2005/08/31

45 000 änglar hos Baraben.com!

BARABEN.COM Sedan jag startade den här bloggen i mars/april i år har dess utveckling och intresset kring den ökat explosionsartat. Vi hade från början en ambition att elda de andra supportersiterna Änglarna.se och Alltid Blåvitt i arslet för att se till att de höll sig på tårna och fortsatte producera kvalitativt material kring Blåvitt.

Änglarna är ju som vi alla vet den officiella supporterklubben och Alltid Blåvitt det Blåvita ansiktet utåt på Svenskafans.com med ett nära samarbete med IFK Göteborg. Så vilket var det tomrum vi skulle fylla? Vart var det vi skulle hitta våra läsare och skapa intresse kring?

Det blev en slags fanzine-scen som utvecklades här. Vi är som ett fanzine av många anledningar, främst för att vi ständigt försöker utöka antalet supportrar som skriver för och hjälper till kring siten. Inte nog med att vi haft smått fantastiska 45 000 unika besök på sidan och 85 000 sammanlagda besök på sidan så har vi utökat vårt antal skribenter och medarbetare från 1 till i dagsläget för mig själv imponerande 22 stycken.

Alla ni som visat intresse kring att skriva för Baraben.com ska ha stort tack, men ni ska även veta att vi bara under den senaste helgen fick in 27 ansökningar om att bli skribenter. Därför måste vi noggrannt gallra ut vilka som är seriösa och faktiskt är intresserade Änglar. Men ni som står i kö, er tid kommer så håll ut! I mängden finns vår styrka.

Våra framtida ambitioner innehåller mycket intressant där ni redan fått en liten försmak av vad "Supporterfonden" är. Vi har även långt gångna planer på lite alternativa souvenirer och ett faktiskt fanzine (i tryck) för er som vill läsa Barabens artiklar i old school stil. Det är vi som ligger i gråzonen mellan den seriösa fotbollsjournalistiken och de officiella uttalandena.

Vi arbetar även bakom kulisserna med att fixa till den här siten så att den inte bara ska börja fungera på alla områden (delar av funktionerna har ju sedan länge legat nere) utan vi vill även locka fler återkommande läsare med en med stilistisk sida. Hoppas den kommer att falla er i smaken. Har du egna tekniska idéer du vill bidra med? Du kanske gör grymma bildmontage? Banners? Kodar snyggt? Hör av dig då med. All hjälp är god hjälp.

Och glöm aldrig. Är du supporter och vill få din röst hörd bland tusentals andra supportrar? Vår dörr står öppen för dig, oavsett om du vill filma, fotografera, skriva, rapportera eller orera. Ett fanzine lever på er supportrar, ingen annan.

Mot SM Guld i höst kamrater!

Markus Hankins
Lagledare och straffsumpare för Barabenlaget i Rikets Änglar 2.

2005/08/30

Blåvitt vill värva Javier De Pedro

BARABEN AVSLÖJAR Enligt flera rykten är IFK intresserade av Javier De Pedro, senast i Blackburn Rovers och Real Sociedad. Han är en teknisk vänsterfotad mittfältare som främst spelar som ytter men även en del centralt.

De Pedro har 20 landskamper för Spanien på sin meritlista och representerade Spanska landslaget under VM 2002. De Pedro är född 1973 och har efter sin tid i Blackburn varit en sväng i Perigua.

I dagsläget är De Pedro otränad som få, men är en spelare som inte bara varit ruggig för ett par år sedan- han har en stil som är ganska lättupptränad vilket ger honom en fördel genetemot "tunga" spelare.

Javier är idag inte bara i Göteborg utan sågs uppe vid Kamratgården i samband med Blåvitts träning. Där han deltog. Javier sa själv till Baraben att han är otränad just nu eftersom han haft ett två månader långt träningsupphåll. Och det syntes på honom då han inte alls hade tempot i kroppen ännu, men då IFK har ett två veckor långt speluppehåll kanske det är perfekt för Arne att få trimma den spanska stjärnan matchfit?

Hursomhelst syns det att De Pedro har rejält med boll i sig, han visar en underbar teknik och känsla vid inläggslägen. Vi minns ju alla hur han snurrade och målpassade från sin kant i EM...

Detta är en spelare som håller högre klass än Jari Litmanen i sina bästa stunder. Dessutom har han en spelstil som inte alls är lika krävande som finnens. Detta han bli både flopp som succé.

2005/08/29

Extra: Skadeläget förvärrat, Jonathan Berg ledbandsskadad!

EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA! EXTRA!

SKADELÄGET Precis som Baraben.com förmodade tidigare ikväll så gav flaxöra Robin Garnemyrs våldsamma överfall på Jonathan Berg i fjärde övertidsminuten ett väldigt tråkigt resultat. Efter den första kollen av Jonathan i Blåvitts omklädningsrum kan man konstatera att hans ledband antigen är uttänjt eller i västa fall har det gått av.

Innan morgondagens röntgen vet ingen för säkert hur allvarlig skadan är men säkert är i alla fall att han inte är kurant för spel efter attacken mot honom i slutet av kvällens match. Situationen uppstod när Jonathan en bit in på offensiv planhalva, nära sidlinjen, fintade upp Garnemyr på läktaren för att dricka korvspad då den sistnämnda gav tillbaka genom att våldsamt och extremt fult kapa Jonathan rakt över knäskålarna.

Nu kan Jonathan i värsta fall vara borta för resten av säsongen med ett avslitet ledband. Garnemyr gör nog bäst i att jävligt snabbt ringa ett ursäktssamtal till Jonathan om han vill bli bemött med annat än spottloskor i denna stan i framtiden...

Jonathan: In i rehabrummen med dig, Cliff och Kalle väntar på dig där så kan ni tillsammans rusa tillbaka till matchtrim inför allsvenska guldspurten!

Matchavgörande George dansar ännu en höst...

DERBYFEBER Öis-finnen (i röven på Zoran L) Tomas Uusimäki fick för sig att det skulle vara smart att med två fötter före och med dobbarna rakt fram kapa vår mittfältsmaskin Pontus Wernbloom rakt över smalbenen. Rött kort var ett faktum. Där tog Blåvitt över ännu ett snäpp i det derby vi dominerade från start till mål.

I det för säsongen kalla höstrusket med rejäla vindar på Ullevis innerplan hade strax över 25 000 åskådare hittat till höstderbyt i Öis-regi och fick beskåda en stundtals underhållande match där vi fick en nygammal bekant som direkt matchavgörande gestalt: George Mourad.

George var inte lika bra som Alex med sitt vägvinnande löpande på sin kant, inte lika stabil som Bjärsmyr som gör årets match som ledargestalt brevid Ölme därbak, inte lika hungrig som Wernbloom vars vägvinnande spel inte bara innebar en jävla massa vunna bollar utan även flera vassa målchanser (och en katastrofalt bortdömd straff). Men han är George.

Han dansar ännu en höst.

George är spelaren som är där och stör och röjer när Ozzy skruvar in sin hörna. George är centertanken som nickar fram till Sella gång på gång så att han dessutom får göra mål (vilket fullständigt felaktigt döms bort på en offside på Wowoah som står 5 meter bredvid) och han är målskytten George som sätter dit foten så att vi får med oss 3 poäng och topphäng efter derbyt.

Noteras skall även att han är nära att göra ett par till, bland annat så har han en nick som räddas av Öis inhoppande afrikan på mållinjen. Alla heter George i Göteborg. I alla fall i
allsvenska spurten?

I england talas det mycket om GWG (Game Winning Goal) och nu ser George ut precis som han gjorde förra sommaren och hösten, när han satte dit de matchavgörande målen som gav Blåvitt tre poäng. Först klart förbättrat spel och GWG i Borås. Nu återigen inspirerande spel och GWG på Nya Ullevi. Hoppas George fortsätter dansa så här resten av hösten...


Blåvita klacken hyllar klubben och sig själva... Foto: Aftonbladet

Erlandsen sågar landslaget...

TV EFTER DERBYT Niclas Holmgren som satt som ankare i Canal+ studio försökte vara rolig med att snacka om att Öis (enligt Zoran Lukic) feldömda utvisning kompenseras av att IFK inte fick straff lite senare i första halvlek.

- Du som är expert måste om någon säga till om detta. Är det straff så är det straff, är det utvisning så är det utvisning. Jag tycker ni velar för mycket med dem ni som är experter, väste Zoran Lukic i intervjumicen till Canal+.

Niclas Holmgren från Canal+ vrider sig efter de vassa orden från Zoran och frågar Arne Erlandsen:
Är det bra med landslagsuppehåll för IFK Göteborg?
- Ja det är bra för oss att ha landslagsspelare men de tränar så lite på landslagsuppehåll så spelarna kommer tillbaka åtränade, flinar Arne Erlandsen med glimten i ögat innan han går in i spelargången.

-Grattis till Jonas som fått en liten tjej, sa Håkan Mild till Jonas Henriksson som satt i Canal+ studio som extraexpert för dagen.
Jonas har fått sig en liten dotter och även Baraben.com tar chansen att säga: Grattis Jonas! Hoppas du låter din dotter växa upp som en riktig ängel!

Tack till er som från TV-soffan hjälpt oss sammanställa citaten!

"Lirarnas lag" Hyrgryte spelar som riktiga svin...

SKADELÄGET Det är ännu för tidigt att spåa i om Jonathan Berg får någon längre skada av idiotin, men när Robin Garnemyr totalt vårdslöst sparkar ner Jonathan 3 minuter in på övertiden. Pinsamt agerat av Öisspelaren och solklar varning.

Robin Garnemyr visar tyvärr prov på det fulaste som finns på en fotbollsplan, en så kallad "fysisk spelare" som blir totalt utspelad i en situation (Jonathan fintar upp honom på läktaren) och väljer då att sparka ner honom, bokstavligen.

Jävla idiot. Håll dig till rugby eller nåt.

För att inte tala om utvisningssituationen i första halvlek som var helt solklar. Det är pinsamt att se hur Wernbloom som är först in i situationen blir brutalt nersparkad med dobbarna före rakt över smalbenen. Öisarna har sedan mage att protestera mot beslutet om rött.

Lirarnas lag? Snarare idioternas gäng.

Derby nummer 20 för Attraktive Bengan!

DERBY Medan Sebastian Johansson är nere i Turkiet för läkarundersökning laddade spelartruppen igår upp inför dagens derby på Nya Ullevi. Detta höstderby mot Öis har alla förutsättningar att bli en magnifik tillställning då det är två lag med enorm form och flera bra allsvenska insatser bakom sig som möts.

