2009/10/07

Drömmarnas teater och beyond

HYLLNING. Om Old Trafford är en "theater of dreams", vad ska man då säga om Gamla Ullevi? Under bara en säsong har den bjudit oss på ett pärlband av välregisserade föreställningar av såväl estetisk briljans som nagelbitande spänning, av såväl förkrossande defileringar som osannolika vändningar. Det är som en hundrafemårig tradition redan sitter gjuten i betongväggarna. Vilket det naturligtvis på sätt och vis gör. Vi har sparkat boll på denna plats sedan urminnes tider, och vår klubb är ju bortskämd med bragder utförda på alla möjliga gräsmattor. Men det räcker inte som förklaring, för även om detta är minst andra upplagan av Gamla finns här något alldeles eget som borgar för en fortsatt produktion av dessa magiska ögonblick.

Stämningen är förstås en stor del av det hela, stämningen som får Lasse Granqvist att gå i spinn så fort han sätter sin fot på arenan. Det verkar nästan inte spela någon roll hur långt ifrån fullsatt det kan vara. Sångerna dånar, studsar i ett akustiskt kretslopp där ytterst lite sipprar ut genom de öppna hörnen. När "Bebbens hörna" sprakar i gång i det obarmhärtigt kraftiga högtaleriet vet man att matchstart närmar sig. Och så kommer den, vår egen hymn, som lika snabbt som arenan själv satt sig i medvetandet. Den känns inte sökt eller konstruerad, som ett tafatt försök att kopiera brittiska förlagor. Snarare känns det som den alltid hade sjungits, och alltid ska finnas.

Även det visuella spelar in. Det finns förvisso inte mycket av arkitektoniskt godis att vila ögonen på, men de branta läktarna framhäver publiken och dess närvaro. Gräset är inte lika självlysande grönt som i april, men bara tanken att det kommer se lika inbjudande ut nästa vår får det att vattnas i munnen. Och så stålkastarna, vars ljus jag mer än en gång förväxlat med solsken. De är inte lika iögonfallande som Nya Ullevis torn avtecknande sig mot den svarta natthimlen, nen att komma in i lampornas trollkrets är mer magiskt på Gamla eftersom ljuset kommer rakt på en.

Innan det här börjar likna en reklamfolder för Higab vill jag flika in att det för all del finns saker att kritisera. Logistiken runtom. Att arenan flyter på lera. Att rullstolsläktaren - och nu talar jag i egen sak - placerats på lägsta höjdnivå med sämst överblick och störst utsatthet för väder och vind. Det är en annan diskussion. Vad hela upplevelsen bottnar i, vad som gör att Gamla ändå är en arena att älska, är det enkla faktum att Blåvitt spelar här. Och att de gör det så bra.

Med bara två matcher kvar på säsongen - hur ska man kunna hantera abstinensen i ett helt mörkt halvår? - vill jag rikta ett tack till spelarna för allt de uträttat så här långt. Endast efter Hapoel och Helsingborg har jag gått hem med en dominerade känsla av besvikelse. Trots att jag redan nu kan darra av anspänningen inför en trolig final mot de onämnbara 1 november kan jag bara inte tro på ett nederlag då. Arenan kommer inte att tillåta det. Den som sett Hjalmar skruva in en frispark när allt såg som mörkast ut eller Sella avgöra i matchens bokstavligen sista sekund kan inte längre tvivla.


Till sist. Under matchen i måndags gav speakern fortlöpande rapporter från Frölundas match mot Luleå i Scandinavium. Jag kan se hockey med behållning när det handlar om avgörande cupspel och särskilt i yngre år har jag lidit och kämpat för Frölunda som på den tiden harvade i kvalserien. Ändå är det för mig helt obegripligt hur någon med öppna ögon kan välja bort ett derby på Gamla till förmån för en meningslös seriematch på skridskor. Vakna, göteborgare! Ni har blivit lurade!

35 kommentarer:

  1. Nästan så man fick ståfräs där som en viss skidåkare skulle sagt.

    SvaraRadera
  2. Gigantisk utlösning! Möcke bra formulerat...En av de bästa krönikorna på väldigt länge.

