2010/12/31

Egen arena - ett måste på lång sikt

ANALYS. Idag nåddes vi av nyheten att IFK Göteborg inte får etablera så kallad ”clean court” på Gamla Ullevi nästa år. Man vill äga sina egna arrangemang, ta alla intäkter från vad man på modernt sport management-språk kallar ”matchday revenues”.

Man släpper nyheten själva, genom en skrivelse på officiella hemsidan, där ordföranden Kent Olsson står som författare. Texten är välformulerad, skarp och bra men det man främst reagerar på är innehållets sista stycke:

”Samtidigt kommer vi nu att starta ett internt utredningsprojekt om den långsiktiga arenalösningen för IFK Göteborg.”

Man kommer med andra ord börja se över möjligheten till en egen arena. Äntligen, ta mig fan. Detta är något som borde gjorts redan i slutet av 90-talet när kassakistan var som mest välfylld,
men det är alltid lätt att vara efterklok.

Uttalandet är samtidigt nödvändigt för att sätta press på övriga intressenter i arenafrågan, kommunen, Öis & Gais. Man markerar nu för första, skulle jag vilja påstå, att nu är det slut på stödet till kommun och grannklubbar. Nu är det dags för de andra klubbarna att stå på egna ben, ni har levt på vår popularitet allt för länge redan. Det är något som alla vet, som vi alltid vetat. Gamla Ullevi går inte runt utan den publik IFK Göteborg drar, och utan den publiken skulle således inte Öis och Gais heller gå runt, då de inte skulle bli subventionerade på samma sätt som nu.

För kommunen hamnar man nu i ett trängt läge. Utan Blåvitt, en arena som går back. Med ett Blåvitt som har clean court, egentligen samma sak. Drömmen för oss blir mardrömmen för de andra. IFK Göteborg på en egen arena, med ett välskött naturgräs och egna intäkter. Ett Öis sannolikt spelandes på Valhalla och femton matcher med Gais på Gamla Ullevi (med konstgräs) per år med en snittpublik på 4000. Man skulle behöva hitta nya vägar för att få Gamla Ullevi att gå runt.


Gamla Ullevi är egentligen ett sorgekapitel redan från början. Vi supportrar såg det direkt när bygget projekterades för ett par år sedan att det här inte skulle vara en arena för framtiden. Den var inte anpassad redan när den var klar, och sedan dess har det bara blivit värre med den otroliga misskötseln av gräset. Klart det är bra stämning när det är fullt, och när gräset är grönt, men hur ofta har det varit det? Gamla Ullevi har aldrig hjälpt IFK Göteborg att leverera en hundraprocentig produkt, istället har det varit tvärtom. Dessutom är möjligheterna till merförsäljning alldeles för dåliga. Både på lång och kort sikt är det därmed dags att börja tänka på att lämna arenan.

Men ska vi känna någon skuld för det? Jag tycker inte det. Varför ska vi som har det överlägset populäraste varumärket agera som något slags draglok åt de andra? Precis som föreningen nu går ut med så är det hög tid att vi står på egna ben om vi vill fortsätta växa som förening. Eller kanske börja växa igen, om man skall vara helt ärlig.

Vindarna som blåser från Kamratgården nu är väldigt optimistiska. Det finns ett driv, ett entreprenörskap och en vision som inte fanns för bara fyra, fem år sedan. Det finns en kraft som driver allting framåt, och det med bra fart. Man har till slut insett att det är dags att börja jobba NU om man vill se det bli resultat av de fina orden ”den ledande föreningen i Norden”.

Avgörande skiftningar i organisationen har skett de senaste åren som nu gör att man vågar tänka större på Kamratgården. Sedan 2006 har Håkan Mild blivit sportchef, Seppo Vaihela klubbdirektör, Andrej Häggblad marknadschef och Kent Olsson ordförande. Ut med det gamla, in med det nya. Dessutom har vi fått in SEFA bygg, med superentreprenören Ola Serneke i spetsen, som huvudsponsor. Redan i dagarna börjar arbetet med en ny Kamratgård och inom en kort tid även bygget av jättekomplexet på Kviberg. Det är helt klart nya tider och nya vindar som blåser nu.


