På gång


onsdag 1 december 2010

"Efter åtta år tog jag ner tavlan på Håkan Mild"

K'S KRÖNIKA. Det är ovant för mig att inte känna de starkaste av känslor när det kommer till fotboll. Blåvitt brukar ha en förmåga att framkalla en storm av känslor hos mig. Inför säsongen 2010 var jag revanschsugen, nervös, förväntansfull och förbannad. Det här skulle bli ett bra år och jag skulle stå bredvid mina kämpar i ur och skur och kämpa, som jag gjort i så många år.

Det fanns inte på min världskarta att inte finnas där för föreningen som har gett mig så otroligt mycket under alla år. På väg hem uppför Avenyn stannade jag alltid ett par extra sekunder vid Poseidon, knöt näven i fickan och tänkte. Snart, snart skiner Poseidon.

På väg till Kalmar och allsvensk premiär skrev jag en opublicerad krönika där jag hyllade mitt kära IFK. Lovorden visste inga gränser. Jag citerar;
"...När det däremot kommer till kärleken Blåvitts spelare hyser till just Blåvitt är det ingen idé att ta upp en diskussion med andra lag, hur mycket det än lär svida. Jag är helt övertygad om att man kan leta land och rike runt för att hitta ett gäng grabbar som hyser en så extrem kärlek och respekt för sitt klubbmärke som Blåvitt utan att lyckas. Vår trupp andas blåvitt. Till skillnad från andra lags spelare som tatuerar ordvitsar på huden, har våra grabbar kärleken till IFK intatuerad i hjärtat…”
För det var just den kärleken och respekten som fick mig att aldrig någonsin tvivla på mina känslor för föreningen. För det var den klubbkänslan som gjorde att jag stod på Ullevi i ur och skur och följde mitt Blåvitt, trots långbollar och stundtals värdelös fotboll. Det var känslorna och kärleken inom föreningen som gjorde att jag inte tvekade en sekund att ta mig milen till Gävle och se tråkfotboll på plastgräs. Min kärlek till Blåvitt har aldrig berott på fotbollen i sig. Den har berott på de känslor som spelare och ledare inom föreningen har förmedlat till mig som supporter. Aldrig tidigare har jag tvivlat på att vi har något unikt, att vi är något unikt.

Men i år hände någonting som fick mig att ta ner tavlan på Håkan Mild som hängt ovanför sängen sedan derbyt mot Öis 2002. För vart var respekten för klubbmärket när Risp mer eller mindre nekades inträde på Kamratgården? Vart finns kärleken inom föreningen när Stefan Rehn inte längre får stå vi sidlinjen? Vart tog klubbkänslan vägen när Ragnar öppet pratar om att han inte vill spela i Blåvitt – att han vill till ett lag det går bra för? Vart tog avskedet av Kim vägen? Betydde vi så lite för honom, och han så lite för oss? Vart fanns viljan att kämpa i motvind, att gå in på Ullevi med siktet inställt på 4-0 segrar? Vart fanns viljan att vara det Blåvitt som för mig betyder så otroligt mycket? Vad finns kvar i föreningen, mer än färgerna på matchtröjan? Vart tog mitt Blåvitt vägen?

Jag förstår självklart att förändringar behöver göras i en föreningen där resultaten uteblir. Jag har förståelse för eventuella tränarbyten och spelarflyttar. Men jag har inte förståelse för sättet dessa förändringar har genomförts och förmedlats till mig som supporter. Jag saknar förståelse för var Ragnars inställning till förlorade matcher tog vägen? Jag saknar knutna nävar och en vilja att bli motbevisad. Jag saknar ett Blåvitt som får mig att skämmas som en hund, när jag sitter här och inte känner igen min klubb, men det gör jag inte.

Kalla mig medgångssupporter om ni vill. Men jag har aldrig gått på allsvensk fotboll för just fotbollens skull. Jag har gått för att se mitt Blåvitt, för att få vara en del av mitt Blåvitt. Och mitt Blåvitt har alltid varit mitt Blåvitt, trots kval till Superettan och förlorade matcher. I år är det enda jag känner igen de blåvita ränderna.

/K

43 kommentarer:

 1. känner igen mig mycket väl - tack!