Öis har revansch att utkräva efter att Blåvitt retsamt enkelt körde över dem i vårderbyt (3-0) och trots att skadedrabbat Öis lär vi få se ett hungrigt överklassgäng från trakterna kring Ryska Konsulatet ikväll.
Skadorna gör att ett reservbetonat Blåvitt-försvar möter ett reservbetonat Öis-anfall och resultatet av detta kan inte bli annat än underhållande fotboll med en del misstag från bägge håll? Öis enda kvarvarande brassestjärna Ailton är avstängd efter att ha blivit utvisad senast och Öis formerar troligtvis Gudmunsson-Yobe- Mwila i sitt tremannaanfall.

Ska bli intressant att se hur Arne formerar anfallet då de naturliga tipsen skiftat mellan det väl fungerande Sella/Svarte-Marcus och den matchavgörande Mourad med Sella, men uppenbarligen ligger Jonathan Berg nära att få starta med Sella ikväll. Detta enligt indikationer från träningen igår som talade om denna elva. En väldigt överraskande anfallsformation i så fall och mest chockerande för George och Mackan troligtvis, men jävligt kul för Jonathan att få starta. Jonathan har stor anfallspotential och gjorde ett grymt inhopp borta mot HBK så oavsett vilka som startar i anfallet- kör hårt!

Bengan gör idag sitt 20:e derby! En av våra riktiga stjärnor och profiler som är värd att hyllas på det vis han en gång började göras på ett annat derby ute på Hisingen. Vi må hylla honom som den attraktive!

2005/08/28

Baraben vill ha dig som skribent!

Under Rikets Änglar 2 fick jag ett flertal förfrågningar om hur man kan delta här på bloggen som supporter så jag återpublicerar här och nu denna "annons" som inbjudan till alla intresserade fans!

Har du en åsikt om Blåvitt? Vill du dela med den till fler i form av en krönika, ett referat, en reseberättelse, en blåvitt-anekdot, en debatt-artikel eller varför inte lite Blåvitt-poesi?
Är du intresserad av att skriva på Blåvittbloggen "Bara ben för Glenn Hysén"?

Sedan starten av bloggen strax innan säsongsstart så har vi fått in 17 skribenter och över 42 000 unika läsare. Allt material är välkomment på bloggen, allt från korta kommentarer kring Silly-rykten till långa krönikor, bilder från matcher och resor, kommentarer kring fotbollsnyheter och så vidare...

Om man vill skriva en gång om dagen eller en gång om året spelar ingen roll- Bara till att ösa på!

Maila mig eller lämna kontaktuppgifter i kommentarsfältet här om du vill ha en inbjudan till att bli skribent på Blåvittbloggen. Man registrerar sig på mindre än 3 minuter och att publicera texter är görlätt. Alla slags röster är välkomna att deltaga!

Vill du publicera konkreta åsikter så är det välkommet, kanske konstruktiv kritik mot klubben, tankar om spelsystem osv är skitbra och passar in perfekt. Men även med "flummigt" material där du deklarerar din blåvita kärlek eller berättar om nåt IFK-minne är perfekt det med.

Alså det är väldigt högt till tak på bloggen, så länge det inte är personagrepp, lagbrott eller helt utflippat material så går allt bra. Bloggmaterial funkar perfekt om det är kort med och även om man känner för att länka vidare så man behöver inte känna någon press att skriva en roman direkt... Intresserad? Ge mig din mailadress och en kort beskrivning av dig själv här (som privat meddelande eller i ett mail) så skickar jag över en inbjudan till dig att registrera en användare så att du kan komma igång med skrivandet...

kontakt@baraben.com är adressen!

Blåvittbloggen kan fotboll bäst av Änglafansen!

FOTBOLLSKUNSKAP Efter att Baraben åkt ut i kvarten på Rikets Änglar tog fem av oss i laget (Markus, Jonnie, Micke, Johan och Jocke) in till Harrys för att represtentera oss i efterföljande aktiviteter. Den vackra skinnväst (har någon bild på den så säg gärna till här- publiceras direkt!) som jumbon i Rikets Änglar fick som vandringspris under namnet "Årets Gaisare" överlämnades av spelartruppens Kalle Svensson och Dennis Jonsson.

Young Lions fick sedan efterföljande pokal för att ha segrat i turneringen och då var det till sist dags för kunskapsmatch mellan de närvarande supportergrupperingarna. 8 blåvittrelaterade frågor med en utslagsfråga stod framför oss. Och utan tvekan dunkade Baraben dit 7 av 8 rätt och svarade närmare än FML (Feta Minibussligan) på utslagsfrågan "hur många mål gjorde Blåvitt Allsvenska säsongen 1996". FML svarade 53, Baraben 54. Rätt svar 61.

Här visades det en gång för alla att Barabens kunskaper i fotboll är vida överlägsna våra medsupportrars. (Och vår ödmjukhet är massiv...)

Bilder från turneringen och Harryskvällen får gärna mailas (eller läggas upp på nätet på annat ställe) för vi ser gärna att det blir publicering av en del bilder här...

2005/08/27

Baraben utslagna på straffar mot regerande mästarna i moralisk final i RÄ2...

RIKETS ÄNGLAR 2 Efter att den tilltänkta tränaren inte fick släppa sina kryckor ännu steg en improviserad 11 mannatrupp ut på planen för att representera Baraben.com i Rikets Änglar 2. Gruppspelet startade med matcher mot Glenn Ultras där gubbarna från 0-1 underläge via Anderas Polacken på ett magnifikt friläge och Markus "Frankie" på ett långskott vände matchen till en seger och direkt gruppledning.

Nästa gäng att möta var Blueboys som även de hade vunnit sin första match mot Kombarris. Mot Blueboys blev det ställningskrig från början, där de backade hem och försökte täta mot Barabens köttande aggressioner. Efter 6 (!!!) jättelägen där bollen studsade snett, gick stax över och efter att Anderas "Ibbe" bombat i stolpen kunde vi tyvärr konstatera att matchen slutade 0-0. Jocke "Stellham" visade upp ett härligt fighterface på sin kant men fick trots ett par bra inlägg inte en mottagare till ett mål.

Sista gruppspelsmatchen (vår grupp var såklart 4 lag istället för 3 som två andra grupper hade i Änglarnas samordnade konspiration att sänka de vilda Hisings(främst)killarnas framfart...) gick mot de rutinerade Kombarriskillarna. Vi tog övertaget direkt då vi behövde en seger med två mål för att vinna gruppen före Blueboys och slippa möta de regerande RÄ mästarna i kvartsfinalen. Efter ett par kvicka anfall fick vi även in första målet men fick tyvärr en (väldigt tveksam...) straff för hands mot oss så att det var kvitterat. Nu skickade Baraben upp trupperna och skapade press mot Kombarris. Det gav snart resultat då vi inte bara kunde klämma in 2-1 via Jocke "Stellham" utan även hade ett totalt felaktigt mål bortdömt. Det var Dan "Pavlo" som efter ett mönsteranfall fick på en höger i ribban och minst (!!!) en meter in i mål men eftersom domaren var sådär pensionerad för 14-15 år sedan hängde han inte alls med i svängarna... Matchen slutade istället 2-1 till Baraben och vi hamnade tvåa i gruppen, ett mål i målskillnad efter.

Efter diverse flummande tjöt och bärsande var det dags för kvartsfinal mot regerande RÄ-mästarna "Änglarna Lerum". Baraben ställde upp med en lite mer defensiv uppställning där vi gick effektivt på kontring. Den skribentmässige giganten Juan (på Alltid Blåvitt) dömde matchen och tappade direkt nivån ett snäpp vilket tillät Baraben att spela sjukt aggressivt.

Baraben.com:s stenhårda och aggressiva spelstil fick direkt i princip hela publiken (Emiratlaget och delar av Alltid Blåvitts räddaktion) mot oss då vi effektivt raderade ut de regerande mästarnas anfallsspel. Närmast ett segermål i den jämna matchen var Jonas "Pickadulvermannen" som efter en stenhård räd (där han tappade bägge! sina benskydd) vann bollen och sköt strax över. Markus "Frankie" hade även ett härligt läge att sätta ledningsmålet men drog den i ribban. Taktiken att kontra ut mästarna gick nästan hem och Jerker, Jonas, Andreas, Mackan 2 och Byvik gjorde ett härligt defensivt arbete. Men så blev det staffläggning efter 15 minuters intensivt flisande och hetsande.

Den självutnämnda stjärnan Jonas nekade till första straffen och så tog jag som lagkapten på mig ansvaret att slå den. Tyvärr så fick jag trots att jag lurade ner målvakten åt rätt håll en Sebastian Johansson-träff och målvakten kunde rädda med ena foten.
Men eftersom vi hade en halv fantom i mål så tog han direkt deras första och det stog noll noll. Sen fick tyvärr Anderas "Ibbe" (numer Håkan Mild anno rumänienmatchen -94) en härlig träff där bollen flög all världens väg varpå sista straffen även den slogs så att målvakten räddade och regerande mästarna "Änglarna Lerum" hade vunnit den moraliska finalen i turneringen.

Respekt till Änglarna Lerum som trots vårt enormt fysiska spel inte gnällde mer än lite grann, det är inte dåligt med tanke på vilka smällar ni fick ta emot...

Hur det gick sen? Inte den blekaste. Finalen går om 10 minuter. Vi drog hem och förfestade istället. Men nästa år, då jävlar.

Hösten blir vår

SÄSONGSFRÅGAN Jag kunde inte undgå att sätta rubriken "hösten blir vår" för ett litet kåseri angående den ack så populära frågan angående hur den svenska fotbollssäsongen ska ligga, en fråga som av någon märklig anledning blossat upp i samband med att det går dåligt för vissa svenska lag i europacupspelet. Vad det nu har för samband? Mer om det senare.

Rubriken för mig osökt in på den kommande hösten, eller snarare, den höst som verkar ha tjuvstartat nu i veckan. Onekligen ser hösten ut att bli vår. Det känns plötsligt som att det inte spelar någon roll vad som händer. Ytterligare en backskada? Ja, då går väl Gustaf Svensson in och tokdominerar. Alexanderssons höftproblem förvärras? Släng in Vasques så slår han tre fyra inlägg rätt i mål och spelar fram till ytterligare ett par baljor. George och Sella skadas/avstängs samtidigt? Dubbelt Berg på topp öser in mål och hamnar etta och tvåa i den allsvenska skytteligan. Den Attraktive börjar känna sig gammal? Då går Nadj in och håller nollan i de resterande matcherna samt går upp och nickar in ett avgörande mål i 93:e minuten hemma mot BoIS i sista matchen. Erlandsen får en plötslig lust att gå på tur och tar semester resten av säsongen? Då hoppar Kjell fram som gubben i lådan och slänger in ett par juniorer till på plan som fixar biffen.

Hösten är och kommer onekligen att bli vår.

