2005/11/01

Expekt.com-tv eller fan-tv snart i en burk nära dig?

IT/MEDIA Svenskafans grundare och top boy Anders Nettelbladt startar tillsammans med Expekt.com i dagarna en internetbaserad tv-kanal vid namn "Fan-tv". Konceptet är enligt förhandssnacket detsamma som Fan-tv funktionen tidigare haft på Svenskafans.com men även utökat med ytterligare "vanliga" tv program om sport och främst fotboll.

Dobb Productions som det nya ägarbolaget för Fan-tv satsningen heter ägs till 20% av Svenskafans och hela 80% av spelbolaget Expekt.com som i sin tur ägs av Atletico Nordic. Att spelbolaget i fråga ständigt söker nya vägar att komma in på den svenska marknaden då bongspel i butik för dem är mot lagen. Frågan BARABEN ställer sig är var gränsen går mellan supportrarnas vilja till ekonomiska bidrag i sin informationsspridning och spelbolagens inflytande över supportrarnas rapportering. Expekt.com och den snabbt växande spelsiten Parbet.com ägs båda av det Holländska bolaget Atletico Nordic. Alteticos svenska ägare Christian Haubt och Conny Gesar, paret som nyligen dessutom utsågs till affärsvärldens nionde mäktigaste uppstickare. Dessutom har man länge varit inblandade i ett ordkrig med Unibets ledning där främst Unibets nytillträdde VD Petter Nylander tycker att Haupts kommentarer är genanta och okunniga och säger att "hela marknaden hade skrattat om de hade lagt 1 miljard på marknadsföring".

Johan Svensson, tidigare programchef på ZTV blir nu VD för det nya bolaget Dobb Productions. Man har redan ansökt om att få visa programmen i det digitala marknätet och verkar ha som vision att skapa en tv-kanal samstyrd mellan spelbolaget Expekt.com och supportrar. Men där väcks ytterligare en fråga, kommer Fan-tv i förlängningen våga ha kvar sina supportrar som grund för tv-satsningen när frågan om lönsamhet och "attraktiv produkt" börjar bulta på dörren? Har Dobb Produktion råd att inte succesivt ersätta supporterintervjuerna och klippen med mer proffessionella produktioner för att nå en lönsamhet i projektet?

I så fall en förändring som de aldrig i den här fasen skulle erkänna fanns i tanken. Men eftersom Expekt och inte Svenskafans äger 80% av det nya produktionsbolaget finns risken att "supportervinkeln" vid en tight ekonomisk situation får kastas all världens väg för att kunna nå profit. De reklamfinansierade programmen som ska börja sändas på nätet kommer även från början ha granskande ögon på sig då upphovsmännen på fler än ett sätt kan tyckas vara Christian Haupt och Conny Gesar, ägare och grundare av mångmiljardbolaget Expekt.com med frågan hängande på läppen: kommer Atletico Nordics/Expekt.com:s ägarskap inte påverka innehållet i det supportrarna rapporterar kring fotbollen?

En annan fråga är om inte Svenskafans i samarbetet med Expekt.com tydligt tar ställning emot det svenska spelmonopolet, då man låter utlandsbaserade spelpengar äga 80% av Fan-tv och det nya produktionsbolaget? Är det då en representativ bild av de åsikter som de cirka 54 000 Svenskafans-medlemmar har? Eller är Svenskafans i första hand inte ute efter att representera supportrarna och den medlemsbas man har? Expekt som har över 100 000 kunder internationellt kan ju faktiskt bara vara ute efter att locka till sig hela Svenskafans medlemsbas som kunder. Det vore inte första gången samarbeten ledde till att bara den ena sidan tjänade på kalaset. Frågorna är många inför lanseringen. Men det är kul att det händer saker i supportersfären av fotbollen. Även om det kan gå åt helvete, så är det i alla fall kul.

14 kommentarer:

 1. Frankie, måste bara höra.. Är du tjej eller kille?
  Var helt säker på en tjej, men efteråt läste jag någon som skrev "han".. ?

  SvaraRadera
 2. Haha, ja Frankie hur står det till egentligen. Jag tippar på tjej, lite manhaftig kanske men vafan alla kan inte vara superfeminina.

  SvaraRadera
 3. Frankie är en tjej.

  SvaraRadera
 4. Det är jag på bilden i bannern på Baraben.com.

  SvaraRadera
 5. Det finns ett seriöst trovärdighetsproblem i att "fan-tv" betalas helt och hållet av finansmännen bakom Parbet & Expekt. Där har ni helt rätt b-araben, men dock är frågan om det inte är för tidigt att döma ännu?

  SvaraRadera
 6. Haha! Oh fasen, så det var du på bannern Frankie? Snygg målning får jag då säga.
  Nä, men då vet jag :) Danke.

  SvaraRadera
 7. anonym2/ Haha nej för fan. Det är inte jag på bannern. Jag är av det andra könet.

  anonym1/ Jo det är riktigt att man måste vänta och se resultatet av det hela, men både trovärdighetsproblemet och de praktisk-moraliska dilemman som finns med projektet är ju redan här...

  SvaraRadera
 8. Ligger mycket i det du säger. Men samtidigt tycker jag en ännu värre tendens visades upp i första sändningarna av fan-tv, den "härliga" stockholmscentreringen som alltid...

  SvaraRadera
 9. Frankie sluta vara så negativ hela tiden.

  SvaraRadera
 10. Frankie>> Det ANDRA könet...Då erkänner du alltså att kvinnan är det första könet?

  SvaraRadera
 11. b-araben/ Håller med dig, det gäller för andra delar av sportsfären bland fans att ligga framme nu i början när hela projektet formas för att det inte snabbt ska utvecklas till en TV4 sporten-light...

  SvaraRadera
 12. För övrigt är jag den enda kvinnan som skriver på baraben, så om du är tjej, gillar att skriva och är fotbollsintresserad så är du välkommen att joina baraben-familjen.

  SvaraRadera
 13. Jag är tjej och skickade in ett mejl att jag var intresserad av att få skriva på Baraben. Fick inte ens något svar. Det du Becka ;) / "Anonym2"

  SvaraRadera
 14. "Anonym2" Jag vet inte varför du inte fick något svar alls, det var synd. Alla som vill skriva blir inte automatiskt godkända, men ett svar förtjänar man ju. Det är dock inte jag som är ansvarig för den biten. Skriv igen och be om ett svar. Mvh /becka

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.