2010/12/07

”Dyrestam är överskattad”

BACKPROBLEMATIK. Snacka om att man känner en viss abstinens just nu, personligen har jag grävt ner mig själv i arbete för att inte känna av tomheten utan blåvitt. Men nu tänkte jag istället gräva ner mig i den situation som uppstått på backfronten. Mycket riktigt blev Råttan ”såld” tillbaka till Stockholm och BP som jag spekulerade i tidigare i höst. Situationen har därför inte förändrats särskilt mycket sedan mitt senaste inlägg som berörde ämnet. Men problemen hur vår backlinje ska se ut kvarstår ju alltså med andra ord. Låt oss beta av en position i taget.

Högerbacksalternativen: Adam Johansson, Erik Lund

Detta har varit långt ifrån Adam Johanssons bästa säsong i dem blåvita ränderna, ändå har ryktena kring en eventuell flytt börjar poppa upp nu i december. Både Fiorentina så väl som Sunderland ryktas vara intresserade av vår högerback. En övergång som Daily Mail värderar upp emot 20-25(!) miljoner trakten. Sköna pengar som kan stoppas i och fylla många hål. När vi dessutom har en fullgod ersättare i Erik Lund så tror jag inte Mild ställer sig allt för negativ till en sådan försäljning. Lund har tidigare gjort det mycket bra i Adams frånvaro så någon katastrof skulle det absolut inte vara om Johansson såldes. Självklart är Adam Adam, precis som Lund alltid kommer vara Lund, givetvis kommer det bli annorlunda men inte nödvändigtvis sämre. Frågan är dock hur Mild resonerar: Adam Johansson och en bra back-up i Erik Lund, eller Erik Lund och 20 miljoner på kontot?

Mittbackspositionerna: Ragnar Sigurdsson, Kalle Svensson, Tuomo Turunen, Mikael Dyrestam, Hjalmar Jonsson

Ragnar Sigurdsson vill ta nästa steg, och vem kan neka honom? Han är för bra för allsvenskan, det har närmast varit en privilegie att haft honom i laget så länge som det nu varit. Men nu har vi kommit till en punkt då vi nog måste släppa honom, dels för att han vill ha större utmaningar och dels ifall vi vill ha några pengar för honom. Hans ses väl som så gott som förlorad och jag räknar inte med att han spelar i den blåvita dressen till våren, nu återstår det bara att utse honom till årets ärkeängel så att han får en godkänd avtackning för sin utomordentliga tjänstgöring i blåvitt.

Så har vi ju Kalle Svensson. Oj vilka förväntningar man hade, vilka förväntningar JAG hade. Kanske var dem för höga. Han har skickat ut signaler om att han vill få mer speltid, vill inte JO satsa på honom, då vill han pröva lyckan någon annanstans. Liknande signaler har väl sänts i motsatt håll, att Kalle behöver en ”nytändning”. Turunen som under hösten varit utlånad till TFF trivs där och skåningarna i sin tur är nöjda med finnens insatser. Det känns därför inte allt för långsökt att då dra slutsatsen att ”Muki” lär fortsätta på Vångavallen även nästa år. Men vad det gäller båda dessa herrar är allt väldigt osäkert, Mild lär inte vilja släppa iväg någon utan att veta att det finns alternativ på väg in, så att ens försöka spekulera känns meningslöst.

I a-lags sammanhang är Dyrestam tämligen oprövad på sin naturliga position, det vill säga mittbacksplatsen. Något man knappast kan klandra honom själv för, på en position där en finsk U21-stjärna och 2 tidigare stöttespelare i den blåvita backlinjen inte lyckats ta en plats kan man knappast kräva att en 18-årig talang ska göra det. Men ”Dyres” tid kommer, och det är på mittbackspositionen han ska hålla till, men ska han göra det redan nästa säsong? Kommer han kunna ta så stora kliv framåt att han etablerar sig i mittförsvaret redan nu? Det tror jag inte.

Jag läser på många forum; ”Köp ingen ny vänsterback, nästa år är Dyrestam tillbaka, låt han göra det han gör bäst”. Jaha tänker jag, nog för att han skötte sig med bravur när han under hösten förra året klev in och spelade vänsterbacksspel som om han aldrig gjort något annat tidigare. För att tidigare ha varit helt oprövad skötte Dyre sig utmärkt, men med det sagt; många höjer Dyrestam till skyarna, men han gjorde bara det han skulle, i mina ögon inte särskilt mycket mer. Så att säga att han är lösningen på våra vänsterbacksproblem som funnits ända sedan Wendt tog färjan över sundet skulle jag säga är rent nonsens. Med risk för att bli hatad skulle jag nog vilja sträcka mig så långt som att säga att jag tycker Dyrestam är överskattad. Överskattad som vänsterback. Oprövad som mittback.

