2012/08/20

Alla ska med!

HETS Nu är det snart en vecka sedan Johan Nerman skrev sin krönika om hur publik och medial hype göder varandra och resulterar i ökad ekonomisk styrka för IFK Göteborg, något som behövs för att kunna utmana om framtida SM-guld och gruppspel i europeiska cuper. Eftersom BaraBen-bloggen är en form av media tänker jag ta mitt ansvar och se till att konkretisera hur vi ska uppnå det som Johan så väl beskrivit.

Vi är alla överens om att säsongen inte har gått riktigt som vi önskat. Ny tränare och nya spelare har inte lyckas få någon succéstart utan det har snarare gått som det egentligen borde förväntas med halva startelvan och tränarstaben utbytt. Detta har lett till att publiken sviker trots den härliga (förvisso något regnblandade) sommarvärmen. Om IFK Göteborg ska kunna nå nya framgångar krävs att vår publik sluter upp. Det är vi som gör att reklamplatserna på matchtröjorna och Gamla Ullevis läktare blir intressanta för företagen. Ju fler människor som ser deras annonser, desto fler företag vill synas där och desto mer konkurrens blir det om platserna. Det är våra biljetter tillsammans med deras reklamplatser som betalar för IFK Göteborgs verksamhet. Vill vi vara i topp år efter år (och inte bara de år vi råkar ha turen att ha lyft upp Allsvenska toppspelare från de egna leden på alla positioner samtidigt, vilket är ganska sällsynt inte sant?) måste klubben få möjlighet att ha de bästa förutsättningarna till det. Hade IFK haft fullsatta läktare 2010 och 2011 hade vi kanske kunnat betala Mattias Bjärsmyr tillräckligt för att han ska ge fan i att gå och leta klubbar i Europa in i oändligheten.

===

Lite statistik (hoppa över den här biten om du inte är intresserad av sådant):

År 2009 slutade Malmö FFsjunde plats i Allsvenskan. Året därefter hade man nästan 5000 fler personer i snitt på sina matcher jämfört med IFK Göteborg.
Året därefter, 2010, slutade AIK elfte(!) plats. Nästkommande säsong hade man 3000 fler personer i publiksnitt än IFK Göteborg.
Till och med 2009, när vi hade ny arena och var med och slogs med AIK om guldet fram till sista matchen,  så hade Malmö FF, med sin sjundeplats, näst mest publik efter AIK.

Är det så enkelt som att det inte finns fler som håller på IFK Göteborg? Att vi snittar 10500 personer kanske är ett mått på att varenda Blåvit själ släpat sig ner för att se matchen de gånger vi lyckats fylla alla platser på Gamla Ullevi. Men jag tror inte det. Det måste finnas fler än 2% av Göteborgs storstadsbefolkning (nästan en miljon) som säger att de följer, älskar eller brinner för IFK Göteborg. Två ynka procent är vad som krävs för att fylla Gamla Ullevi. 18 416 människor. Fler än så måste vi väl ändå vara som håller på Blåvitt? Eller?

===

Vi har faktiskt bara fem hemmamatcher kvar i år, men vilka matcher det är sen. Titta bara på följande lista:

IFK-Elfsborg 16/9 (sön) Revansch att utkräva efter mötet i Borås. Vi brukar göra bra ifrån oss hemma mot dem. Vore inte helt dumt att sätta blivande Svenska Mästarna på plats lite och visa dem att de åtminstone inte kom hem med några poäng från vår arena.
IFK-Gais 24/9 (mån) Derby. Kanske det sista derbyt vi får på ett tag, Häcken borträknat. då lillebror är på väg ur Allsvenskan och dras med ekonomiska problem vilket gör att de kanske aldrig tar sig tillbaka. Stor chans till seger mot ett bottenlag dessutom.
IFK-Häcken 1/10 (mån) Lillderby. Vi slog dem på Rambergsvallen tidigare i år och vi ska fan visa dem att förra årets seger på Gamla Ullevi var deras sista.
IFK-AIK 22/10 (mån) Behöver jag ens säga något mer? Laget vi bara älskar att slå. En seger här kan mycket väl bli det vi minns i framtiden när vi blickar tillbaka på denna mediokra säsong. Om vi gör bra ifrån oss i matcherna fram hit kan det mycket väl vara så att vi kan komma ikapp eller till och med gå om Solnaiterna. Här finns dessutom en publikmatch att vinna.
IFK-DIF 4/11 (sön) Ännu ett lag med publik på sina bortamatcher (hoppas vi) och dessutom ett lag som vi både kan, vill och borde slå. Låt oss lämna säsongen med en bra känsla och en längtan till omstarten 2013.

Fem matcher på två månader är väl inte för mycket begärt att kunna kräva att folk ska gå på? Det är två och en halv match på fyra veckor. Max fem timmar du spenderar på IFK under fyra veckors tid. 75 minuter i veckan. Prismässigt handlar det om totalt 1170kr för klackbiljetter. 1210kr för billig sittplats. Kan rekommendera att stå/ställa sig i hörnen på övre läktaren där man ser bäst på hela arenan rent vinkelmässigt och där man betalar nästan minst. 600kr i månaden. 150kr i veckan. Ännu mindre om du är ungdom eller pensionär. Det kan man enkelt spara ihop om man låter bli den där utelunchen två dagar i veckan eller skippar fredagspizzan eller havskräftorna eller vad det nu kan vara.

Slut upp, alla änglar! Det betyder så oerhört mycket för både ekonomi som spelarnas insats på planen. Klyschan om den tolfte spelaren på läktaren är ingen myt. Ett lag med en fullsatt läktare i ryggen är MYCKET svårslaget. Tror ni mig inte så finns det bara ett sätt att bevisa det: Fyll Gamla Ullevi så blir det åka av! Vi har fortfarande chans på en plats topp 3-4, men de behöver vår hjälp för att rädda säsongen. Låt oss se till att avslutningen på säsongen blir en att minnas!

/patricw
@patricwestberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.