2008/12/11

Palle Stenberg - så blir du rätt man på rätt plats!

KRÖNIKA IFK Göteborgs framtid. Smaka på de orden. De som vi är så många som går och tänker på dag ut och dag in. Ett öde som ligger i ett fåtal mäns, och en kvinnas, händer. IFK Göteborgs framtid. Hur ska vi bli störst igen, och hur ska det gå till? Stora frågor, som kittlar. Men vem har svaren, och finns det några svar?

Jag tänker själv mycket på den där framtiden. Jag tänker framåt genom att tänka tillbaka. Hur kunde vi få en sådan enorm publikboom på 70-talet, då vi satte publikrekord efter publikrekord som står sig än idag? Och på 80-talet sedan, hur gjorde vi för att bygga ett lag så starkt att det kunde gå och vinna UEFA-cupen två gånger? Och sen nästan göra det igen med CL-framgångarna på 90-talet när vi var ett bortamål mot Bayern München från att vara i semifinal i den finaste av klubbturnerningar? Hur gjorde vi?

Mest tänker jag faktiskt på det som hände på 70-talet, även om jag själv inte var med då. Hur skapade man den ”hypen” som gjorde att folk vallfärdade till Ullevi för att se kamraterna spela boll, där inga annonser i världen hade behövts för att locka folk dit, utan där känslan av att vara med och inte missa något var den starkaste anledningen till att man ville se Blåvitt. Det var helt enkelt självklart att se matcherna på plats och heja på IFK Göteborg. Och det var det för att ”alla andra” också tyckte att det var det. Det var coolt, det var inne, det var ”the shit”, för att använda uttryck som kanske hör hemma i en mer modern tidsanda.

Den sportsliga delen då, som skapade framgångarna på 80- och 90-talen? Den är jag faktiskt inte så oroad över, på ett sätt. För frågan är om det går att hitta en mer kompetent sportslig ledning än den vi har idag. Från högsta ort med Håkan, tränarna för a-laget, u-laget, övriga j-lag och ner till arkitekten Roger Gustafsson. Det jobbet de gör idag är guld värt för hela föreningen, på alla sätt.

Men samtidigt är det nya tider nu. För även om den sportsliga delen av föreningen gör ett grymt jobb så måste övriga delar fungera de också. För det kostar pengar att hushålla med en a-trupp idag, ofantliga pengar. Och även om vi plockar fram talang efter talang som vi säljer för dyra pengar går inte den verksamheten runt helt på egen hand. Det måste helt enkelt in pengar från den andra delen av föreningen också för att det skall gå minst plus minus noll – förhoppningen är självklart att det skall gå med plus.

Därför är det så viktigt att de kommersiella delarna av föreningen också fungerar till etthundra procent. Det har tyvärr inte varit så än så länge men förhoppningsvis blir det ändring på det snart. Och det är här vår vän Palle Stenberg kommer in i bilden.

Palle och hans kolleger på Nudie har på kort tid och med små resurser skapat något riktigt bra. Man har skapat ett varumärke som klättrat från noll till hundra på bara ett par år. Man har skapat något som är coolt, som är inne, som rent av är ”the shit”. Men det har inte varit av någon slump, utan man har gjort det med stor smartness, och framförallt med hög kvalité. För utan hög kvalité kommer man ingenstans. Och det är just precis där jag vill vända mig direkt till Palle med ett par ord, med en uppmaning.

För det råkar just ju vara så att IFK Göteborg säljer kläder också. Eller säljer och säljer. Sanningen är att man inte säljer alls så mycket kläder som man borde kunna göra. Detta måste även du ha tänkt på ett par gånger Palle. För visst är det en horribel syn att titta igenom Blåvittshopens pinsamma utbud av kläder och annat? Vad som inte ens var fräckt 1995 säljs idag som det vore nytt, fräscht och coolt. Så startade Alternativa Shopen på en blogg nära dig för nått år sedan och då skulle det minsann bli ändring på allt. Så man anlitar en ”designer” som låter sig inspireras av australiensiska surfkläder (!) när han skall rita upp nya kläder för Blåvittshopen. Platt fall såklart, och några av de mest vädervärdiga kreationer såg dagens ljus. Inte undra på att man inte vill handla där. Blåvittshopen är helt klart inte ”the shit”.

