2012/09/07

Vad är en äkta supporter?

KRÖNIKA: Vad är en äkta supporter?

Det har nu gått fem dagar sedan fiaskot i Sundsvall. Ja, jag kallar det för fiasko. Det var den sämsta match jag sett - någonsin - fram tills den 77:e minuten. Så loj inställning som det var fram till Gerzic mål får inte förekomma om man bär den vackraste av tröjor. Även om den är rosa. Nog om det.

Eftersom det är fem dagar sedan det fiaskot innebär det att det är sex dagar sedan det första fiaskot, nämligen "supporterstormningen" under A-lagets träning på skatås. De flesta som läser detta inlägg är nog eniga. Det var inte bra gjort. Det var faktiskt riktigt dåligt gjort.
Intressegraden var hög, och det blev ett j*vla liv på twitter, i forum samt i BaraBens kommentatorsfält då vi, lite senare än alla andra - rubricerade denna nyhet.

Bland många kommentarer fann jag en som jag fastnade lite extra för.
"Tomas Äkta Blåvit" skrev; "Att folk för huvudtaget inte har nåt bättre för sig än att gå på en Blåvitträning på lördag förmiddag tyder väl på att deras liv är ganska meningslöst. Undrar om dessa ställer sig i kön på arbetsförmedlingen på måndag. Nä, just det....pinsamma är vad dom är!"

Det blev givetvis ramaskri, och visst, man kan tolka den på flera olika sätt. Jag tänker inte reflektera vidare kring kommentaren - men den fick mig att börja tänka.

Vad är en "Äkta Supporter"? Hur beter sig en sådan? Vad gör en sådan för att stötta klubben?


Jag har många vänner inom den blåvita sektorn. Vänner som tar ledigt ifrån jobb för att åka på alla bortaresor. Som alltid köper årets tröja och som inte för sitt liv skulle missa att köpa sitt årskort samma dag som de släpps.
Samtidigt har jag en far som har bokat upp sig på alla sportpaket som finns för att kunna följa sina älskade Änglar via tv:n. Som ringer runt till sina vänner både innan- och efter match för analyser, tankar och idéer. Han är helt enkelt för lat för att ta sig till Gamla Ullevi - eller för den delen alla bortamatcher. Vidare har jag en yngre syster som inte har så himla bra koll på fotboll, mer än att hon vet att han som springer runt med nr: 7 på ryggen i blåvitt har en snygg bror, och att det är meningen att nr 7 skall göra mål - tydligen gör han inte det, men han skall. 
Ändå sitter hon där bredvid min far och tittar, match efter match - är hon mindre blåvit än någon annan? Hon känner ju inte till deras namn, deras skostorlekar, om de har några sambos, vart de kommer ifrån eller vad de har för position. Jo, hon vet att nr:1 brukar stå i mål - fast nu gör han tydligen inte det. Men han brukar.

Jag har inte kunnat finna den "Äkta supportern" och jag är inte säker på att jag kommer att göra det heller.
Det beror förmodligen inte vart du kommer ifrån, om du är tjej eller kille eller om du har full koll på vilka som spelar. Sålänge ditt hjärta klappar för Blåvitt så är jag säker på att du kan kategorisera dig som en "Äkta blåvit supporter".


Vad tycker du?