2011/07/05

Dags att sluta älta!

MITTFÄLTSTANKAR. Jag kommer ihåg en säsong då vi tog ett av aderton guld. Jag kommer även ihåg en säsong då vi nästan tog guld. Skillnaden mellan dessa två säsonger och den som utspelar sig idag är många. En av de stavas Pontus Wernbloom.

Nu sitter många därhemma och gnuggar händerna och har tankar som kan formulerat: "Äntligen kommer någon och skriver en fin krönika om hur vi saknar någon som kan spela Wernbloom-rollen".
Ni som tänker på det viset kan sluta läsa, för idag ska vi nämligen begrava en myt:
Myten om att en spelare, nei, en spelarposition, är ensamt avgörande för huruvida man är med och strider om guldet eller ej.
Att Pontus Wernbloom var en tongivande spelare i vårat kära lag är det inget snack om. Hans köttande, hans inställning och hans jävlar-anamma spred sig som en änglalik aura i hela laget. Trots det, så är Wernbloom-rollen en myt, den existerar nämligen inte!

För det första: att påstå och tro att "bara vi placerar rätt spelare i Wernbloom-rollen så vinner vi allt." är oerhört naivt och ett ganska enkelspårigt tänkande. Jag tror faktiskt inte att inte ens Wernbloom själv hade kunnat lyfta dagens blåvit trupp till den vinst-maskin det var år 2007 eller 2009. Det är så mycket annat som inte stämmer i den trupp som idag utgör IFK-Göteborg.

För det andra: Låt oss säga att myten om Wernbloom-rollen ändå stämmer. Isåfall är det så oerhört svårt och komplext att hitta och spela in en spelare i den rollen att det inte ens är värt att försöka. Bloggaren Alfie och jag hade ett kort samtal och vi var rörande överrens: Den som (förutsatt att det faktiskt finns en sådan roll) eventuellt skulle kommit närmast är råttan, det lyckades han visa de tre matcher han hann spela i innan han blev skadad.

För det tredje: Vi har mer historia än något annat lag i Sverige!
Att sitta och älta förlusten av en spelare som gått vidare i sin karriär känns inte som något vi som håller på Änglarna ska sysselsätta oss med. Att vara helt besatta av en spelare som var med i en guldtrupp är inte alls sunt. Isåfall kan vi kolla längre bak i bakspegeln till spelare från 90-talet och älta att dessa försvann och blev gamla. Sålänge Allsvenskan inte är en toppliga kommer spelare försvinna, svårare än så är det inte! Vi ska inte kolla bakåt tre år, utan framåt!

Förr eller senare kommer Blåvitt återigen spela den roll som faktiskt existerar och verkligen betyder något: VINNAR-ROLLEN!

Förresten, är det någon mer än jag som AVSKYR uttrycket Wernbloom-rollen?

19 kommentarer:

 1. JAG HÖR DIG BRODER!!!

  SvaraRadera
 2. Problemet är ju bara att nötterna som bestämmer Jonas och Håkan, tänker i termer som "Wernblom-rollen", och gör allt för att hitta just en ersättare till Wernblom.

  I någon slags naiv tro att då blir allt bra...istället för att byta taktik.

  /J-T

  SvaraRadera
 3. 22:12: Hela grejen är ju att det inte finns någon så kallad "Wernblomroll".
  Jonas och Håkan försöker inte hitta en spelare till "wernblomrollen". De försöker hitta en spelare som fungerar bra en den offensiva mittfältsrollen i en 4231-uppställning. En spelare som skall kunna ta emot och fördela bollar på ett bra sätt. Att Wernblom var väldigt duktig i denna rollen och att det var han som skulle ersättas är en annan femma.

  SvaraRadera
 4. AVGÅ JO & HM! (och JJ)

  SvaraRadera
 5. Hövet på spiken Peeman! Om vi behöver någon till denna mytomspunna "Wernbloom-roll" så behöver vi någon i "Kim-rollen" också!

  SvaraRadera
 6. ...och någon i Hysénrollen, det är ju klart att han ska lämna!

  SvaraRadera
 7. Helt rätt! Det vi inte får glömma är att vi sålt de största vinnarskallarna i laget; Wernbloom, Bjärs, Gustav Svensson och nu Ragnar. JO behöver locka fram samma vinnarmentalitet hos övriga killar. Och nej, en grinig dålig förlorare är inte samma som en vinnarskalle.

  SvaraRadera
 8. Kimrollen? Vad hände med "attraktiva Bengan"-rollen, Ravellirollen och Wernersonrollen? Och vad hände med Torbjörnrollen? Hysénrollen, menar du Glenn Hysénrollen så skulle det inte skada om någon fyllde den... För att inte tala om Alexrollen, Mildrollen (på plan) Svennisrollen eller Roger Gustafssonrollen (utanför plan)

  Håller med om att det är historielöst att tjafsa om Wernbloomrollen. Det finns väldigt, väldigt många bra spelare och roller som man skulle kunna jämföra med.

  Sedan tycker jag inte att 4-5-1 är lyckat i allsvenskan och har vi inte en bra offensiv mittfältare i rollen som Wernbloom hade, kalla det vad man vill, så blir vårt spel för lättläst och begränsas till bollar på Tobbe, som ska göra underverk med 2-3 man mot sig...

