2012/09/27

Know your enemy: Malmö borta

INFÖR. Derbyt senast måste ha varit det mest avslagna på många år, både inför och under matchen. Under matchen märktes det både varför vi inte ligger högre i tabellen, men det blev också tydligt varför Gais ligger där de ligger. Det som var mest slående var givetvis ineffektiviteten från Blåvitts sida - inte bara det att man inte gör mål på lägena, utan man träffar ju inte ens mål. Totalt hade vi sexton avslut, men bara fem gick på mål. Det är helt enkelt för dåligt. Och om jag inte räknat helt fel så var tio av avsluten inifrån straffområdet. Trots tio avslut inifrån straffområdet lyckas vi bara få fyra av dessa på mål. Att man inte gör några mål då är inte speciellt konstigt... 

Annars kändes det som att vi var tillbaka i samma hjulspår återigen. Vi rullar boll, men skapar inte de där riktiga målchanserna och när väl lägena dyker upp förvaltar vi inte dessa. Detta är givetvis någonting som blir extra tydligt när vår egentlige målskytt, Tobias Hysén, inte producerar. Förhoppningen var givetvis att han skulle ligga kring femton mål vid det här laget. Det blir än mer känsligt när det egentligen inte finns någon annan riktig målskytt i laget. Oavsett hur mycket jag hoppas på att det skall lossna för Robin Söder så tror jag inte han riktigt är en spelare som kommer att göra femton mål på en säsong, tyvärr. Närmste spelaren underifrån som skulle kunna fyll den rollen är David Moberg Karlsson, men även om han gjort det bra så har han inte fått det att lossna i allsvenskan. Han väntar alltjämt på sitt första allsvenska mål. 

Skottplot: Endast fem avslut på mål. Källa: svenskfotboll.se
Fotboll går ut på att göra mål. Det är ju just det som varit ett av alla problem under säsongen, att lyckas göra mål. Jag gick igenom lite statistik efter Gais-matchen och i dagsläget har vi lika många avslut på mål som Häcken; 148 stycken. Skillnaden? Häcken har gjort 23 fler mål än oss. Samtidigt har vi även skjutit fler skott än vad Häcken har gjort. Av avsluten som faktiskt går på mål gör vi bara mål på 20% av dessa, det vill säga var femte skott. Häcken å sin sida gör mål på 36% av de avslut som går på mål. Oavsett vad man tycker om Häcken så går det inte komma ifrån det faktum att det är ett lag som för tillfället visar upp ett grymt anfallsspel, lite det som var Blåvitts mål inför säsongen... Det är givetvis inte bara Hysén som ska bära hundhuvudet för det här. Det är ett kollektivt misslyckande. Tycker det därför är lite skrattretande att Pär Ericsson gjorde sitt elfte mål för säsongen igår.

Sebastian Ohlsson, truppdebutant
I morgondagens trupp blir det en del förändringar jämfört med i derbyt. Robin Söder är avstängd efter tre gula kort och Emil Salomonsson är skadad. Utöver dessa är fortfarande Philip Haglund, Erik Lund och Mikel Dyrestam skadade. Ersättare för Salomonsson och Söder blir Sebastian Ohlsson. Det är alltså truppdebut för Ohlsson, född 1993. Jag har ingen större koll på honom mer än att han är anfallare. Han kommer tidigare från den egna akademin och det är givetvis roligt med spelare därifrån.

I och med att det var två startspelare från derbyt som utgår ur truppen så blir det givetvis ändringar i startelvan. Alvbåge lär få fortsatt förtroende i målet. Kjetil och Bjärsmyr får även dessa fortsatt förtroende. På Emils plats tror jag återigen vi får se Joel Allansson. På vänsterbacken tycker jag det är dags att låta någon annan än Logi spela, Hjalmar eller Azulay kanske? Så mycket sämre kan det tyvärr inte bli. Jag tror däremot att Logi får fortsätta. Mittfältet lär bli det samma som senast. På topp hoppas jag att DMK får chansen från start en gång till. Jag misstänker att det kan bli en matchbild som kan passa honom. Det kommer nog att bli en hel del omställningslägen.

Alvbåge
Joel - Kjetil - Bjärs - Logi
Sella - Farnerud - JJ - Hysén
Sobra - DMK

Det är startelvan jag tror vi kommer att starta med. Det är inte riktigt den jag hoppas på, men alltför långt ifrån är det inte. Om Hysén startar på vänsterkanten kommer han att ha en ovanligt hög utgångsposition just för att kunna utnyttja ytor som kan komma att uppstå vid omställningar. 


För att istället flytta fokus till kvällens motståndare, Malmö FF. Även Malmö kommer senast ifrån ett derby. Den stora skillnaden var att deras var en tempofylld match. Att komma hem från Gaismatchen och se ett skånederby med högt tempo gör knappast att minnesbilderna från vårt eget derby blir bättre. I första halvlek hade MFF ett stort spelövertag. Redan efter första halvlek hade det mycket väl kunnat stå tre eller fyra noll, men en storspelande Pär Hansson i Helsingborgs mål satte stopp för det och det var istället 0-0. Istället var det Helsingborg som tog ledningen i den andra halvleken efter ett mycket tveksamt ingripande av Johan Dahlin. Kvitteringen kom sent i halvleken efter en feldömd hörna.

Det man kan säga om Malmö är att man inte riktigt har samma tyngd framåt sedan man sålt Ranégie. Man märker även av att Jimmy Durmaz försvann i somras. Ranégie och Durmaz var Malmös bästa respektive näst bästa målskytt. Men trots dessa två tunga spelarförluster så finns det fortfarande gott om kvalité i truppen. Man plockade in tre spelare i Tokelo Rantie, David Löfquist och Matias Concha. Av dessa tre är det Rantie som stått ut mest. Löfquist och Concha har gjort två matcher var, varav Concha har fått starta bägge på bänken. Löfquist har inte riktigt kommit upp i den nivån han höll i Mjällby som gjorde att Parma blev intresserade och värvade honom. Men där finns absolut kvalité att ställa till en del problem.

Jämfört med IFF IFF's derbytrupp finns nu åter Simon Thern och Ivo Pekalski med i truppen. I och med att dessa två är tillbaka finns samtliga spelare tillgängliga. Malmö vill givetvis haka på i toppen och kommer gå stenhårt för tre poäng. 

 
UTROPSTECKNET Offensivt har Malmö fortfarande mycket kvalité trots att Ranégie lämnat laget. En spelare det gäller att hålla koll på är tidigare nämnda Rantie. Oerhört kvick och teknisk spelare. Det finns egentligen ingen position där Malmö är direkt svaga och individuella misstag är sällan förekommande. Även om nu Dahlin bjöd på ett mål senast så brukar det inte hända. Istället kommer det nog handla om att utnyttja ytor som kan uppstå efter att vi vunnit boll. Det är nog där vi kan hota mest i kvällens match.

FRÅGETECKNET Hur kommer Stahre att formera laget i kvällens match? Salomonsson är skadad och med ende reserven på positionen skadad finns det lite olika möjligheter. Kommer man att satsa på Joel igen och försöka få ett liknande spel som Salomonsson erbjuder offensivt? Eller kommer man satsa på mittbacken Azulay för att säkra upp defensivt mot ett offensivt skickligt Malmö? Liknande frågeställning finns även p vänsterkanten. Kommer Logi få fortsätta? Comeback för Hjalmar eller blir det på vänsterkanten Azulay får göra sin debut?


NI KAN INTE, INTE SÄGA R!