2015/01/24

Matchtankar - Nordsjaäelland hemma, 24/1

KALLA FAKTA. Då har fingrarna återgått till funktionell temperatur och årets första analys av snöbollsmatchen på Valhalla kan härmed kickas igång. Först och främst, vi nästan 2300 rättrogna som pulsade oss igenom tontung västkustssnö ska fanimej ha en jävla eloge. I år också. Jag hade lastat med en tysk kollega och tillika Nürnbergsupporter på matchen idag varvid sms-konversationen startade redan i förmiddags med spörsmål om det verkligen skulle bli någon match om vi verkligen skulle gå. Jag svarade bara, bring warm clothes, it'll be awesome. Så jävla awesome blev det kanske inte och tillräckligt varma kläder hade varken han eller jag. Tror visserligen att han hade ännu mer paltor på sig än jag, vilket föreföll sig som en bra grej.

Hur som helst kändes det helt orimligt gött att dra på sig halsduken vid lunchtid, lubba iväg till spårvagnen och ta en sväng förbi shopen för att lösa årskortet. Det var visserligen fler än jag som hade tänkt samma sak, men där inne var det i alla fall varmt.

Väl vid Valhalla då körde elfsborgstraktorerna i karavan på plan och kämpade frenetiskt för att inte störas av det snöbollsbomardemang som de utsattes för. Eller åtminstone kämpade emot den unisona snön som först föll som snö, sedan som regnblandad snö för att kanske rentav slutade som regn? I takt med att de vackraste av toner ljöd ut över plan tändes ett riktigt gött bengalhav som mynnade ut i en Lützenlik dimma samtidigt som en jävla massa nya namn ropades ut i högtalarsystemet.

Kul startelva som visserligen varit känd redan som igår, men ändå bjöd upp till både förväntningar och förhoppningar. Man hade visserligen redan ställt in sig på ett ganska såsigt spel mellan våra mittbackar och visste att det skulle finnas mycket gött i Engvall. Däremellan fanns det en mängd frågetecken och funderingar. Givetvis låg de största kring hur Hajtand Aleesami skulle lösa vänsterbacksspelet, om Tom Petting faktiskt skulle lira i kortärmat och shorts och givetvis hur många meter Boman skulle löpa på topp. Ett gäng svar fick vi, men, självklart kan det ju inte dras allt för stora växlar eller slutsatser från årets första match, som just då som sagt spelades i bedrövliga förhållanden.

Därav kan man ju konstatera att första halvlek inte bjöd på något gött alls förutom att man fick se hur sjukt jävla snygga tröjorna är utan Prioritet på bröstet och även utan Kia på ryggen. Tänk om man hade kunnat få ha det så... Spelet då? Njae, ingen direkt höjdare. Mycket gick på vänsterkanten och Hajtand hade några fina intentioner men bommade lite enkla grejer vad det såg ut som. Likaså några fasta situationer som inte var helt hundra. Det kanske man kan härleda till de rötna förhållandena och touchen på den badbollshala orangea bollen. Likaså kändes det som att vi rullade mycket boll rätt långsamt i backlinjen och inte alls spelade från ytterback till innermitt eller speciellt ofta till yttermitt, utan de flesta fall slutade i att vi rullade hem till mittback igen och på så sätt inte fick allt för mycket fart.

Så, första halvan gav ju en liten kass rensning av Hajtand som DMK (såklart) fiskade upp och langade in till Bomans gamle HBK-kompis som retfullt nickade över John. Inte mycket att snacka om där egentligen.

Andra halvlek då bjöd på mycket bättre spel från oss, även om det blev onödigt farligt lite väl många gånger när Gurra Swede kladdade lite för mycket och tappade boll i konstiga lägen. Inte hans bästa dagar. Namne Engvall trampade dock igång och visade hur jävla mycket starkare han blivit (igen) och höll bollen förtjänstfullt och skapade lägen både för sig själv och för kamrater. Helt klart matchens starkast lysande stjärna. Ljusår bättre än många andra på plan.

Vad jag hängde upp mig på lite och vad som vittnar om att vi saknar den där driviga mittfältaren (Sebban och/eller NN) är ju att Tom och Gurra Swede agerade lite för defensivt. Luckan mellan anfall och centrala mittfältare blev för stor och Engvall behövde gå ner och hämta boll lite för många gånger. Likaså det omvända när Boman emellanåt behövde göra samma sak. Han känns ju som en gubbe som mer behöver inlägg när vi kommit runt på kanterna. Skit samma, samarbetet mellan Engvall och Boman lovade ändock gott, även om det hade smakat gott med en bra "tia" strax bakom.

Målet som vi gör då kommer ju just på ett överlapp där Kevin Andersson (piggt inhopp!) samarbetar med ärkeängel-Emil som hänger in en fin boll som dras till extremt galant på volley av Paradise Hotel-Gustav. Snyggt så det förslår.

Lite böljande i slutet, men matchen slutar 1-1 efter en röten första halvlek och en mycket trevligare andra.

Några korta från matchen då:

+ Tröjorna! Jävlar vad snyggt.
+ Engvall. Klass.
+ Emil. Möcke möcke bra.
+ Sören. Gör en bra insats idag.
+ Tom. Bra debut. Kämpar bra, men blandar och ger lite. Borde nog spela mittback ändå.
+ Boman. Bra arbetsinsats. Lovar gott. 
+ 2300. I Game of Thrones-vinter.

- Game of Thrones-vinter
- Gurra Swede. Dessvärre ingen höjdarinsats. Kan bättre.
- Såsigt i mittbacksspelet. Uppspel och leverans går lite långsamt. Att jobba på.

Nu är vi igång. Ska bli spännande att se vad som blir av detta. Intressant btw att Zanjanchi körde i tröja 10. Ett statement...