Var börjar man så när man skall ”starta ett internt utredningsprojekt” kring arenalösningen, det vill säga, en ny arena? Ja, det lär väl inte vara någon större skräll att Göteborgs kommun inte lär vara så villiga att hjälpa till om vi nu hotar med att lämna Gamla redan efter ett par år. Det är inte riktigt samma grej heller sedan Göran Johansson försvann. Med Hultén vid rodret är det inte alls samma sak, och dessutom är beslutsvägarna längre. Måhända att det hade blivit något enklare med Ransgård men det är fortfarande rätt befängt att tro att kommunen skulle ”hjälpa” oss att bygga en egen arena som konkurrerar med deras egen.

Att vända sig till någon av grannkommunerna kan vara ett alternativ, även om jag vet att många är skeptiska till att kanske behöva ta sig till Mölndal för att se Blåvitt spela boll. Ett märkligt argument måste jag säga. Skulle vi ha en egen arena skulle med glädje ta mig dit. Vi har i så många år bara varit bortskämda med att ha en egen arena supercentralt att man kanske har svårt att tänka sig något annat. Detta ”problem” skulle nog inte vara ett problem särskilt länge.

Kanske finns det ytterligare ett alternativ. Kan IFK Göteborg köpa Gamla Ullevi? Egentligen, varför inte? Ponera att vi sätter oss rejält på tvären och har en ny arena projekterad och ”klar” någonstans i en grannkommun, vad gör kommunen då? Alternativet att inte ha oss alls på arenan, eller att sälja den till oss för ett hyggligt pris, vad skulle de välja? Visst, det funkar inte så. Det är inte så enkelt. Men något liknande scenario är inte otänkbart. Ransgård har bland annat tidigare varit inne och flaggat lite för detta.

Vi skulle behöva renovera Gamla Ullevi. En lätt bisarr idé med tanke på att arenan bara är ett par år gammal. Mellanplanet skulle behöva byggas om till foajé och man skulle behöva se över möjligheterna att däri verkligen tjäna pengar. De patetiska kioskerna och toaletterna som finns nu är inte värdiga en arena på 2000-talet. Själv gör jag sällan av med en krona inne på arenan. Att köpa en blaskig folköl för 40 spänn i plastglas eller en Delicato-mazarin för 25 spänn intresserar mig inte. Vad skulle kunna få mig, och många med mig, att spendera mer? Det kan vi återkomma till längre fram. Hur som helst råder inga tvivel om att det faktiskt finns pengar att dra in, och att det finns konsumenter som vill spendera. Hade möjligheterna varit de rätta hade många lagt tusenlappar varje år i kringkonsumtion på arenan. Pengar som nu går till lokala krögare på stan.

Det är inga små frågor det här. Frågor som i många år diskuterats här på bloggen och i diverse forum. Det finns inga enkla lösningar. Men en sak står nu klar. Kamratgården har insett allvaret och börjat agera, inte en dag för sent.

“The unknown future rolls toward us. I face it for the first time with a sense of hope”

44 kommentarer:

 1. Amen!

  En egen arena är viktigt för oss.
  Äger vi inte tillräckligt med mark upp vid kamratgården för att kunna smälla upp något där?

  SvaraRadera
 2. Egen arena är ett måste och det va väl det som egentligen va meningen med Gamla, att klubbarna på sikt skulle äga hela arenan. Detta lär aldrig ske och det är rätt från blåvitts håll att börja titta på eget. Plats, tid och rum spelar mindre roll, innehållet i en egen arena är det viktigaste + att arenan byggs för framtiden. Gott Nytt år!

  SvaraRadera
 3. Personligen ser jag hellre att man köper Valhalla IP än Gamla Ullevi.
  Låt komunen ha sitt fuskbygge i fred.

  SvaraRadera
 4. Bra text!. Men vi ska nog inte springa iväg för långt i tankarna. Det bästa är naturligtvis om got event till slut inser fakta och ger tillbaka våra rättigheter. Det är helt enkelt en för stor investering att bygga eget och konkurrera med övriga arenor om evenemang.

  SvaraRadera
 5. Torslanda är ingen komun! Det är göteborg det med, även om dom länge ha försökt att bli en egen komun efter i decenium sugit ut pengar ur götets kassa. Mölndal hade vart det bästa, jag hade med glädje satt mig på 4:ans vagn för att se blåvitt spela på en egen arena där. Bara vi inte byter namn till Ifk Mölndal förstås.

  SvaraRadera
 6. Inte Torslanda de e Hisssingen och häcken blä. Förresten Torslanda ligger i göteborg precis som majorna eller frölunda m.m.

  SvaraRadera
 7. Äntligen ett steg i rätt riktning..

