2012/08/04

Know your enemy: Norrköping bortaDet dröjde alltså 90 dagar innan det skedde igen. 90 dagar mellan våra två senaste segrar. Det dröjde alltså nästan tre månader emellan... Förhoppningsvis kan segern mot Syrianska bli något av ett trendbrott. Tidigare under säsongen har vi rullat boll, skapat massor, bränt våra lägen och sedan släppt in riktiga skitmål. Istället var det vi som kunde avgöra matchen med ett riktigt skitmål. Att äntligen återigen få vinna en match kändes oerhört skönt. Och hur konstigt det än låter så kände jag något av en lättnad efter matchen. När man känner lättnad efter en 1-0 seger mot Syrianska vet man att någonting är fel. Men jag var knappast ensam om att känna mig lättad, man såg det även hos spelarna efter slutsignalen. Förhoppningsvis inser spelarna tids nog att det inte är tillräckligt med en seger, utan att man kanske måste fortsätta grisa sig till segrar tills det att man är inne i en positiv spiral uppåt.

I backlinjen var återigen Kjetil tillbaka efter sin "stenkastarskada". Och det kändes mer stabilt direkt när man får in en renodlad mittback i  backlinjen. Haglund har känts alldeles för ivrig i många situationer och gått bort sig enkelt. Även om inte Kjetil var riktigt den backklippa vi hoppats på så blir det ändå någon form av trygghet när han kom in. Det kan även bero på att Dyrestam spelade istället för Logi som vänsterback och även där infinns ett helt annat lugn. Men det var knappast någon av Kjetil eller Dyre som var backlinjens bäste spelare. I mitt tycke var det återigen JJ som var vår bäste spelare, både sett till backlinjen och hela laget. Skulle vi få in en mittback av hög klass att spela bredvid JJ tror jag mycket väl att han skulle kunna utvecklas till en riktigt bra allsvensk mittback. Inför säsongen skrev jag "Jag tror att han kan komma att bli en duktig, spelskicklig mittback om han får ett par chanser." om Jakob. Det här är någonting som stämt hittills och förhoppningsvis kan han fortsätta utvecklas som mittback.

Man kanske skall tillägga att Syrianskas offensiv knappast är det största hot vår backlinje kan ställas emot. Så att det fungerade bra i försvarsspelet större delen av matchen berodde nog lika mycket på oförmåga hos Syrianska att skapa lägen. Men det kanske är ett steg på vägen för att ingjuta lite förtroende hos försvarsspelarna och få dem att växa på så sätt.
Foto: Ajax.nl

När Sana inte var disponibel för matchen mot Syrianska valde Stahre istället att spela Hysén på vänsterkanten än en gång. Jag tycker inte att det är helt fel för han kan göra sin gubbe och ta sig runt på kanten. Problemet är att han är den som skall vara den notoriske målskytten. Han är den ende spelaren i truppen som har kapacitet att vara just den notoriske målskytten. Även om det varit minst sagt en svag målskörd för Tobbe hittills i år. Men en stor skillnad jämfört med andra anfallare man sett hamna i måltorkor så fortsätter Hysén att komma till lägena. Jag är övertygad om att det kommer släppa för honom ganska snart. Lösningen som vänsterytter tror jag istället kommer att bli Nicklas Bärkroth. Jag tror stenhårt på Bärkroth och jag är jävligt spänd på att få se honom i den blåvita tröjan igen.

Startelvan mot Norrköping lär till stor del likna den mot Syrianska. Dahlin får fortsatt förtroende samtidigt som det inte blir några förändringar i backlinjen, givet att inga skador uppstår. På mittfältet blir det ändringar då Selakovic är avstängd efter att ha fått sin tredje varning. Det öppnar upp för antingen Bärkroth eller Allansson på högerkanten. Centralt får nog Haglund och Farnerud fortsatt förtroende, Gerzic hamnar alltså på bänken efter sin avstängning.

