2012/08/29

En del av Allsvenskan 2013 - i Växjö

EXKLUSIVT. I min ambition i att inte spä på pessimismen och för att spara er fler IFK Göteborgs-våndor så kommer här något helt annat. På lördag bjuder Östers IF på fri Entré till nybygget Myresjöhus Arena som från och med det sedan länge slutsålda smålandsderbyt mellan Östers IF och IFK Värnamo på måndag kommer agera hemmaarena för såväl Östers herrar som damer. Som ni redan är vana vid så är BaraBen alltid sist med det senaste och detta inlägg skall ge er en inblick i en helt annan satsning än den som IFK Göteborg hittills misslyckats med i år. BaraBen fick en exklusiv och guidad rundvandring inne på den nya arenan.

Arena-entrén som vätter mot Storgatan
Redan nu sticker jag ut hakan och hävdar att IFK Göteborg givetvis klarar av att spela sig kvar i Allsvenskan, och att Östers IF dessutom klarar av att spela till sig en allsvensk plats. Det ser onekligen bra ut för Öster då man efter 21 av 30 omgångar spelat till sig en ledning i Superettan och 54 poäng. I och med detta är man 13 poäng före Halmstad på en allsvensk kvalplats med blott nio omgångar kvar. Det ser visserligen mindre bra ut för vårt kära Blåvitt, men jag ser trots allt svagt optimistiskt, dock med tillförsikt, på framtiden. En del av framtiden utgörs av den nya fotbollsarenan i Växjö.


I samma område som anrika Värendsvallen legat i snart 80 år har Växjö Kommun sedan 2009 det fulla ansvaret för projekt "Arenastaden" i samverkan med stadens tre största idrottsföreningar; IFK Växjö (friidrott), Växjö Lakers (ishockey) och Östers IF (fotboll). Det första spadtaget tog ingen annan än Lars-Åke Lagrell under en svinkall vårdag 2011. Är det förresten inte underligt att inte mindre än 94,7% av SvFF:s "höjdare" är bördiga från Växjö-skogarna?

Det är på det gråa partiet de kommer placera oss Blåvita supportrar

Det är en tillsynes lättad kanslist från Östers IF som guidar oss runt bland faciliteterna inne på arenan och rundvandringen är precis sådär gemytlig som den bara kan bli på en toppmodern fotbollsarena i inre Småland. Vi märker också av en stolthet bland människorna vi pratar med under vår rundvandring. Det är inte så konstigt då de precis byggt upp en utav de största och mest imponerande arenastäder jag har sett på svensk mark. På samma område, i centrala Växjö finner man numera både en nybyggd ishockey-arena, en ny friidrotts-arena, en ny innebandy-arena, en ny toppmodern fotbolls-arena och lägg där till flera andra arenor sedan tidigare. Däribland en konståkningsarena, en curlinghall, flertalet plastgräsplaner och en större inomhushall för inomhusfotboll. Det är sannerligen ett imponerande område för att ligga beläget i de centrala delarna av en kommun med bara drygt 80 000 invånare.

Biljettkassa, VIP-loger och Restaurang-entré på den västra långsidan av arenan
Biljettpriserna på den nya arena ligger i nivå med de på Gamla Ullevi och en långsidesbiljett för vuxen blir din för omkring 350 kronor - redan i Superettan. Det råder vissa tvivel i mitt huvud kring möjligheten för dem att sälja dessa biljetter i Växjö, och våra guider, som har direkt insyn i biljettförsäljningen lovar dyrt och heligt att biljettpriserna inte speglar en finansiering av arenabygget utan de snarare speglar efterfrågan på elitfotbollsbiljetter. En ståplatsbiljett på kortsidan blir din för dryga hundringen och "Folk har hört av sig hit och frågat om det verkligen är sant att det är så billigt att gå på fotboll i Växjö" vittnar om att vår guide dessutom är en mycket duktig säljare.

Arenan tar in 12 000 åskådare varav 2000 stående, och dessa 12 000 platser blir omkring 11000 under UEFA-sanktionerade evenemang. Valet av underlag skiljer Östers IF från klåparna i bl.a. Borås. Man har alltså valt att lägga ett naturgräs från början och får därför vara med och arrangera Dam-EM 2013. Arenan har fyra stycken entréer strategiskt utplacerade runt om arenan och arenan inhyser 16 st loger.

En del av arenan som andas miljö, fräschhet och modernitet
Arenan är byggd delvis i trä (bl.a.är takbjälkarna av naturträ och runt arenan har man ett målat rött plank vilket på håll kan få arenan att liknas vid ett gigantiskt småländskt och rödmålat torp med lite fantasi). Spelplanen har måtten 105 x 68 meter och den totala ytan som tagits i anspråk för bygget av arenan är 22 000 kvadratmeter.

Arenan påminner mycket om Gamla Ullevi (vilket har sin förklaring i att samma arkitekter ligger bakom även detta bygge), men ger ett mycket fräschare intryck då den är ljusare, målad i mer färg och framför allt innehar detaljer i ett levande material, trä. Man kan se Guldkycklings-vallen i Kalmar och Gamla Ullevi i Göteborg som två mindre lyckade projekt innan man till slut lyckades med ambitionen att bygga en riktigt vacker fotbollsarena i Växjö. Vad vi dock fortfarande har svårt att förstå är varför man envisas med att bygga såhär små arenor i två etage. Det nedersta etaget har på vissa ställen inte fler än möjligen fem stolsrader.

Varje träbjälke väger omkring 10 ton
På lördag är det alltså dags för invigning och då kommer storheter som Ingmar Nordström (saxofon) och Kronoberg Marching Band att underhålla publiken. Dessutom kommer "palindrom-Ola", Ola Salo, att framföra sin högst mediokra och nykomponerade inmarschlåt. Pompöst...

Det är inte Snart skiner Poseidon direkt.

Utöver dessa musikframträdanden i världsklass kommer man spela en uppvisningsmatch på ungefär samma tema som den mellan Manchester United och Barcelona på Ullevi ni vet. Det är gamla "Öster-stjärnor" som ställs emot varandra. Pål Lundin, Peter Wibrån, Hans Eklund, Lars "Laban" Arnesson och Tommy "VM 94" Svensson... Ja, ni förstår - det vankas familjevänlig mysfotboll i gå-tempo med ballonger till alla barn och en mellanöl till pappa. Sponsorerna kommer girigt gnugga händerna, kalla evenemanget "gratis" för att locka dit barnfamiljerna och kommersen kommer vara enorm - som brukligt i dessa sammanhang. Öl, korv, souvenirer, klapphattar och "give-aways" i en hemsk röra. Skrikande barn och folkskygga föräldrar kommer rama in detta event och göra det helt oåtkomligt för de "riktiga supportrarna" - för de finns faktiskt i Växjö också, båda två faktiskt.

I ärlighetens namn är det en förbannat häftig satsning som de gör i Växjö och att satsningen välregisserat nog går hand i hand med de sportsliga resultaten just nu är ett faktum. Vi känner inte riktigt igen det där mönstret från Göteborg, Göteborgs Kommuns satsningar och de sportsliga resultaten i samma stad. Här ligger vi i lä...

Kom ihåg var ni hörde det först - Östers IF blir farliga framöver och redan 2013 kommer de att vara och räkna med i Allsvenskan. Det var antagligen inte här ni hörde det först men jag har å andra sidan aldrig varit känd för att vara "först på bollen".