  SvaraRadera
 8. Mölndal är en knutpunkt för lokaltrafiken. Det är nära till Korsvägen som också är en knutpunkt. Det går redan idag bussar, spårvagn och tåg till och från Mölndal. Går väl även att utöka det inför matcher. Tar 10 minuter att cykla dit från korsvägen.

  En annan kommun, visst, men jävlar vad mycket smidigare att ta sig dit än många andra ställen i GBG.

  Frågan är ju bara var i Mölndal man skulle uppföra en ny arena? Det måste vara nära Möndalsvägen enligt mig om det skall vara rimligt. Problemet är ju att det är rätt knökat där redan idag.

  SvaraRadera
 9. Ni har rätt, har ändrat om Torslanda nu.

  SvaraRadera
 10. ERling:
  Bra artikel Erling. Angående Torslanda så tjatar de så mycket om att få en egen kommun att du kanske helt enkelt ville vara lite framtdstänkande?
  /Fnyq

  SvaraRadera
 11. Det hade varit lite intressant att försöka sätta en siffra på hur mycket det skulle vara värt för Blåvitt att köpa Gamla Ullevi idag?

  Arenan kostade ju närmare 400 Mkr (360 Mkr byggkostnader och ca 40 Mkr för de extra vibrationsdämparna och olika investeringar i gräsmattan) men 400 Mkr kan knappast anses vara arenans marknadsvärde idag?

  Vad är ett realistiskt försäljningsvärde om nu kommunen skulle vilja sälja ut sitt sjunkande skepp?

  SvaraRadera
 12. Det blir en ny arena. Blåvitt har markerat tydligt att man inte är intresserat av nåt Allianssamarbete, Öis är bankrutt och ojämna, samma med Gais även om dom har bättre lag f.n. Vi fans vill ha ett starkt IFK som på 80-90talet och accepeterar inte det harvande med för många medelmåttiga spelare som varit fallet under den senaste 10-års perioden. Bygg, jag är med och stöttar ekonomiskt och det tror jag många änglar gör också.

  SvaraRadera
 13. Tomas:
  Jag är med dig. Lägger gärna in pengar till klubben för en ny arena.

  SvaraRadera
 14. Bygg eget!

  Ett sätt att delfinansiera följer :

  Låt individer/företag köpa andelar i arenan. Låt säga 1000 á andel. När arenan används så går, låt säga 10% av vinsten (valfri procentsats.) till att betala ut till dessa individer som äger andelar. Pengarna sätts in på det "konto" man har hos IFK vilket kan användas för att köpa biljetter, mat på arenan, osv.. dvs alla pengar som "betalas ut" kan användas för att köpa saker som går tillbaka till IFK.

  På detta sätt kan folk stödja IFK och få lite "tillbaka". Genom att köpa mer IFK-material och gå på fler matcher så ökar också utdelningen, vilket leder till ännu mer konsumtion av IFK material. En positiv spiral således!

  SvaraRadera
 15. Tror inte på idén att "vanligt folk" skall vara med och delfinansiera, mer än symboliskt, till exempel att man kan köpa sin stol på arenan för säg 1000kr eller 5000kr. Även om man skulle sälja 20000 stolar skulle det inte bli särskilt mycket av vad arenan totalt skulle kosta. Missförstå mig rätt nu, tanken är naturligtvis god, men det här måste finansieras på ett större plan.

  SvaraRadera
 16. Magnus igen2010-12-31 11:09

  Ok, blev lite feltänk med ettor och nollor där. Givetvis får man in en del pengar om 20000 pers köper en stol eller liknande för 5000 spänn var, men vad jag menade är att det absolut inte kommer hända. Kanske kommer ett par hundra pers kunna lägga 5000 eller 1000 spänn på att göra det. Det var lite det jag menade.

  SvaraRadera
 17. Är der Frankie som skrivit eller? Nåväl, det var bland de bästa jag läst på BB. Tiden har runnit ikapp. Vi måste ha en egen arena. Vad skulle ett köp av GU kosta, kontra bygga en ny? Känns sjukt att bygga en ny när en redan finns. Jag tror att när kommunpamparna märker att IFK smider planer på en egen arena, kryper de till korset. I slutändan av den här historian känns det som IFK kommer bli en stor vinnare..
  /SFAC

  SvaraRadera
 18. Som Tomas sa, jag är också redo för att bli delägare i en ny Arena. Säg att varje andel skulle kosta 1.000 sek. Skulle lätt köpt en hel del andelar av de 49% som skulle bli till försäljning.
  /SFAC

  SvaraRadera
 19. ähum... stöd till kommunen? Hold your horses...