Utan att vara för insatt i hur blåvittshopen drivs så kan man med blotta ögat se, att här måste göras ändringar i grova drag. Inget ont om de personer som är där idag, speciellt två fruktansvärt trevliga killar (”gubbar”) med enorma blåvitthjärtan, men att driva shopen framåt, in i en ny tid, det är inte deras grej. Det är här som du, Palle, med övriga styrelsen och föreningens mandat ska varsamt röja ut det gamla och föra in det nya!

För nu måste hela föreningen framåt, även om vi skall behålla våra värderingar. Med den nya arenan på plats så finns det enorma möjligheter. Men man får inte tro att allt går av sig själv utan snarare tvärtom. Hela verksamhetens och föreningens profil måste ses över!
Ska föreningen bli ”the shit” igen, ska en ny hype skapas – en som skall hålla i sig i många år framöver och generera nödvändigt kapital - så måste vi börja någonstans!

Därför blev jag glad när jag såg Palles namn nominerat till styrelsen, jag tror att han kan få det att börja rulla igen, till en början med shopen. Om han gör det enda rätta och direkt tar tag i de bitar där han har kompetens. Ofantligt mycket jobb återstår, det är ingen som tvivlar på det, för att elden skall börja brinna med full kraft igen. Många andra delar måste också bli bättre och de lär vi få återkomma till. Nu har vi åtminstone fått upp en gnista.

46 kommentarer:

  1. Bra skrivet Erling!

    SvaraRadera
  2. den här krönikan hade du kunnat skita i att skriva

    SvaraRadera
  3. Motivera gärna det, 21:02

    SvaraRadera
  4. Även om texten är något fladdrig så tycker jag att du har en bra poäng.

    Ja, den kommersiella delen av en klubbverksamhet är otroligt viktig. Och Ja, där är en attraktiv klubbshop och e-handel med ett modernt och snyggt sortiment av kläder, utrustning och andra souvenirer en viktig pusselbit. Och den pusselbiten fattas idag. Jag vill helst inte bidra till allt gnäll som tidvis förflyttar den här sajten till sandlådenivå, men jag måste hålla med om att utseendet och modegraden på i stort sett alla grejer i shopen är under all kritik.
    Och Ja, Palle Stenberg kan säkert bidra massor i form av idéer och kontakter för att lyfta den delen om han nu blir invald i styrelsen.

    Sedan är det naturligtvis inte främst klädernas utseende i sig som skapar det främsta köpsuget, utan laddningen i klubbemblemet som pryder dem. Men det sportsliga, och därmed den rätta laddningen som man vill associera sig med, är ju helt klart på rätt väg!

    SvaraRadera
  5. Palle is "the shit"!

    SvaraRadera
  6. Tack för en bra krönika!

    SvaraRadera
  7. Erling is "the Shit"..

    SvaraRadera
  8. Vädervärdig is the shit, vedervärdig is the upphöjt i två!

    SvaraRadera
  9. Nudie må göra snygga jeans men i övrigt står dom kvar och stampar i början av 2000-talet designmässigt. Alltså, man bör hålla sig till det man gör bra. Eller?
    "The shit" snacket flyger iväg lite för lång emellanåt.

    SvaraRadera
  10. The shit is the shit, which is the only shit!

    SvaraRadera
  11. Jag håller med om att de flesta produkterna i shopen inte är direkt snygga. Men där finns en del riktigt snygga plagg.
    Jag tror att det går rätt ok för shopen med tanke på att jag aldrig varit ensam kund vid mina kanske 20-tal besök genom åren.
    Alternativa shopen?? Får mig att tänka på nån bonnmarknad och tröjor typ "T-röd, för god att kolsyra". Inte direkt snyggt men ett kul alternativ för er som gillar sånt.

    SvaraRadera
  12. blir så jävla uppenbart att det är frankie som styr och ställer och använder erlings nickname nu för att sprida propaganda.

    SvaraRadera
  13. blir så jävla uppenbart att det är frankie som styr och ställer och använder erlings nickname nu för att sprida propaganda.

    11/12/08 22:09


    Lägg ner snacket om att Frankie är alla nu, eller smaka på saxen. Det blir oerhört tröttsamt i längden. Ni som tvivlar får gärna skriva till mig på erling@baraben.com så lär ni märka att jag inte är Frankie.