Ena stunden hör jag folk ropa om att Bjarnason ska placeras centralt på mittfältet eftersom där får han ut mest av sin potential och samtidigt är det där han vill spela. Nästa sekund hör jag samma personer ropa ”sätt Dyrestam på vänsterbackspositionen”. En liten fågel har viskat i mitt öra att Dyrestam inte direkt jublar över att se sitt namn på vänsterbacksplatsen, istället föredrar han, föga oväntat, mittbackspositionen eftersom han där inte måste följa med upp i varje anfall. Så med andra ord, att placera Dyre på vänsterbacken är som att sätta Bjarnason på vänsteryttern, man går mot spelarens egen vilja och då är man inte mycket bättre än Jonas Olsson. Är det samtidigt rättvist gentemot Dyrestam att lägga så mycket press på honom? Killen har varit allvarligt skadad och har heller inte varit med på den här nivån särskilt länge. Att se honom som en nyckelspelare eller på något vis en frälsare är bara befängt!

Än så länge är det knappast någon ko på isen, Dyrestam bör vara glad om han får spela, han är fortfarande ung och har en lång karriär framför sig, så all rutin han kan samla på sig lär han vara glad över, och det ska han vara. Jag säger inte att vi absolut måste signa en ny vänsterback redan imorgon, i så desperat behov är vi verkligen inte. Det finns andra positioner som bör prioriteras, även om vänsterbacken kommer högt på den listan. Det jag efterfrågar är bygge av något så när som på långsiktigt, och varken Hjalmar eller Dyre kan ses som långsiktiga alternativ på vänsterbacksplatsen, inte nödvändigtvis av samma anledning dock.

Övriga kandidater på vänsterbacksplatsen: Erik Lund, Hjalmar Jonsson, Tuomo Turunen.

Precis som Dyre så är vänstarbacksplatsen inte idealisk för varken Lund eller Turunen. I dagsläget är det Hjalmar Jonsson som ska spela om man ska gå efter vem som är den mest naturlige vänsterbacken. Å andra sidan har han mer eller mindre fått stå åt sidan nu under hösten vilket får en att fundera kring JO’s förtroende för ”Hjalle”. Men säga vad man vill om Hjalles kvaliteter (vissa kanske föredrar ”bristen på dem samma”), Hjalmar lär hänga med ett tag till, han känns åtminstone inte som någon som är i farozonen för att skeppas bort. I vilket fall som helst känns vänsterbacksplatsen mer oviss än på länge.

Bubblare:

Elfar Freyr Helgason (mittback) och Hjörtur Logi Valgarsson (vänsterback) kommer den här veckan träna med övriga laget och provspelet avslutas med träningsmatchen mot Odense på fredag. Huruvida någon av dessa herrar kommer finnas med i spekulationerna kring backlinjens utformning återstår att se. Håkan Mild uttalade sig nyligen om att det skulle bli svårt att ta in en mittback om Ragnar blir kvar, däremot avfärdade han inte möjligheten att en vänsterback fortfarande kan plockas in.

Summa summarum: Vår backlinje nästa år kan se hur fan ut som helst!

32 kommentarer:

 1. Fullgod ersättare i Erik Lund? MWAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAA

  SvaraRadera
 2. Gubben, man märker hur mycket du kan om fotboll ifall du tycker att Erik lund är en bättre spelare än Mikael Dyrestam, ifall du inte visste så är Dyre högerfotad och kan alltså också spela högerback. Så vad du babblar om i allt detta har jag ingen aning om faktiskt!

  Nån som är överskattad det är Erik Lund, allsvenskans sämsta fötter utan tvekan. Om du vill spela bra fotboll ska den killen inte finnas på planen.

  SvaraRadera
 3. "Det finns andra positioner som bör prioriteras, även om vänsterbacken kommer högt på den listan."

  Håller jag verkligen inte med om. Alla andra positioner har vi minst 2 spelare i princip som kan spela bra på (förutom kanske målvaktsidan).. Det är vänsterbacken vi behöver folk på (och även vänsterytter såvidare inte hysen skall ner där)

  SvaraRadera
 4. Dyrestam är inte överskattad. Han är bättre än Hjalmar och Erik tillsammans.

