2011/07/10

Får Pärlanhistorien äntligen ett lyckligt slut?

ERLINGS MIXPÅSE. Match mot Syrianska en söndag mitt i sommaren och det känns väl sådär upphetsande om man skall vara helt ärlig. Vi ligger nia i allsvenskan och det är inte ett fåtal gånger i år som man funderat över frågan som känns igen från tv-programmet ”På spåret”: vart är vi på väg?

Upp, ner eller ligga och harva någonstans i mitten resten av året? Jag drar mig till minnes säsongen 2007 där vi mötte Helsingborg i dubbelmöten under sommaren. Jag kommer inte ihåg i vilken ordning matcherna spelades men det blev 2-2 borta och 0-0 hemma. Efter den hemmamatchen låg vi verkligen i ett ingenmansland i mitten av tabellen och jag sa till en person inom IFK Göteborgs organisation: ”Det blir ännu ett mellanår det här”. Jag fick till svar: ”Fuck off. Det här är inget jävla mellanår!”

Jag vet inte om jag trodde på det då och jag vet inte om jag gör det nu. Det var ett annat läge då också. Vi kom på en pinsam åttondeplats 2006 och med nya tränare 2007 var det ingen som förväntade sig mirakel direkt. I år är det annorlunda. Vi vet hur vi spelar, motståndarna vet hur vi spelar och det har de senaste 1,5 säsongerna inte tagit oss till några större höjder poängmässigt. Inför säsongen trodde jag ändå på det. På någon slags förändring som skulle vända 2010 års trasiga gäng till att bli en vinstmaskin igen likt den vi såg åren 2007-2009. Nu vet jag inte längre. Precis som 2007 är det nu upp till varenda enskild individ som arbetar i IFK Göteborg att bevisa att jag har fel. Undanröj mina tvivel om att det blir ännu ett mellanår. Ge mig fingret och säg fuck off.

**************************************

Man vet att svensk fotboll är på riktig dekis när hela Malmö, SVT och halva resten av fotbollssverige går bananaz över att MFF ska spela en match mot Milan och snackar om matcher mot Real Madrid, Barca och Manchester United. Träningsmatcher. Hallå eller. Jag kommer ihåg när vi spelade dessa träningsmatcher, under Gothiaveckan. Liverpool, Lazio och så vidare var perfekt motstånd att värma upp med innan vi skulle ta oss an de riktigt stora kanonerna senare under hösten. Och ja, jag vet, det är många år sedan nu. Men det säger väl ändå en hel del om vad som tyvärr hänt med svensk fotboll och var standarden är idag. Träningsmatcher. Det är vad vi får hoppas på när året är 2011.

**************************************

Det går sådär för Argentina i Copa America tydligen. Trots att de har en spelare som är landlagsmessig.

**************************************

Samtidigt så händer det grejer uppe i barackerna på det som i år är ett tillfälligt Kamratgården. Nu lånas även Pär Ericsson ut och det var väl inte en dag för sent. En profilvärvning som kom helt snett in i föreningen och för allas bästa kanske man kan hoppas att det går lite sådär ”halvbra” för Pär i Mjällby, lite sådär lagom så att dom vill slänga upp 1-3 miljoner för honom och så kanske historien får ett hyggligt lyckligt slut. Win för Mjällby, lite win för Pärlan och lite förlust för vår kassa. Men det kanske är det bästa utav det? För vem tror med handen på hjärtat, nu när dessutom Tobbe är kvar, att Pärlan kommer komma tillbaka och göra supersuccé i blått och vitt? Inget av det jag sett tyder på det. Men å andra sidan, när vi ändå är inne på 2007, så var jag en av de som var beredda att skänka Marcus Berg till Qviding efter de första matcherna den säsongen. Det är väl det som är så faschinerande med utveckling, att det är många faktorer som spelar in, och att det ibland kan gå väldigt snabbt.

**************************************

En som tyvärr haft en lite negativ utveckling stundtals det senaste är Robin Söder. Det glöder inte längre på samma sätt och idag blir det bänken igen när Hysén är tillbaka och Stiller är i målform. Får man önska fritt inför dagens match så är klart att ett längre inhopp från Robin, och framförallt – ett mål – skulle vara klart tillfredställande. Kanske är det tändvätskan som behövs för att det skall börja glöda under Robins fötter igen.

Annars gissar jag på en liknande startelva som senast. Det är sällan JO ändrar ett vinnande lag och träningen igår gav förvisso inga direkta besked, men allt tydde på att det blir så. Jag är medveten om att Lund är avstängd men det är så självklart - och skönt - att Adam går in som högerback så det behöver väl knappt skrivas.

**************************************

Bortglömde Tomas Olsson körde rehab, vilket även Sebastian och Lawal gjorde. Lilla kvicksilvret Andreas Petersson var med och tränade men med spel på enbart två tillslag (eller "nudd" som man säger i Borås) så passade det inte riktigt Andreas typ av spel. För när det gäller att driva boll i hög fart, med väldigt många nudd, då finns det riktigt med kvalité i det Andreas gör och det är väldigt svårt att ta bollen ifrån honom. Det hade varit otroligt roligt att någon gång under hösten få se ett inhopp av Andreas på vänster eller höger mittfält så den stora publiken får ta del av de kvalitéerna. Skulle han lyckas med en endaste liten rusch så lär det inte dröja länge innan liknelserna med en viss Hasse Blomqvist skulle komma igång. Hoppas, hoppas...

