fredag 19 oktober 2012

Know your enemy: AIK hemma

Ytterligare ett uppehåll är snart över. Och det som väntar är en av årets, enligt mig, roligaste matcher. AIK hemma. Oavsett tabelläge för lagen är det en match med oerhört mycket känslor. Det är en match som betyder oerhört mycket för oss supportrar, i bägge led. Men för att börja i rätt ändå. Senaste matchen, mot Åtvidaberg borta, så tycker jag inte att vi gör någon speciellt bra match. Men samtidigt får man inte glömma att Åtvidaberg har varit väldigt starka på hemmaplan hittills i år.

Vi släppte till oerhört mycket chanser bakåt och bäste Blåvite spelare var utan tvekan John Alvbåge. Två avstängningar i backlinjen märktes ganska tydligt och Alvbåge fick göra ett par kvalificerade räddningar och räddade utan tvekan poäng för oss. Att Salomonsson var avstängd var absolut inte det avbräcket, Joel har gjort det helt okej på högerbacken. Även om han inte såg ut att trivas riktigt där senast. Samtidigt såg man oerhört tydligt hur mycket Bjärs saknades. Det var inte alls samma pondus i försvarsspelet som med Bjärs i backlinjen. Istället fick vi vid flera tillfällen se samma ängsliga försvarsspel som tidigare under säsongen. Att vi får med oss en poäng när vi ställer upp med följande backlinje "Joel - Kjetil - Hjalmar - Logi" är nästintill ett mirakel. Givetvis är det inte riktigt så illa, men som jag var inne på innan matchen så är det knappast en backlinje som skrämmer många allsvenska anfallare. Till och med en Viktor Prodell som haft det tungt sen Magnus Eriksson lämnade lyckades göra mål. Och det borde nog ha varit både ett och två mål till för Åtvid.

Tillbaka för att styra upp igen?
Utöver Bjärs och Emil var även Farnerud avstängd. Gerzic gick in och ersatte på ett bra sätt och får även göra ett mål. Och det genom en djupledslöpning från mittfältet som vi inte sett på ett bra tag. Lite det som saknats i år, att fylla på även från mittfältet. Innan avslutet kommer så känns det nästan som att situationen är över, men Gerzic är kylig och placerar behärskat in bollen. Åtvidaberg replikerar snabbt och då kändes det som att poängtapp var givet. Under de sista tio minuterna av första halvlek skapade Åtvid ett par vassa chanser och borde nog haft ledningen. Precis som Gerzic sa till C More under halvidsintervjun så var det en del slarv och ett kryss i halvtid var nog spelarna ganska nöjda med ett kryss sett till prestationen.

Andra halvlek börjar som den första slutar. Innan Hannes Stiller (vem annars?) gör 2-1 har Åtvidaberg två jättelägen, varav det ena är helt öppet mål. Ett mål som nog måste ses som ett av hans lättaste efter Hyséns assist, hans andra i matchen. Men utöver just målet skapar man inga nämnvärda målchanser. Istället är det Åtvidaberg som fortsatt skapar chanser och Alvbåge som räddar. Inte förens i den 93e minuten får Sella ett läge där det givetvis skall vara mål. Summa summarum kan man väl sammanfatta det hela med att vi tog tre poäng utan att riktigt komma upp i nivå.


I matchen mot AIK har Mikael Stahre en komplett trupp att tillgå bortsett från att Gerzic är avstängd. Nordin har dragit på sig hela sex varningar trots att han inte spelat så jättemycket. Annars gjorde både Haglund och Bärkroth comeback i u21 tidigare i veckan. Sobralense har varit sjuk i veckan men skall träna fullt igen under fredagen. Även Dyrestam tränar fullt men enligt sjukgymnast Fredrik Larsson kommer man inte chansa med Dyre. Så även han kan man med största sannolikhet räkna bort från spel på söndag.

