2012/09/11

Oavgjort för U21 mot IFK Norrköping

IFK Göteborg jagade seger för att gå om IFK Norrköping och knipa andraplatsen i tabellen inför slutspelet, men fick nöja sig med 1-1 mot ett starkt motstånd. Blåvitts tog ledningen i andra halvlek genom Sam Larsson men Norrköping lyckades kvittera kort därefter.

MATCHRAPPORT. När detta skrivs pågår det en landskamp på TV, men dagens viktigaste match är redan avklarad. IFK Göteborgs U21 tog under kvällen emot IFK Norrköpings dito på Jonsereds IP för att spela sista omgången av Folksam U21 Mellersta inför kommande slutspelet. I potten låg en andraplats, som inför matchen hölls av IFK Norrköping med tre poäng och ett måls försprång på Blåvitt. Och bakom IFK Göteborg lurar ett jagande Elfsborg med poängen mindre.

AF. Hannes Stiller (K)

Avbytare: Sulejmen Sarajlic (MV), Malek Iskander, Billy Nordström, Allan Mohideen, Bragi Bergsson, Sebastian Hedlund

Regnet hänger tungt över Jonsereds IP när domaren blåser i gång matchen. IFK Göteborg inleder starkt och skapar redan i första anfallet en bra möjlighet att ta ledningen, där jag vill minnas att Robin Söder får ett bra läge, men Andreas Lindberg i Norrköpings mål lyckas avvärja situationen. Detta är det enda riktiga som händer under första halvleks första 20 minuter, för trots att IFK Göteborg försöker föra spelet så lyckas man inte komma fram ordentligt i banan och anfallen ebbar antingen ut eller ger Peking några bra kontringsmöjligheter med påföljande avslut långt utifrån som inte vållar John Alvbåge några större bekymmer. Kort sagt, det händer ingenting.

IFK Göteborg skapar sin andra större möjlighet när klockan börjat ticka upp mot 30 minuter. Robin Söder får bollen en liten bit in på motståndarnas planhalva och sätter fart mot mål. När backlinjen stöter slår han en fin boll i djupled på en framstörtande Sam Larsson, som därmed ställs ensam mot målvakten. Men Andreas Lindberg går ut och gör sig stor och när Larsson skall placera bollen i bortre gaveln genomskådar Lindberg honom och får ut en hand och styr bort bollen.

Minuten senare får John Alvbåge visa samma färdigheter som sin kollega då Isaac Thelin blir frispelad och försöker chippa bollen förbi Alvbåge, men även han får ut en näve och styr svettigt bort bollen.

Med tio minuter kvar av halvleken tvingas IFK Göteborg göra ett byte då Joel Allanssons höft inte längre håller för spel. Allan Mohideen ersätter på högerkanten. Allansson har haft problem med höften tidigare, så det verkar som om han inte blir kvitt sina bekymmer där.

Mycket mer händer inte och en rätt så händelsefattig första halvlek slutar 0-0.

Andra halvlek blir bättre rent underhållningsmässigt. Tyvärr är det inte IFK Göteborg som är det bättre laget, utan IFK Norrköping tar över allt mer och John Alvbåge i Blåvitts mål sätts på prov titt som tätt. Ännu tuffare blir det när man byter ut Mattias Bjärsmyr i 14:e minuten och Bragi Bergsson kommer in i hans ställe. I och med bytet går Hampus Zackrisson ner som mittback och Bergsson tar mittfältspositionen. Den rena juniorbacklinjen sätts på stora prov och Norrköpings anfallare kommer till avslut några gånger, men Alvbåge håller tätt.

När klockan börjar närma sig 75 minuter tar IFK Göteborg ledningen. Först startar man ett riktigt fint kontringsanfall där Robin Söder ännu en gång hittar en djupledslöpande Sam Larsson, som istället för att gå på avslut slår bollen inåt i banan mot Hannes Stiller. Stiller är även han osjälvisk och klackar bollen bakåt vilket ger Söder rena rama straffsparksläget mot Andreas Lindberg i pekingmålet. Men än en gång gör Lindberg sig stor och lyckas avvärja Söders avslut till hörna. Det är ett fantastiskt anfall som bara skall rendera i mål, men det vill sig inte riktigt.

Men hörna blir det och i andravågen på den så får Sam Larsson bollen till vänster. Han kliver in några steg och drar till. Bollen går hårt och skruvat mot det bortre krysset och även om Andreas Lindberg verkar vara en riktigt bra målvakt så får han kapitulera denna gången. Bollen borrar sig snyggt in i krysset till publikens jubel.

Det oväntade målet tänder IFK Norrköping, som inleder en kanonad av chanser i jakten på en kvittering. John Alvbåge får fullt upp att freda sitt mål och han gör det förtjänstfullt. Peking radar upp chanser och kommer igenom den orutinerade backlinjen gång på gång. Men Alvbåge gör än den ena, än den andra riktigt svettiga räddningen. Han räddar med såväl fötter som händer och det är väl mer eller mindre ett under att inte Norrköpings anfallare deppar ihop totalt med tanke på vilka chanser de förvägras göra mål på.

Men till slut går det inte längre.
IFK Norrköping kvitterar i den 81:e minuten när Isaac Thelin lyckas kruta in på volley över Alvbåge efter att ha blivit frispelad via fint väggspel genom Blåvitts försvarslinje.

Kort därefter går Nordin Gerzic ut och ersätts av Billy  Nordström och här trodde åtminstone jag att Blåvitt skulle få svårt att få med sig några poäng när såväl backlinje som mittfält enbart bestod av juniorer. Men jag får fel. IFK Göteborg försöker till och med inleda en slutforcering för att knipa de där åtråvärda tre poängen som för dem upp på den efterlängtade andraplatsen, men man orkar inte riktigt få tryck på motståndaren och matchen slutar oavgjort.

* * *
Om jag skall sammanfatta lite så gör John Alvbåge en jätteinsats i målet och måste ha stärkt sina aktier inför ögonen på Mikael Stahre, som var på plats. Utan Alvbåge hade Peking gjort betydligt fler mål.

Jag tycker att IFK Norrköping är det bättre laget och även om Blåvitt förmodligen är besvikna över att inte vunnit, så bör de samtidigt vara lite nöjda med att ha fått med sig någonting idag. Peking har absolut flest chanser, även om Blåvitt hade bud på fler mål även dem.

Första halvlek var rätt torftig även om den tog sig litegranna under sista hälften. Andra halvlek är betydligt mer händelserik, fast ett komplett hällregn under mitten av den gjorde bollen svårhanterlig. Men det var hyggligt underhållningsvärde att stå bredvid och det märktes att matchen betydde mycket, för det var emellanåt rätt grinigt i bägge lägren.

Det är även värt att uppmärksamma Hannes Stiller
, som kämpade och slet idag. Han sprang och jagade boll mer än vad sett honom göra tidigare. Och som ett ofrivilligt bevis på hans stora rörlighet idag är att han gick offside fler gånger än någon annan.

Jag nämnde Elfsborg i början av matchen. De mötte under kvällen serieledande Häcken där hisingslaget gick segrande ur kampen och därmed klarade IFK Göteborg hålla undan från boråslaget och slutade därmed trea i tabellen.

1-0, Sam Larsson (74)