2008/12/09

Det blir en intressant vår...

SVENSK FOTBOLL ...men inte enbart för att Allsvenskan äntligen drar igång igen. Visserligen är det alltid en av de mest spännande tiderna på året, när de allsvenska gräsmattorna åter beträdes av De Elva och deras motståndare. Efter en lång säsong som likt tidigare år avslutas med att De Elva kliver av en regntung plan i höstrusket, enbart upplysta av det vita strålkastarljuset som skär genom mörkret—något år i guldjubel men vanligtvis med sänkta huvuden och längtan efter vinterledighet—kommer det bli extra spännande att åter se De Elva kliva på en luftlätt plan i vårsolen, upplysta av samma sol vars strålar letat sig in i den nya stadions taköppning. Men nu ska jag sluta drömma mig bort fyra månader in i framtiden, och istället komma till saken.

Det blir en intressant vår, eftersom det är dags för RF-stämman igen. "RF-stämman, vad i helvete är det, och varför ska vi i så fall bry oss om det?", undrar 90 procent av er förmodligen. Om sanningen ska fram hade det även varit min reaktion, om jag befunnit mig på "andra sidan" den här texten. RF-stämman är Riksidrottsförbundets beslutande organ, idrottens riksdag och platsen där det vartannat år läggs upp riktlinjer för svensk idrotts utveckling. Det svarar på frågan "vad".

"Varför" då. Varje RF-stämma avhandlar ett antal motioner från Sveriges olika förbund, Fotbollförbundet, Golfförbundet, Bohusläns idrottsförbund, Västerbottens skidförbund, och så vidare. 2007 motionerade t ex fotbollen för att högsta bötesbelopp skulle höjas samt att överklagandetiden skulle kortas. Nästa år blir det desto mer intressant. Lars-Åke Lagrell har nämligen avslöjat att fotbollen till 2009 års RF-stämma lämnat in en motion om att slopa svensk idrotts 51-procentsregel, vilket skulle innebära att föreningar i framtiden till fullo kan drivas som bolag. Det är "varför" våren kommer bli ytterst intressant.

Att motionen går igenom—vilket den lär göra med tanke på att RF:s ordförande Karin Mattsson i princip handplockades av SvFF när hon valdes 2005 samt att fotbollens motioner i allmänhet brukar vara välgenomtänkta (alla fyra motioner 2007 bifölls)—förutsätter jag, även om det lär bli en riktig batalj på stämman när motionen ska diskuteras. Men är det verkligen vad vi vill? Frågan kommer dela supportrarna i två läger. Sidan som anser att beslutet kommer att förtära fotbollens själ och en gång för alla tvinga in den forna folksporten i kommersialismens käftar. Och sidan som anser att beslutet kommer att gynna svensk klubblagsfotboll till den milda grad att det inte går att tacka nej.

Skräckexempel finns det gott om. Domedagskrönikan It's a fan's world (but for how long?) som publicerades här på BaraBen.com för exakt tre månader sedan tar upp några. Å andra sidan finns det gott om goda exempel på vad bolagiseringen har lyckats med inom fotbollen också. Å tredje sidan finns det gott om goda exempel på hur fotbollen trots 51-procentsregel eller medlemsägande kunnat utvecklas men med själen i behåll (Lex Tyskland och FC Barcelona). Å fjärde sidan är det inget som skulle hindra det från att gå ännu bättre i bolagsform.

Inom kort är kanske inte längre IFK Göteborg Fotboll AB bara ett namn på det bolag som bildades en vår 1999 men som legat i träda fram till förra året då det togs i bruk som riskkapitalbolag, inom kort är kanske IFK Göteborg Fotboll AB det bolag som äger IFK Göteborgs fotbollssektion till 100 procent. På ett årsmöte en annan vår, kanske 2010, kanske 2011, kanske aldrig, kan det vara dags för beslut i frågan om bolagisering av IFK Göteborg. Får du vara där? Är du medlem? Får du uttrycka din åsikt? Är du för? Eller är du emot?