**************************************

Och på tal om pigga ben och snabba ruscher så kräver jag ett inhopp från Kamal idag om det är sega ben någonstans på planen. Är det någon som varit väldigt, väldigt pigg på de träningar jag sett senaste tiden så är det Kama-Kama-Kama-Kama-Kamal Mustafa.

**************************************

Syrianska är en sak, men det är tur att vi inte möter Syrien. De släpper ju aldrig in några mål eftersom de syr-ien försvaret...

**************************************

Sella var som vanligt het i snacket under den avslutande inläggsträningen. Men även i avlsuten då han pumpade in boll efter boll i nät. En annan som var stabil i just dessa lägen var Philip Haglund som verkar vara en gedigen spelare och en bra kille som jag tror kommer komma väldigt bra in i gänget. Första matchen han är spelklar är hemma mot AIK...

**************************************

Det blir också en spännande förmatch till dagens huvudevent. Sverige-Australien i VM och ge mig all skit det bara går nu men jag måste säga att jag tycker tjejerna gjort det fantastiskt bra hittills med tre raka segrar i gruppen, trots att man kostat på sig att missa väldigt många chanser. Vid vinst idag så möter man dessutom Japan i semi. Ett Japan som slog ut favoriterna Tyskland, som enligt viss expertis skulle ”leka hem” VM.

Givetvis är man också lite lokalpatriotisk när Kopparberg/Göteborg FC har flest spelare i VM-truppen, nämligen tre stycken. Deras tränare verkar göra ett bra jobb när det gäller att utveckla spelare, vem nu det kan vara…

16 kommentarer:

 1. "Nu lånas även Pär Ericsson ut och det var väl inte en dag för sent." Tycker det är alldeles för sent om jag skavara ärlig

  SvaraRadera
 2. Haha, Erling, din humor alltså...

  SvaraRadera
 3. Bra Erling! Äntligen en artikel. ALLA till GU i eftermiddag.

  Krossa Syrianska

  SvaraRadera
 4. Men 11:13, det är väl så man säger när man menar att det verkligen är för sent?

  SvaraRadera
 5. Erling du e tillbaks! Bravo.

  SvaraRadera
 6. Bra summerat Erling. Även om du glömde bort lille Bärkroth och Store Hysén...

  Men det kan så vara. De klarar sig säkert bra ändå.

  /GULD ALEX

  SvaraRadera
 7. Fast det är redan "summerat" i tidigare poster, GULD ALEX...

  SvaraRadera
 8. In med Söder från start 2-3 matcher på Stillers bekostnad, fungerar inte det så släpp killen i sommar. Med Sella och Allansson tillbaka i truppen blir det trångt om platserna på mitten i startelvan, hur löser JO detta? Kanske läge att tänka om och få lite fart eller kör man som vanligt med JJ och Bjarna och spelar krampfotboll i ultrarapid med felpassningar som slutar i långbollsspel. Nu har vi fler alternativ och välkommen tillbaka Sella, du behövs verkligen nu

  SvaraRadera
 9. Mycket läsvärt!

  SvaraRadera
 10. Du har så rätt Erling! Kul med ett inlägg igen, ett tag trodde jag att alla hade gått på semester...

  Jag minns också 2007 hur det först var vid sista tre omgångarna som jag tänkte att det verkligen, verkligen kunde bli SM-Guld. Då, liksom nu, var allsvenskan också osedvanligt jämn. Även om vi inte klättrar i tabellen vid vinst idag så tar de andra lagen poäng av varandra och kanske kan "Pärlan" hjälpa oss lite extra genom att ge Mjällby en nytändning då vi snart har gjort bägge våra Mjällbymöten.

  Det händer en hel del nu i alla fall och det är bra att veta att vi var med i kampen om Lindgren och Antonsson. Lånen borde väl eventuellt öppna för att någon ny spelare kan vara på väg in under hösten också.

  Söders chans kommer, det är jag övertygad om - inte minst nu när Bärk är utlånad, det borde innebära att Söder är ett steg närmare elvan och främst konkurrerar med Allanson.

  Kan någon fixa en match-chatt för oss som bor utomlands så att vi också kan tjôta lite under matchen i eftermiddag?

  SvaraRadera
 11. Japp, fixa match-chat för oss exilare, tack. Har varit utomlands 1 vecka och har redan grym abstinens.

  SvaraRadera
 12. Har schemalagt en matchchat med start 15.30

  SvaraRadera
 13. frågan som jag ställer mig är ju: finns det bara korta killar i akademin eller? "Petson" som han tydligen kallas är 1,66 lång. Tänker på tidigare spelare som t.ex. Bärken, Sana, Söder.

  SvaraRadera
 14. Tack Erling!

  SvaraRadera
 15. "Efter den hemmamatchen låg vi verkligen i ett ingenmansland i mitten av tabellen och jag sa till en person inom IFK Göteborgs organisation ”Det blir ännu ett mellanår det här”. Jag fick till svar ”Fuck off. Det här är inget jävla mellanår!”
  Haha yeah right att han sa :)

  SvaraRadera
 16. SemesterGlenn2011-07-10 15:13

  Underbart, Erling. Mer sant har!
  Det kanns som att en vinst med 3-4 mal idag, skulle sitta oerhort fint. Tank tanken.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.