  SvaraRadera
 9. Kan inte förstå varför du inte döpte inlägget till mittÄLTStankar. ;)

  SvaraRadera
 10. Man får hoppas att Haglund är bra på det centrala mittfältet, då kan man spela med Sella, Haglund, Seb, Elmar och Sana. Dessa killar kan ju både slå och ta emot passningar :)
  (bara ett antagande med Haglund)

  Samtidigt som Adam petar Lund så vi kan få lite ordentliga inlägg från den kanten.

  Då mina vänner då......

  SvaraRadera
 11. Blåvitt har egentligen ett enda stort problem och det är så enkelt att lösa:

  * kommunikationsstrategin från tränare/sportchef/klubben

  kommunikation: vår kära klubb sitter på så mycket tankar och kunskaper om klubbens långsiktiga strategier, ekonomi, taktik i enskilda matcher, laguttagningar, synen på enskilda spelare, motspelare, osv. och de måste snart börja förstå att de skulle kunna skapa både förståelse och ett större intresse om de kunde kommunicera detta på ett modernt och seriöst sätt!

  Tänk om Mild, Rehn, Jonas eller någon annan kunde leverera en seriös efteranalys på hemsidan. Hur tänkte man rent taktiskt, vad gick bra och vad gick dåligt? Avancerad fotbollsteori där man beskriver hur olika roller lyckades/misslyckades, hur man skulle viljat spela. Inte bara "vi var inte på tårna", "vi kämpar och gör det bra men skapar för lite".

  Berätta för oss vad som är viktigt - på avancerat teorispråk - i den modell blåvitt vill spela! Vilken press måste fungera? Vad bör man tänka på hos enskilda lag!

  Sen tycker jag det finns så sjukt mycket bra som händer i klubben runt akademin, änglaskolan, samarbetsklubbarna, tankarna kring kvibergsanläggningen, nya kamratgården, nya sponsorer, osv. att klubben borde köra ett seriöst veckoreportage kring detta! Varför inte ett fördjupat veckoreportage som kan innehålla vad som helst t.ex. Nigeriaklubbarna, tränarutbildning, viktiga träningsmoment, kanske tillslagsövningar, i akademin, reportage om någon sponsor, någon av grupperingarna inom supportrarna?, Någon enskild supporter? Kanske en serie om blåvita legendarer - vad gör de idag? Hur är livet för våra utlandsproffs, hur följer dom blåvitt?.

  Information ger förståelse och skapar intresse! Så enkelt är det :)

  SvaraRadera
 12. youthful

  Riktigt bra sista stycke!!!

  SvaraRadera
 13. Youthful...

  Du har riktigt mycket bra tankar och poänger i din text. Jag skulle uppskatta att få lite mer inblick i föreningen och vad som händer runt omkring.

  Dock tror jag inte att det skulle lösa allt men det skulle absolut skapa förståelse för vissa beslut osv.

  Jag tycker att det finns en hel del svagheter i vår spelartrupp och sättet den leds på som inte går att lösa med information.

  Vissa spelares tillkortakommanden går ej att lösa med information tyvärr, vissa egenskaper måste utvecklas och går det inte måste man ersätta med någon som besitter denna egenskap, det kan vara tex. passningsspel, inlägg, inställning, självförtroende osv, dessa egenskaper tycker jag skall finnas i en spelartrupp om man skall vara med i toppen varje år.

  Tyvärr har det inte varit så för oss på ett tag :(

  SvaraRadera
 14. PeeMan är i särklass den sämsta bloggaren här, avgå för helvete

  SvaraRadera
 15. Razz..

  Min generalisering till ETT problem är givetvis för enkel. Ibland känns det som vår klubb tror att lösningen är att isolera sig än mer och jobba i det tysta ("för då jävlar ska vi visa fansen att dom har fel..")

  Skulle jag utöka min förenklade modell till två problem så skulle det andra vara skadorna. De har tyvärr lett till ojämn form/självförtroende/utveckling/kapacitet och en del kortsiktiga utökningar av truppen som gett oss en för stor trupp med för lite spetskompetens. Men även här tror jag faktiskt att information skulle hjälpa till med förståelsen.. :) Skadorna som bärken, söder, seb haft har ju stoppat deras utveckling tyvärr.. sen har vi ju skadorna på adam och sella som tagit bort ett av våra viktigaste anfallsvapen..

  Allsv. är och förblir rekordjämn och får man med sig det kollektiva självförtroendet så leder till att man vågar misslyckas osv. Egentligen är det helt otroligt bra att vi lyckades vända den usla starten med ett sådant ungt gäng vi ändå har på planen...fast vi kräver ju så mycket mer - så informera oss! :)

  SvaraRadera
 16. Anonym 11.28:
  Och du är den i särklass sämste anonyma kommentatorn här. AVGÅ!

  SvaraRadera
 17. Äh, stå på dig Youth.. du är träffsäker!

  tyvärr så är den blåvita samlingen av supporters rätt värdelösa i sina "allt-blir-bra-bara-jonas-sparkas-och-alla-juniorer-får-spela-analyser"...

  SvaraRadera
 18. Bjärs var lika viktig som Wernbloom!!!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.