Nu till säsongsfrågan. Det har debaterats flitigt i media om omläggning till höst/vår-säsong istället för nuvarande vår/höst. Som vanligt på senare tid har före detta hatobjektet i IFK-kretsar, Robert Laul, en relativt vettig inställning i frågan. Jag tror, likt Laul, inte ett skit på att en höst/vår-omläggning hade gynnat allsvenska lags spel ute i Europa, varför det är mycket lustigt att debatten blossar upp just med tanke på de dåliga resultaten. Men det är kanske ändå dags att ta upp frågan på nytt. Låt oss ta en titt argumenten för införandet av ett nytt säsongsschema.

Naturligtvis vore det en stor fördel att ligga i fas med övriga Europa (undantaget Norge, Finland samt ett antal f.d. Sovjetrepubliker), vilket hade förenklat samordning organisationsmässigt och förhoppningsvis minskat problemet med att svenska lag ofta ställer upp med två helt olika elvor på vår- och höstsäsongen p.g.a. spelartransfers på sommaren. Med andra ord skulle lagen kunna spela en hel säsong med nästan intakt trupp, vilket torde förbättra standarden på Allsvenskan som helhet. Visserligen finns det även ett transferfönster runt jul, men det har inte en lika stor påverkan, då de "största" övergångarna sker sommartid. Detta är säkerligen en stor anledning till att de flesta allsvenska tränarna, som naturligtvis vill jobba med en och samma trupp under hela säsongen, är positivt inställda till höst/vår.

"Jaha", säger ni, "hur kul är det att gå på fotboll i början av januari, och varför ska vi mista möjligheten att gå på fotboll när det är som varmast i juni-juli?" Tyvärr, säger jag, men det motargumentet biter inte. Jag ställer mig mycket tveksam till att SvFF skulle förlägga säsongen till september-april, eller liknande. Snarare kommer vi att få ett säsongsupplägg mycket snarlikt det som vi redan har, fast omvänt. Danmark t.ex., spelar sammanlagt 33 omgångar från mitten av juli till mitten av november plus mitten av mars till mitten av juni. Det vill säga ungefär de månader då de svenska lagen spelar tävlingsmatcher. Dessutom har vi bara 26 omgångar, varför veckorna i mars och november enkelt kan plockas bort, om det skulle vara att föredra. Betänk dessutom att vi redan nu varannat år har ett långt (1-1½ månad) uppehåll på sommaren på grund av EM och VM. Att slippa planera om Allsvenskans upplägg varannat år hade varit en fördel.

Med tanke på föregående stycke kommer inte heller den så ofta omtalade fördelen som svenska lag har i cupkvalet, den av att vara mitt inne i en säsong, gå förlorad. Visserligen kommer laget vara inne i en försäsong, men det är en försäsong som blir max 1-1½ månad (1½-2 månader kortare än t.ex. England), vilket antagligen inte kommer att påverka varken positivt eller negativt. Samtidigt kan det vara intressant att ta upp frågan om försäsong lite ytterligare. Det talas ju ofta om den långa försäsongen och hur det gäller att träna upp lagets fysik och allt vad det heter. Inte heller denna kommer att gå förlorad, även om den nu kommer att hamna mitt i säsongen. Det får dessutom inte glömmas att Sverige så sent som 1957/58 spelade höst/vår (och höst igen).

Nackdelarna med en höst/vår-säsong är säkert många, och jag själv ställer mig tveksam till en övergång, men visst verkar det trots allt ändå inte så hemskt farligt? Kommentera gärna med ytterligare argument för och mot. Ett självklart argument är naturligtvis att det kommer att kännas görskumt med ett tre eller fyra månaders uppehåll mitt i säsongen, men lyckas danskarna stå ut, så ska väl vi kunna med. Dessutom får vi ju se fotboll i snöstorm på Nya Ullevi under Royal League. Och det kan ju aldrig vara fel.

Oavsett säsongsupplägg så är hösten vår. Glöm inte var du läste det för första gången. Eller för andra gången. Eller för tredje...

2005/08/26

Annat ljud i de tusen ordens skälla...

Aftonbladet.se
21/7 2005


Undrar vad rubriken lyder i Saidabladet sen 23/10 2005? Ett par arbetsförslag till rubriksättarna:

"Göteborg mirakelvänder allsvenskan i sista omgången"

"SM-guldet åter hemma efter rekordlång utflykt på obygden"

"Det finns bara ett lag i Sverige"

Jämför George på de olika bilderna. Ibland säger en bild långt mer än tusen ord. Hur ser han ut på bilderna om en eller ett par månader? Baraben.com kan i alla fall konstatera att IFK Göteborg inte har haft sådan slagläge mot guldet sedan man snöpligt förlorade detsamma till HBK i slutet av Allsvenskan 1997. Nu eller aldrig ska vi ta den där jävla bucklan. Nu när vi ständigt varit uträknade och nersedda på. Det smakar seger i den kollektiva Blåvitt-munnen.

Aftonbladet.se den 26/8 2005

2005/08/24

Rikets Änglar 2 på lördag: Welcome to hell...

Rikets Änglar 2. Blåvitt-bloggen ställer upp med ett dynamiskt (läs köttande och flisande) lag och kan efter onsdagens uteblivna träning på Grimbo klargöra följande gäng som officiellt klara inför supporterturneringen i Änglarnas regi:

Micke "Bacon"- 115 kilo skenande noshörning med kapacitet att knäcka även Håkan Milds psyke med sina tunga tacklingar. Röker ett paket om dagen. Hans fotbollsmässiga kapacitet innehåller bland annat ett skott i hästväg och några dussin på foten. Tung därbak.
Dan "Pavlo"- En enastående frisyr har killen. Han är som en blandning mellan Mykland och eeeh Mykland. Stjärna (?) i (superduperjättebraiga megalaget med alla världstalanger) Blå Stadens IF. Har ett hjärta för spelet men en slackerattityd som få kan matcha.
Jonas "Pickadulvermannen"- Den numera bonnen som nyligen utvandrat från den gyllene staden, är den som älskar omvärlden lika mycket som George Bush älskar arabvärlden. I sin senaste ligamatch varnades han efter att ha exploderat mot en av anfallarna som kapade honom i sin mittbacksposition. "Håll käften din jävla hora, annars dödar jag dig" lär citatet varit. Tydligen var hans debutmatch mot Div 3 motstånd inte stimulerande nog. Håll er borta om ni vill behålla era ben intakta.
Markus "Frankie"- Har efter många års spel i ett allsvenskt fiendelag där han fungerade som en "superlunga" på mitten gått ner sig totalt. Numer är diverse spritdrycker och spritresor hans huvudsakliga fritidssyssla. Baltjävel som har vodka i blodet. Har attityd som Thomas Ravelli och ödmjukhet som Peter Antoine.
Jocke "Stellham"- De okrönta bananbågeinläggens kung. Den notoriske forumisten och klädhandlaren är enligt alla uppgifter den som härjat på plankanterna ända sedan urminnes tider. Kommer med all sannolikhet stå för det ultras-mässiga inslaget i laget.
Anderas "Ibbe"- Backtalang i Klareberg/Kärra som trots att han är en habil spelare har sina största talanger i snusstorleken och den väloljade käften. Frågan är om hans många tatueringar påminner mer om Beckham eller om din lokale knarkhandlare. Lär stå och göra gangsign:es mot motståndet under matcherna...
Anderas "Polacken"- Här har vi en kille som lirar boll med muttrarna ute på bandet på Volvo. Rutin är mest från pojklagstiden men inställning och jobbigt positiv anda finns det gott om. Lär vara en som får stå och medla mellan förbannade motståndarspelare och våra köttkvarnar efter slaktsituationerna...
Johan "Ume"- Dörrvakt till yrket men förvånansvärt klok till spelstilen. Har rutin från diverse sketklubbar i Kålltorpstrakten och lär inte ha beträtt en fotbollsplan sedan gymnasietiden. Ryktas vara jagad av både hells angels och skattemyndigheten men lär vara den som jagar motståndarbackarna på lördag...

Intensiva förhandlingar med bosmanlirare som "Ristramparn" och "Kapten" pågår för fullt. Målvakten sägs vara på ingång trots allt snack om avhopp och sexskandaler.

Så lottas ni mot oss: Welcome to hell.
UPDATE: Änglarnas lottning för vår del blev som följer:
Grupp 3- Bara ben på Glenn Hysén, Glenn Ultras & Kombarris.
Barabens gruppspelsmatcher
12:00 Bara ben... -Glenn Ultras
12:40 Kombarris-Bara ben...
Notera att turneringen börjar 11:00 och inte 10:00 som tidigare sagts! Finalen och därmed turneringens avslutande match går av stapeln 15:20 enligt planen...

Titanic – (MFF-supporterns sista sång)













Det började som en skakning på nedre stå.
Vi tänkte, det här går nog säkert bra ändå.
Vi förstod aldrig riktigt att MFF-fartyget sprungit läck.
Borg hade sagt att detta var världens modernaste osänkbara skepp.

Vi och UEFA leta efter räddningsplankans plats.
Det var ett Schweiziskt lag, som egentligen var ganska kass.

Vi var ganska många, men alla tog det ganska lugnt.
Det var väl bara en reporter från Sportbladet som trängde sig lite dumt.

Du tog våra foton av Prahl, Bengt Madsen och en katt.
Jag tog en tröja, jag tänkte att Schweiz är säkert kallt.
När vi steg ut ur vår buss och hörde hur återbuden börjat strömma in,
såg jag en tår, eller var kanske en droppe folköl på din kind

Vi träffade Torny Ernst, som vi hälsat på förut.
Han presenterade oss för Bjärreds kryckor och hans fru.
När vi gick ut på stan sa Kapten, att Litmanen inte var hel för spel.
det var visst smärtor i foten, vår supervärvning hade gått helt fel.

Vi gick till puben och snodde ett svindyrt glas champagne.
Och vi skålade för Nätverket och för varann.
Nu börja' fyllan ta hårdare, och vår lutning blev ganska stor.
Många däcka innan avspark men vi beslöt att stanna kvar ombord.

Sen lämna ”Capon” stadion för att leta upp sin mamma.
Men vi stod kvar på läktarn, det gjorde ju detsamma.
Vi insåg att europa är alltför stort och kallt och vilt.
Utöver det svensklag som vunnit nåt finns inte plats för en enda till.

Sen spela' iff-iff-orkestern "Närmare superettan idag"
Det kändes lite fånigt men ändå rätt typiskt för vårt lag.
Vi har förlorat den allra sista gnuttan hopp.
Vi går till botten där vi står, vår satsning den är en flopp

Text: Mickel Vie

Kapten bara vidarebeforar denna gästkrönika...

2005/08/22

Zlatan är tamejfan en total pajas.

ZLATANHYSTERI Läser på Lauls blogg kring hur Zlatan Ibrahimovic fortfarande, efter två års tid har någon typ av krigföring mot Aftonbladet där deras journalister inte får ställa frågor till honom. Det har tydligen gått så långt att landslagets personal håller koll på vilka som jobbar för Sportbladet bara för att se till att de inte ställer frågor till Zlatan. Om de ens tillåts in på presskonferenserna.