30 kommentarer:

  1. 3 ord orkade man läsa. gör om gör rätt

    ASR

    SvaraRadera
  2. Jag är absolut för. Men det är mycket mer man måste göra utöver detta. Låt klubbarna och SEF "ta över" ligan. Kolla på Elitserien i hockey där omsättningen ökat något så grönjävligt.

    Sen ligger ju mycket i IFKs framtida ekonomi i avtalet med arenan. Om jag köper en korv o en öl eller liknande på arenan så måste ju alla pengar för detta gå till IFK och inte till Göteborgs kommun eller ännu värre GAIS eller liknande.

    SvaraRadera
  3. asr/ Du bör nog skaffa lite intresse för sådant som är viktigt istället för att se på big brother hela dagarna.

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet. Den där 51%-spärren är som sagt mycket intressant och man kan både se fördelar och nackdelar i all oändlighet.

    En annan fråga är som 2a anonym skrev att man skall låta SEF och klubbar bestämma när det gäller just fotbollen. Inte RF iaf, som verkar ha ngn form av totalmakt. Samtidigt som man skall bestämma i fotbollsfrågor skall man också bestämma hur röda kloten i curling skall vara osv. Rimmar illa.

    Nu är jag väldigt amatörmässigt påläst i detta, så de som vet mer får så klart halshugga vad jag precis skrivit. ;-)

    /Fnyq

    SvaraRadera
  5. Att slopa 51% regeln samt spelmonopolet skulle vara det bästa som kan hända svensk elit-fotboll.

    Då kanske vi går från 28:e liga till 10:e liga i europa på några år.

    SvaraRadera
  6. Säger som ASR, liite lam faktiskt. Låt tänka på problemet när de uppstår istället.

    SvaraRadera
  7. "Låt tänka på problemet när de uppstår istället"

    Vad är det för jävla inställning, fattar du ingenting att runt omkring dig så snurrar en massa beslut och händelser förbi som man kan påverka långt innan dom uppstår. Hur något blir bestämmer man flera år i förväg. Fast om man sitter i sin trånga BigBrother välrld så kanske "nånannan" pressenterar problemen så får man ta ställning då men hur fan ska man då påverka?

    För att ta ett fotbollsexempel så kan man kanske säga att Mild inte ska sondera terängen efter en mittback förens verkligen Bjärsa har flyttat. För det är ju inget problem förens han tömt skåpet på KG och checkat in på Landvetter...

    Detta är det viktigaste beslutet på VÄLDIGT länge!!!

    SvaraRadera
  8. I det här ärendet tycker jag personligen att vi måsszzzzz sss zzzsss *SNARK!* Ursäkta mig ... tappade visst fokus där.

    Sett översta inlägget här förresten:
    http://www.korpen.se/goteborg/gb1.asp
    ?

    Ungefär lika kul som att se "de Elva åter beträda planerna i vår".

    SvaraRadera
  9. Nej tack, jag tror det är jävligt skadligt för den sortens fotboll som jag håller kär

    SvaraRadera
  10. Väldigt intressant, om alla skulle vara lika ointresserade som vissa härinne så är det bara en tidsfråga innan vi heter Red Bull Gothenburg.

    SvaraRadera
  11. Bra skrivet maestro!

    Ganska viktiga saker att tänka på.

    SvaraRadera
  12. Marcus Berg är iskall i Köping:(
    Gå in på www.tonyanderssons.blogg.se
    Och lägg bud på hans signerade Groningen match tröja. 500:- ligger det på nu... Stenmans ligger på 2500:-

    SvaraRadera
  13. Men betyder denna regel att till exempel Chelsea's boss abramovic eller hur det stavas, betyder det alltså att han kan gå in och köpa IFK Göteborg för en viss summa och sen att han äger den till fullo? eller?

    SvaraRadera
  14. Ibland misstänker man att det finns en hel del nötter som läser denna bloggen och nu bevisades det med komentarer som "snark" och "Låt tänka på problemet när de uppstår istället."

