2015/01/17

Historien om Daniel Sobralense

DOKUMENT. Det här är historien om Daniel ”Sobralense” Lopez Da Silva. IFK Göteborgs första brasilianska spelare någonsin, som kom till föreningen inför säsongen 2012. 

Det här är en ovanlig artikel på Baraben.com, och inte så rolig att publicera. Men den innehåller saker som alla supportrar till IFK Göteborg måste få veta. Vi må ha varit hårda i vår kritik mot föreningen genom alla år, men det hör inte till vanligheterna att vi går så här hårt åt en spelare som står under kontrakt med IFK Göteborg. Något vi kanske kommer att få kritik för. Men egentligen har vi dock inte gjort mer än att sammanställa det som redan har skett. Allt finns i artiklar, bilder och tweets på nätet. Det vi gjort här också att vi lagt till de uppgifter vi vet är 100 % sanna. Allt detta förstärker vår åsikt om att Daniel Sobralense är en person som inte kan vara kvar som anställd i IFK Göteborg. En person som har misskrediterat föreningen så många gånger, som upprepade gånger uppträtt mot den värdekod och de värderingar som föreningen IFK Göteborg står för. Faktum är att vi inte kan komma på någon person som någonsin uppträtt på ett sådant sätt gentemot IFK Göteborg som Sobralense gjort.

Det betyder inte att vi ogillar människan Sobralense. Det gäller att skilja på sak och person, som en viss sportchef brukade säga. Låt detta bli en läxa som inte ska upprepas.

För hur kunde ”karaktärsföreningen” IFK Göteborg, med sportchefen Håkan Mild i spetsen, egentligen göra en så misslyckad värvning? Och framförallt, hur kunde Sobralense lyckas hålla sig kvar så länge?

Här är alla Sobralenses snedsteg, från tiden redan innan han kom till IFK Göteborg.

För det började faktiskt redan då. Daniel kom från Sobral i Brasilien till Kalmar inför 2008. Det går bra för honom och trots sin ojämnhet så blir han lite av en kelgris för KFF-fansen. Sobra har onekligen en hög högstanivå, och det är den som gör honom intressant för andra toppklubbar. Sommaren 2011, då han redan gjort klart och tydligt att han inte är intresserad av att förlänga sitt utgående kontrakt med KFF ska detta visa sig. Brann är intresserade, men det är också IFK Göteborg. Och Håkan Mild har bestämt sig. Han ska ha Sobralense till IFK Göteborg. Samma sommar ryktas det också att Mikael Stahre ska träna IFK Göteborg från 2012, och att det är han personligen som valt att han vill ha Sobra till laget.

För Sobralense blir det en händelserik sommar. Och märkligt nog ska det fortsätta hända grejer kring Daniel från Sobral i många år framöver.

Det är inte bara Blåvitt som vill ha Sobra den här sommaren, utan även ärkerivalen AIK. Något Sobra tar till sig och börjar ”gilla” AIK på Facebook. Detta i ett läge när det redan kommit ut att IFK Göteborg är intresserade. Sobralense kommenterar det hela på följande sätt: "Jag gillar att det ryktas om mig", och inte minst "Jag gillar AIK som klubb så det är ett alternativ för mig".   Dessa artiklar är daterade den 22 och 27 juli. Bara två veckor senare är det dags igen.

Kalmar möter Elfsborg borta den 7e augusti 2011. En match som slutar 0-0 och en blek Sobralense blir utbytt i den 71a minuten. Sobralense blir inte glad över detta utan rusar rakt ner i omklädningsrummet, för att sedan dyka upp en kort stund igen vid bänken enbart för att skälla ut tränare Nanne Bergstrand.

Kanske är det inte så konstigt att Sobra är frustrerad, för under dagen har han blivit informerad om att Kalmar-polisen tagit emot en anmälan mot honom för sexuellt ofredande.  Vad det här handlar om får vi aldrig veta, för åtalet läggs så småningom ner. Men, ingen rök utan eld, en gång är ingen gång osv. Den 14 augusti möter Kalmar Gais på bortaplan och förlorar med 0-1. Sobralense är inte ens med i truppen.

Lustigt nog intervjuas Sobralense i den här vevan här på Baraben.com för första gången. ”IFK Göteborg är bästa alternativet för mig just nu”  säger han bland annat. Det visar sig att han ska få rätt. Den 1a september presenteras Sobralense av IFK Göteborg, och han är spelklar för föreningen från och med säsongsstart 2012.Att uttala sig positivit till förenginens supportrar visar sig senare vara något som Sobra satt i system. Trots sina snedsteg så försöker han göra sig populär bland fansen genom sina ständigt lismande uttalanden, och sin i viss mån charmiga karisma. Han framställer sig själv med en varm, avslappnad personlighet, som en kristen familjefar som tar hand om sina släktingar och skickar pengar till Brasilien. I mångt och mycket är detta sant, men det försvarar inte sättet han agerar på.

Sen har han en sak till som räddar honom gång på gång, och det är hans förmåga att göra sig populär i spelargruppen. Detta gör honom svårare att komma åt, och svårare att bli av med. Av någon märklig anledning har också Sobra en läskig förmåga att bara få saker att ”rinna av” honom, utan att det blir allt för mycket rabalder. Detta är något som ska märkas gång på gång under hans period i IFK Göteborg.