Man kan ju nästan tro att detta är ett fotbollslandslag i Vitryssland, Nordkorea eller Israel. Men jag trodde vi hade pressfrihet och yttrandefrihet här i Sverige? Så när journalister inte går fotbollsspelares ärenden utan faktiskt granskar och kritiserar deras beteende så ska de bannlysas från presskonferenser och frysas ut från det landslag som den irriterade (och patetiskt långsinte) spelaren tillhör. Ja där försvann tydligen det sista folkhemstänket rakt ut i soptunnan för här är minsann inte jämlikhet och yttrandefrihet några viktiga principer. Här är det viktigt att fjäska för barnrumpan Zlatan.

Nej fy fan va dåligt skött av landslaget. Vad kommer härnäst? Ska man ställa in presskonferenserna helt efter kritiska rubriker följande en förlust? Man kanske vill spela sina landskamper i ett annat land där kritik och åsikter inte får förekomma utan kraftiga repressalier? Zlatan, så synd att en så talangfull spelare ska låta bubblan kring hans person växa sig så stor att han tror att han är större än laget han spelar för. Att han är större än nationen han representerar. Synd att inte landslagsledningen har kurage nog att tillrättavisa pojkvaskern. Jantementalitet? Knappast. Fotboll är en lagsport. På alla plan.

Det mest skrämmande är att Zlatans psychobeteende i kombo med landslagets "låt Zlatanponken göra vad han vill så att han är nöjd och glad"-policy faktiskt "tvingar" journalisterna på Aftonbladet att krypa för Zlatan. I alla fall de som på ett humoristiskt vis innan drivit med honom. Klarar man inte satir och skarpa rubriker så ska man fan inte träda in på den internationella scenen. Jag vill gärna se lipsillen Zlatan klara sig i två veckor med den engleska pressen. Han skulle gråta sig till sömns.

Vill man spela superdiva kan man väl skicka Zlatan in i F1-cirkusen. Men oj, där har han ju redan varit på flera håll, bland annat när han utgav sig för att vara polisman i biljakter i Malmönatten. Cirkus Zlatan. Coming soon to a Råttsunda near you.

En halv skalle 4


Ja, då var det åter igen dags. Här har vi en ny person, och nej, det är varken Patrick Ekwall eller vår käre Frankie själv. Det är inte heller Marita Ulvskog, Inga Gill, huvudpersonen i Da Vinci-koden, Paris Hilton, Per Edmund Mordt, Big Mama, Bryan Adams, eller Sully i Dr Quinn. Nu har nu fått ett antal ledtrådar, så vem kan det vara?

2005/08/21

"Norrman" ryktas vara på ingång...

SILLY SEASON Ryktet kom i mitten av förra veckan första gången, sedan avslöjade Expressen ryktet i lördagens upplaga av tidningen. Ryktet handlar såklart om Raoul Kouakou, den 25-årige mittback från Elfenbenskusten, nu spelande i norska Sogndal i deras andradivision som är IFK:s hetaste namn i jakten på en Kalle Svensson-ersättare.

Under söndagskvällen florerade tre olika rykten, ett från en källa i Göteborg, ett från en källa i Stockholm och slutligen en supporterkälla som hävdar sig alla tre ha hört att IFK satt in sista stöten för att värva Kouakou. Kouako har enligt Sogndals supportrar tidigare varit proffsaktuell för en rysk klubb och är en ganska fysisk och ofta varnad spelartyp.

Blåvitt mötte även Sogndal i en träningsmatch innan säsongen och där kan första intresset ha uppstått för denna spelare. Med andra ord verkar mediernas spekulationer denna gång vara helt korrekta och IFK håller på att göra sin första värvning (bortsett från Arne) från Norge sedan Marino Rahmberg.

Enligt medieuppgifterna låg priset på Kouakou på 2,4 miljoner, ett pris som tydligen varit lite förhandlingsbart och nu pressats marginellt nedåt. Dock (som en av våra uppgiftslämnare så smidigt påpekade) har inte pappren skrivits på ännu så chansen att detta kollapsar i sista sekund finns. Det har ju redan hänt en och annan gång denna säsong...

Raoul Kouakou visar upp lite äkta Glenn Hysén fasoner på plan i en ligamatch.

UPDATE: Raoul uttalade sig positivt för en flytt till Blåvitt i norska medier under måndagen. Läs mer här.

Namninsamling


Ingen har väl undgått att TV4 planerar att köpa upp rättigheterna till Allsvenskan nästa säsong. En förändring som skulle innebära att det nuvarande utbudet, med veckans match i Canal+, och resten av matcherna på PPV, skulle ersättas med 1(!!!) match i veckan. Detta innebär att vi inte får se Blåvitt så ofta som vi vill.

Ni som såg TV4's urusla friidrottssändningar, håller säkert med om att allt är bättre än deras dåliga kommentatorer och ständiga reklamavbrott. Vågar inte ens tänka tanken på hur många reklamavbrott man kan vänta sig om TV4 köper de svindyra rättigheterna till Allsvenskan.

En match i veckan innebär att bara de intressantaste matcherna kommer att visas, vilket betyder att Stockholmslagen kommer att prioriteras, och ännu mindre Blåvitt kommer att visas.

Pubarna som visar matcherna på storbildsskärm kommer också att få det tufft. Med endast en match i veckan så kommer många av dom att gå back. Hur många här skulle vilja se Gefle-Djurgården en lördagseftermiddag på en pub i centrala Göteborg? Den enda matchen som visas på hela veckan.

Mannen som kan se till att Canal+ fortsätter att inneha rättigheterna till Allsvenskan heter Lagrell. En namninsamling till honom har startats, och om DU vill följa ditt favoritslags alla matcher i en professionell reklamfri sändning, med skickliga kommentatorer, så bör just DU skriva på listan.

Adressen är http://www.namninsamling.com/site/get.asp?nejtilltv4.
På ett dygn har redan i skrivandets stund 282 stycken skrivit på.

(Edit: cred till Androvic, som är personen som har skapat insamlingen. Just nu har 324 skrivit på.)

2005/08/19

Låt oss slippa TV4:s elände i Allsvenskan!

TV-RÄTTIGHETERNA Zoran kritiserar på sin blogg att TV4 vill ta över den svenska fotbollen. De vill sända Allsvenskan och på så vis beröva alla tittare först och främst 6 av 7 tv-sända omgångar men även allt vad som kan kallas kvalitativ fotbollsunderhållning.

I mitt tycke är TV4 överlägset sämst vad gäller sportsändningar i Sverige. Europsport, Canal+, SVT, Kanal5 och till och med TV3 lyckas gång på gång utan att förta sig sända fotboll och sport som är flera dimensioner mer intressant och avancerad än TV4 som på något magiskt vis verkar förvandla allt de tar i till ett fullkomligt clowneri.

För guds skull låt oss slippa TV4 som ett nytt Canal+ med ansvar för den Allsvenska fotbollen.

Guldet ska hem...

GULDET Alla ojar sig över Kalle. Nu är det kört för Blåvitt. Nu tror dom inte på sina guldtips längre. För precis som det för en supporter ibland kan vara en flyktig branch med fotboll är det även det för journalisterna, de svänger från himmel till helvete på en enda match.
För att vi ska påminnas om journalisternas beteydelse(löshet) återpublicerar vi därför denna magiska bild och rubrik som slängdes upp som ett monument på aftonbladet.se efter vår förlust mot Gefle.

Ett par omgångar leder vi serien och nu har vi kontakt med ledaren, med både Dif och Mff kvar att möta. På hemmaplan. Vi stärks ju inte av att Kalle skadar sig, tvärtom. Men har vi med det försvunnit ur guldracet? Hardly.
Nu är vi starkare än någonsin. Det är i motgång som vinnarlag formas. Det är under eldgivning mot ens kärna som man svetsas samman, svetsas till en guldmaskin. Ett guld som ska hem till Göteborg.

2005/08/17

Mannen på mitten

LANDSLAGET Jag var på vippen att döpa den här texten till ”Mittens kung”, men fick trycka på delete-knappen då den titeln redan innehas av Kung Håkan. Under kvällens träningslandskamp mot Tjeckien slog det mig åter vad som utmärker en riktigt bra mittfältare; nämligen att ha både offensiva och defensiva kvalitéer. Kanske gör det mittfältet till den svåraste positionen av alla, eller framförallt den där man springer och kämpar mest.

Den jag tänker på ikväll är givetvis Alex. Han var back idag, men höll sig ändå framme för att ordna hörnor, något som han ju är expert på. Tråkigt nog fick han en riktigt fin hörna bortdömd av domaren, som jag för övrigt anser gjorde en usel insats. I match efter match ser man Niclas göra detsamma för Blåvitt i Allsvenska, täcka bakåt och kämpa framåt. Att han dessutom tillhör en utdöende generation; de spelare som har klubbkänsla och kan sätta laget framför pengarna gör att han verkligen förtjänar en liten hyllning. Alex må inte alltid glänsa, men han gör aldrig en dålig match. Hans lägstanivå är hög, kanske en av de högsta bland IFK;s spelare.

Mittens prins; Niclas Alexandersson!


Skrivet av "Becka".

Ytterligare en backskada för Blåvitt. Kalle borta upp till 8 veckor!

SKADELÄGET I dagens U21 drabbning skadade sig Blåvitts lagkapten (i senaste matchen) Karl Svensson. Han har ådragit sig en ledbandsskada på knät och blir enligt U21-landslagets sjukgymnasts första prognos borta mellan 6 och 8 veckor.

En comeback för Kalle kan enligt denna första analys komma tidigast i hemmamatchen mot Malmö FF den 26 september, men har han otur och en svår rehabperiod så kan säsongen rentav vara över för honom. Just nu ser skadeläget (som signaturen "Domaren" på AB:s forum så elegant belyste) för Blåvitts backbesättning ut som följer:

Försvarare
2 Karl Svensson (Skadad)
5 Mattias Bjärsmyr
6 Adam Johansson
14 Hjalmar Jonsson (Skadad)
16 Magnus Johansson
20 Dennis Jonsson (Skadad)

Så i dagsläget känns det som om vi bara har ett alternativ för backlinjen och det är att spela Adam-Ölme-Bjärsa-Wendt, en backlinje som dock bör kunna hålla hög allsvensk nivå redan idag. Men som inte har ett enda skit bakom sig om och när avstängningar och skador i slutet av den långa säsongen börjar hagla...

Nu är det dags att plocka upp Joel Gustavsson från U-laget från och med, ehh, igår!

2005/08/15

Huliganism, ett samhällsfenomen eller ett fotbollsproblem?

Såg nyss om filmatiseringen från 2004 av John Kings första bok i sin huligantrilogi; The Football Factory. Detta ultravåld som sägs härstamma från den engelska fotbollskulturen har sedan en 15-årsperiod etsat sig fast som ett ständigt inslag även i den Allsvenska fotbollsvardagen.

