2012/04/25

Know your enemy: Åtvidaberg hemma

Att den här matchen skulle bli botten mot toppen var det nog många som inför säsongen trodde. Att Åtvidaberg skulle klassas som toppen och Blåvitt som botten var det nog färre som trodde. Åtvidaberg får ändå räknas som årets överraskning. Med nio poäng placerar man sig just nu på en tredje plats. Med tre raka segrar har det nu blivit två förluster. Med tretton gjorda mål är man det lag som hittills gjort flest mål i Allsvenskan. En stor kontrast sedan förra sejouren i Allsvenskan för Östgötarna då det dröjde till den sjunde omgången innan man lyckades näta. Redan i premiären lyckades man trycka in hela fyra mål på bortaplan mot Örebro. De två andra segrarna kom mot Gais och Gefle. Matchen mot Gefle sticker ut lite då man lyckades göra hela sex mål.

Förlusterna som nu kommit har varit mot Helsingborg och Mjällby. Knappast några överraskande förluster sett till motståndet. Mot Helsingborg skall ett lag som Åtvidaberg inte ha mycket att säga till om. I matchen mot Mjällby var det först efter en utvisning man tappade matchen. Är det så att de inledande tre omgångarna var något av en smekmånad för Åtvidaberg? Att det nu vänder? Jag tror inte fallet är så att det vänder helt och hållet för Åtvid. Givetvis kommer man inte vara med i toppen när säsongen summeras, men jag tror inte heller ÅFF kommer vara inblandade i den absoluta bottenstriden. I Åtvidabergs trupp återfinns en hel del spelare som var med senast laget var uppe i allsvenskan och jag tror det kan vara en avgörande faktor. Den rutinen man fick då tror jag kommer visa sig oerhört viktig i slutändan. I inledningen av 2010 spelade Åtvidaberg ett, om jag minns det rätt, ett ganska naivt spel. Man trodde helt enkelt att man kunde spela samma typ av spel som man gjorde i superettan.

Har sett Åtvidaberg lite för lite för att kunna dra några direkt slutsatser kring deras spel, men av det lilla jag sett så har det känts som att man tappat en del av spelet efter första halvlek. Vad det beror på kan jag inte svara på och det lär inte någon från Åtvid kunna göra heller. Ser man till individuella spelare så finns det ett par intressanta namn. I mål har man Henrik "Fimpen" Gustavsson som har varit med bra länge nu. Styr sin baklinje med stor pondus. I övrigt är det främst offensivt de intressanta namnen finns. Men även i försvaret finns det ett namn som jag tycker skall bli intressant att följa och det är Tom Pettersson. Mittbacken som inför den här säsongen lämnade Trollhättan och det hade knappast varit någon högoddsare om han hamnat i Blåvitt... Han spelade premiären men har sedan haft problem med en fot och har inte spelat mer sedan dess. Annars fick han nog sitt största mediautrymme när han släppte sin version av Unibets reklamjingel "Åtvids år"


Annars är det som sagt offensivt kvalitén finns. De spelare jag främst tänker på Kristian Bergström, Viktor Prodell, Magnus Eriksson och Oscar Möller. Bergström har en oerhört känslig vänsterfot och blir ett hot vid fasta situationer. Prodell och Eriksson är dem som stått för stor del av anfallsspelet vilket lett till att Prodell nu ligger med i toppen av skytteligan. Oscar Möller å sin sida har fått agera inhoppare under säsongen. Hur det såg ut i superettan förra året vet jag inte men under säsongen 2010 så var Möller en av de spelare jag tyckte stack ut lite för Åtvid. 

FRÅGETECKNET Är det så att Åtvidabergs smekmånad är över nu? Kan man lyckas vända den negativa trend det trots allt ser ut som man är på väg in i? För Blåvitts skulle är det bara att hoppas att så är fallet. Samtidigt som Blåvitt kanske kan komma ur sin negativa trend. Förhoppningsvis är det två lag som snart bytt regioner av serien om ett par omgångar.

UTROPSTECKNET Spelarna vi får se upp med är nog dem spelare jag nämnt tidigare. Prodell med sina fem mål är givetvis giftig och där gäller det att vara på tårna. Förhoppningsvis kan Hjalmar och Kjetil hålla koll på honom och på så vis få bort en stor del av Åtvids anfallsspel.