  SvaraRadera
 2. Nu får det väl ändå räcka med de här crybabykrönikorna. Vi är Blåvitt, vi kommer alltid igen.

  SvaraRadera
 3. Visa din makt som supporter.

  Bojkotta årskort 2011 och köp lösbiljetter!

  SvaraRadera
 4. Trött på Kamratgården1/12/10 13:32

  Fy fan vilken bra krönika. Riktigt jävla bra alltså "K"! Du sätter verkligen huvudet på spiken när du efterlyster det hungriga, "vilda", krävande Blåvitt. Vart är det? Känner inte igen det i hela organisationen längre? Visa lite jävlar anamma Blåvitt!!! Börja kommunicera, sätta mål, visa lite offensivlusta för fan!

  SvaraRadera
 5. Kan faktiskt instämma i de känslor som förmedlas. Har faktiskt aldrig haft en så tråkig och känslolös säsong någonsin, inte ens 2002 var det så här tråkigt. Kan inte påstå att kamratgården visar mig något ljus i tunneln...

  SvaraRadera
 6. Huvudproblemet är ju Blåvitts totalta oförmåga att kommunicera med sina fans/medlemmar/kunder. De lever i 2010-talet men agerar som om det vore 1970-talet. I dag är ens kunder väldigt vara med snabb reaktion, respons, aktiva företag som deltar och söker upp en dialog med sina kunder.

  Men från Blåvitts håll är det samma skit som alltid, må hända i en lite snyggare hemsidaförpackning, men innehållet är ju inte ett jota bättre och det är ju precis det som kritiserats på BaraBen ända sedan starten av den här föredömliga ideellt drivna bloggen. Blåvitt borde värva nya medarbetare från just den här typen av supporterinitiativ och inte ha så många trötta trötta medarbetare på Kamratgården som bara kör vidare på samma gamla lunk som de alltid har gjort...

  SvaraRadera
 7. Bra skrivet. Dessutom har jag hört att tränare från U-truppen fått lämna efter många år, utan ett enda tack ! Nåt är uppenbarligen fel på Kamratgården.

  SvaraRadera
 8. Håkan Mild kom första gången till blåvitt som sommarproffs vid 15-16. Skrev på 1988 (22 år sedan!!!! mer än vad de flesta här inne är) som 17 åring och har vart sammanlagt 18 år i föreningen. 5 SM-guld som spelare och 1 som sportchef. Spelade en hel del den magiska sommaren 1994(även då antagligen en hel del av er inte var födda)(vem slår passningen till Brolins magiska frisparksmål mot Rumänien!!!??? (googla, youtube eller vad ni brukar pyssla med)
  Med Håkan som sportchef har vi placeringarna 2, 6, GULD (vissa av er var kanske inte födda ens 2007), 3, 2, 8. Vi har tappat i stort sett en 11:a av spelare som spelar konstant ute i Europa. Ni som pratar om att bojkotta årskort, matcher, ta ner bilder på en av klubbens största genom tiderna. Pust. Stoppa in nappen och skynda er in, de serverar mellanmål på dagis nu. Vi andra stödjer klubben, hoppas på att nyförvärv presterar, hoppas nya talanger tar sig upp, men framförallt att de etablerade spelarna höjer sig ett par snäpp igen. OCH GLÖM INTE : EN FÖR ALLA , ALLA FÖR BLÅVITT!!!

  SvaraRadera
 9. FD Ledare1/12/10 13:54

  Fråga ledarna på Änglagården vad de tycker om Kamratgårdens marknadsavdelning så kommer ni få er en jävla chock...

  SvaraRadera
 10. Optimus Prime1/12/10 13:57

  Anonym 13:54/ Skillnaden mellan din översittarstil och krönikörens framtoning är att "K" faktiskt visar genuin oro för utvecklingen och riktar skarp kritik mot dem. Du är den farligaste typen av supporter för du skriker "öh öh stötta stötta öööh" vad som än händer. Jag kan ge mig fan på att du var en av dem som gick i taket när Plånbok och Mats Persson först ertappades med sin mångmiljonsvindel med, då lär du ha stått där och sagt "öööh stötta dem öööh" som en blind supporter utan självdistans och kritik till dig själv och ditt fanatiska beteende.

  Du har problem grabben.