Det ultravåld som även fascinerade mig, främst under mina övre tonår, är en rot till en slags samhällsförändring och klassuppdelning vi fått retroaktivt här i Sverige på senare år. Den skarpa samhällspolarisering med ökade klassklyftor som England genomgick främst under Thacher "during the 1970:ies and 1980:ies" började inte ge resultat här i Sverige förrän ungefär på mitten av 1990-talet.

Intressant är att försöka nysta i varifrån orsaken till våldsmekanismen kommer, om man kan simplifiera det som ett fenomen länkat till idrotten fotboll eller om man kan koppla samman klassklyftorna i de samhällen där fotbollen (de fattigast främsta sport i historiskt perspektiv) har sina starkaste fästen: Argentina, Brasilien, Italien, England, Ryssland, Tyskland bland andra.

Där man ser hur den ökade fotbollshuliganismen urartat i allt större grad (tex som ett svar på etablisemangets bekämpning av fenomenet) så kan man se hur våldsmekanismerna utvecklas och sofistikeras i rask takt. Med urartning menar jag större våldsanvändning, vanligare med exempel på mördade supportrar och ökad beväpning under sammandrabbningar.
Det sistnämna vanligast i sydamerika och helt knutet till den politiska övervakning och syn på beväpning man under det senaste decenniet förmedlat från ett parlamentariskt håll.

Då det för 15 år sedan var vardagsmat med holmgångar på arenor (Lex Heysel) så ser man idag drabbningar mil och åter fler mil från matcharenorna. Det fenomen som kallas fotbollshuliganism blir alltmer komplicerat att länka direkt till fotbollen i dess vardag och även allmer problematiskt för "samhället" att peka mot fotbollen som en huvudsaklig förklaringsfaktor för dess uppkomst.

Fotbollsklubbarna i sig har i en slags försvarsmekanism under lång period av tid tvingats ta den här med våldsideologiska debatten då somliga (främst protektionistiska politiska grupperingar som tjänar på att se motsättningar mellan olika "folk"-grupper i den politiska arenan) viljat tvinga på klubbarna kostnaden för de omfattande polisbevakningar som krävs för att stävja orosmoment i samband med det som anses som högriskmatcher.

I filmen och boken The football factory får man följa vissa delar av den så omtalade och medialt omsusade Chelsea Headhunters- firman som även var målet för en uppmärksammad BBC dokumentär där en undercoverjournalist infilitrerade dess kärna. Ett av de mest fascinerande exemplen i den engelska (läs: främst Chelseas i detta fall) huliganismens beteendemönster var hur många av de ledande grabbarna även var och är aktiva i högerextrema våldsorganisationer. Detta är ingen länk mellan högerextremism och fotbollshuliganism generellt (då många firmor även har vänsterextrema våldsmakare och politiskt "neutrala" individer i sina led) utan mer en tydlig signal om att det är våldet i sig som lockar och fascinerar till drabbningar än anknytningen till att det är i samband med fotbollen som våldet visar sig. Självfallet är den för individen fotbollsanknytningen som är huvudförklaringen, men anledningen till att vilja för våldsmekanismen finns där från början är som jag ser det ett samhälleligt fenomen främst.

Därför anser jag att det är i det närmaste befängt att ta upp en ekonomisk liabilitet hos Allsvenska fotbollsklubbar för bevakning av fotbollsarenor (och etc.) i samband med matcher eftersom det är själva våldet i sig som är den dominerande anledningen till huliganverksamheten, oavsett om man talar om det sofistikerade firmorna eller om "spontanhuliganismen". Jag tror och tycker det är dags för fotbollsklubbarna att i en aggressivare ton börja försvara sin rätt till existens utan att samhället ska skylla det våld man (sämhället som allmänt generellt väsen) anser är ett problem, på fotbollen.

Vem vill att en rånad bank ska stå för kostnaden av jakt på bankrånare? Vem vill att en bostadsrättsförening ska betala polisutredningen efter ett inbrott? Personligen går jag inte ens så långt som att jag fördömer det som kallas fotbollshuliganism för jag tycker det finns så många andra problem och kriminella element i dagens samhälle som får härja fritt utan att liknande hysteriska samhälleliga och mediala reaktioner ges dem. Jag anser att det är först när våldtäcktsmän, knarklangare och mördare både jagas effektivt och döms tillbördiga straff från rättsstaten som det kan bli acceptabelt att ge promilleproblemet huliganismen dagens uppmärksamhet.

Och väl om den dagen skulle komma så är inte en polisiär lösning nyckeln till minskat våld. Det är ett samhälle som inte skapar individer i behov av att uttrycka sina känslor som kraftigt våld mot en medmänniska eller motståndarliga. Lösningen är definitivt inte att tvinga Blåvitt att betala bevakning kring Ullevis arrangemang. I så fall har rättstaten inte bara misslyckats kapitalt utan projicerat sina egna tillkortakommanden på en syndabock: fotbollen.

2005/08/14

Undantagstillstånd

Man behöver inte göra det hela märkvärdigt:

0 - 1 Kabba Samura. SKÖNT!

1 - 1 Jari Litmanen, på en straffretur där hela MFF:s förening (knattespelare inräknade), samt spelarfruar var i straffområdet och letade efter en retur. Den lyckosamme var Jari Litmanen, som tydligen är ett undantag i regelboken om att inga spelare får vara i straffområdet innan straffen är lagd.

2 - 1 Afonso Alves. Ärligt talat så gick det för snabbt för att jag skulle se det hela, men enligt TV4 var det solklar offside. Nu när det är uppenbart att man kan stå var man vill utan avblåsningar borde MFF kanske satsa på att slå upp ett tält nära mållinjen?

2 - 2 David Nordbeck. En gnutta rättvisa existerar fortfarande...

Debuterande mysgubbe från Kungälv...

MODERN KLASSIKER Under Comhems PPV-sändning från Gamla Ullevi igår kommer i paus debuterande mittfältsfräsen Pontus Wernbloom till intervjumikrofonen.
Matchen hade under första halvlek utformats som en veritabel holmgång där stenhårda tacklingar, dåligt humör och bråk var ständiga inslag. Pontus fick frågan om hur han tyckte det kändes i sin debut och svarade:

- Det är riktigt mysigt därute.

Behöver man säga mer?

En halv skalle 3


Tävlingen fortsätter nu med en ny ansiktsoperation. Glenn Strömberg, Stefan Landberg, och vem kan nu detta vara?

2005/08/13

Henrik Rydström talar i nattmössan


Lördagens mest oväntade uttalande stod Kalmar FF:s Henrik Rydström för, i halvtidsvilan mellan Blåvitt och just nämnda Kalmar.

''Det är ett jävla daltande att möta lag som IFK Göteborg, som inte vågar någonting, och så Nicklas Alexandersson...(tystnad). Domaren ska försöka hålla en jämn nivå, men det misslyckas han kapitalt med'', klämde Rydström ur sig, på ren kalmaritiska.

Känns som ett någorlunda ogenomtänkt uttalande, från en spelare i förmodligen Sveriges mest destruktiva lag. Ännu mer konstigt kändes det, när Blåvitt trots allt hade haft både bollar i virket, och tätt utanför. Kalmar hade skapat, ja, knappt någonting. När det gällde domarens insats, så skulle Kalmar vara mer än nöjda, med de ''få'' varningarna de hade fått i första.

För bara någon vecka sedan kom en annan kalmarit med ett roligt uttalande. Ingen mindre än Lasse Johansson.

''Det var ett lågt tempo, och bara ett lag som ville spela''.

Det är väl inget ovanligt i Kalmars matcher tänker ni, men då ska tilläggas att det i Lasses mening var Kalmar(!) som skulle vara det spelande laget.

Är Kalmarspelarna verkligen så hjärntvättade, att de själva verkligen tror att de spelar fotboll?

TOG JAG PÅ MIG MINA BLÅ TURSTRUMPOR IDAG?

– ritualer och skrock i idrottsvärlden

Jag inbillar mig att jag är en relativt jordbunden person, jag skulle knappast beskriva mig som religiös och jag skulle knappt tro på ufon ens om ett flygande tefat landade utanför min dörr. Barndomens ritualer; att inte trampa på A-brunnar och gå en annan väg om en svart katt korsar vägen, är den typ av vidskepelse man har vuxit ifrån.

Men när det kommer till fotbollen förvandlas jag och många runt mig till höggradigt skrockfulla personer. Jag kan ge mig sjutton på att det även gäller er som läser det här. Håller ni inte med? Hur är det då med den där turtröjan som absolut inte får ligga i tvättkorgen en matchdag? Och visst vinner Blåvitt oftare om du går till ”rätt” krog före avspark? Kanske har du en maträtt som ger tur om den äts en stund innan. En speciell låt som man måste lyssna på före match.
Jag har en vän som gick på några förlustmatcher för ett par år sedan. Sedan dess tror han på fullaste allvar att Blåvitt kommer att förlora om han tittar.

Han stannar numera hemma när vi spelar match.

Själv har jag ett linne, som visserligen inte är ett supporterlinne, men det är snyggt, blått, med vit text och har några små guldpinglor på axelbanden. Visst borde väl ett sådant linne kunna ge Blåvitt en vinst? Jag tog på mig det, gick på match och visst vann vi. Då stärktes jag i min tro att det var ett turlinne och hade följaktligen på mig det i nästa match. Vad hände? Förlust! Raskt förvandlades det till ett oturslinne jag absolut inte vågar kränga på mig en matchdag.

Min dotter drömmer ofta om matchutgången natten innan. Har hon drömt att vi vinner blir jag glad, drömmer hon om förlust börjar oron gnaga i mitt inre. Innan matchen mot Kalmar idag hade min son tagit på sig en knallröd tröja. Ve och fasa! Inte ville han väl ge Kalmar tur? Jag beordrade raskt ett tröjbyte.

Spelarna själva utgör inget undantag. De är lika skrockfulla som vi. Små lyckoamulleter är vanligt i idrottsvärlden, det kan vara allt från halsband till gosedjur. Paulinhos Jesus-armband känner väl alla till. Ijeh ber till Gud och predikade runt om i landet om hur den kristna tron kan hjälpa en till vinst. Sex dagen före match kan vara distraherande. När målet sitter där det ska har många en egen liten segergest. Den berömda guldtröjan har också omtalats – ger den tur eller inte?

Innerst inne vet man väl att allt detta är nonsens, men varför chansa?

2005/08/12

Bloggvirus?

