcherna.)

/patricw
@patricwestberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.