    SvaraRadera
  3. Jacob: Tack! Men det var väl bara pälsen – hoppas jag – som stod på Gunde?

    Anonym 00:07: Jag säger inte tack, men grattis!

    SvaraRadera
  4. Word, man, word!

    SvaraRadera
  5. Mycket bra som vanligt, Mattias!

    SvaraRadera
  6. Tänk bara den dagen då klacken kan leverera lite bättre, då kommer det bli fantastiskt!!

    SvaraRadera
  7. Gunde fick knotterskinn på gåshuden, det fick han!

    SvaraRadera
  8. Stort! Bra skrivet!


    Nu saknar man bara ett litet litet blogginlägg från Tobbe, så hade denna veckan varit TIPPTOPP!

    SvaraRadera
  9. haha bra skrivet

    SvaraRadera
  10. Vem bryr sig om hockey, när det finns blåvitt. Hellre en vinst för blåvitt än sm guld för indianerna.

    SvaraRadera
  11. "de onämnbara".. härligt!

    SvaraRadera
  12. Underbart.
    Som du säger, snart närmare sig 6 månader av abstinens.

    SvaraRadera
  13. Jättebra krönika.

    Angående de som var på hockey i måndags så var dom som var där helt enkelt mer intresserade av hockey än av fotboll. Precis lika naturligt som att vi här inte hade valt en viktig slutspelsmatch förre en blåvittmatch.

    SvaraRadera
  14. Mycket bra!

    De som var på hockey var väl antingen gaisare, öisare, ointresserade av fotboll eller helt enkelt stackare som inte hann köpa biljett till derbyt. Tycker själv det är rätt häftigt att GU och Scandinavium kan fyllas samtidigt, tyder ju på att det finns många göteborgare som vill se sport live vilket i sin tur innebär att bara Blåvitts marknadsgossar får tummen ur så har vi lapp på luckan varje match.

    SvaraRadera
  15. Blå och vit2009-10-07 12:29

    Ja, jag blev rätt sur när jag i torsdags skulle köpa biljett uppe på J. Tji fick jag! Istället fick det bli på I och det var rätt livat där med.

    SvaraRadera
  16. Mycket bra sammanfattning, även om du väckte min oro inför uppehållets olidliga tristess också.

    Anonym 7/10/09 10:08
    Över hela säsongen har klacken vart helt ok, vet inte vad du egentligen förväntar dig men upplever att du nog får skruva ner lite. Tänk lite bakåt och upptäck att så här bra har vi aldrig vart tidigare. Och svar ja jag har gått regelbundet i snart 35 år !!

    SvaraRadera
  17. Bra krönika, tackar vi för!

    Men nu är det bara 2dagar kvar att boka till AIK away, Idag och imorgon.
    Så se till att heta alla ni känner att åka med.
    Vi måste ju som sagt ha minst 125 pers till för att det ska bli två tåg som rullar mot rövhålet.

    SÅ hetsa som bare fan nu så vi kan ta över och ta med oss våran sångstyrka och sjunga ut "de onämnbara" på deras hemmaplan!

    SvaraRadera
  18. Elitserien behöver man inte må illa av spänning för vad gör det att Frölunda förlorar en av 55 omgångar...

    SvaraRadera
  19. 12:52: Haha, EN av 55 omgångar? Förra året kunde man förlora 22 av 55 omgångar och ändå klara sig vidare :D

    SvaraRadera
  20. Tack för denna text ! Jag fick tårar i ögonen eftersom du väckte samma känslor som man alltid får när man står där på läktaren och sjunger "hymnen" innan match.
    I måndags var det extra härligt när GAIS-klacken försökte störa med sina tutor. Även de inser vilken betydelse denna hymn har för både spelare och publik. Tutandet fullkomligt dränktes när minst 15.000 i "Baljan" gav hals.