  SvaraRadera
 11. Känner verkligen igen mig sjukt mycket!

  SvaraRadera
 12. Optimus Prime.

  Jag är varken översittare eller fanatiker.
  Däremot är jag så trött på alla historielösa människor som pratar om avgång och ta ner bilder på en man som gjort SÅ MYCKET för klubben, bara för att vi haft en mindre lyckad säsong. DET ÄR OROANDE. J
  Jag är heller inte så naiv så jag tror att Janne och Mats agerade på egen hand, men glad att klubben övergått från spektakulära värvningar till att rikta in sig på att få fram spelare från sin akademi.

  SvaraRadera
 13. Riktigt dåligt skrivet. "Risp var inte välkommen till IFK". Nej han var ju för dålig, det såg ju alla. Ska man bara ta in spelare för att de tidigare spelat i klubben så blir det inte många vinster. Märks att du själv inte håller på med någon idrott...

  SvaraRadera
 14. Tror inte skribenten reagerar på att Risp inte finns i truppen i dagsläget, utan på sättet han först blev nobbad. Det var han inte ensam om att reagera på (Se bara Facebookgruppen).

  SvaraRadera
 15. Känner igen mig mycket i det du skriver.
  För första gången sen jag började följa Blåvitt tyckte jag det var tråkigt att gå på matcher, vet inte varför. Jag var inte det minsta taggad inför matcherna, och jag brydde mig knappt när vi förlorade. Intresset för Blåvitt bara stendog.

  SvaraRadera
 16. anonym 14:10/ Jag är benägen att hålla med OP, folk som dig som saknar allt var krav och kritik heter är de absolut sämsta fansen att ha. Ni står där och stojar och stimmar, gapar och skriker rakt ner i Superettan i värsta fall. Det finns liksom inget inom din kategori av fans som hjälper en rörelse framåt och söker lösningar utan det handlar bara om blind tilltro vad som än händer.

  SvaraRadera
 17. Ärligt talat! Skärp er nu! Dags att släppa bitterheten och ta nya tag. Det är inte sådant här man vill läsa när man sitter på jobbet en kall vinterdag och drömmer sig bort till den allsvenska premiären!

  SvaraRadera
 18. Tycker det är för sorgligt att behöva läsa om bojkott av årskort och dylikt på grund av en dålig säsong. För er som inte känner till det så brukar det mest framgångsrika lagen tappa en uppsjö av spelare till säsongen därpå på grund av sin... just det framgång. Titta på Kalmar, titta på aik och titta på Blåvitt!

  När man tappar spelare av den rang vi tappat de senaste säsongerna så är det självklart att det tar tid att forma ett nytt lag som håller för att ta titlar. Egentligen finns det väl bara ett undantag när det gäller detta och det är vårt kära IFK som trots att man tappade typ några startelvor under 80-talet ändå lyckades vinna både SM-guld och Uefa-guld!

  Beträffande Mild som ledare så har han ju visat att han kan styra klubben rätt med ett antal titlar under hans period.

  Stå Upp för vårt IFK och våra ledare samt spelare, tråkigt att läsa sådan kritik som hör hemma i aik, för vi har väl alla mått gött åt all pajkastning hos råttorna? Låt inte detta smutsa ned oss som fans eller vårt kära IFK.

  NU KÖR VI!!! Guldet det ska hem...

  SvaraRadera
 19. Håller helt klart med OP.

  Stor del av våra supportrar lever i en värld där man ALDRIG får kritisera ledare,spelare etc inom IFK Göteborg. Bara för att man en gång gjort något stort för klubben betyder inte det att man inte ska kunna sköta sitt jobb vilket jag tycker varken Mild eller JO gjort det gångna året. Man måste få kunna kritisera utan ni moralkärringar börjar gapa om medgångssupportrar.