Efter att ha följt Sveriges två största fotbollsbloggar - Lauls på Aftonbladet & Lundhs på Expressen - sedan starten konstaterar jag (& säkert många med mig) följande märkliga faktum:

Robert Laul har förvandlats från att vara en hyfsat ”oseriös” journalist som hoppar i landslagets hotellsängar & skriver en hel (nåja) artikel om vilken pizza Anders Svensson åt häromdagen - till en habil sportskribent som påfallande ofta levererar snabba & vettiga reflektioner över de senaste nyheterna på fotbollshimlen, gärna med en lagom portion glimt i ögat!

Olof Lundh däremot, har bytt sin plats som den mest välunderrättade fotbollsjournalisten som alltid låg steget före sina konkurrenter med välgrundade ”silly-artiklar” & imponerande klubbinsyn – mot en jumbodito som helt tappat greppet om sitt skrivande & mest svamlar på skvallertidningsnivå om sina ”fräna” tv-polare (Ekwall, m.fl.), samt delger sina läsare färglöst nonsens om sonens totalt ointressanta fotbollsskola!

Det verkar som om Laul har förvandlats till Lundh & Lundh till Laul!

Som aktiv ”bloggpundare” frågar man sig givetvis hur & varför denna kusliga förändring har skett! Är det uppenbara personlighetsbytet en direkt orsak av bloggandet & kanske viktigast - kan samma öde drabba mig? Om detta ”bloggvirus” är smittsamt bör rikslarm genast utfärdas innan totalt kaos bryter ut i landet!

Personligen är jag numera livrädd för att jag skall förvandlas till en lallande tomte på redaktionen för ”Grönvita pipan bak”, eller vad den nu hette...

Commendante Håkan?



















Ulf Stenberg orerar:


Det är först när paret på topp gör ett hundraprocentigt jobb, som Blåvitts kollektiv får full utdelning på helplanspressen - för att låna en basketterm. Med Sellas och unge Bergs inträde har IFK fått ihop laget till den 4-4-2-enhet, som i tisdagens Helsingborgs Dagblad beskrevs med rubriken "Göteborgs kommunistiska modell segrade".Lite väl hårdvinklat, kan tyckas. Varubeteckningen "sossefotboll" duger gott.


Undertecknad frågar om inte likheten mellan Håkan och Che, Sella och Lenin och Arne och Hoenecker är perfekt? En stenhård filosofi som med våld besegrar sina motståndare och tar täten i tabellen. Kanske det. Hursomhelst är den (paralellen) underhållande oavsett om man tyr sig till eller avskyr ideologin i fråga...

2005/08/11

En halv skalle 2


Förra nöten var tydligen alldeles för lätt att knäcka. Och visst, det var självklart Glenn Strömberg. Nästa hoppas jag dock ska bli svårare. Vem i hela friden kan detta vara?

En halv skalle...

TÄVLING Med start idag, så tänkte jag att vi kunde införa bloggens första tävling (edit: andra tävlingen); Gissa den gamla IFK-spelaren. För att göra det lite svårare så har jag klippt bort halva hans huvud, men ni kan vara lugna, det är bara grafiskt. Er gissning skriver ni under kommentarer, och först ut är denne man.

Mild-ersättare klar för Blåvitt!

SILLY SEASON Idag blev det klart att Magnus Kilhberg är ny spelare för IFK Göteborg. Den tidigare Örgrytespelaren blir klar för Blåvitt som bosman till 2006. Under hela våren har Blåvitt visat ett stort intresse för den av Arne "scoutade" Kilhberg och har fått nobben vid minst två tillfällen.
Baraben.com har tidigare i somras berättat att IFK haft ett intresse för Kilhberg men i takt med att densamme nobbade Blåvitts bud verkade affären svalna.
Nu är dock det dags för den defensiva och grovarbetande mittfältaren att återvända till Göteborg efter en lång period i Norge.

Magnus är född 25.10.1973 och är 182 centimeter lång. Han beskrivs som en kämpe på planen och som en målmedveten och proffsig spelare. Kontraktet ska enligt olika uppgifter vara på 3 år.

Mourad på riktigt målhumör...

MÅLFORM När Marcus Berg premiärmålade senast nere på Olympia såg George ut att vara långt ifrån startelvan. Men i veckans B-lagsmatch fullkomligt lös Mourad av hunger och gjorde inte bara hattrick, han skaffade en straff med. George var tillsammans med Ulander bäst på plan och visar en enorm hunger efter att ha blivit bänkad i ett par matcher nu. En lovande anfallshöst går IFK till mötes...

2005/08/10

Brolin har väldigt roligt som det ser ut för blotta ögat...


















ROLIGT I SVERIGE Aftonbladet berätar att Tomas Brolin i det eminenta engelska månadsmagasinet Four Four Two orerar:

- I Sverige är det inte tillåtet att ha det minsta lilla roligt, säger Tomas Brolin.

Med tanke på vilken köttbulle Brolin förvandlats till efter sin karriär verkar han i och för sig inte ha annat än just roligt. Och supportrarna i England hade väl inte direkt skoj åt Brolins insatser. Inte med tanke på att Tomas Brolin häromåret röstades fram till Leeds Uniteds sämsta spelare genom tiderna. Kul som fan tycker vi på Baraben. Och vi är i Sverige vi med.

Alla heter Preben i Helsingborg?

Helsingborgs SvenskaFans-redaktion publicerade idag en osedvanligt magsur artikel där skribenten Anders Sjölin ondgör sig över domaren Martin Hansson och hans insats i måndagens drabbning mellan HeIF och Blåvitt.

"Martin, Martin, Martin… Vad har du emot oss? Var det bara en dålig dag på jobbet eller är du frustrerad över för lite kärlek i hemmet? För det kan väl inte vara så att du varje kväll, likt en Ernst-Hugo Järegård, står där på taket till villan i Holmsjö och skriker ”DANSKJÄVLAR!!!!”? Man kan ju börja undra...", så heter det bland annat i denna minst sagt bittra text.

Vad HeIF:arna helt verkar ha missat är att om herr Hansson hade haft åtminstone ledsyn, så hade Ölme gjort 3-0 på den straff vi nu blev berövade och Graulund hade blivit utvisad redan tidigare i matchen. För inte ens den mest notoriske gröthals kan väl påstå annat än att danskens kastreringsförsök på stackars Samuel Wowoah borde resulterat i ett rött kort? Att envist stödja psykfallet PG ter sig i ljuset av den tacklingen väldigt märkligt.

En annan skojig iakttagelse är att HeIF:arna numera öppet erkänner att de faktiskt är danskar. Detta har vi visserligen misstänkt länge, men det känns trevligt att få bekräftelse. (Eller så syftar "danskjävlar"-referensen helt enkelt på att Hansson skulle ha något personligt emot Peter Graulund, men den tolkningen är inte alls lika rolig)

Smått och gott

- Baraben.com lanserade 24 juli idén om en "supporterfond", en sorts insamlingshink modell större så att man som supporter ska kunna bidra med några slantar för att hjälpa Blåvitt ekonomiskt till nya framgångar. Öisarna hann dock före och passerade nyligen 100 000 kronorsvallen i sin motsvarighet "Rödblå hjärtesponsor", Det ryktas nu att Häckenfansen inte vill vara sämre. "Gulsvart stjärtesponsor" sägs vara i startgroparna.

- Ozcar Wendt är en gåta. Ena stunden är han på väg att skeppas iväg till VF. I den andra är han aktuell för Herenveen och Chelsea. Kanske vore det läge att skriva 20-årskontrakt med Pontus Wernbloom och Alexander Nadj?

- Mattias Jonsson tyckte att gräset var konstigt i Helsingborg. Tänk vilken chock han kommer att få i nästa omgång mot Gefle...

- Appropå Helsingborg, Peter Graulund har gett HC Andersens "Den fule ankungen" en helt ny innebörd!

- Visste jag inte bättre hade jag trott att "John Alvbåge" var en karaktär i Sagan om Ringen. Han hade nog behövt en av maktens ringar för att peta attraktiva Bengan.

- Vad är det förresten med målvakter som gör dem så kaxiga? Först var det Bengan som ansåg att Richard Claesson skulle platsa i vilket annat allsvenskt lag som helst (enbart Bengan själv var alltså opetbar), och nu säger Ravelli att "det hänger mycket på att målvakten är bra" ifall MFF ska kunna kvalificera sig till Champions League. Glöm Stefan Pettersson och Jesper Blomqvist! Det var Ravelli som gjorde att vi kunde härja i Europa under 90-talet!

- Sist men inte minst:
Visst är det underbart att MFF:s bäste mittfältare heter Thomas Olsson?

Fullt krig i sport-blogosfären, vems sida står du på?

















SPORT-BLOGOSFÄREN Det är poppis att gnälla på tv-sändningar av idrott numer. Laul tjötade ganska mycket om att ingen skulle sända bortamatchen mellan Haifa-Malmö. Men för alla som hanterade internet och datorer kunde man snabbt söka sig fram till att den matchen Live-streamades från Israel. Det vill säga att tusentals människor satt och såg den via sina datorer. Något Laul verkligen borde lärt sig göra istället för att se matchen på huvudkonkurrentens tv kanal?

Men intessant är även att notera hur friidrotten med den blåvita själen Emma Gren krockade med Helsingborg-Blåvitt och hur många som intresserat (gäsp!) följde bägge händelserna på olika sportbarer runtom i landet. Aftonbladet ställer de två kanalerna SVT & TV4 mot varann i en intern fight om vilken kanal som levererat bäst friidrott. Lite som om Allsång på Skansen skulle möta Stadskampen kör även SVT över TV4 totalt i läsarnas omrösning. Kommer på mig själv mumlandes: "Ja, Något hoppas man ju få tillbaka på den jävla lagstiftade tv-avgift vi betalar."

Olof Lundh som mest skrivit om "sitt" Leeds den här veckan har ju tidigare så stolt framfört att han allt är vän och fotbollskamrat med TV4:s gaphals Patrik Ekwall. Undrar om Aftonbladets val av att sätta upp Patrik Ekwall som front för TV4 mot oerhört populära Peter Jidhe på SVT:s sida är en indirekt upptrappning av de spänningar vi kännt inom sportblogosfären i veckan?

Eller är det så att Grönvita sidan upp, en ganska trevlig blogg för att vara pestsmittad av bajensjukan lagt ner sitt enormt överskattade hobbyprojekt under pseudonymen "Mats Hård" för att utmana Robert Laul om titeln Sveriges bästa fotbollsblogg? Vem vet. Kanske gillar de bara att käbbla lite med en mediekändis som Göteborgssonen Robban numer är...

Innerst inne vill nog Laul jobba på Göteborgs-Posten trots allt, de jaktmarker Olof Lundh redan för några år sedan pissade in sitt revir på. Numer tycker nog Lundh sig ha växt sig för stor för att få kritik från sin gamla arbetsgivare och hånler lite tyket på sin blogg mot Stendums senaste Sport & Spelkrönika. Både Stendum och Lundh försöker peka ut varann som någon slags springpojke för Blåvitt. Underligt att ens insinuera det för att medierna har ju konstant räknat bort IFK från guldstriden, trots bra resultat och ständigt topphäng. Lauls arbetsgivare hade den snyggaste rubriken angående IFK Göteborg för ett par veckor sedan:


























Undrar vilken stjärna på Gazzetta dello Sportbladet som fått ett städjobb efter den idiotrubriken. För de har väl läst den Allsvenska tabellen efter denna omgång? Eller?

