2012/04/22

Spelare, ledare - ta ert historiska ansvar!

Slut på gulligullet?
SMEKMÅNADEN ÄR ÖVER. Säsongen 2012 skulle bli Blåvitts storslagna comeback. Nyförvärven avlöste varann som regnskurar över Borås och Stockholmspressen var snabb med att döpa om laget till "Real Göteborg". Men i morgon spelar detta stjärnornas hopkok sin femte allsvenska match för säsongen och saknar fortfarande det enda som spelar någon som helst roll i den här sporten - en seger.

Eftersom förhållandena för den här säsongen är rätt speciella, med en ur-AIK:are som tränare och allt, har de blåvita supportrarna slagit knut på sig själva i försöken att legitimera lagets - och därmed sin egen - existens. En "vi mot världen"-attityd frodas redan bland en del supportergrupper och det finns ett annat allsvenskt lag som i alla fall jag förknippar med den typen av mentalitet. Och för varje förlust, domartabbe eller annan motgång gräver denna typ av fans ner sig lite djupare i sina skyttegravar.
"Blåvitt är bäst e-g-e-n-t-l-i-g-e-n och det är 
alla andra som är dumma som inte fattar det", typ.
Därför är det en extra intressant match som väntar på måndagskvällen. Efter en briljant start på årets allsvensk tror "alla" att hajplaget Häcken kan köra över Blåvitt på Rambergsvallen. "Ett kvickt anfall möter ett långsamt försvar" och allt vad det nu kan heta. Men precis därför har Blåvitt för en gångs skull allt att vinna! Till skillnad från de första fyra omgångarna där IFK Göteborg - helt i sin ordning - varit storfavoriter som underpresterat är ordningen nu den omvända. Ett BK Häcken i medvind bör ha lekstuga med ett IFK Göteborg i kraftig motvind.

Nu är naturligtvis inte fotbollen så enkel. Om underdogen alltid hade haft stor chans att vinna skulle vi inte ha ett dussintal storlag som i princip prenumererar på slutspelsplatserna i Champions League. I så fall hade Åtvidaberg tagit hem Allsvenskan. Men vänta nu, leder inte de ligan just nu? Oj, då föll det med. Fotboll är en fruktansvärt ologisk sport och trender går att analysera i all evighet, men den gamla klyschan "inställning besegrar kunnande" är alltid värd att damma av.

Så för att få utväxling från sitt lag, oavsett om man är en underskattad oförtjänt rik klubb á la BK Häcken eller en publik jätte med stor press på sig enligt modell Blåvitt, så vinner man inga matcher på gamla meriter. Eller nya. Matcher vinns genom 90 minuters stenhård vilja och förmåga att offra sig. Det räcker inte att börja forcera i matcherna när ett par minuter återstår, när en gnista tänts efter ett bortdömt mål eller en försvarstabbe som gett motståndarna ledningen.

IFK Göteborg måste börja förtjäna sitt rykte och göra det nu.

Förra året krävde supportrarna tränarens huvud efter fyra omgångar. I år har vi lika många segrar vid samma läge på säsongen. Det vanligaste svaret på en sådan jämförelse är "men i år har vi ett så mycket bättre spel" och det finns en poäng i detta resonemang. Men samtidigt är det farligt att sugas in i ett tänkande kring att det lossnar snart, speciellt om du är spelare eller ledare i IFK Göteborg. Ingenting sker av sig självt. Varje meter på det gröna fältet måste vinnas med en medveten satsning som grund. Meritlistor är fina i årsböcker, men helt värdelösa som ammunition mot ett heltaggat BK Häcken.

Därför är det hög tid för Blåvitt att vinna en match. Annars är ännu en säsong i högsta grad på väg att förloras. Som supporter är det fullt möjligt att ljuga för sig själv en hel säsong, för att det finns en stark inre vilja att tro på framgång - en vilja som övervinner allt annat. Men som spelare och ledare i IFK Göteborg förvaltar du en bit av ett historiskt ansvar om ära och framgång. Ett ansvar som den här gången går ut på en enkel sak, att vinna över BK Häcken. Så sätt fart, nu är smekmånaden över.