2012/01/19

På spaning efter den tid som flytt

FÖRSÄSONG. Året var 2003. IFK Göteborg var i spillror. Man kvalade sig kvar i Allsvenskan med nöd och näppe året innan. Nu skulle det bli ändring på saker och ting. Bosse Johansson tog över som tränare. Det var dock tämligen tomt i kassan och det hetaste nyförvärvet inför säsongen hette Marino Rahmberg. Marino gjorde visserligen en hel del mål den här försäsongen men sedan skadade han ryggen och karriären var över.

Konstigt nog var det i den här vevan som jag började följa Blåvitt på riktigt. Inte bara på avstånd utan så nära jag någonsin kunde. Jag missade inte gärna en träningsmatch och resan till Landskrona och den Allsvenska premiären var redan bokad. (Förlust 1-2)

Men först var det alltså träningsmatch mot Västra Frölunda på Ruddalens grus som väntade. Idag är det konstgräs som gäller. Jag tog med mig kameran. Analog systemkamera. Idag är det digitalkamera som gäller. På bilderna ser vi blåvita spelare som Jimmy Svensson,Tomas Rosenqvist, tidigare nämnda Marino Rahmberg och Jonas Henriksson. I Frölunda spelade bl.a George Mourad och Andreas Nilsson som senare skulle gå över till IFK.



Det var den 22 februari. Kallt var det. Termosen med nyponsoppa hjälpte något. Långkalsongerna gjorde inte mycket nytta. Matchen värmde inte heller. Jag har för mig att IFK tog ledningen men Frölunda tog revansch för kvalförlusten 2002. 3-1 slutade matchen inför ca 600 tappra åskådare.

Matchfakta (Från Svenskafans)

0-1 Marino Rahmberg (19)
1-1 Marcus Skogvard (52)
2-1 Ola Johansson (65)
3-1 Jonathan Gerth (82)

Startuppställning:
R Claesson
M Sandklef, D Jonsson, K Svensson, H Jonsson
J Henriksson, S Johansson, M Ericsson, J Svensson
M Rahmberg, T Rosenkvist

Byten:
27:e Jimmy Svensson ut, Markus Holmqvist in
55:e Mikael Sandklef ut, Mikael Antonsson in
55:e Marino Rahmberg ut, Robert Karlsson in


Vad vill jag säga med den här texten då? Jo, att mycket har hänt på nio år. Personligen så är jag tre barn rikare. Men som blåvit supporter så är det en enorm skillnad. Ny arena, Framtidshopp med en rejäl satsning både på och utanför planen, ICA-märket på bröstet sitter inte där längre. Dock så saknar jag det inte direkt. Har vant mig snabbt vid den nya loggan, även om bytet inte direkt varit problemfritt. Idag har vi gott om spelare i de olika landslagen. Det hade vi definitivt inte då. Idag lyfter vi fram unga spelare som senare hamnar i utländska proffsklubbar. Då hette våra framtidshopp Axel Wingård, Jan Prochazka och Markus Holmqvist. Inget ont om Långås, Rosen, Jimmy Svensson och Marino men visst smakar namn som Hysén, Allansson, Haglund och Alvbåge bra mycket bättre?

Abstinensen är stor inför Allsvenskan 2012. Träningsmatcherna närmar sig och det ska bli ett sant nöje att bege sig till Valhalla den 18 februari och se vårat kära IFK ta sig an Degerfors.

Har ni minnen från träningsmatcher att dela med er av? Ännu hellre egentagna bilder från matcherna. Skriv i kommentarsfältet eller maila mig bilderna.

14 kommentarer:

  1. Du minns fel med Marino dock.

    Han värvades i augusti 2002 (tillsammans med Långås), för att rädda kvar oss i allsvenskan. Vi klarade oss, men det var inte Rahmbergs förtjänst :).

    Redan när han värvades förstod man att de var floppar. Marino o Långås skulle rädda oss :).

    Och Långås blev ju faktiskt en frälsare, även om han var patetiskt dålig så gjorde han viktiga mål såsom Bajen borta ex.

    SvaraRadera
  2. När man läser vilka namn Lundin hade att jobba med. Så förstår man också att det inte var ett lätt jobb.

    Bosse.J gjorde mycket för Blåvitt, men han fick också helt andra förutsättningar.

    SvaraRadera
  3. Var det inte försäsongen 2003 som Marino Rahmberg hade magisk lekstuga mot något obskyrt skitlag, typ Trollhättan, och Martin Smedberg sköt en fantastisk frispark. Allt på Ruddalen. Det var kallt i luften men nånstans darrade en förhoppning om en blåvit gryning.