Vänsterkanten är svår tycker jag. Ska man ha Hysén där eller ska han spela längst fram? Varken Stiller eller Söder gjorde någon av sina bättre matcher senast men jag håller nog Söder som den som var något vassare av dem två. Det man förlorar med att plocka bort Stiller är givetvis en hel del tyngd framåt. Men jag tror att han hamnar på bänken till förmån för Hysén längst fram. Om man fortsatt vill ha Stiler på planen blir det nog på bekostnad av Bärkroth och att Hysén flyttas ner. 
Startelvan tror jag då blir som följer:

Dahlin
Salomonsson - Kjetil - JJ - Dyre
Allansson - Haglund - Farnerud - Bärkroth
Söder - Hysén


Noterar även att David Moberg Karlsson återigen gjorde två mål när u21-laget slog Qvidings dito med 4-2. Får han fortsatt speltid, gärna mer än 20 minuter, i A-laget kommer målen komma även där. John Alvbåge spelade även han i den matchen. Det var tydligen hans första u21-match sedan 2005, det vill säga sist han var i Blåvitt. Någonting säger mig att det inte blir den sista, inte ens i närheten...


Norrköping är som bekant vår nästkommande motståndare. Ett Norrköping som visat god form sedan EM-uppehållet. Laget är fortfarande obesegrade efter uppehållet och har just nu raden V V O O V. Senaste matchen slog man Helsingborg på bortaplan efter att man fått en kanonstart med 2-0 ledning redan efter 25 minuter.  Det visar en oerhörd styrka om man åker ner till Helsingborg och vinner, Helsingborg hade inte förlorat en allsvensk match på hemmaplan sedan hösten 2010. Så om inte tre segrar och två oavgjorda på de fem senaste matcherna vittnar om god form så gör Helsingborgs segern det.

Om Blåvitt är årets flopp i år så har Norrköping nog varit en av överraskningarna. Man ligger för närvarande på en femteplats med bara två poäng upp till AIK och en tredjeplats. När det europeiska transferfönstret öppnades blev Norrköping av med sin största stjärna, Astrit Ajdarevic, som gjort en mycket stark vår. Istället blev det Belgien och Standard Liège för Ajdarevic del. Istället har det varit Lars Krogh Gerson som tagit över hans roll på det centrala mittfältet.

Annars finns det ytterligare ett par spelare att hålla koll på i Norrköping. Deras kanske viktigaste spelare skulle jag säga är Andreas Johansson. Han vinner mycket boll och när han gör det så slår han inte bort många passningar. Har ett oerhört behärskat passningsspel. Utöver Johansson är det en ex-blåvit som gjort en riktigt bra säsong hittills. Martin Smedberg Dalencce står för närvarande på sex assist och är därmed två i assistligan, delat med ytterligare ett par spelare. Skönt att ha Dyrestam tillbaka på vänsterkanten, annars hade det nog blivit tufft för Valgardsson mot Smedberg.


UTROPSTECKNET Utan tvekan är det den isländske skyttekungen (vann skytteligan 2005 i Halmstad)  som det gäller att se upp med. Han har kommit igång ordentligt med sitt målskytte igen och senast vi spelade borta mot Norrköping gjorde han bägge målen (2-2). Finns även en oerhört intressant spelare i Christoffer Nyman, som hittills gjort fem mål i år. Under sin debutsäsong, 2010, spelade han tre matcher och gjorde tre mål. I matchen mot Ängelholm gjorde han ett, ett mål som innebar säkrat avancemang för Norrköping.


FRÅGETECKNET Likt Blåvitt har Norrköping haft lite problem på målvaktspositionen. Abbas Hassan, som varit den givna förstemålvakten sedan Nicklas Westberg lämnade inför säsongen, har absolut inte imponerat. Så i sista matchen innan uppehållet fick den unge, född 91, David Nilsson chansen. Efter att ha spelat sex matcher i allsvenskan har han fortfarande inte förlorat någon match. Det är en orutinerad målvakt som hittills gått in och gjort det bra, men som med alla unga spelare kommer det ibland misstag. Kanske är dags för det mot Blåvitt?