    Kamma er för i helvete!

    SvaraRadera
  15. Släpp marknadskrafterna fria!
    Se hur skoj indianerna har det, fullsatt och festligt!

    SvaraRadera
  16. Ja varför snark?
    Det här kommer vara ett av de viktigaste besluten avgörande svensk fotbolls utveckling som skett och kommer ske på decennier.
    Ja blåvitt-mackan, det är precis vad det betyder. På gott och ont.

    SvaraRadera
  17. helvete va mycket stavfel då... amatörer.

    SvaraRadera
  18. Snackades en hel del om detta i "din röst i natten" på Viasat-fotboll med Lagrell i studion. Onekligen intressant. Kanske att de går att se på deras hemsida.

    Kändes ointressant när jag först sluddrade igenom det men ju mer man läser och ju mer man hör desto viktigare förstår man att beslutet är. Har egentligen ingen åsikt ännu. Dock känns detta som ett sett att kunna lyfta svensk fotboll till en högre nivå.

    SvaraRadera
  19. Om jag inte är helt ute och snurrar måste det först godkännas på ett årsmöte att föreningen säljs ut, vilket gör det än viktigare 1) att vara MEDLEM i IFK Göteborg och 2) att GÅ PÅ årsmötena.

    Alldeles för många (det märker man ju bara genom att läsa några av kommentarerna här) tror att IFK Göteborg som en supporterstyrd förening är något man kan ta för givet. SÅ ÄR DET INTE.

    SvaraRadera
  20. Jag är livrädd för att man får en utveckling som i Premier league där Chelsea och Man C "plötsligt" blir storklubbar. Det är oärligt och orättvist och gynnar inte den klubbanda som ligger till grund för min kärlek till blåvitt - kalla det solit trä framför fanér, parkett framför plastmatta, ja, äkta fotboll helt enkelt.

    Som nämns i artikeln står ju Barcelona som ett exempel på att det inte alls behöver bli så. Svårt!

    SvaraRadera
  21. Vad är viktigast med Blåvitt?
    a) Att vinna så mycket som möjligt med vilka spelare som helst?
    b) Att spelarna kommer från Västsverige och håller på Blåvitt?
    c) Att spelet är underhållande och läktarna välfyllda?

    SvaraRadera
  22. en gång var baraben bra..En gång

    SvaraRadera
  23. den här texten är ju sjukt dålig

    SvaraRadera
  24. Anonym 12:47/ Det som är viktigast för mig är att Blåvitt vinner så länge det inte inverkar på att Blåvitt samtidigt känns genuint och har en stark koppling till oss supportrar och till den klassiska fotbollskulturen. Jag ser hellre ett Blåvitt av i dag än ett Blåvitt som tappat all själ men som spelar i Champions League.

    Anonym 14:35 & 14:49/ Jag beklagar att ni är idioter. Tyvärr kan jag inte göra något åt det.

    SvaraRadera
  25. feldgrau:

    Hehe, inte lätt att vara skribent med alla konstruktiva inlägg. ;-)

    Frågan är ju var gränsen, där man känner att själen är tappad, ligger.

    /Fnyq

    SvaraRadera
  26. hellre konstruktiv än retroaktiv.shulululu

    SvaraRadera
  27. men feldgrau är typ 22 år.. vafan.

    SvaraRadera
  28. 22? Jag är mycket närmre levande sittplats än så...

    SvaraRadera
  29. Det är ju sinnessjukt att folk gnäller på den här texten. Men det är klart, "engagerad supporter" innebär ju att åka på bortaresa, skråla tjallalallalla, och kokettera med sitt polishat. Inte att man faktiskt bryr sig om vad som håller på att hända med svensk fotboll på lång sikt. Det här är en enormt viktig debatt och feldgrau ska ha fan så mycket cred för att han tar upp det. Baraben kan fan inte bara vara hets och sillyrykten, ibland måste de få vara vuxna också.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.