2012/10/17

Programledaren Morgan Larsson - om Allsvenskan och IFK Göteborg

INTERVJU:
När han inte skriver på sin nya bok, eller tävlar i "På spåret" - så hörs han i radio.
Morgan Larsson känns främst igen genom sin röst ifrån "Christer i p3" där han dagligen huserar som programledare. Dessutom ligger han bakom succédebuten "Radhusdisco" - En bok som Morgan lovar att lotta ut till en av er genom en tävling. Läs nedan hur du gör för att få ta del av det signerade exet.
Eftersom denna man besitter ett genuint fotbollsintresse där han dessutom har en neutral inställning till Allsvenskan, tyckte jag det vore på sin plats med ett litet förhör.


Är det, journalisten, författaren och programledaren Morgan Larsson jag pratar med?
- Haha, det stämmer!


Författare - Journalist - Programledare. Mångsysslare?


Vad är det som givit dig ditt fotbollsintresse?
 - Jag har ju ett väldigt bra minne, men jag kan faktiskt inte komma ihåg livet före boll. Det måste ha vart kärlek vid första ögonkastet när jag såg en boll, för jag har alltid älskat bollar, och i synnerhet fotboll. Vi spelade mycket hemma på gården, och jag hade alltid lätt för att trixa och dribbla. Mina föräldrar upptäckte ju detta tidigt anmälde mig då till en fotbollsklubb där jag fick börja spela i lag och vi spelade även i en intern serie - och på den vägen är det.

Vad har du för rekord i "trixningar" då?
 - Jag tror det var över 3000. Jag kunde nästan kicka hur länge som helst. I slutändan handlade det mer om kondition än teknik. Idag hade det kanske blivit ett par hundra..

Stämmer det att din fotbollskarriär fortfarande håller i sig?
- Det stämmer. Just nu spelar jag korpfotboll i division 2 med Fc Rover. Tyvärr åker vi ned till tre:an iår, och det är väl där vi hör hemma. Jag spelar även i "morgonkorpen" med SVT-laget. Spelschemat ligger jävligt tidigt på morgonen med det är så himla roligt.

Vad spelar du på för position?
- Dom brukar placera mig på mittfältet. Jag är ju ganska tekniskt lagd, men jag spelar hårt om det behövs. Jag har blivit starkare på de senare åren sedan jag började träna utanför fotbollen. Förr var jag alltid klen och tanig.

Det ryktas att du spelat fotboll med Håkan Mild?
- Jag har spelat med honom i många år. Han är ett år yngre än mig, men han var med i vårt lag när vi hade någon viktig match. Eftersom han spelade på samma position som mig så fick jag flytta på mig och spela som yttermittfältare istället. Det var ju ingen idé att försöka hävda mig mot honom. Håkan var smal som ett streck och hade glasögon med ett sånt band på som man drog runt huvudet för att dom skulle sitta kvar. Sedan hade han (redan då) en enorm kämparglöd och en otrolig blick för spelet. Man märkte det tidigt. Denna killen kunde tänka fotboll. Jag tror till och med han visste mer än tränarna när han var 11-12 år gammal. 

Hur är känslan när man blir petad av Håkan Mild då?
- Ja.. det kan man väl förlåta sig själv för. Det har inte givit mig några men. 


Håkan Mild -Alltid haft det jobbigt

Har du något speciellt fotbollsminne du vill dela med dig av?
- Jag kommer aldrig glömma när vårt fotbollslag åkte och kollade på IFK Göteborg - Valencia.
Det var helt fantastiskt! Jag hade ju aldrig sett så mycket folk på en och samma gång innan. Sen den matchen. Det trycket. Helt otroligt! 

Vad är dina tankar kring den Allsvenska säsongen 2012?
- Jag rör mig med en ytlig blick i Allsvenskan, och jag måste säga att det är väldigt roligt med en så jämn slutstrid. Sen tycker jag det är lite märkligt att det är just gulsvarta lag där uppe. Det är väl konstigt?!
Jag undrar varför kvalitén inte är bättre i Allsvenskan? Du kan gå förbi heden och kolla på några pojklag. De kan vara 12-13 år och ha skitbra teknik. De gör löpningar man inte trodde fanns i den åldern, och man hoppas ju att utvecklingen bara skall fortsätta och fortsätta, men när man ser A-lagen. Ja, de är större - men gör dom så mycket mer? Vad händer på vägen? Jag tycker att Allsvenskan borde vara bättre.
Jag tror faktiskt att konstgräset kommer att betala sig. Dom riktigt bra konstgräsplanerna har inte funnits så länge, och det här med att kunna spela året runt - det betyder väldigt mycket för utvecklingen. 

Och om Blåvitt?
- Jag var helt säker på att detta laget skulle kämpa om toppen. Man funderar ju alltid lite innan säsongen och försöker värdera lite, och jag trodde verkligen det skulle gå mycket bättre för blåvitt. På pappret är de väldigt starka, och de har många bra spelare så det känns som om det är något med maskineriet som inte fungerar. Förstår du? Allting är rätt, men någonting är fel. 
Om man säger såhär; Det är en nysatsning, och varje övergång tar energi, det får man inte glömma.
Jag menar, om du ätit skräpmat i hela ditt liv och sedan byter till nyttig mat, så kommer du i början att må lite dåligt av den maten. Det fungerar liksom inte, och du vill ha det där gamla. Tills det satt sig. När allt är i rullning. Då fungerar det. 

Hur går dina tankar kring Mikael Stahre?
- Jag gillar tränare som förmedlar trygghet och värme, i kombination med entusiasm.
Är man trygg som spelare så vågar man göra det där extra, och man vinner inga serier om man inte vågar göra det. Jag tror att han är en väldigt grym strateg, men jag undrar om han kan skapa den tryggheten. Det är jag lite tveksam till. Pressen på spelarna påverkar nog mer än man tror.
Han står nog mer för hjärna än hjärta, och det är inget fel i det - men det är viktigt att få med värmen och tryggheten.


Smart ledare

Finns det någon spelare du tycker förtjänar lite extra värme?
- Dyrestam, honom gillar jag! Det ser så enkelt ut när han spelar. Tyvärr har han ju varit skadad, så vi har inte fått se så mycket. Det känns som att man måste kunna en del om fotboll för att förstå hur duktig han är, för det ser verkligen lätt ut. Sedan läste jag en intervju med Tobias Sana - Fan vilken go kille! Han verkar jävligt härlig tycker jag! Robin Söder, Tobias Hysén och Sella ligger också högt på listan. 

Avslutningsvis - Nu när inte världens bästa Blåvitt kan vinna Allsvenskan - vilka hoppas du vinner?
- Jag hoppas på Häcken faktiskt. Dom spelar bra, och jag tycker det är roligt att hålla på underdogsen i detta läget.

Stort tack!
- Tack själv!

Föresten! Skall vi inte sätta upp en TÄVLING? Den som skriver den finaste fotbollsdikten till dig, den vinner ett signerat exemplar av boken "Radhusdisco"? 
- Ja! Det gör vi!


Är det DU som lägger vantarna på det signerade exet?
Skriv din bästa fotbollsdikt här nedan, eller motivera på annat sätt varför just du skall få den - och glöm inte att skicka med mailadress.