onsdag 31 oktober 2012

Know your enemy: Helsingborg borta

Är det någon som kommer ihåg en säsong där Blåvitt gjorde så här många riktiga plattmatcher? På officiella snackar man om att "studsa tillbaka". Tillbaka till vadå? De bra matcherna är betydligt mer lätträknade än vad skitmatcherna är. Att då snacka om att studsa tillbaka tyder ju helt entydigt på att man redan gett upp säsongen. Det gjorde även jag redan efter ett par omgångar i år. Men det krav jag hade på truppen inför höstsäsongen var att avsluta snyggt och att man skulle göra det för oss fans. Genom segrar mot Elfsborg och Malmö hade man lagt upp det för att kunna göra det. Att då göra två helt bedrövliga matcher i rad... Och mot AIK av alla jävla lag... För att sedan förlora mot seriens näst sämsta lag... Seriens sämsta hemmalag, det är klart som fan att man förlorar då...

Det fanns inte ens en tillstymmelse till vilja hos spelarna. På hela matchen skapas egentligen bara en bra målchans. Målchansen kommer dessutom i ett läge där det mer eller mindre krävs ett drömmål för att den skall gå in. Sett till hela matchen är vi stundtals utspelade av Örebro och både 2, 3 och 4-0 är närmare än vad 1-1 är.  Av lagen som ligger på dem fem sista platserna i tabellen så är det endast mot Sundsvall vi har plusstatistik. Två poäng mot Gais, en mot Örebro, fyra mot Sundsvall, tre mot Syrianska och en mot Gefle... PINSAMT!


Jämfört med matchen mot Örebro blir det minst fyra ändringar i startelvan. Bjärsmyr och Söder är magsjuka, Gerzic har problem med sina ljumskar samtidigt som Sella är avstängd. I backlinjen hade jag gärna sett Azulay bredvid Kjetil, men troligtvis blir det Hjalmar som går in där och Logi tar hand om vänsterkanten. Gerzic plats tas av Farnerud som har tillfrisknat och åter är med i truppen. Högerkanten lär vi få se Bärkroth från start, gjorde ett inhopp senast och syntes absolut ingenting men han lär få chansen igen. 

På topp lär Stiller få fortsatt förtroende och platsen bredvid honom där Söder spelade senast kommer nog gå till Sobra. Hade bra mycket hellre sett DMK från start, men jag är skeptisk till att det blir så. Dessa ändringar ger följande elva:

Alvbåge
Salomonsson - Kjetil - Hjalmar - Logi
Bärkroth - JJ - Farnerud - Tobbe
Stiller - Sobra


Helsingborg kommer senast ifrån en stabil 3-1 seger mot Gais. En match där det aldrig egentligen var något snack om vilket lag som skulle vinna. Helsingborg var helt enkelt bättre över hela banan och visade bättre vilja. Innan dess förlorade man snöpligt hemma mot Hannover i Europa League. Såg endast första halvlek av den matchen och i ärlighetens namn hade det kunnat vara oavgjort redan då. Man såg vilken klasskillnad det faktiskt var på lagen. Och det var inte bara på planen tyskarna visade klass. Även på läktaren visade man klass med över 3000 man på plats. Att den totala publiksiffran då bara landar på ~8000 är pinsamt för Helsingborg...

Att trots stort spelövertag från tyskarna bara släppa in ett mål och sedan även lyckas kvittera visar på en styrka i truppen. Att sedan släppa in 2-1 målet bara ett par minuter senare, i den 93e, tyder på samma sätt på en osäkerhet i truppen. Tränaren Åge Hareide sa efter matchen "Tyvärr hände det allt för ofta och jag tror det beror på våra skador." Och precis som Hareide är inne på så är det inte första gången Helsingborg tappar poäng i slutskedet av matcherna. I förra hemmamatchen mot Örebro tappade man även där poäng sent i matchen.

UTROPSTECKNET När Alfred Finnbogason försvann i somras trodde många att Helsingborg sålde sina möjligheter att överhuvudtaget kunna hävda sig i Europa. Men i Nikola Djurdjic har man hittat en minst lika bra spelare. Jag är skeptisk till att man hade gjort bättre resultat med Finnbogason kvar i truppen. Det finns givetvis en risk att även Djurdjic försvinner likt Finnbogason. Det är givetvis en risk man tar när man lånar in en spelare, trots en bestämd övergångssumma innebär inte det att till exempel en holländsk klubb kan blanda sig i. Att Helsingborg skulle lyckas få fram två anfallare av hög allsvensk klass och tappa bägge två redan efter en halv säsong vardera lär få Helsingborgs supportrar att reagera mot styrelsens agerande. Finnbogason och Djurdjic har tillsammans gjort 20 mål. Hade någon av dessa fått en hel säsong hade det nog varit kring 20 mål som blivit gjorda.

FRÅGETECKNET Var ligger just nu Helsingborgs fokus? Man har en teoretisk möjlighet att nå en fjärdeplats. Men som bekant ger fjärdeplatsen inte någon Europaplats och är därför ingen större morot. Istället tror jag att man har större fokus på Europa League och att göra bra ifrån sig där. Om Helsingborg skulle ha motivationssvårigheter skall man ju inte snacka om vad Blåvitt har...