2012/10/04

Know your enemy: Åtvidaberg borta

Blåvitt fortsätter att plocka poäng av de guldjagande lagen. Tre stycken avklarade och nu är det bara AIK kvar. I två matcher i rad har vi dessutom haft ett oerhört flyt med domsluten. Något vi inte hade i början av säsongen och det kanske jämnar ut sig över en hel säsong, trots allt. Jag tycker det är oerhört tråkigt att en linjedomare skall gå in och kanske avgöra hela guldstriden, oavsett om det drabbar Blåvitt eller inte så är det tråkigt. Det visar vilken låg nivå den svenska domarkåren stundtals håller. Eller ja, i ärlighetens namn ganska ofta. Det var inte bara domarnivån som inte var tillräcklig igår. Även planen var under all kritik. Även om det regnade mycket under gårdagen och också gjort så senaste veckan borde väl planen klara sig bättre om man täcker över den i ett tidigare skede? För om jag förstod det rätt var det först under gårdagen den täcktes över. Att planen då blir lerig är inte speciellt konstigt. Men det borde gå att undvika. 

Ser man till det rent spelmässiga så tycker jag faktistk att spelarna i bägge lagen klarade av att hanterta planen på ett någorlunda sätt. Man fick inte se så mycket felpassningar som åtminstone jag trodde det skulle vara. Och trots det dåliga underlaget så försökte spelarna faktiskt i ganska stor mån att rulla boll. I första halvlek är det främst Häcken som lyckas med detta och man tar också ledningen, två gånger om men får trots det bara med sig ett utav målen. Målet man får görs inte helt oväntat av Martin Ericsson. Likt Pär Ericsson och Alexander Faltsetas så gjorde även Martin Ericsson mål på sitt gamla lag, på Gamla Ullevi. 

Vid målet tycker jag det är två saker i försvarsspelet som brister. När inlägget slås har Bjärsmyr full koll på Waris Majeed, den stora skillnaden mellan dessa två är att Majeed reagerar snabbare än Bjärs på att det komm ett långt inlägg varpå Majeed får stå helt själv och nicka tillbaka bollen. Och här kommer nästa miss. Jakob försöker bryta bollen, lyckas han så är det givetvis bra. Men problemet är att även Farnerud har fallit djupt och inte hunnit upp i position för att kunna sätta press på Martin Ericsson. Trots sex spelare i eget straffområde får han stå ohotad och trycka in bollen. Vad som gör att situationen uppstår vet jag inte. Samtidigt så är det ett bra anfall av Häcken, men det borde gå att avstyra kan jag tycka. Men som försvarsspelet sett ut under hela säsongen är det inte direkt förvånande.

Innan Häcken faktiskt fick sitt ledningsmål så hade man som sagt en boll inne redan tidigare. Ett mål som helt felaktigt vinkades av för offside. Och det var knappast så att det handlade om någon tveksam situation utan det var totalfel. En otroligt grov missa av domarteamet. Även i det här läget har läget har man sex spelar i eget försvarsområde, även Hysén ligger oerhört långt ner. Det är något man sett mycket av under säsongen. Ett försar som sjunker oerhört djupt. Och likt Häckens mål hamnar Makondele i ett helt fritt läge i straffområdet. Det är återigen alldeles för dåligt försvarsspel som borde ha resulterat i ytterligare ett insläppt mål.
Lika som bär?

Blåvitt skapar inte någon jättemålchans under den första halvleken. Bästa läget fick Sobralense när han omarkerad fick ta ner bollen i Häckens straffområde och skjuter ett snabbt skott. På reprisen är det svårt att avgöra om han skjuter i burgaveln eller om Christoffer Källqvist gör en grym enhandsräddning. Domarna dömde inspark och det var inte allt för mycket protester från Sobralense. Något som brukar tyda på att det faktiskt var ett korrekt domslut. I den andra tycker jag att Blåvitt höjer sig ett par snäpp, även innan Häckens utvisning. Trots det lyckas man in skapa några jättechanser. Hysén har ett läge där han bryter in från kanten men får inte på något vidare avslut. 

Passsningen från Jakob Johansson fram till Hannes Stillers 1-1 mål är så precis en passning kan bli. Den kommer i precis rätt läge, den sitter på foten och har lagom med fart. Även Stiller gör det bra i situationen med en bra mottagning och avslutet håller hög klass. Stiller är nu lagets bäste målskytt, tillsammans med Tobbe. Fast det säger kanske mer om att laget än om Stiller. Även till nästa match blir Stiller svår att peta, något förvånansvärt många vill.


