2010/12/02

Angående Jonas Olsson och misslyckandet

KRÖNIKA. Det är kallt nu, så jag lägger en varm kappa över Jonas Olssons axlar och säger att jag tror på honom. En klapp på ryggen, och lycka till nu för fan. Kylan blir nog påtagligare när stora delar av den blåvita familjen vänder en ryggen och förkastar det helhjärtade arbete man utför och så länge har utfört. Därför hoppas jag att kappan värmer, ingen vill ha en utfrusen tränare när vi samlas till nästa säsong.

Jag gör det inte för att hans och lagets misslyckande har förbigått mig, tvärtom, även jag har varit sårad, arg och jävligt ledsen. Efter den inledande segern på Fredrikskans har sidan 343 varit en skånings långfinger nertryckt i halsen. Misslyckanden leder till frustration, särskilt hos dem som inte kan bestämma aktivt, de som inte kan ta några avgörande beslut, nämligen hos supportrarna. Det enda man kan göra som supporter är att riva upp sin tröja och likt matadoren i Ferdinand visa hur frustrerad man är, visa upp den tatuering man har på bröstet, den tatuering där det står Blåvitt. Vi är ju så bra om vi bara får en chans att visa det.


Det är det vi har gjort, vi har visat vår frustration över att ett bra lag spelat dåligt. Vi har pekat ut en eller flera skyldiga, och skyldiga bör straffas. Inte sant? Vi följer supportens logiska resonemang. Att det enda som kan göra något dåligt till något bra är förändring. Och ibland är förändringen den slutgiltiga vägen att gå, när bristen på förtroende sipprat ner från supportrar och ut bland spelare och andra ledare, när inte ens en vinterhård konstgräsplan längre tror och hoppas på våren, då ska förändringen ske.

Men så har inte skett än, så länge spelare och ledare litar på tränaren, då ska vi göra det också. Vi måste yttra våra åsikter, det är av största vikt i en stor förening, vi måste kommunicera, påvisa vår frustration, vår irritation, och tiden för det är nu. Men när vi samlas efter julen, då ska vi stå bakom och stötta. Lycka till nu för fan Jonas, lycka till nu laget, visa att vi hade fel.

Man kan inte bara lyckas. Och Jonas Olsson har så gott som bara lyckats sedan han blev tränare för Blåvitt tillsammans med Stefan Rehn. Och som jag tror, är det mest lärorika för en lyckad tränare att plötsligt misslyckas, att inse att framgången inte är självklar, att uppleva en svårhanterbar situation, att plötsligt se den växt man ömt vårdat plötsligt börja vissna oförklarligt. Lyckas man reda ut det svåra bär man efteråt på det som kallas erfarenhet, detta dyrköpta och eftersträvansvärda som är grunden för framgången.

Erfarenheten och framgången är parallella företeelser, misslyckandet är en förutsättning för sin motsats, det vi jagar. Så när jag nu utnyttjar föreningsmedlemmens rättighet eller skyldighet att yttra sin åsikt, så säger jag att vi inte ska vända någon ryggen, en gång är ingen gång, ingen ska tänka tanken att strunta i nytt årskort, om jag kunde skulle jag förbjuda er, istället ska vi arbeta hårdare och ursinnigare även vi, ta med fler människor till matcherna, vi ska stötta laget kylslagna februaridagar på Valhalla. Vi byltar på oss, värmer fingrarna runt en kaffe, vi gör det tillsammans. Den brända jorden efter misslyckandet blir till den bördigaste jorden för framgång att växa i. Så tror åtminstone jag.

Heja Blåvitt!

25 kommentarer:

 1. Problemet är att när han kör fast har inget nytt att komma med!

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet, håller med dig rakt igenom.

  Vi ses på Valhalla!


  Framåt Blåvitt!!

  SvaraRadera
 3. Mot Valhalla! Mot 2011! Mot #19!

  SvaraRadera
 4. Amen, bro! Ses på Valhalla! Oavsett vad.

  SvaraRadera
 5. Kanonbra krönika! Väldigt fin och mänsklig.

  SvaraRadera
 6. Ännu en naiv galning. Det här handlar inte om mänsklighet, det handlar om att få Blåvitt att leverera = ELITfotboll.

  Jonas Olsson duger inte så han borde sparkas. Precis som alla andra i världen får han söka ett annat jobb som han klarar av. Inte svårare eller mer dramatiskt än så.

  SvaraRadera
 7. "Och ibland är förändringen den slutgiltiga vägen att gå, när bristen på förtroende sipprat ner från supportrar och ut bland spelare och andra ledare, när inte ens en vinterhård konstgräsplan längre tror och hoppas på våren, då ska förändringen ske". Intressanta formuleringar. Mitt förtroende för JO är helt borta efter den här säsongen, inte enbart för de dåliga resultaten utan för hans sätt att coacha, formera laget, ge spelarna rätt roller, vara taktisk i motgång, stötta spelarna, utveckla spelet mm mm. Jag tror inte längre på våren, som det står i formuleringen. Och det ska ni veta, det känns hårt och jobbigt att inte tro på sitt lag i hjärtat. Det jag önskar mig mest av allt är att JO får lämna.

  SvaraRadera
 8. "sidan 343 varit en skånings långfinger nertryckt i halsen" Klockrent!

  SvaraRadera
 9. "Den som inte har årskort är Gajsare! Den som inte har årskort är Gajsare! Den som inte...!"

  SvaraRadera
 10. Det är väll ganska tydligt för den som kan läsa mellan raderna att förtroendet för Olsson INTE finns hos spelarna?