  Arenan kostade över 450 miljoner att bygga. Pengarna kom i alla fall INTE från Kamratgården, som vi det tillfället, ägnade sig åt att sitta i domstolar med Sella, Janne P och Mats P. Arenan är dessutom framtagen och godkänd av bl.a. IFK Göteborg.

  Var ngnstans gick det snett? När upptäckte man att man "banne mig kan klara det här själva"? Inte innan bygget stod klart i alla fall.

  SvaraRadera
 20. Bra text, men den kommer typ 10 år försent. Nu har vi varit med och tagit fram den här lösningen. Ska vi bryta den för att vi hittat en bra formel de senaste åren?

  SvaraRadera
 21. Bra skrivet, men jag får det inte att gå ihop ekonomiskt. Hur skulle Blåvitt kunna skrapa ihop uppemot en halv miljard kronor?

  Om nu GU kostade 450 miljoner och vi anser att den inte håller måttet..?

  SvaraRadera
 22. Snälla flytta till en kranskommun där ni hör hemma. Då blir ni verkligen den göteborgs kopia av aik ni alltid velat va.

  SvaraRadera
 23. Rent ekonomiskt, vad skulle hända för Got Event och Gamla Ullevi om GAIS och ÖIS lämnade gamla för exmpelvis Valhalla?

  Det skulle väl i så fall innebära kris för blåvitt också?

  SvaraRadera
 24. Pat the Cat2010-12-31 13:01

  Med risk att det stod i inlägget... men finns det några idéer om var en eventuell arena skulle kunna ligga?

  SvaraRadera
 25. Tyvärr så finns det en värld utanför Kamratgården och den är ganska brutal. I alla fall när man pratar om ekonomi. Ni vill bygga en egen arena, 4-5 år efter att ert egna förslag gått igenom och färdigställts? Hur är det fatt?

  Är det någon av er som ens funderat på vad a.) en ny arena kostar och b.) vad det skulle kosta för IFK att dra sig ur ett avtal med GBG Kommun, som man dessutom varit med och propagerat för?

  När ni räknat på det och insett att det handlar om a.) minst 4-500 miljoner kronor exklusiv tomt och b.) ungefär en tredjedel av bygge, planering och drift av GU (ca 175 Mkr), så tillönskar jag er ett Gott Nytt År! :)

  SvaraRadera
 26. DEn ekonomiska biten är nog inte det svåra som folk försöker få det till, det är plats (location, för er som kan engelska). Heter arenan SEFA arena i 45 år, är halva beloppet avklarat t.ex.
  ---
  Blåvitt får ju nu betala för att öis inte spelar på GU. Skulle inte förvåan mig om komunen vill ha in röva nu bara därför.

  SvaraRadera
 27. Skulle med glädje bidra med några tusenlappar om Blåvitt byggde eget. Helt oavsett om jag skulle få en stol eller andel för det.

  SvaraRadera
 28. Pat the Cat2010-12-31 14:52

  Det låter på vissa som att IFK måste skrapa ihop 4-500 miljoner själv men så funkar det ju inte. Säljer man arenanamnet är en stor del betald. Resten tar man lån på och då är kostnaden "bara" räntorna, amortering och driftskostnader. Har man då en egen arena där samtliga intäkter tillfaller den egna föreningen och dessutom kan använda arenan till annat under perioder då inte fotboll spelas där så ser kalkylen helt ok ut.

  En sak är dock säker. Alla events (exempelvis matcher) på en arena måste ju självfallet arrangeras av en aktör som också har bestämmanderätt över hur det arrangeras och som därmed också erhåller intäkterna som evenemanget genererar. Allt annat är ju fullständigt idiotiskt.

  SvaraRadera
 29. HELT RÄTT!
  Har själv i ett personligt mail till Kent O. påpekat i princip denna artikels innebörd.
  Tyvärr, "krävde" jag redan detta av Halse & Stig L när den nya GU låg i startgroparna, men de var för fega då.
  Äntligen har Blåvitt insett sitt VÄRDE!
  Vi är de MESTA MÄSTARNA och vårt varumärke MÅSTE vara störst bland svenska klubbar - utan tvivel. VARFÖR inte utnyttja det innan det försvinner?
  /Franz

  SvaraRadera
 30. En ny arena vore en önskedröm, men känns inte riktigt realistiskt om man vill göra något bra av det. SEFA är isåfall en nyckelfaktor i frågan, men deras omsättning låg 2009-2010 på 300 miljoner kronor och det lär dröja ett par år innan de är beredda på ett sådant högriskprojekt.

