2012/09/20

En påminnelse, en vädjan och en undran...

DERBY. Detta skall egentligen inte behöva skrivas, men jag skriver det ändå och jag hoppas innerligt att jag med mina vädjande ord kan få allas hjälp att sprida detta inlägg på diverse sociala medier. Är ni riktiga supportrar så väljer ni att också skriva ut denna text på papyrusbesläktat underlag i lämpligtvis A4-format och dela ut i flygbladsform på gator och torg där ni finner det lämpligt.

Något håller på att hända med LIVE-idrotten och vi är många som tror oss ha svar på frågan kring varför vi relativt blir färre människor i publiken på arenorna (det är i detta nu, om officiella uppgifter stämmer, endast 10 000 biljetter sålda till måndagens derby). Detta inlägg kommer inte försöka att finna svaren på frågan utan kommer i stället att delas upp i just "En påminnelse, en vädjan och en undran...".

Jag inleder med påminnelsen. Derbyt mellan IFK Göteborg och Gais har i perioder av de sista drygt hundra åren tillhört höjdpunkterna inom svensk idrott, såväl publikmässigt som medialt. Detta unika derby innebär inte bara ett evenemang i raden av andra dussin-evenemang. Det närmast förestående derbyt kommer att ta stor plats i våra historieböcker av flera olika anledningar. Att vi Blåvita kan slå spiken i den allsvenska Gais-kistan för ett bra tag framöver ser jag i det långa perspektivet inte som något negativt, utan kanske som något som faktiskt kan vara bra för IFK Göteborg och oss Blåvita supportrar i längden. Jag vill påminna om hur roligt det är att skratta åt Gaisarna på Gamla Ullevi. Jag vill påminna om alla de gånger vi i dialog med Gaisare häver ur oss att vi är de bästa supportrarna, för det bästa laget. Jag vill påminna om hur skönt det känns att sjunga ut ett gäng vilsna Gaisare efter en seger. Vi är Blåvitt. Vi möter Gais. Det är derby. Det borde räcka som påminnelse.


Nu följer en vädjan. Vi är många fotbollsintresserade i denna del av Sverige och det finns anledningar till varför man inte beger sig till Gamla Ullevi match efter match efter match, men det finns inte lika många anledningar till att inte besöka Gamla Ullevi nu på måndag. Det spelar egentligen ingen roll om du säger dig ha sympatier för i första hand Ljungskile, Elfsborg, Oddevold eller BK Häcken - allmänintresset av matchen på måndag borde vara så stort så du beger dig till Gamla Ullevi i alla fall. Stannar du mot all förmodan hemma så gråter vi inte för det, men vi vet att innerst inne hade du önskat att du fick vara med oss och leka. Om det är av ekonomiska skäl ni inte besöker IFK Göteborgs hemmamatcher regelbundet(...vilket jag har full förståelse för, för det är rent av för jävligt vad "dyrt" det är i förhållande till det underhållningsvärdet spelet innebär), så är det nu det är läge att ta ett SMS-lån, sälja hunden, leta burkar, råna en Gaisare (lär möjligen inbringa likvida medel för en Arenaöl i pausen) eller på annat sätt skaffa fram ett par hundralappar på kort varsel. Det är nu på måndag som historia skrivs. Det är nu på måndag och för alltid vi är Blåvitt. Det är nu på måndag vi möter Gais. Det är nu på måndag det är Derby med stort D. Det borde räcka för att understryka min vädjan och för att få återse er alla på Gamla Ullevis läktare på måndag.

Jag avslutar med en undran. Alla ni tusentals och åter tusentals Blåvitt-anhängare som hänger här på BaraBen.com, eller på betydligt mindre obscent fotbollspornografiska sidor med tydliga Blåvitt-budskap; Var är ni någonstans under matcherna? Vi vet att ni finns, men om ni bara existerar här på internet så har ni en oerhört viktig funktion att fylla - och se då till att fyll den! Sprid detta. Låt det synas och höras på internet och på sociala medier att det är derby i Göteborg på måndag. Media skall vakna, människor runt om i landet skall höra oss och vi skall tvinga in det faktum att vi är Sveriges fotbollshuvudstad i huvudet på belackarna, för det är vi, tveklöst! Vi är Blåvitt! De är Gais! Det är Derby med stort D på måndag! Det borde räcka för att sprida detta inlägg!

"Var det såhär stor de sa att makrillen var!?"

Alla till Gamla Ullevi!