2012/08/11

Know your enemy: Mjällby hemma


Inför säsongen hade jag absolut inte varit nöjd med en poäng borta mot Norrköping. Då hade det bara varit tre poäng som gällt. Men som säsongen har artat sig så är jag nöjd med en poäng borta mot Peking. Jag är absolut inte nöjd med spelet som presterades, men med poängen. Norrköping är den här säsongen knappast någon lätt match. Så poängen, klart godkänd, spelet under all kritik.

I matchen senast tyckte jag att det var många spelare som inte ens syntes på planen. Hela mittfältet tyckte jag försvann mer eller mindre. I andra halvlek såg jag inte Hysén överhuvudtaget, Allansson såg jag knappt på hela matchen, varken Farnerud eller Haglund syntes nämnvärt. Salomonsson som enligt mig varit en av de spelare som hållit högst och jämnast nivå kom inte alls med i offensiven och syntes knappt. 

Längst fram var det Sobra som syntes mest av honom och Söder. Det Söder utmärkte sig mes med var att han sprang offside en jävla massa gånger kändes det som. Sobralense tyckte jag hade ett par grejer han gjorde bra. Samtidigt kändes det som att han var övertänd på något vis, på fel vis… Redan vid hans första gula hade han mycket väl lika väl kunnat få sitt andra. Och detta redan efter en kvart. Att han blev utbytt tidigt i andra halvlek berodde nog till stor del att Stahre trodde att han skulle dra på sig ytterligare en varning.

Vid bytet kom Nicklas Bärkroth in i spel, för första gången sedan utlåningarna till Brommapojkarna och UD Leiria. Det man såg var att han hade mycket spring i benen, men det blev inte så mycket av det. Det hände liksom inte så mycket. Men Bärkroth känns heller inte som den spelaren som kommer in och avgör en match själv. Men att tillföra fart och på så sätt även få igång övriga spelare, det tror jag han mycket väl kan göra. Men med matchbilden som var mot Norrköping funkade det inte riktigt. Mittfältet, som man ofta snackar om att man ska vinna, förlorade vi helt i andra halvlek. Norrköping åt upp oss centralt kändes det som. Bytet med Söder ut och Gerzic in var därför inte direkt svårmotiverat, vi behövde helt enkelt stärka upp centralt. 

När lagets målvakt är ens bäste spelare för dagen då vet man att man inte gjort en allt för bra match. I många fall stämmer detta och i måndags var så fallet. Dahlin gjorde en riktigt bra match, inga spektakulära räddningar utan han stod på rätt plats varje gång. Att vi höll nollan för andra matchen i rad var mycket Dahlins förtjänst. Även Jakob tycker jag gör en bra match och han känns mer och mer naturlig som mittback.

Sammanfattningsvis kan man väl säga att Norrköpingsmatchen knappast kommer gå till historien som någon av de bättre… Snarare en av de sämre. Men i dagsläget är det inte spelet som är det viktigaste, nu behöver vi poäng. Och det fick vi med oss från Norrköping. 

Startelvan tror jag blir den samma som senast bortsett från att Sella åter är tillbaka och troligtvis förpassar Allansson till bänken än en gång. Följande startelva tror jag således mönstras:

Dahlin
Salomonsson – JJ – Kjetil – Dyre
Sella – Haglund – Farnerud – Tobbe
Söder – Sobra

I Mjällby är det en hel del förändringar på gång. Dels har lånen av Erton Fejzullahu och Dominique Kivuvu gått ut och är således inte disponibla. Fejzullahu hamnade i Djurgården istället och Kivuvu verkar bli kvar i Mjällby, men är än så länge in disponibel. Samtidigt har man Daniel Nilsson och Haris Radetinac avstängda. Två spelare som startat samtliga matcher. Radetinac har dessutom spelat samtliga minuter, Nilsson har å sin sida har blivit utbytt en gång. Så man kan säga att det är två minst sagt viktiga spelare. 


Ytterligare ändringar finns i truppen i och med att Moestafa El Kabir nu är spelklar. På sin Twitter har han gjort klart att han kommer starta matchen på bänken. Något som tyder på att han inte ännu är i riktig matchform. Och bra är väl det, för en El Kabir i toppform är en allsvenskans bästa spelare. El Kabir blir ersättaren för Fejzullahu som tillsammans med Pär Ericsson varit lagets bäste målskytt med totalt sex mål.


FRÅGETECKNET Hur kommer Mjällbys mittfältsspel fungera? Med tre ordinarie mittfältare borta kan det ställa till problem både offensivt och defensivt. Detta är något jag hoppas att vi kan utnyttja. Vi BORDE kunna utnyttja det kan jag känna. Men fotboll spelas som bekant inte på pappret utan på planen, motivation slås klass och allt vad det nu heter. Trots att flera spelare saknas gäller det att gå ut och verkligen göra jobbet.

 
UTROPSTECKNET Moestafa El Kabir gäller det att se upp med om han blir inbytt, vilket han lär bli. En spelare som är skicklig med bollen och kan hålla i den för att låta resten av laget lyfta upp. Även Pär Ericsson och Markus Ekenberg gäller det att se upp med. Även om Ekenberg börjar bli lite till åren och inte är lika bra som han varit tidigare, så är det en bra avslutare som inte skall ges allt för många chanser. ”Pärlan” är som tidigare sagts Mjällbys bäste målskytt med sina sex mål och givetvis gäller det att se upp även där.