2012/04/03

feldgraus fem: Syrianska FC borta

FELDGRAUS FEM. Det är dags att vakna ur mardrömmen och producera säsongens första allsvenska fem punkter. Eller mardröm och mardröm, jag förberedde mig på torsk, tippade 1–1 och hoppades på seger, så jätteförvånad blev man väl inte direkt av förlusten. Sen tål det att upprepas på fler ställen än på Twitter, där man kan följa mig under namnet @Barabenfeldgrau, att året alltid är som bäst under försäsongen, när domaren blåser i pipan och första allsvenska matchen drar igång brukar det bara gå utför. Nu fick vi en glad halvlek innan det brakade åt helvete. Fem punkter var det:
  • Pontus Farneruds första halvlek var precis som många andra noterat just av den klass han visat på träningar och träningsläger. Tyvärr springer han och Gerzic och trampar varandra på tårna lite ibland men när rollfördelningen blir tydligare så kommer vi att ha Allsvenskans bollskickligaste innermittfält.

  • Efter två år med meningslösa förutbestämda matchbyten under Jonas Olsson kändes det trots förlusten, uteblivna större målchanser sista kvarten och tyvärr förutsägbart långbollsspel ändå skönt med en tränare som gör byten som verkar vettiga för stunden. Hade JO coachat hade han bytt in Jakob (inget ont om JJ men han känns inte som någon man byter in när vi ska göra mål, snarare någon man byter in när man ska försvara en ledning) och Stiller och sedan nöjt sig.

  • Jag orkar inte lipa på domaren och försöka få det till att han avgjorde matchen till vår nackdel, så som Malmö gjort efter sin misslyckade premiär mot Gefle. Och egentligen var det så jävla onödigt av Sana att sparka bort bollen i frustration. Men när Johannesson blåser frispark för oss istället för att lämna fördel, i en situation där bollen går vidare till Sana i bra läge på vänsterkanten och Sana alltså sparkar i väg bollen i ilska över att vi får frispark. Kan inte Johannesson då känna av att det kanske går att släppa situationen utan att varna Sana? Spelförståelse och förståelse för spelares reaktioner känns lite som A och O om man ska bli en duktig fotbollsdomare.

  • Övriga nyförvärv. Målet är ett fint samarbete mellan tre nyförvärv (inklusive Emil som kom förra sommaren). Även Gerzic visar prov på att han blir en tillgång i år och Bestefar skötte sig fint i försvaret även om det finns saker att bättra på i den lagdelen, så klart... Sen får man inte glömma Alvbåge som räddade oss från fler pinsamma baklängesmål.

  • Vädret? Vad fan? Regn, snöblandat regn och snö innan match. Solsken och rätt skönt vårväder under match. Snöstorm av aldrig tidigare skådat slag (och då har jag tillbringat många vintrar i norra Norrland) på väg hem från match. Det kändes inte som 2012 och premiär i april, det kändes mer som 2010 och premiär den 13 mars...