På gång


onsdag 29 augusti 2012

Det kan bli en tung höst!

Drygt två dygn har nu gått sen jag kom hem från Kalmar. Att det slutade med storförlust förvånade mig inte ens så här i efterhand. Det är klart som fan Blåvitt åker dit och gör en riktig jävla pissmatch. Efter att ha gjort en någorlunda bra match mot Mjällby två veckor tidigare väljer Stahre att mönstra en ny startelva. När man väljer att flytta upp Haglund på topp tillsammans med Hysén så öppnar det dels för ett inläggsspel men även ett djupledsspel där Haglund möter samtidigt som Tobbe sticker i djupled. Problemet är bara det att med Sobralense på vänsterkanten existerar inget inläggsspel därifrån. När man dessutom har en högerfotad vänsterback så blir inläggsspelet från vänsterkanten nästintill obefintligt.

När Salomonsson dessutom gör en av sina sämre matcher i den blåvita tröjan och slår bort passningar och inlägg i tid och otid blir det inte heller något nämnvärt inläggsspel därifrån. Inte heller det längre spelet funkade direkt lysande mot Kalmars stensäkra backlinje. Det var inte många dueller som firma Haglund/Hysén vann mot Thorbjörnsson och Öhman. Att man vill ha ett djupledsspel mot två relativt långsamma mittbackar är inte det minsta fel. Men när det inte kommer några bollar och löpningar som tajmar varandra blir det ganska meningslöst. Det var egentligen bara vid ett tillfälle man såg att det gav resultat. Och då blir det egentligen aldrig riktigt farligt utan Hysén får foten på fel fot och skjuter i burgaveln.

Foto: @mvikla
Att flytta fram Hysén längst fram samtidigt som Haglund ska spela längst fram tycker jag är ett rent tjänstefel av Stahre. Något som Hysén faktiskt lyckats med från kanten är ju just inläggsspelet. Att då flytta på honom när man dessutom flyttar fram Haglund är så idiotiskt så jag vet inte vad… Speciellt när Sobralense visat att det är centralt han fungerar absolut bäst. Eftersom att Sobralense fick en fri roll på sin vänsterkant försvann lite nyttan med att ha Haglund så högt upp i banan. Jag är absolut inte främmande till att ha honom där. När jag såg honom spela i Brommapojkarna så var det i en mer framskjuten roll och då gjorde han det bra. Men då gäller det att han utnyttjas på rätt sätt. Att spela bollar på fötterna till honom är ju knappast där man får nytta av hans kvalitéer.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Foto: ifkgoteborg.se
Detta kan vara den mest talande bilden på officiella hemsidan. Någonsin!

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Idag blev det så klart att säsongen alltså är över för Bärkroth. Oerhört tråkigt! Det är bara att köra på rehaben och satsa på nästa säsong. Jag tror mycket på Bärkroth. 2013 blir hans år! Kämpa!

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Det fanns så mycket som inte stämde i spelet och att göra en analys av matchen enbart efter att ha sett den från kortsidan är knappast lätt. Men en sak man enkelt kunde se var att Kjetil blev uppsnurrad ganska friskt ett par gånger. Därför tycker jag det är helt rätt att man tar kontakt med Mattias Bjärsmyr. Otränad eller inte? Jag har inte en susning, enligt Roda var det därför det inte blev något där. Samtidigt hävdar Bjärs och dennes agent, Martin Dahlin, att det snarare handlade om att det erbjudna kontratet inte motsvarade vad man förväntade sig, vare sig i avseende lön eller kontraktslängd.

När man är i den situationen klubben för närvarande befinner sig i tycker jag inte att man ska värva sig ur det. Ofta kostar det mer än det smakar. Men skulle man lyckas landa Bjärsmyr så tycker jag att det är en bra värvning. Bjärsmyr är en sådan spelare man skall vara med och hugga på när tillfälle ges. Dels har han en stark anknytning till Blåvitt men också att man vet att han håller en hög nivå. Givetvis måste man veta att man har möjlighet att täcka ytterligare en troligtvis ganska tung lönepost. Det finns ju faktiskt en risk att han flyttar hem och floppar lex Karl Svensson. Och att ta ett lån för att kontraktera en spelare lär ju knappast vara relevant, lex Wanderson…

Är Bjärs överhuvudtaget intresserad? Som det känns just nu verkar han inte ha allt för mycket att välja på?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Omgång
2011
Poängsnitt
2012
Poängsnitt
20
29
1,45
24
1,20