Serverproblem ger ett haltande utseende

BARABEN.COM Ett par läsare har hört av sig med frågor kring varför sidan inte fungerar som vanligt, till exempel ligger träningsarkivet och de flesta banners nere just nu. Anledningen till detta är att vi har lite serverproblem (som ni kan se på bilden härintill) som vi hoppas kunna lösa i veckan så att alla tjänster på siten ska fungera normalt.

Mvh

Tekniska enheten

Arne ger svar på tal















Blåvitt-bloggen välkomnar ikväll sin senaste skribent-debut i "Xperten"

SUPPORTERKOMMENTAR Jag förespråkade tidigare flitigt Arnes avgång, och med det spelet vi hade stumtals under våren så fanns det även skäl för detta. Vi spelade riktigt dålig fotboll, och man kunde inte riktigt fatta vad som hade hänt jämfört med förra säsongen. Publiken började svika på grund av spelet, och laguttagningarna kändes alldeles för stereotypa. Det kan dock vara mycket som spelade in; Skattehärvan, Arne var ny på posten, hårt matchande och samtidigt höga krav. Kanske kan det vara så att Arne nu har växt in i rollen?

De senaste tre matcherna vittnar om att något stort är på väg att ske. Vi spelar effektivt, roligt, men samtidigt väldigt säkert. Vi bjuder inte på någonting. Kan mycket väl vara så att försäljningen av Ijeh var den förlösande faktorn. Kan ha varit så att fokusen på Ijeh förr var så stor att det påverkade laget negativt. Bara en teori, men ändå...

I början var det inte många unga spelare som fick chansen, men det har blivit bättre nu. En eloge till Arne för det, men vi får samtidigt inte glömma att många spelare har sålts, truppen blivit tunnare, och detta bidrar direkt till att många unga nu får spela.

Idag är det svårt att förstå att man en gång kritiserat Arne, med det spelet vi visar upp. Men skillnaden mellan hyllningar och att kräva en tränares avgång är inte stor, och några förlustmatcher framöver, och jag lovar att Arne tyvärr blir kritiserad igen. Det är så tränaryrket fungerar.

Jag erkänner att jag hade fel om Arne, och hoppas även att andra gör det. Jag hoppas även att Arne suger på den här karamellen nu. För inte så länge sedan var det många som krävde hans avgång, och kritiserade honom i allt han gjorde. Jag var en av dom. Nu har han lett sitt lag till serieledning. Det är stort!

//XPERTEN

2005/08/09

Dagen i klockslag

0800: Vaknar upp i Renbergsvattnet, utanför Burträsk, utanför Skellefteå, där jag spenderat fem dagar. Dryga 115 mil från Göteborg, och alltså lite mindre än 140 mil från dagens matcharena, Olympia. Käkar kalaspuffar.

0915: På plats på Falmark, Skellefteås mycket stora flygplats. En gate, en cafeteria. Får en del blickar på mig på grund av IFK-tröjan jag har på mig.

1015: Planet med destination Arlanda lyfter.

1305: Sitter äntligen på planet till Götet.

1415: Framme på Landvetter. Resväskan dyker äntligen upp på bandet. Att folk inte kan lära sig att ha lite jävla lugn och inte kraxa runt bagagebandet som några utsvultna gamar. Har god lust att slänga upp pensionärer och snobbar på bandet för en liten åktur. Kompisar med bil möter upp.

1430: På E6:an med destination Helsingborg. Utan att ha passerat "Hem".

1517: Totalstopp på E6:an. Singelolycka någonstans borta vid horisonten. Snygg rumpa lite närmre. Pissepaus vid järnvägsspåret. Förhoppningarna om en snabbtur över till Helsingör grusas.

1622: 160 km/h över Hallandsåsen ska rädda den obligatoriska resan med ölfärjan.

1657: Hinner precis gå ombord på färjan innan skånepågen i rött krulligt hår och fräknar stänger dörren för ombordstigning.

1728: Som förstagångsresenär till fots i Helsingör så förundras man över hur alla spritbutiker får plats på en så liten yta. Aldrig har så många sålt så mycket på så liten yta. Det blir inte så mycket öl den här gången, mycket med tanke på den begränsade budgeten jag just nu rör mig med.

1800: Färja tillbaka till svensk mark.

1845: Parkerar på grusplanerna bakom Olympia. Visar sig senare vara allt annat än ett genidrag.

2050: Glädjerus.

2130: Lugnat ner mig ett par snäpp. Grusplansparkeringen visar sig vara en mardröm, med en enda utväg och ett par hundratusen bilar före i kön. Ungefär. Schytts "Heja Blåvitt" spelas på högsta volym under tiden som vi väntar på att köerna ska försvinna.

2357: Kliver in i lägenheten. Trött men nöjd med dagen. Det är inte varje matchdag man är 140 mil från arenan 9 timmar innan avspark, och befinner sig utomlands 1 timma innan densamma.

Karneval på Shell ÄNGELholm

Jag vill inte undanhålla er följande episod som utspelade sig på Shell i Ängelholm efter Blåvitts underbara seger på Olympia:

Jag & lillebror skulle, efter världens kanske längsta ”kö från arenan-väntan”, tanka bilen för att klara en nöjd färd hem mot Onsala. Valet av mack föll, helt slumpmässigt, på Shell i ÄNGELholm där även en av Änglarnas supporterbussar hade stannat.

När vi står i kassan rullar IFK Göteborgs spelarbuss in på macken, & ut strömmar de nyblivna serieledarna för inköp av diverse färdkost & lektyr(inte nödvändigtvis”herrtidningen).

Gänget från supporterbussen är naturligtvis inte sena att snabbt formera uppställning utanför entrén, & macken förvandlas plötsligt till en blåvit ”karnevalsyra”!
Förutom obligatoriska hyllningar till de enskilda spelarna, bjuds vi även på klassiker som: ”Snabbare i kassan, jobba snabbare i kassan (mel: Ett lag i Götet), utbuande av andra kunder (för att de inte spelade i Blåvitt), & ”Solnatattare” (till en tankande herre med klara aik-tendenser). :-)

Kalle såg förvisso lite generad ut över ”Finns bara en Kalle Svensson”, men det var ingenting mot Markus Berg som mös blygt under den uppfällda ”hooden” när han hyllades. Ozzy bjöd på ny dans & Sella sken som en sol!
Glädjande var även Georges glädje över att få höra ”Alla heter George” igen, eftersom vi behöver en Mourad med självförtroende inför slutstriden i allsvenskan!

Det är vid små högtidstunder av det här slaget som det verkligen värmer att vara blåvit!

Två filmer (dassig kameramobil-kvalité) från Shell ÄNGELholm finns att ladda hem på www.awear.se/ifk för den nyfikne.

2005/08/08

Öis rasar på läktarna när de vaknar i tabellen




















DERBYBEVAKNING- 21 dagar kvar

2005-08-08 Eftersom det i i slutet av denna månad (29/8) är dags för höstderbyt tog Baraben.com chansen att bevaka Öis under hemmamatcherna mot Kalmar och nu senast igår mot Halmstad för att ta tempen på Örgryte, Kamelernas Lag och Hyrgryte.

Det första vi kan nämna är det faktum att Örgryte i sin senaste hemmamatch endast drog häpnadsväckande låga publiksiffran 3500 personer. Detta innebär att man ganska precis hade 10 000 personer mindre på plats än Blåvitt hade i sin match senast mot Häcken. Det är vad som kallas värdelöst på alla plan.

Eftersom stämningen i bägge matcherna var katastrofal riktade vi in vår bevakning på Paulinho och Ailton, de två brasilianska "stjärnorna". Vi höll även ett öga på deras lovande Pirhi och Yobe. Eftersom en del rykten sagt att Paulinho ska vara den som IFK värvar som extraforward innan trasferfönstret stänger börjar vi med honom.

Paulinhos match mot KFF spenderades som vänsterforward i det tremannaanfall Zoran Lukic numer formerar i Öis. Han blandar och ger väldigt mycket men är ständigt alert som en slags släpande forward bakom och snett bakom den första anfallslinjen där Ailton fungerar som spets. Paulinho har spelat ganska bra i dessa två matcher och blev målskytt i den förstnämnda där Öis tappade sin 3-1 ledning till 3-3. Paulinho ser inte mycket ut för världen och har en löpstil som ser ganska tafflig ut, men att vara på plats där bollen dimper upp när målchans annalkas.

I matchen mot HBK tar den pigge Mwila tag i bollen och spelar in i mitten där Yobe tar emot och skjuter 1-0 för ÖIS med sin vänsterfot. Här fick vi se nästa generation av Örgrytes unga utländska spelare i aktion, de visar upp sina kvalitéer, men har ännu för låg lägstanivå för att kunna lyfta Öis över 90 minuter.

Ailton visar ständigt prov på sin kvickhet i svåra situationer med boll, men även han blandar och ger väldigt mycket. Öis ses ofta som ett ojämnt "varannan match lag" som kan blanda högt och lågt, men Baraben.com:s bevakning av laget inför derbyt har noterat att Öis för närvarande har hittat en defensiv stabilitet i form av comebackande Johan Anegrund (som även råkat nicka in två matchavgörande mål mot AFF & HBK) som gör att Öis vågar spela ut större del av sitt offensiva register.

Även om Paulinho bara varit ett av ett tiotal forwardsnamn (där andra storstjärnor som Magnus Powell till en början legat långt högre på listan) på IFK:s "shortlist" under denna transferperiod så har vår bevakning verkligen inte hittat den spetskvalité som Blåvitt (väl?) söker. Han är ganska målfarlig eftersom han får spela i en väldigt fri roll där han rör sig över stora ytor och är svår att markera, men han väljer även nästan alltid att spela svårt och att passa ett pass extra eller försöka den där cykelsparken.

Måhända attraktivt i bottenregionen av Allsvenskan men inte när man måste spela enkelt och gå på snabba avslut i en guldstrid?

På sittplatsläktaren mot Kalmar tog vi även chansen att snacka med två härliga fotbollsprofiler i Renie "Gött Mos" Almqvist och Jörgen "Bk Röva" Lennartsson. De bägge både njöt av underhållningen och kunde båda tänka sig att träna Blåvitt i framtiden.
- Fast han (Reine) skulle få sparken bra fort med hans 4-3-3 åter hos IFK, flabbade den assisterande U21-landslagscoachen.

Att Kenneth Andersson refererade matchen för PPV räddade nästan dagen, bara att vara i närheten av en Blåvit stjärna ger oss kolletiv gåshud.