    Några år senare såg man Jonas Lantto provspela i en U21-match på en blåsig plan nere i Tynnered. Han gick knappt till knäna på övriga spelarna men kämpade och slet. Mamman stod bredvid och hejade på. I målet stod John Alvbåge, som fick nöja sig med U21-spel. Det var kallt som fan så han hade klätt på sig så många lager att han såg ut som en tjockare version av Peter Harrysson. Det blev många koppar kaffe den kvällen för att tina upp kroppen och några baljor fotbad därtill.


    Allt var fan inte bättre förr.

    SvaraRadera
  4. Kommer ihåg träningsmatchen mot frölunda (antingen 07 eller 08, mitt minne sviker mig) då vi ligger under med 3-0 på Ruddalen och Boom Boom vänder matchen helt själv.

    SvaraRadera
  5. Anonym 14:56. Är du säker på att du inte tänker på matchen mot elfsborg. Den flyttades kort innan avspark till Ruddalen då det var översvämning på valhalla.

    IFK låg mycket riktigt under med 0-3 i halvlek då Wernbloom vände matchen. Även TO byttes in i halvlek och han briljerade fullständigt.

    /J Fante

    SvaraRadera
  6. Gott repotage, mycket bra! Tack!

    SvaraRadera
  7. jisses vad misskött klubben var dessa år, från rikedom och fantastiskt spelarmaterial -97 & -98 till spillrorna som var kvar -02 och -03. Kul att se bilderna och minnas, på rudalen inför säsongen -04 (var det väl?)då alexandersson återvände kunde man andas framtidstro igen med kvalåret var tuuungt

    SvaraRadera
  8. Axel Wingård, Jan Prochazka och Markus Holmqvist - dem minns man från CM... Jonas Lundén och Jimmy Svensson var de stora framtidshoppen då... Men på den tiden satsade man ju inte på egna leden på samma sätt som idan.

    Men inlägget fick mig att tänka på alla "stora" namn som passerade mellan 97-99... Känns som risk att antingen Nordin eller Sobra blir en floppvärvning.

    SvaraRadera
  9. Skrattar fortfarande åt att Aftonbladet tyckte Jimmy Svenssons känsliga vänsterfot kunde vara något för landslaget....

    Jimmy gick sen till Kinna i division 2.

    SvaraRadera
  10. Kommer ihåg denna match. Jag tränade vid den här tiden ett pojklag i SG97 och vi hade träning efter matchen. När matchen var slut och jag började lägga ut koner inför vår träning kommer en man i lång ljusbrun rock fram till ett gäng småkillar med blåvitthalsdukar.
    -Varför håller ni på Blåvitt?, säger mannen till småkillarna. Ni ska ju hålla på ert lokala lag. Därefter vänder han på klacken och går därifrån. Jag står några meter därifrån och tänker irriterat för mig själv att den där mats Persson är en riktigt otrevlig jävel....

    Jonas

    SvaraRadera
  11. Fan jag kommer ihåg den träningsmatchen! Jag var så satans förbannad på allt och alla och skrek till höger och vänster... och målen trillade bara in till höger och vänster :P

    Kul med lite ångestfull nostalgi! Tycker alla bör minnas hur jävla nära vi faktiskt var att trilla ut allsvenskan 2002.

    Tack för en go artikel!

    SvaraRadera
  12. Jonas Henriksson, den troligtvis störste hjälten i en enskild match under alla år jag följt blåvitt.
    De två målen mot VF i kvalet på Gamla är ju de viktigaste mål vi gjort sen typ Valenciamatcherna...
    Man kan givetvis säga att diverse guldmål etc är viktiga men hade vi åkt ur 2002 vete fan var vi hade varit idag, om vi ens varit något längre.
    Att missa ett guld och bli tvåa sänker ingen förening totalt, men att åka ur kan mycket väl göra det.

    Därför applåderar jag friskt varje gång Jonas namn läses upp när vi möter Röva.

    Den där träningsmatchen där Rahmberg och Smedberg lekte minns jag väl, av nån jävligt skum anledning tyckte jag just den matchen var en bra match att ta med sig världens vackraste kvinna på för att låta henne se sin andra match (den första var första kvalmatchen mot VF, lika idiotiskt det).

    SvaraRadera
  13. Riktigt "bra" text. Började följa blåvitt efter halva säsongen 2002 och det här är skön "Nostalgi".

    Tiden går fort...

    SvaraRadera
  14. Riktigt "bra" text. Började följa blåvitt efter halva säsongen 2002 och det här är skön "Nostalgi".

    Tiden går fort...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.