Stahre har knappast fått någon lysande start i klubben och jämför man med förra året har vi fem poäng mindre än samma period förra året. Och förr året var som bekant ett riktigt fiasko. Hur vida Stahre skall vara kvar eller inte är jag väldigt ambivalent kring. Dels talar statistiken sitt tydliga språk. Resultaten har helt enkelt inte varit tillräckliga. Samtidigt tror jag att det kan vara så att problemet sitter högre upp. Det kan mycket väl vara så att Håkan Mild gjort sitt i IFK Göteborg. Tränarfrågan får helt enkelt bli något för en eventuell ny sportchef att ta hand om.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Pär Ericsson lånas alltså ut även nästa säsong, även denna gång är det Mjällby som är klubbadressen. Pärlans kontrakt går väl dessutom ut efter nästa säsong? Kan det vara så att istället för att sälja honom väljer man att låna ut honom för en viss kostnad och på så vis slippa skicka pengarna vidare till Gais? Vet inte hur avtalen mellan varken Blåvitt och Gais eller Blåvitt och Mjällby ser ut. Men det känns som en mycket möjlig anledning till att låna ut ytterligare en säsong. Troligtvis vill man frigöra löneutrymme. Kanske för att finansiera just Bjärs?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Expressen.se hade följande rubrik på en av sina artiklar. Att Hysén ens är med som ett alternativ visar att någonting är jävligt fel i svensk fotboll... Man kan orda om vikten av att ha varit med förr, tillföra rutin och så vidare. Spontant känns det som att något är fel när han ens nämns för tillfället.

Adam Johansson är alltså tillbaka i landslaget igen. Måste betyda att han har presterat någorlunda i Seattle den sista tiden. Inte för att konkurrensen är direkt mördande på högerbacksplatsen i landslaget. Någon som sett honom spela?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Haglund var alltså framme hos klacken efter matchen i Kalmar. Någon som vet om det stämmer? Vad sades? Eller var det enbart raggningsförsök av PH?

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Ett sätt att fly sin egen misär är att skratta åt andra, rätt eller fel? Avgör själv. Men Gaisarnas reaktioner på att man lånar ut sin målvakt Henri Sillanpää fick i alla fall mig att dra på smilbanden. Det man reagerar på är att man ser Sillanpää som förstemålvakt framför Dime Jankulovski. Du kan själv läsa kommentarerna här.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Kjetil fick sin tredje varning för säsongen senast. Tar Haglund hans plats på söndag? Dyrestam in i mitten och Logi till vänster? Blir Bjärs klar innan söndag? Får Azulay chansen till slut? Så jävla mycket sämre kan det ju faktiskt inte bli...

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com« 

Är det så att Stahre börjar komma i obalans? Han ska tydligen ha tacklat en 73-årig journalist som intervjuade Sobralense direkt efter slutsignalen. Vore ganska förståeligt om det börjar tära på Stahres psyke. Konstigt vore annat. Men det känns som ett konstigt sätt att visa det på.

»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«»BaraBen.com«

Innan matchen mot Kalmar kollade jag vårt publiksnitt som just nu ligger på 10295. Tänkte att det ändå är godkänt i och med att alla så kallade skitmatcher redan är spelade. Vi har redan avklarat hemmamatcherna mot Gefle, Syrianska, Mjällby osv. Det som jag tänkte var att det skulle kunna bli en ganska trevlig höst med många publikmatcher och att avsluta säsongen med ett okej publiksnitt trots ett sportsligt misslyckande. Men med det spel som presterades mot Kalmar så ser jag nu på hösten med ren skräck. Om man går igenom våra hemmamatcher så skall vi alltså spela mot Elfsborg. Kan ens naturgräs rädda oss där? Tveksamt… Efter det väntar Gais, ett derby är alltid ett derby oavsett tabellposition. Nu är det dessutom två lag som för tillfället fullkomligt SKRIKER efter poäng.

Även hemmamatchen efter är det derby mot ett Häcken som just nu är i grym form, även om det är långt kvar så kan jag lova att det blir en tuff match. Att ett av lagen skulle jaga guld när den här matchen skulle spelas var det nog många som trodde inför säsongen. Att det skulle vara Häcken var det nog färre som trodde. Nästsista hemmamatchen är mot så mot AIK, ett AIK som nu förstärkt med Henok Goitom och nu även Mohammed Bangura. Även här handlar det om ett guldjagande lag som skall stoppas. En oerhört tuff match helt enkelt. I sista omgången är det så Djurgården som gäller, förra året blev det en fyranollförlust på hemmaplan. Med en Erton Fejzullahu som kommit igång direkt i sin nya klubb. Ytterligare en riktigt tuff match.

Och detta är alltså bara hemmamatcherna. Där emellan ska det in bortamatcher mot bland annat Malmö, Åtvidaberg och Helsingborg. Det kan bli en jobbig höst för alla Änglar…