    SvaraRadera
  14. Bra skrivet Erling!
    Var faktiskt nere i shopen idag. Där finns inga plagg som man ser och tänker "Wow, en sån måste jag bara ha". Inte ett enda plagg. Och nu är det ändå Blåvitt vi snackar om.
    Fan, det känns på nåt sätt som att det är 90-talsdesign.
    Tyvärr, tyvärr...

    // Mange

    SvaraRadera
  15. anonym/ det är inte frankie som har skrivit, hade det varit han som skrivit den här texten så hade hans hatklubb varit här inne och idiotförklarat honom för precis samma åsikt. så det är inte frankie som är erling, idag i alla fall.

    SvaraRadera
  16. haha varför fan tror alla att erling är markus? fattar fan inte varför det skulle vara så? kan folk sluta vara så löjliga...

    SvaraRadera
  17. Helt ärligt, är folk så jävla efterblivna att dom inte märker skillnaden på när två olika skribenter skriver eller?

    Har man läst här sen starten märker man nästan direkt vem det är som skrivit vad,
    man behöver inte ens se vem det är som har skrivit under.

    /Orka jobba sig om vem som skriver vad.

    SvaraRadera
  18. okej, schysst krönika, den fyller sin funktion. men det var En liten sak... det där ordet Smartness... i say va fan? Robert Perlskog använde det första gången jag hörde det, det hjälpte väl inte. Men vad fan var det för fel på Smarthet? eller Intelligens...

    SvaraRadera
  19. Jag har handlar för nästan 3000:- i blåvitshopen i år.. vet inte riktigt vad du pratar om, finns skitsnygga tröjor osv...

    SvaraRadera
  20. Med all respekt för olika åsikter - men om det första som poppar upp i hôvvet ang Nudie-Palles eventuella engagemang i styrelsen är att "han borde göra något åt utbudet i shopen" så tänker man inte särskilt långt.
    Tycker jag.

    SvaraRadera
  21. Bra skrivet Erling!

    Jag måste bara komentera shoppen även fast det inte är det viktigaste i din krönika.

    Shoppen är kass, det jag handlat där efter otaliga besök är; en styck matchtröja och en styck kaffemugg. Kaffemuggen köpte jag för min sista hundring när jag var pank och arbetslös och när jag gick tillbaka för att köpa fler när jag hade pengar igen så hade de tatt bort muggen från sortimentet. Förmodligen för att den var aldeles för stilren och inte såg ut som någon spytt över den efter att ha ätit smurfar, något som värkar vara föredömmet i shoppen.

    SvaraRadera
  22. Erling: Det där var nog ironiskt menat. Tror de flesta vet att du är du eftersom du, generellt sett, är den som skriver läsvärda saker här på bloggen.

    SvaraRadera
  23. Där satte du pricken över i:et!
    Om de gav faan i att spy upp sina smurfmiddagar över varorna skulle omsättningen öka lavinartat!
    För övrigt anser jag att Blåvitt borde gå över till en betydligt mörkare nyans av blått i sina matchställ.
    Det kanske skulle minska smurfaptiten lite.

    SvaraRadera
  24. Smurfkommentaren <3 Håller för övrigt med om att allt snack om att alla är frankie hit o dit är så jävla löjligt så det finns inte. Börjar bli World of Warcraft forum nivå på de här kommentarerna nu.

    SvaraRadera
  25. Erling är bra och därmed uppenbart inte Hankins.

    Shopen är, vad gäller design, kass. Dock är det väl kanske inte den viktigaste frågan att ta tag i när det gäller marknadssidan (det är nog aldrig där vi kommer att tjäna de stora pengarna), men visst - T-shirtarna är ju en del av hur "vi" framstår och skulle kunna vara en del i en hype.

    SvaraRadera
  26. Tycker att detta var en klockren krönika.

    Keep it up!

    Forza Blåvitt!

    SvaraRadera
  27. En helt okej krönika Erling. Samtidigt så hoppas jag inte att folk går omkring och tycker att vi ska välja in Palle i styrelsen för att vi ska få fina kläder i shoppen.