Under torsdagens träning saknades Sobralese. Hans plats togs istället av Sam Larsson och enligt Peter Sundberg som var på plats gjorde han det mycket bra. Jag hoppas att Sam får en del speltid under de matcher som återstår. Det är en spelare jag är oerhört spänd på.

Gissningsvis blir det inga större överraskningar i startelvan. Enda frågetecknet är egentligen vänsterbacken, Hjalle eller Logi? Men enligt träningsrapporterna verkar det bli Hjalmar. Så vi lär ställa upp enligt följande tror jag:

Alvbåge
Emil - Kjetil - Bjärs - Hjalmar
Sella - Farnerud - Jakob - Tobbe
Stiller - Sobra


AIK har gjort en hel del förändringar under sommaren. Man har plockat in spelare som Henok Goitom och Mohammed Bangura. Dessutom har man plockat tillbaka Degerfors-lånet Karikari som lyckats göra ett gäng mål. Man har ju sedan tidigare även haft klart med Daniel Majstorovic som nu även börjat spela. Kan ju även tillägga att Majstorovic påmint oerhört mycket om Kjetil i sitt spel. En mittback som passerat sitt bästföredatum... Man har alltså förstärkt en redan stark trupp, givetvis till stor del på grund av Europaspelet. Svenska lag är inte direkt vana av att spela ute i Europa och det kanske börjar ta ut sin rätt mot AIK. Förlust senast hemma mot Gefle och guldracet är nog kört för råttorna. Men även om guldet är långt borta för AIK så gäller det att kunna knipa en tredjeplats och på så sätt få spela i Europa även nästa år. 

Innan Gefle matchen spelade man mot ukrainska Dnipro och var nära att knipa poäng i matchen. Man gjorde en ganska bra match och skulle nog kunna ha tagit poäng. Gefle-matchen blev något av en baksmälla på just Dnipro-matchen. Trots ett stort bollinnehav lyckas man inte riktigt skapa några riktigt vassa målchanser och i den 92a matchminuten kunde Jakob nicka in 0-1 till gästrikarna. Gefle hemma är ju knappast den matchen man vill tappa ett guldrace mot och AIKarna lär vara rejält revanschsugna.

FRÅGETECKNET Även om spelare hävdar att man alltid är lika taggad inför varje match så undrar jag om inte de Blåvita har lättare att tända till inför söndagens match. Många spelare i AIK har nog redan siktet inställt på PSV nästa vecka. Gäller det samma för supportrarna? Har inte läst någonting om hur många AIKare som tros komma till Göteborg på söndag. Men i och med stort antal som skall till Holland kombinerat med att man endast har en teoretisk chans på guldet gör nog att många avstår att komma ner hit, trots helgdag.


UTROPSTECKNET I och med värvningarna av Goitom och Bangura får man en oerhörd bredd på de offensiva positionerna. Lägg där till Celso Borges, Robin Quaison, Viktor Lundberg och Martin Mutumba så förstår man att det finns en del att välja på. Jag skulle gissa på att Mutumba kommer att matchas mot Hjalmar/Logi och här kan det nog bli en del att göra, oavsett vem som startar. Min förhoppning är att det blir Hjalmar då jag tycker han är mil bättre än Logi defensivt och det kan nog behövas. Annars handlar mycket om att vinna mittfältskampen. Mycket talar för att det blir Farnerud/JJ mot Helgi Danielsson och Celso Borges. Två starka mittfältspar men som jag hoppas att vi vinner.


Bara dryga 9000 biljetter är sålda i nuläget men trots det är redan sektion H slutsåld. Även om det inte spelar så stor roll i och med att det är öppet mellan H och J så kan det vara en indikation på att det blir en stor klack. Detta tillsammans med att det, enligt yr.no, ska bli uppemot 18 grader på söndag så borde det bli en del folk på plats. Strålande sol och möjlighet att skjuta råttorna ännu längre bort från guldet, kan en söndag spenderas på ett bättre sätt? Så se till att köpa biljetter!

STÅ UPP, FÖR STADEN GÖTEBORG!