MER INFO OCH ÖISBEVAKNING LÖPANDE INFÖR DERBYT...

2005/08/05

Exklusivt: Risps debut!

PROFFSKOLL Premiär och en fet portion abstinens stod på dagordningen och som IFK-are skulle det bli intressant att följa backjätten Fredrik Risp. Kämpens äventyr i Turkiet och Genclerbirligi började på svårast tänkbara vis, med match mot de regerande mästarna Fenerbahce. Dagen gick sakta och jag beklagade mig under dagen över den otacksamma uppgift Rispen skulle ta sig an på kvällen.

I Fenerbahce finns brasilianska landslagets playmaker Alex och mindre etablerade, men likväl giftiga förmågor som Tuncay Sanli och Marcio Nobre. Den franska stjärnan Nicolas Anelka var skadad, så lite lättare såg det ut att bli, men Fenerbahce verkade å andra sidan ha prickat en extrem formtopp efter segern med 5-0 mot Everton i dagarna. Jag kan inte påstå att jag är en person som drar stora växlar av träningsmatcher, men samtidigt vore det naivt att påstå att jag inte påverkas av den extrema hype kring Fener, som just före premiären nådde sin kulm. Ny för i år fanns sedan den mycket duktige ghananen Stephen Appiah och på så sätt fanns alla förutsättningar att klå Genclerbirligi, utan direkta svårigheter.

Det var ett storlag som Fenerbahce anno 2005 som vår Risp skulle göra sin debut. Ingen lätt uppgift, men alla som känner till Rispen vet att han aldrig viker ner sig och även ikväll visade han att man kan komma riktigt långt med ett IFK-hjärta och en vilja av stål. Genom hela matchen vann han närkamper mot den ständigt farlige Alex och var någon medspelare ute och virrade gjorde Risp precis det han gjorde så förtjänstfullt i Blåvitt – tacklade snällt ner inkräktaren.

Första halvlek bestod av många långskott, som gjorde att Fredrik Risp inte kunde gå i tillräckligt många närkamper för att inkassera ett riktigt högt betyg, men höjdbollar vanns och viktiga rensningar genomfördes. Huruvida rensningarna var av det nödvändiga slaget låter jag vara osagt, men den som vet hur Fredrik spelar vet att alla bollar inte är av högsta värde för att sätta igång en kontring.

Nåja, efter ungefär en halvtimme kom så en hänsynslös Risp genom Fenerbahces mittfält. Detta var efter en perfekt brytning, där nummer tre visade att han kan avläsa även turkiska anfall på Baresi-manér. Med ett stort självförtroende var nu Rispen huvudpersonen i en relativt farlig kontring och efter att ha spelat bollen till en lagspelare kom det ett inlägg som han själv sökte sig till i straffområdet. Nu blev det emellertid inte mål, men med pondus och blick för spelet imponerade Lysekil-sonen.

Andra halvlek var mindre välspelad och spelet var förhållandevis böljande. Det blev en tillställning där Fenerbahce visade att man inte hade vilja nog att bryta sig igenom ett försvar där vår Risp, som ensam markerande mittback fick slita framför liberon Ismail Güldüren. Även detta skötte Risp utmärkt, även om han även noterades för ett gult kort. Efter att ha dragit på sig ett par onödiga frisparkar fick han så även lägen att nicka in ett ledningsmål för sitt svart-röda Ankara-lag, men denna gång blev det ingen utdelning. Matchen slutade 0-0.

Fredrik genomförde matchen på ett mycket imponerande sätt, men Fenerbahces spel med tidiga långskott och sökanden längs kanterna gjorde att Risp ändå inte fick visa sig från sin bästa sida. Betyget blir en riktigt stark jävla trea och jag vågar påstå att Risp kommer bli en av de tongivande spelarna i årets Genclerbirligi. Fy fan vad du gjorde mig stolt ikväll!

Dyngad på hembränt från petflaska...

SPÄNNANDE KALASDAGAR Som Ingbritt konstaterar så börjar Göteborgskalaset idag. Det innebär att Göteborgs innestad kommer fullständigt invaderas av människor som tar chansen att supa ner sig under alla olika tänkbara former. En stor procent av de supande kommer från diverse hålor runtom Göteborg där det inte finns så mycket att hitta på. Resten verkar vara medelålders män som får sin sommarpermis från frugan med kopplet på toffeln.
Så vill man gå ut idag rekomenderas Linnégatan, Linnéstan, runt Olskroken, kanske nere vid havet (om den sol som visar sig lite nu håller sig framme...). Men hursomhelst, akta er för zonen mellan Kungstorget och Packhuskajen, om du inte själv planerar att bli dyngad på hb i petflaska eller vattning plastmuggsbärs för strax över femtilappen.

Ni som överlever helgens kaoskrökeri beger er väl förhoppningsvis mot Skåne eller närmaste sportbar där ni befinner er runtom i landet. Det är dags för ödesmatch. Senast i veckan fick vi se att svenska lag kan med lite flyt avancera i Europa så en seger mot HIF innebär ett Blåvitt CL-kval nästa år? Det står mycket på spel i dagarna. Mer än det gjort på många många år.

För vinner vi nere i Skåne har vi hemmamatch nästa lördag under brinnande sluthelg av kalashelvetet. Ska vi äntligen få se ett sådant fylleslag på Gamla Ullevi att arenahelvetet rasar ihop av de vinglande supportrarnas vibrationer? Risken finns.

Björn Runström till landslaget!


Hammarbys anfallare Björn Runström har under sommaren visat upp en fantastisk form. Med mål i fyra av de fem senaste allsvenska matcherna har Bajens ”anfallsess” verkligen visat att han tillhör det absoluta toppskiktet bland svenska forwards. Målen har, som senast mot Djurgården, varit av avgörande karaktär & Runström ser verkligen ut att kunna ”axla” manteln från tidigare Hammarby-hjältar.

Självklart bör 21-åringen belönas med en landslagsplats vid höstens vm-kvalmatcher!

Björn Runström besitter förutom ovan nämnda målfarlighet en internationell rutin som kan bli ovärderlig vid de tuffa drabbningar som väntar vårt landslag.
En annan aspekt som förbundskaptenerna bör ta med i beräkningen är Runströms förmåga att skapa farliga fasta situationer för sitt lag. Han lyckas ofta värdera sin balans i situationer på planen som gör att motståndaren tvingas ”förpassa” honom till marken, vilket ofta skapar straffar eller frisparkar i farliga lägen.

Som ren bonus kan man förvänta sig ett ökat intresse kring landslaget med ”Söderstadion-favoriten” i den blågula tröjan. Som flickfavorit har han stor dragningskraft & det blonda hårsvallet sätter säkert många unga hjärtan i brand.
Dessutom har Runström, efter sitt mål mot Djurgården, aldrig varit så populär runt om i Sverige.

BaraBen vill genom denna artikel uppmana landslagsledningen att inse det självklara: Vi kräver att Björn Runström skall få spela i landslaget!
Vilket landslag? Damlandlaget så klart….

Baraben.com:s skrivbordsunderlägg!

BARABEN.COM Sedan vi på Blåvitt-bloggen lade upp bilden på "Glennita" så har flertalet personer på olika vis hört av sig med förfrågningar kring vart man kan hitta henne som skrivbordsunderlägg. Nu finns "Glennita" som skrivbordsunderlägg i formatet 1024x768. Skrivbordsbakgrundsinfo for dummies: För muspekaren till bilden och förstora bilden, högerklicka och välj "Använd som skrivbordsunderlägg". Vipps pryder bilden din skärm när du når "skrivbordet". Termen är Wallpaper på engelska...


Supporterfondens svartvita (1024x768):


Supporterfondens svartvita (1280x1024):


Baraben.com-bakgrund (1024x768):


Som ett it-världens svar på svart sorgeband erbjuder vi en vacker och stilfull svart skrivbordsbakgrund med Håkan Mild till alla Blåvita fans som sörjer att hjälten Mild lade skorna på hyllan.

Bakgrunden hittar du här i upplösningarna:
800 x 600, 1024 x 768 & 1280 x 1024.





Har du gjort en egen wallpaper? Maila in den till oss så
delar vi med av den till alla tusentals Blåvita supportrar!

2005/08/03

Noterar att:

Publikstödet i måndagens match var flera klasser bättre redan från start…

Enda plumpen i läktarprotokollet naturligtvis kom när George byttes in & vissa fjortizZzar skulle bua…

Marcus Berg måste vara den ende spelaren i allsvenskan som har vunnit två nickdueller mot Jimmy Dixon i samma match…

Niklas Alexandersson borde vara högaktuell för rollen som defensiv mittfältare i landslaget…

Sella levererar, både mål & citat…

Ju yngre backlinje man har, desto färre mål släpper man in…

Ju äldre målvakt man har, desto färre mål släpper man in…

Orange tydligen är veckans ”innefärg” på Lunarstorm…

Töfting & Mild knappast var de första man väntade sig att få se som ”filmare”..

Jonas Henriksson är tillbaka i sin gamla ”målform” från IFK-tiden...

Dif verkar ha svårt för ”gräs”, hur skall det då gå mot Bajen…

Sören Larsen knappast lär ringa Bosse Lundqvist när hans proffsäventyr är över…

Andreas Andersson faktiskt avslutade sin fotbollskarriär redan 97…

En ny hörnvariant skulle sitta fint på Olympia…

Tre poäng skulle sitta ännu bättre…

2005/08/01

Derby!

Det var något speciellt med kvällens match. Vid senaste mötet med BK Röva, som ju getingarna kallas i folkmun, fanns det inget som tydde på att det var ett Göteborgsdeby. Stämningen på den halvtomma läktaren, lama ramsor som dog ut på ett par sekunder, glåpord mot egna spelare osv.
Men ikväll infann sig en känsla som endast var jämförbar med den vid derbyna mot Öis, det var slaget om Göteborg och vilket lag som ska få bära stadens fana. Klacken var just den tolfte spelare, som killarna på plan så ofta sagt att de behöver.
Visst, det är lätt att skråla och vara glada när vi vinner, men jag menar att det inte var det enda det handlade om ikväll. Det var viljan att skandera "Kämpa på IFK!" istället för "Börja spela fotboll nu, Blåvitt!". Det var viljan att hylla dem som spelade bra, istället för att skrika glåpord när vissa gjorde tabbar. Det var en känsla av att även om vi förlorat skulle klacken inte unisont ha buat ut laget, vi hade applåderat våra spelare ändå, om än inte själva spelet.
Kanske har vi insett att det är dags även för oss att göra en insats för att Änglarna ska klättra upp mot den himmel där guldpokalen hägrar.
Och framförallt, när vi möter lag från Göteborg, då ska det vara folkfest och derbystämning, oavsett om motståndarnas tröjor är rödblå, gulsvarta eller grönsvarta.