  SvaraRadera
 5. Dyrestam överskattad? Jo tjenare. Han är en av de bästa debutanterna vi sett i en blåvit tröja. Får han bara slippa fler skador kommer han vara allsvenskans bästa back inom tre år.

  SvaraRadera
 6. Vänsterbacksplatsen är den ENDA som jag verkligen ser att ett nyförvärv är ABSOLUT nödvändigt.

  En renodlad vänsterback inkl. fungerande vänsterfot räcker långt. I alla fall i jämförelse med vad vi haft.

  SvaraRadera
 7. De flesta verkar vara hjärntvättade av Mild och JO, som anonym 16:12 sa, VÄNSTERBACKEN är den viktigaste positionen att värva på. Det är ingen i dagens trupp som håller i längden att ha på vänsterbacken, Dyre är mittback! och Hjalle har blivit en mittback också...

  SvaraRadera
 8. Läs igenom hela inlägget innan ni skriver kommentarer. Jag blev själv lite uppretad när jag såg inläggets namn, men när jag hade läst allting tyckte jag att det var ett ganska vettigt inlägg. Bra skrivet Auburger!

  SvaraRadera
 9. Anonym 16:09 & 16:10/ Har ni ens läst mer än rubriken innan ni kommenterar? Ni ser ut som rätt stora fånar eftersom ni uppenbarligen inte gjort det...

  SvaraRadera
 10. Förstår inte och kommer inte att förstå Ragges status, killen är ju direkt dålig med boll. Vet aldrig var medspelarna håller hus samt har en bollkontroll som får Jocke B att framstå som Bebben.

  SvaraRadera
 11. Erik Lund som alternativ för Adam på högerbacken är en 50% försämring. Hjalmar ? orkar inte ens kommentera......

  SvaraRadera
 12. Efter att ha läst vad du har skrivit så håller jag med. Dyrestam är överskattad men han kan bli bra och en viktig spelare för Ifk Göteborg.

  SvaraRadera
 13. Asså no offence, men det här kan varit det mest okoncisa inlägg jag läst. Vad är tangentbordets motsvarighet till mundiarré? Finger-rännskita?
  Det hade räckt om du nöjt dig med sista raden i inlägget.

  SvaraRadera
 14. DYRESTAM SKALL SPELA VÄNSTERBACK, FATTA!

  SvaraRadera
 15. Jag håller med om mycket i inlägget. Dyrestam är en fantastisk talang. Men därifrån till att vara giganten som bär upp vårt försvar, speciellt när alla rutinerade bjässar runtomkring verkar försvinna, och man själv kommer tillbaka från långtidsskada, är det väldigt långt.

  Låt se vad vi hade för ett par år sen. Ragge och Bjärsa stängde till i mitten, Adam ägde sin högerkant. Vänstern lite svajig, men 3 av 4 backar höll ändå bäst-i-Sverige-klass. Går vi längre tillbaka har vi haft en landslagsmässig Kalle, Risp och Anton som inte släppte många jävlar över bron.

  Nu står vi med en vänsterback som nöter bänk för att han inte håller måttet (Hjalle), en högerback från Ljungskile som spelar vänsterback mot all logik, en mycket tveksam Kalle som spelat färre än 10 matcher på 2 år, och allt detta ska bäras upp av en korsbandsskadad kille som inte lirat tävlingsfotboll sen säsongen 2009. Nån mer som tycker att vårt försvarsspel känns minst sagt tveksamt inför nästa säsong? De största (icke skadade, och beprövade) kvaliteter vi har i försvaret är alla tre (Ragge, Adam, Turunen) på väg bort eller redan i praktiken borta.

  Jag tror att Dyre kan bli en ny Glenn Hysen. Men då behöver han lira ett par säsonger brevid en Ragnar eller Anton i toppform. En handfull bra matcher på ren inspiration som 17-åring är inte liktydigt med att man är redo att leda ett allsvenskt försvar. Dennis Jonsson var jävligt het när han debuterade och sänkte ajk, men blev ändå ingen landslagsmittback.

  Så låt oss skynda långsamt med Dyre, och låt oss för guds skull se till att behålla/få in lite rutin i backlinjen. Och en vänsterback när vi ändå är igång. Om det står mellan Hjalle och Lund kan vi lika gärna spela 3-5-2 och utnyttja vårt överskott av mittfältare, vi har ändå inget vänsterförsvar.

  SvaraRadera
 16. Måste tyvärr säja att Ragnar i dagsläget inte är för bra för Allsvenskan utan snarare en stabil mittback av hög Allsvensk klass.
  Hade vi kikat på honom för 2 år sedan hade det däremot varit en annan sak, då var han dominant.