    / Figo

    SvaraRadera
  21. Tänk vad Lasse Granqvist mådde dåligt när han refererade matchen i Canal +...och det hör man också när Selakovic avgör i sista sekunden. Det blir helt tyst !!
    Detta kan man läsa om honom i Wikipedia :
    Hans största passion är innebandy. Han grundade IBK Solna och var drivande när klubben 1996 blev AIK. Som klubbledare för AIK har han varit den drivande i värvning av spelare som bland annat Niklas Jihde och Kim Nilsson. Som ledare i AIK har han vunnit SM-guld 2006 och 2009 samt Europacupen 2006, 2007, 2008. Granqvist är även starkt knuten till idrottsklubben AIK, vilket han på ett professionellt sätt kopplat bort i tjänsten.

    / Figo

    SvaraRadera
  22. Ah, klart som fan att kommentatorerna har lag-sympatier. Arne är ju så blåvit man kan bli, Chris håller på Hemsjö IF (liten by utanför Alingsås), och så vidare. Att nån stackare råkar hålla på 'de onämnbara' är väl ofrånkomligt.

    Det blir ju alltid mkt roligare att lyssna på en kommentator som är lite engagerad. Fram för mer Gonzo i sportjournalistiken (och mindre av han den jävla idioten som kommenterade gefle away)!

    SvaraRadera
  23. Franky
    Visst har klacken levererat bättre än tidigare men vi är fortfarnade hästlängder ifrån det tryck AIK,Bajen,MFF, DIF kan åstadkomma med lika stor klack. Ngt fel är det ju när LS kan höras lika mycket med 1/10 mindre folk.

    Anonym 7/10/09 10:08

    SvaraRadera
  24. Leman skrev på Sportsday, om reaktionen när derbyresultatet förkunnades;
    ”Stort jubel i Scandinavium. Kanske kvällens högsta.”, vilket gjorde mig fundersam. Jag trodde på fullaste allvar att det bara var Gaisare som gick på hockey. Sitta och jubla över ett slutresultat när dom hade möjlighet att se det själva live istället för en skitmatch i hockeyns plastiga serie.

    SvaraRadera
  25. Tant Brun: De kanske inte fick plats och i brist på annat tvingades de gå och lyssna på reklam från Kaffekompaniet och hålla koll på lottonumren så man inte missar att hämta ut de välförtjänta tvåhundra kilon tvättsvampar.

    SvaraRadera
  26. Kanonbra skrivet, Mattias! Som vanligt kan väl tilläggas.

    Angående Granqvist: han är väl den kommentator som hyllar Blåvitt mest av alla. Både stämningen på GU som laget och föreningen i sig. Märks inte nånstans att han har kopplingar till de onda.
    Dessutom är han passionerad så det står härliga till och det tycker jag gör otroligt mycket för sändningen man lyssnar/tittar på.

    SvaraRadera
  27. All heder och Cred till Mattias som kan få vilken journalistkollega(?) att ge en high-5 för den texten.

    SvaraRadera
  28. Granqvist är helt klart den bästa, när det gäller engagemang och inlevelse, men det hände nå´t i referatet när Sella gjorde mål. Det första han säger är att målet kom efter 93.02. En antydan att tiden var "ute", men målet kom när klockan stod på 92.59. Sen blir det så tyst att Jens Fjällström blir tvungen att rycka in och börja prata igen. Det sitter nog en liten tagg någonstans. Hoppas att Granqvist kommenterar Danmark-Sverige på lördag !

    /Figo

    SvaraRadera
  29. Det var många gaisare som hade gått till fel arena i måndags med tanke på att de hade hockeytutorna med sig!

    SvaraRadera
  30. Simon Umeå2009-10-07 19:08

    Ditt underbara sett att skriva gör att man bygger upp en IFK-AIK abstinens ju längre man läser. Makalöst bra!

    SvaraRadera
  31. Mycket bra skrivet, mycket bra! :D
    Fattar inte hur jag ska kunna leva när allsvenskan är slut och det inte blir några matcher på skitlänge:O

    SvaraRadera
  32. Att speakern rabblade hockey-pockey resultat är hel obegripligt för mig...
    Varför inte börja rabbla bandyns försäsongsmatcher? Minst lika (o)intressant.

    Maddafakkaz!

    SvaraRadera
  33. kul att alla hyllar den här texten för att den är så bra skriven när den bara är djup och töntig

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.