Högerback på lördag? Foto: Fotbollsfoto.com
Inför matchen hade Blåvitt fem spelare som riskerade avstänging vid ett eventuellt gult kort. Det var Bjärsmyr, Salomonsson, Farnerud, Selakovic och Sobralense som stod på två alternativt fem varningar inför matchen. De tre förstnämnda fick gula kort och är således avstängda på lördag mot Åtvidaberg. På Farnerud går troligtvis Gerzic in, ett rakt byte som förhoppningsvis faller väl ut. På Salomonssons plats får vi troligtvis se Allansson igen. Kring Bjärs finns det lite olika alternativ. I och med att Logi är tillbaka efter sin avstängning finns alternativet att flytta in Hjalmar i mitten och ha Logi till vänster. Alternativt att man väljer att använda Azulay på Bjärsas plats. Mikael Vikla skriver på twitter att "Stahre har drillat Nordin, Logi och Joel i hallen, övriga jogging och gymmet." Något som tyder på att Hjalmar spelar mittback på lördag och att Logi får spela till vänster igen. 

I övrigt lär laget formeras på samma sätt som i matchen mot Häcken. Joel har gjort det bra på högerbacken tidigare och Gerzic har varit bra i sina, om än korta, inhopp. Annars kan nog de flesta hålla med om att det knappast är någon backlinje som sätter skräck i särskilt många anfallsuppsättningar i allsvenskan. Ens i superettan? Att vi möter det lag som gjort näst mest mål hittills i allsvenskan. Därför lär JJ och Nordin få jobba desto mer i defensiven. Det verkar även som att Haglund är disponibel för spel på lördag, starta kommer han absolut inte göra men är nog aktuell för ett inhopp beroende på hur matchbilden artar sig. Glädjande besked kring Bärkroth som även han snart är tillgänglig för spel. I och med det stundande landslagsuppehållet så kan han vara aktuell för de fyra avslutande omgångarna.


Startelvan tror jag således blir:
Alvbåge
Joel - Hjalle - Kjetil - Logi
Sella - Jakob - Nordin - Tobbe
Sobra - Stiller

Som jag tidigare skrev så är  Åtvidaberg seriens näst målgladaste lag. Man har efter 25 matcher gjort hela 42 mål. Det är endast Häcken som gjort fler mål i år. Att som nykomling lyckas producera såpass mycket mål är givetvis mycket starkt. Det skiljer sig något enormt mellan Åtvids hemmaspel och deras bortaspel. Av de åtta segrar man tagit har endast en kommit på bortaplan. Man har alltså sju segrar på hemmaplan vilket är lika många som Blåvitt har totalt. 

Den senaste tiden har man inte riktigt haft samma poängutdelning som man hade under inledningen av säsongen. Man har bara lyckats få med sig en seger de senaste nio matcherna. Senaste segern kom även den på hemmaplan mot Djurgården. Däremellan har hunnit med att förlora med 3-0 borta mot Helsingborg. Och på de senaste matcherna har man släppt in en hel del mål. De fem senaste matcherna har bara resulterat i tre poäng men hela tolv insläppta, men bara tre framåt. Absolut inga siffror som speglar Åtvids säsong i helhet. 

FRÅGETECKNET Hur står det egentligen till med Åtvidabergs målskytte sedan Magnus Eriksson försvann? Även om man har Viktor Prodell som gjort tolv mål. Men faktum är att han inte gjort något mål sedan man hemmaslog AIK med 2-0. Detta var den 14e juli, så det har gått ett tag. Och även då var Magnus Eriksson inblandad i målet i form av en assist. Det andra målet i den matchen gjorde Magnus Eriksson efter passning av Prodell. Så det samarbetet som fanns mellan dessa två har man inte riktigt kunna fylla ut och det har Prodell också fått lida för. 

UTROPSTECKNET Precis som inför matchen på Gamla Ullevi i våras så är det Kristian Bergströms vänsterfot jag varnar för. Med sina åtta assists ligger han etta i passningsligan och, utan att ha sett alltför mycket av Åtvid, så gissar jag att många av dessa kommit på fasta situationer. Och i en match där Bjärsmyr som kommit in och bidragit med lugn i försvaret nu är borta kan det bli extra farligt på fasta situationer. Så allt för många hörnor eller frisparkar på egen planhalva är inget som rekommenderas. Det kanske bara är jag, men det har inte känts allt för bra på defensiva fasta situationer under säsongen...  

108 ÅR AV STOLTHET! 18 SM-GULD! 5 SVENSKA CUPEN-GULD! 2 UEFA CUP-SEGRAR!
VI ÄR BLÅVITT, BÄST I SVERIGE!