  SvaraRadera
 20. OP, Vektor, Mr.W och "K"/ Jag håller med er alla. Hela perioden sedan 2000 när vi bara vunnit en ligatitel på 13 säsonger har totalt förstört attityden hos Göteborgarna. Nu för tiden är fotboll "en kul grej" där man går och hejar vad som än händer. Men alla vi som var med om perioden 79-97 vet att Blåvitt är som absolut bäst när alla kräver seger i varje match och gör det på ett positivt och konstruktivt vis. Vi blir aldrig ett storlag igenom inte den typen av hjärta som "K" skriver om får återvända till organisationen. Den typen av hjärta som ända tills något år sedan gjorde att motståndarna fruktade att möta "jobbiga Blåvitt" - även när vi inte var så bra på fotbollsplanen. Men i dag fruktar ingen Blåvitt, tyvärr. Vi har för få krigare och för många träben i vår trupp. Det är grunden till allt och den som ansvarar för sammansättningen av den truppen är Håkan Mild. Han har mycket att bevisa.

  SvaraRadera
 21. Tack K! Som många andra här känner jag igen mig och det kunder varit jag som skrivit texten.

  Klubben saknar helt ambition och jag känner inte alls igen mig. Känns nu mer som en diktatur styrd av Håkan Mild. Diktaturer brukar dock funka bra om du har en duktig och stark ledare. Tyvärr är Mild bara en envis bitter föredetting som troligtvis är den sämsta sportchef som existerat i allsvenskan.

  Åt vilket håll har det gått då Mild fått styra och bygga ett lag under några år? Från guld till förnedring och kaos i klubben. Allt handlar om prestige nu och alla som förstår något om ledarskap vet att det inte är bra.

  Ni som klagar på att folk som reagerar är medgångssupportrar. Vad vill ni med klubben i stället för att säga att alla andra kan dra åt helvete och att ni har mest hjärta för klubben? Tycker ni det är ok att skillnaden mellan Blåvitt och Gefle är så gott som obefintlig?

  SvaraRadera
 22. medgångssuporter

  SvaraRadera
 23. Seriöst, ju fler av din sort vi blir av med desto bättre

  1 år av kräftgång och du ger upp årskortet? Haha

  SvaraRadera
 24. Fan vad synd det är om dig du. Lika bra att sparka styrelsen, Mild och tränarna på en gång. Skulle du bli glad då eller?

  Kom över besvikelsen över det dåliga året nu. Visa att du är ett riktigt fan och inte en sparv.

  SvaraRadera
 25. Håller med "K" och OP fullt ut.

  Hur kan man kall någon för medgångare för att man kritiserar klubben?
  Det är ju som ett dåligt äktenskap antingen så bryter man upp eller så ser man till att hitta tillbaka till varandra.
  Blåvitt har både tappat sin glöd och sin kontakt med supportrarna.

  Ge fan i att hylla Mild som om han vore en gud för det är han inte. Han har gjort några riktiga pissvärvningar och är nära på att sälja Ragnar för kaffepengar...
  Vi är ingen storklubb i Sverige längre. De andra lagen skrattar åt oss och örebro "snor" våra "egna-spelare-från-vår-fantastiska-akademi".

  Drömmen hade varit om det blev en reaktion. Om ca 200 medlemmar traskar upp till årsmötet med visioner om hur vi skall rädda en klubb i identitetskris...

  /Berlusconi

  SvaraRadera
 26. Gnällspikar, er revolution finns bara på internet, som tur är.

  Vad är ni nostalgiska efter? Blåvitt har vunnit ett guld senaste 15 åren och det med Mild, Rehn och JO vid rodret. Men visst, om det var så mycket bättre med Mats Persson, Arne Erlandsen, Stefan Lundin, och Mats Jingblad be my guests.

  Vakna upp och se verkligheten för vad den är, med några man borta p.g.a. skada är vi inte bättre än så här. Och så är det även för MFF och HIF. Sån är allsvenskan.

  SvaraRadera
 27. "För vart var respekten för klubbmärket när Risp mer eller mindre nekades inträde på Kamratgården?"
  Vet inget om nekat inträde, men han platsar inte i Blåvitt, tydligen. Sedan kan det finnas många andra skäl till att Blåvit stod över. Skäl som vi inte har en aning om.

  "Vart finns kärleken inom föreningen när Stefan Rehn inte längre får stå vi sidlinjen?"
  Vaddå? Ska han stå vid vår sidlinje av kärleksskäl? Man valde att göra en förändring efter en kass vårsäsong. Förändringen visade sig väl inte vara så jättelyckad, men man agerade iaf.