  SvaraRadera
 11. Man behöver inte vara en raketforskare för att inse att ngt är åt h-e fel på kamratgården. Uppgivet, förutsägbart spel. Coachande, spelarbyten som fått en att bryta ihop. Har karln ngn självinsikt så skulle han gå imorgon.

  SvaraRadera
 12. Munkebäcks fulaste2010-12-02 18:45

  Som de visade i år så har jag inte förtroende för spelarna. Innan har vi varit bortskämda med spelare som hatat att förlora och så är uppenbart inte fallet i dagens trupp(med några få undantag skall sägas).

  Det spelar ingen roll vad spelarna säger om detta. Syntes lång väg på flera av dem att de inte brydde sig i somras. Både vid vinst och förlust.

  Att vid intervju hävda sitt hat att förlora ger absolut ingenting om man inte bevisar det.

  Jag vill ha tillbaks det tjuriga Blåvitt!

  SvaraRadera
 13. @18:43
  Jag håller med.
  Jag lastar spelarna mer än JO.
  Men har hopp om att dom kommer utvecklas.
  Mångfa är talanger som inte riktigt har blomstrat ut ännu.

  SvaraRadera
 14. Avgå Olsson !

  SvaraRadera
 15. Så Blåvitt ska behålla JO (och till och med hylla lagets insats) för att han blir ledsen annars?

  Där har vi förklaringen till att vi presterar som vi gör. Det är fan mer jävlaranamma i klubbar som häcken och Trelleborg än i Blåvitt. Undra på att lag efter lag kommer och hämtar ut tre poäng på Ullevi. Vi är allsvenskans söndagsskoleklass.

  Enligt samma logik borde vi behålla Hjalmar några år till. Han skulle ju bli så ledsen! Inte förrän allt förtroende har sipprat bort bland spelare, ledare och fans kan någon skickas iväg.

  SvaraRadera
 16. jag läste rubriken som AVGÅENDE! men tjiii fick jag ... Faaan!

  SvaraRadera
 17. Tyvärr är det så att det är för många tomtar som håller på Blåvitt. Sossar som sitter hemma utan mål och ambitioner. Klarar de sig vidare till morgondagen med hjälp av samhället är de nöjda...

  Blåvitt börjar bli samma sak, det är synd om den och den... Det här är eller ska i alla fall vara elitfotboll ingen vänförening. Duger du inte ska du bort, och det direkt, så funkar det i alla andra seriösa fotbollsklubbar.

  Blir mörkrädd då jag hör alla naiva supportrar som vill stötta oavsett vad som sker. Iband kan det vara bra att ställa krav, det och konkurrens bygger elitföreningar...

  Inte trötta sossar...

  SvaraRadera
 18. Anledningen till att resulataten var så bra 2007-2009 är Bjärsmyr och framförallt Wernbloom. Efter det att dom försvann rasade allt.

  Fast jag måste ge lite lite credd till JO att han nu sagt att vi nästa år ska börja om från noll och ändra allt, att vi ska gå runt på 13-14 man i startelvan och att Dyre ska spela mittback.

  SvaraRadera
 19. Klart fan man ska få yttra sin åsikt och i baraben har vi blåvita det bästa forumet i Sverige. Men det sättet en del av er blåvita uttalar er om JO gör fan att jag skäms. Ni ligger fan I gnaggar-klass i era uttalanden. Ni låter som dulee johnson gjorde mot maanoja. Jag tycker att den genomtänkta kritiken mot JO är grymt intressant att läsa och ni vet vilka ni är och att ni inte behöver ta till er det minsta av min anklagelse. Men att säga att man tappat allt förtroende och börja snacka om inkompetens känns bara löjligt och kortsiktigt. glöm inte de resultat vi har fått med JO. Jag glömmer inte IFK:s glansdagar, jag kommer inte glömma denna skitsäsong och jag hoppas att jag om 1 år har ett nytt minne i form av ett änglaåtertåg

  SvaraRadera
 20. Kom igen. Var du ens på några matcher förra året? Jonas är katastrof, en sjundeplacering är katastrof allt är katastrof

  SvaraRadera
 21. Riktigt bra skrivet!

  Är så stolt över Mild, som inte förhastar sig o börjar värva till höger och vänster. Långsiktighet är det som funkar, det har visat sig mer än en gång.

  Vi ska ha tränare och spelare som brinner för klubben. För det är liksom vårat signum och det är så vi en gång nådde framgång och det är så vi ska nå framgång igen.

  Framåt kamrater!

  SvaraRadera
 22. Jag tror att spelarna har förtroende för JO. Många klagar som fan om oduglighet hos JO. Killen har faktiskt nåt som de andra tränarna i allsvenskan saknar, klubbkänsla och det gillar jag. Stötta Jonas och se till att Rhen också blir kvar. Tror att dom lärt sig mycket av det usla 2010.

  SvaraRadera
 23. Anonym 11:22
  Visst behöver vi ledare som brinner för klubben. Men vill vi bli bäst så räcker ju inte enbart det. Hög kompetens är också en viktig faktor. Jag tycker inte att JO är tillräckligt kompetent för att göra oss till ett topplag igen. Vill vi dessutom kunna kvala oss vidare till gruppspel i europa så småningom, så behövs det nya grepp och där har JO ingenting att komma med.

  SvaraRadera
 24. Jonas Olsson har inte mitt, spelarnas, Socialdemokraternas eller Nazisternas förtroende. Kicka han!

  SvaraRadera
 25. Kanske den bästa krönikan jag läst på Baraben.com. Saklig, engagerande och föredömligt kort. Dessutom håller jag med till 100%. Sluta gnäll och stötta klubben istället!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.