  Dessutom är det väl inte helt fel om arenan ligger centralt. Någon här snackade om att Mölndal är en knutpunkt? Jag jobbar sedan ett halvår i Mölndal och jag har aldrig åkt kollektivt till jobbet eftersom det är så jävla omständigt att ta sig dit (o då bor jag ändå 10 min spårvagn från brunnsparken). Men visst, ett matchdagståg hade varit coolt.

  Jag tycker snarare ett övertagande av GU hade varit det ultimata. Arenan är rätt omodern "bakom" läktaren, men rejäla tillbyggen där och vi har en rätt schyst arena. Låt Sefa renovera Valhalla och ge Gais o Öis en fin arena där för 8-10 pers.

  Kommunen har i princip lagt ut 450 miljoner för vår skull. Att gå emot kommunen och lämna arenan åt en solklar arenadöd vore inte populärt. Dessutom vore det ett rejält svek mot skattebetalarna.

  SvaraRadera
 31. Bra text!


  För övrigt: Kul att "fiiina" Torslanda försökt att bryta sig loss till en egen kommun och så slutade det med att man nu ska slås ihop med Biskopsgåden...

  /Zed

  SvaraRadera
 32. Kittlande tanke med blå stolar och IFK GÖTEBORG i vitt på långsidorna.

  SvaraRadera
 33. KÖP GU och renovera.
  Göteborg behöver knappast en till arena som går med förlust.

  Annars kanske kineserna på Volvo kan betala för en Mao-stadium.

  SvaraRadera
 34. Det finns bara en långsiktigt hållbar lösning på problematiken, IFK Göteborg köper Gamla Ullevi.
  Vägen dit är dock troligtvis krokig och innehåller säkert flera kalkyler, någon arkitektritning och fler utspel från fler håll än vi kan tänka oss.
  Men! Vandringen på denna krokiga väg är påbörjad!

  Avanti!

  SvaraRadera
 35. Haha, Terminator-citat och grejjor också :D

  SvaraRadera
 36. Bygg en egen arena med plats för 20 000, ha inte ståplats på 2 plan utan ha en enda stor ståplats på kortsidan, och bygg en modern arena!

  SvaraRadera
 37. Agi Pakarani2011-01-02 09:59

  Tack. Blåvitt ur alliansen nu! Den har inte gjort annat än hållt oss tillbaka de senaste 15 åren. Eller säkert ännu längre. Känns som om Blåvitt alltid måste ta hänsyn till öis och gais i alla frågor. Jag har gnällt om detta i flera år, skitbra att ni tar upp det på Baraben.

  SvaraRadera
 38. Bakåtsträvare som man är har man inte velat inse att fotbollen numer handlar om pengar pengar och pengar, eller ja insett det har man väl gjort men inte velat att det skulle vara så. Nu står vi där med en skitliga som inte duger någonting till, svikande publiksiffror då folk hellre sitter hemma och tittar på PL eller den ligan som en viss spelare från malmö spelar. Vi som fortfarande brinner för våra allsvenska lag går ju givetvis fortfarande på matcherna. Men vi måste få dit ny publik också. En ny modern arena är ett måste! Tyvär måste vi nog ha en central arena också... Vi kör på nya så måste komunen sälja till oss på sikt! enkelt ;)

  Har ingen bra lösning på problemet men får vi inte clean court så kan vi lika gärna köra på Nya så får vi se hur det går utan oss. Vi måste sätta press!

  SvaraRadera
 39. Köp upp parkeringen vid lilla entren på liseberg och bygg där!

  SvaraRadera
 40. Osynliga handen skriver intressant om ämnet:

  http://osynligahanden.blogspot.com/2010/12/en-olonsam-betongklump.html

  SvaraRadera
 41. Att bygga nytt tror jag är för komplicerat i detta läge. Som många andra här tror jag på att fortsätta spela på GU men under nya omständigheter. Tvinga fram ett bättre avtal för Blåvitt.

  Jag kan tänka mig att hänga på Nya Ullevi tills dess att kommunen ger sig.

  SvaraRadera
 42. Slice Me Nice2011-01-10 22:59

  Tänk om alla supportrar började samla pengar på gemensamt konto nu för en framtida egen arena! Hade kunnat bli hur fett som helst samtidigt som klubben förbereder sig för egen maskin och ekonomi.

  EGEN ARENA ÄR ETT MÅSTE!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.