  "Vart tog klubbkänslan vägen när Ragnar öppet pratar om att han inte vill spela i Blåvitt – att han vill till ett lag det går bra för?"
  Om Ragnar vill byta lag för att det går dåligt säger det väl mer om Ragnar än om Blåvitt. Respekt får man om man stannar oavsett resultat.

  "Vart tog avskedet av Kim vägen?"
  Kim valde att dra till Danmark och en bänknötarplats framför att stå mellan blåvita stolpar. Han gjorde sitt val.

  Jag känner igen mig i mycket av det som står i artikeln, men ovanstående citat är lättviktiga argument i mina ögon.

  SvaraRadera
 28. Glenn igen1/12/10 19:32

  haha, lustigt känner igen mig såväl.jag gjorde ungefär samma sak och tog ner idolbilden på Håkan Mild från anslagstavlan som hängt många år för bara några dar sen. Inte för att han inte är en ikon som spelare men för att man börjar lessna på han som sportchef eftersom han trots allt vägra ta bort JO.

  Det handlar verkligen inte om medgångsupporter och att man inte vill visa vilka man hejar på när det går dåligt utan att man bryr sig om laget och föreningen. Personligen satte jag upp IFKs klubbvimpel istället.

  SvaraRadera
 29. Bra sagt, du sätter ord på mina känslor.

  SvaraRadera
 30. Bra skrivet Dieter.

  Jag är också grymt besviken på säsongen och hur vissa saker sköts inom föreningen, men dessa krönikor om nedtagna idolbilder och årskortsbojkotter är minst sagt rövlöjliga. Vad händer härnäst, ska inte alla ni gråtögda krönikörer dra upp till Kamratgården och bränna halsdukar inför Håkans ögon? Inget kommer bli bättre av bojkotter.

  SvaraRadera
 31. K, du kommer inte bara känna igen ränderna nästa år. Du kommer även känna igen dina Blåvita bröder och systrar på läktaren. Det är vi som är IFK Göteborg. Och kanske är det just därför vi ibland blir så frustrerade när det går dåligt på planen.

  SvaraRadera
 32. Mike Beck1/12/10 21:28

  Det är dags att sluta gulla med Håkan Mild nu, era jävlar!

  När ska ni inse att han gjort sanslöst dåligt ifrån sig och att hans sinne för affärer inte ens skulle gå att hitta med ett jävla mikroskop?

  Han har sålt våra bästa spelare för ingen-jävla-ting i jämförelse och värvat in några rövhål från sin hemmaklubb Trollhättan! En risig superettan-klubb! Vad i helvete säger det om Blåvitts visioner?

  Är dessutom jävligt trött på jargongen där misstag ska accepteras gång på gång för att spelare "ska få chansen att lära sig". De får hålla på och lära sig i B-laget eller någon annan stans. Vi kan inte ha genomruttna spelare i laget match efter match, år ut och år in, för att de ska få "se och lära" och kanske bidra med någonting om 5 år. Det är ju uppenbart för alla utom Håkan Mild och Jonas Olsson att Jakob Johansson, Erik Lund och Hjalmar Jonsson med flera inte hör hemma i en guldkrigande allsvensk klubb. Skicka hem de gubbarna och kör in ordentliga fotbollspelare eller spelare som, åtminstone, kliver på, kämpar och visar lite jävla hjärta.

  Dessutom: Hör upp amatörer! Börja servera starköl på matcherna!

  SvaraRadera
 33. Buhu!
  Fjantigt.
  Lägg av med boykott inläggen!

  SvaraRadera
 34. Väl formulerat och huvudet på spiken!

  SvaraRadera
 35. Aja skit i fansen bara kör på Mild och co men plånboken förblir tom

  Adios så länge!"

  SvaraRadera
 36. Har aldrig haft årskort förut. Ska fan ha det i år

  SvaraRadera
 37. Vakna för fan, du lever nu i 2010 som snart går över till 2011. Klubbkänsla hos spelare och toppledare i föreningen är spårlöst borta, nu gäller bara storleken på kontrakten, inse det! Det är å andra sidan jävligt trist att det är det enda som styr, enda undantaget är Tobbe!

  SvaraRadera
 38. gnäll gnäll gnäll

  SvaraRadera
 39. Tack.
  Mycket bra.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.