2012/08/18

Seger för juniorerna i derbyt mot Öis

Trots en rätt så medioker insats av IFK Göteborg lyckades de blåvita ta hem alla tre poängen på Bergsjövallen i juniorderbyt mot Örgryte IS. Matchens enda mål gjordes i andra halvlek på straff slagen av Bragi Bergsson efter att Billy Nordström rivits ned strax innanför straffområdesgränsen.

MATCHRAPPORT. IFK Göteborgs juniorer jagar slutspelsplats i Juniorallsvenskan Elit Södra och under kvällen tog man emot Örgryte IS dito för ett prestigederby på Bergsjövallen. Öis har inte så många lag i högsta serierna numera, men juniorerna hankar sig kvar alltjämt. I början av serielunken var de lite illa ute och inkasserade en del tunga förluster, men de har repat mod den sista tiden och tagit en del poäng som fört dem upp på hyggligt säker mark.

AF. Fredrik Alnäs

Ersättare: Sulejmen Sarajlic (MV), Fredrik Landén, Martin Johansson Zanjanchi, Linus Dahl, Karl Bohm, Anton Dahlgren

Lokalderby för juniorerna brukar innebära fysiskt tuffa och rätt så tillknäppta tillställningar och kvällens första halva är inget undantag. Hela vägen fram till paus är det inte så mycket att skriva om. IFK Göteborg har en bra inledning och avslutning och Örgryte kontrollerar mittendelen av halvleken, utan att något av lagen egentligen skapar någonting av värde. Lite hörnor, några skott över och ett dåligt förvaltat frisparksläge för Blåvitt är det som noteras i mitt block. Det slarvas nåt enormt med passningarna och tempot är riktigt lågt. Nej, första halvlek glömmer vi.

I halvtid snackar lagen ihop sig och när domaren sätter pipan i munnen och blåser igång spelet blir det full fart. Från Örgryte IS sida. IFK Göteborg känns inte alls med i matchen och blir rejält nedtryckta av ett frustande rödblått kollektiv, som spelar en riktigt fart- och fantasifull anfallsfotboll. Johan Karlsson i Blåvitts mål har fullt sjå att freda sitt mål och tvingas göra såväl en fantastisk räddning som ta hjälp av ribban när Henrik Carlsson i Öis har två riktigt bra målchanser. Först drar han till på volley från nära håll där målvakt Karlsson lyckas tippa bollen till hörna och anfallet efter lobbas bollen över den blåvite målvakten som kommit på halvdistans, men bollen går i virket och ut.

Den plötsliga rödblå dominansen tvingar IFK Göteborgs ledning att ta till åtgärder och man gör två tidiga byten. Linus Dahl ersätter Muhamed Dizdar på mittfältet och Karl Bohm kommer in istället för Fredrik Alnäs. Bohm intar högermittfältet och Allan Mohideen tar plats längst fram. Bytena får effekt ganska snabbt och spelet jämnas ut igen. IFK Göteborg lyckas komma upp i banan och kan etablera några längre anfall. Man har till och med en boll i stolpen efter att Mohideen avslutat på Bohms instick från högerkanten.

I 61 minuten får IFK Göteborg straff efter att Billy Nordström rätt bryskt bjudits på en flygtur nån meter innanför straffområdesgränsen. Bragi Bergsson lägger upp bollen, tvekar nån sekund vid ansatsen och slår en hård bredsida strax till vänster om Sebastian Laneby i örgrytemålet. Trots att den inte är särskilt bra placerad och Laneby är där, slinker bollen in under honom lite turligt för Bergsson och IFK Göteborg. 1-0.

Målet skapar förmodligen en hel del frustration hos gästerna, för nu får vi se en rätt så ful match med många efterslängar och ganska så grova tacklingar med dobbar före. Och det från båda lagen. Dessutom hör man en hel del klagomål mot domslut och dylikt. Öis trycker på för att få in en kvittering, men Johan Karlsson gör en förnämlig insats och tar allt och lite till.

I slutet av matchen går Öis all in och trycker upp allt man har i spelarväg, vilket skapar tillfällen för IFK Göteborg att kontra. Men trots fina kontringslägen lyckas man slarva bort dem hela tre gånger om när man slår bort bollen fastän att man har en hel ocean av yta att pricka för djupledslöpande medspelare. Fast i slutändan spelar det ingen roll, för Örgryte lyckas inte få hål på Blåvitt och Bragi Bergssons straffmål blir matchens enda, vilket innebär att IFK Göteborg tar tre viktiga poäng i jakten på en slutspelsplats.

Till sist några intryck från matchen:
  • Titeln matchens blåvite spelare måste tilldelas Johan Karlsson, som gör ett flertal riktigt svettiga räddningar. Han ensam lyckas hålla den blåvita nollan intakt vid flera tillfällen. Tätt bakom är Bragi Bergsson och Linus Dahl på mittfältet. Båda visar prov på bra speluppfattning. Dahl är dessutom en bra bollvinnare med sin fysik. Han har trots sin unga ålder en hel del tyngd att sätta bakom sina tacklingar.
  • Karl Bohm gör ett riktigt piggt inhopp. Snabb ytter som sprang och sprang och sprang fastän att man såg honom kippa efter andan flera gånger.
  • IFK Göteborg gör verkligen ingen bra match och får vara riktigt nöjda med att lyckas ta de tre poängen. Örgyte IS var minst lika bra, om inte bättre. Felpassningsprocenten var alldeles för hög för Blåvitt. Det slarvades nåt enormt emellanåt. Där måste det bli bättring om man skall ha nånting i ett eventuellt slutspel att göra.
  • Det var första gången jag såg nytillkomne Gustav Engvall, som anslöt till IFK Göteborg i somras. Han kommer närmast från Färjestadens GoIF på Öland. Mina intryck av honom är att han verkar vara en hårt arbetande och fysisk forward. Han gick ned och var med i mittfältskampen vid ett flertal tillfällen, så han arbetade över en rätt så stor yta. Däremot kan jag inte minnas att han hade särskilt många avslut. Det enda jag har noterat är en liten dribblingsraid i första halvleken, som efter två-tre avklarade försvarare avslutas med ett rätt så lamt skott rakt på utrusande målvakt. Men han var väldigt delaktig i spelet och gav ett lovande intryck inför framtiden.

Fler bilder från matchen kan tas del av här.