    Det är givetvis entreprenörsandan, nytänket och att han förstår sig på hur många tänker, som gör att vi ska välja den här killen.

    SvaraRadera
  28. Hur menar du nu? Vi ska väl inte välja in en designer i styrelsen och det är väl inte Palle heller vad jag vet. Tror nog att han har blivit föreslagen för hans bevisade ledaregenskaper och entrepenörskap.

    SvaraRadera
  29. Självklart skall inte Palle själv designa kläderna, men han har givetvis tusen gånger mer koll än någon annan i föreningen hur man gör för att sälja snygga kläder. Det är där vi skall utnyttja hans kunskaper för att komma åt de kontakterna och det drivet han har inom just den branschen.

    Sen lär han ha mycket annat att komma med också inom många andra områden, så det är positivt det här på väldigt många sätt.

    SvaraRadera
  30. Även om Palle givetvis bör vara delaktiug i shopen så hoppas jag verkligen inte att det är där Palle lägger sitt fokus utan snarare hur IFK kan förnya och föryngra sitt tänkande inom marknadsföring (där kläder givetvis är en bit), kundservice och omvärldskommunikation. De kläder som säljs i shopen är en oerhört liten bit av verksamheten.

    SvaraRadera
  31. Mycket bra Erling! Informativt, intelligent och aktuellt.

    Det är till stor del för dina krönikor som jag fortsätter att läsa här på Baraben.

    //TKoos

    SvaraRadera
  32. Hoppas Palle kommer in i styrelsen och gör alternativa shopen till IFK´s riktiga shop. Tänk va fräcka t-shirts gubbarna i stan skulle ha.
    Är det erling som kommer på alla fyndiga tröjor, har inte garvat så sen dirty dicks la ner.

    SvaraRadera
  33. var det här en krönika? en riktig jävla gäspning var det i alla fall. somna om din fjortis.

    SvaraRadera
  34. 20:39,

    ändå har du inget bättre för dig än att sitta och kommentera den en fredag kväll. Lite sorgligt faktiskt.

    SvaraRadera
  35. Jag tror definitivt att erling är frankie.

    SvaraRadera
  36. anonym 20:45/ eftersom du svarade, hur überpatetisk gör det dig?

    SvaraRadera
  37. erling är inte framkier det vet väl alla, men holger o video e det.

    SvaraRadera
  38. Frankie använder väl lite olika konton när han vill publicera åsikter han inte står för. Som alla andra här inne.

    Erling är dock inte ett av dessa konton.

    SvaraRadera
  39. Frankie var ju den enda som kunde kåsera och krönikera här på Baraben, dessa tjommar som videovixen och erling är knappast frankie för de är tyvärr inte i närheten av honom rent kvalitativt. Frankie borde börja blogga igen, på den tiden var det mer fart här.

    SvaraRadera
  40. folk tjatar om frankie hit och dit, men frankie har väl inte ens skrivit på baraben sedan i somras??? jag hittar i a f inget när jag skrollar ner de senaste månaderna............

    SvaraRadera
  41. " Anonym sa...

    Frankie använder väl lite olika konton när han vill publicera åsikter han inte står för. Som alla andra här inne.

    Erling är dock inte ett av dessa konton.

    12/12/08 23:24"

    säger han som stod för sitt påstående med sitt namn, hahaha noooooot.

    SvaraRadera
  42. 00:42

    Om du är så jävla pantad att du inte fattar ironin i det, klarar sig folk nog bättre utan ditt "stöd" i debatterna.

    SvaraRadera
  43. erling- är nudie "coolt" och "inne"? haha du har ju noll jävla koll, varför försöka framstå som att du vet vad du snackar om? som att se en pensionär analysera britney spears frisyr.

    SvaraRadera
  44. Erling:

    Varför var du inne på AB och gnällde över en stöld av text från officiella när ni själva rippade rakt av från BoV?

    SvaraRadera
  45. jukebox 01:49/ Blått & Vitt har inte kommit ut än, så BaraBen presenterade faktiskt något helt nytt och unikt med den texten, inte en kopia av något som alla redan hade läst. Skilj på äpplen och meloner.

    SvaraRadera
  46. men erling gnäller ju själv på att andra inte orkar skriva eget så klistrar han själv in detta. latmask.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.