  SvaraRadera
 17. dyre är underskattad, han springer ju som messi med bollen

  SvaraRadera
 18. Är du full? "Gjorde bara det han skulle"? Dyrestam var ju extremt skicklig med bollen, såg ju ut att kunna spela mittfältare också.

  SvaraRadera
 19. Dyrestam gjorde det sjukt bra! Att vänsterbacken inte är hans naturliga position säger väl en hel del om hans känsla för spelet.

  SvaraRadera
 20. Erik är en bra högerback som funkat lika bra med Sella som Adam gjort.

  Dyrestam är höjd till skyarna efter några inhopp. Hoppas han bevisar kontinuerligt att han är bra.

  SvaraRadera
 21. Dyrestam är riktigt bra.

  SvaraRadera
 22. Dyrestam har inte gjort en enda dålig match. Kan bli lite bättre defensivt, men grym framåt.

  SvaraRadera
 23. Seb Eriksson är Sveriges bästa vänsterback,
  löpstark, kan gå med i varannat anfall och
  få utlopp för sina offensiva kvaliteer.
  (Landslagsman)
  Problemet är att få han att förstå sin "rätta position"

  SvaraRadera
 24. Seb Eriksson är Sveriges bästa vänsterback,
  löpstark, kan gå med i varannat anfall och
  få utlopp för sina offensiva kvaliteer.
  (Landslagsman)
  Problemet är att få han att förstå sin "rätta position"

  SvaraRadera
 25. Att vara över- eller underskattad är väl ändå en definitionsfråga som avser om en spelare är bättre eller sämre än hur man uppfattas. Någon kan tycka Dyre är överskattad samtidigt som någon annan tycker han är underskattad.

  Håller inte riktigt med i resonemanget kring Dyre. tycker han var riktigt bra som vänsterback där han skötte defensiven utmärkt och följde ofta med i anfallen. tog sig även förbi sina motståndare hyfsat ofta med sin fina teknik. Han är säkert ännu bättre i sin naturliga position som mittback.

  Termen överskattad säger dock inte så mycket i detta sammanhang, kan vi inte bara vara överens om att Dyre är en stor talang som redan visat att han håller i allsvenskan.

  /Anonym Ängel

  SvaraRadera
 26. Är Erik Lund lika bra som Adam? Nej. Är Erik Lund + 20 miljoner lika bra som Adam? Ja.

  Är Dyre en frälsare? Nej. Är Dyre vår näste store mittback? Ja.

  Är vänsterback den viktigaste positionen att värva till? JA.

  SvaraRadera
 27. Jag tror att vi behöver "Ture" till nästa säsong. Han har meriter från högsta nivå (U-21 EM) och har en riktigt bra allsvensk säsong bakom sig. Att köra med två oprövade kort (Dyre och isländskt nyförvärv) vore dumdristigt. Peter Larsson vore ett drömförvärv, jag hoppas att Ragge blir klar för en ny klubb snart, så att Mild kan värva. Adam är viktigast i backlinjen, hans offensiva krafter är ovärderliga. Storlagen har i regel endast 1 riktigt offensiv ytterback, Lahm i Bayern, Alves i Barca, Maicon i Inter, Marcelo i Real. Försvinner Adam tappar vi mycket i anfallsspel.

  SvaraRadera
 28. Inför nästa säsong hade vi behövt Risp mer än någonsin. Har han limmat på Milds fru eller vad har Rispen gjort för ont för att behandlas som något katten släpat in?

  SvaraRadera
 29. Erik Lund är en säkerhetsrisk och en stor bidragande anledning till att vi inte vann guld 2007. Dyre kan däremot spela fotboll.

  SvaraRadera
 30. Auburger-->

  Hur i hela fridens namn kan du skriva att Ragnar är för bra för allsvenskan efter den här säsongen.
  Hur då? På vilket sätt??

  Jag kräver en förklaring!

  Att sedan kalla Lund för en fullgod ersättare finner jag inte ens lönt att kommentera. Därmed inte sagt att det är något fel på Erik.

  SvaraRadera
 31. Erik Lund? Erik Lund? ok, en gång till ERIK LUND?

  Vilka är ni som tycker han duger i allsvenskan och vad har ni rökt?

  Långsam, svag i kroppen, okordinerad, dåligt tillslag...Hur kan ni INTE SE DETTA?

  Han hade inte varit en stjärna i div 4.

  SvaraRadera
 32. Auburger är överskattad.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.