Det är rätt märkligt att han kan bli så populär i spelartruppen, med tanke på sina språkliga brister. Hösten 2014 har Sobralense varit i Sverige i nästan sju år, men kan otroligt nog fortfarande inte ge en intervju på svenska. Detta trots att Håkan Mild bedyrade när Sobra värvades att han minsann skulle lära sig svenska, och det med detsamma. Så blev det alltså inte.

Det börjar inte så bra för Sobralense i IFK Göteborg. Faktum är att han inte ens hunnit spela en match med föreningen innan han hamnar i trubbel första gången.

Den 6 januari 2012 ska IFK Göteborg börja träna igen under Mikael Stahre. Men Sobra är inte med. Han är kvar i Brasilien. Och inte oavsiktligt, som IFK hävdar. Han är kvar och surar för att han hävdar att IFK Göteborg ljugit om hans kontrakt. Han hävdar att hans sign on-bonus på en miljon kronor skulle betalas ut direkt, i en klumpsumma. Men i kontraktet står klart och tydligt att han ska få den fördelad under sina fyra år i föreningen, dvs 250 000 per år. Det må vara hänt att Sobras tolkar inte informerar honom om detta, men det är sättet som Sobra bemöter detta som är oerhört överraskande. Han tar det inte internt, utan bryter mot all tänkbar praxis och går direkt till media.

Innan han ens spelat en match för IFK Göteborg låter Sobralense meddela följande: ”Jag blev lurad. Det finns klubbar som kan betala om Göteborg tycker det är för mycket besvär att ha mig kvar” Tydligen tycker IFK det är värt besväret, för efter det här vänder Håkan Mild blad väldigt smidigt och när Sobra ett par veckor senare klackar fram till säsongens första mål, den 28e januari mot Spartak Moskva (en halvvolley av Hysén) verkar allt glömt.

Säsongen 2012 blir ingen höjdare för varken IFK Göteborg eller Sobralense. Trots en stor nysatsning blir det en ny neslig sjundeplats i tabellen. För Sobra går det upp och ner. 21 matcher från start i Allsvenskan, utbytt 12 gånger. 4 mål. Någon bra insats i någon match då och då, men för det mesta ganska slätstruket. Sobralense får kritik på forum och i bloggar för att han ser ointresserad, loj och trög ut. Likadant ser det ut 2013, men nu är Sobra mestadels förpassad till bänken. Bara åtta matcher från start, och sex inhopp blir det. Noll mål i Allsvenskan. 2014 är det samma visa. Bara två matcher från start, sex inhopp. Noll mål i Allsvenskan. Till slut lyckas IFK Göteborg låna ut Sobralense sommaren 2014, till Örebro. Håkan Mild har blivit ersatt av Mats Gren och dennes utrensning av Håkans misslyckade värvningar börjar direkt. Egentligen är det ett mirakel att Sobralense är kvar så länge som han är, för internt, och utanför planen, har det varit rejält stökigt kring brassen mer eller mindre hela tiden.

På dagen fyra månader efter klackpassningen till Hysén, den 28 april 2012 möter IFK Göteborg Åtvidaberg. Trots en knacklig vår är det här en lördagsmatch man lyckas vinna efter två mål av Hannes Stiller. Sobralense däremot, han blir kvar på bänken hela matchen. De spelare som varit med i matchen får ledigt på den träning som är dagen efter, och det är väl inte helt orimligt att tro att några av dom firade den förlösande segern på stan denna dag. Det gör Sobralense också.

Detta vet vi, för det är Barabens skribenter ”Peeman” och ”feldgrau” som ser Sobralense i kön till nattklubben Park Lane. Klockan är nu runt 02.00. Sobra går före i kön och vill bli insläppt vid VIP-kön men nekas. Hur äventyret slutade sedan är oklart. Huruvida Sobra är full eller inte framkommer inte, men det är åtminstone så att han inte betett sig illa mot någon vad Peeman och feldgrau kan se.

Dagen efter väntar en kombinerad träning tillsammans med U-truppen för de spelare som inte spelade lördagens match. Bland annat med Erik Lund och DMK. Och så Sobralense förstås. Men Sobra är inte där. Det är däremot Barabens skribent ”Erling” som på en rak fråga till Magnus Edlund om var Sobralense är, får svaret ”magsjuk”. Sobra kanske var magsjuk, det vet vi inte. Men lite märkligt är det ju såklart när vi vet att han varit i kö till nattklubb samma natt.

Av någon anledning dröjer det cirka en vecka innan detta samband kopplas ihop av Baraben-trion. Erling skriver då en tweet om detta, som får en del uppmärksamhet, men inte mer än att det är bortglömt inom någon dag. Återigen ser det ut som att Sobralense lyckas komma undan. Så blir det dock inte, för nu kommer en helt ny aktör in i bilden. Sobralenses egen fru.I en sällan skådad Twitter-rant, troligen översatt med Google Translate, anklagar hon Erling för att fara med osanning. Detta trots att vi såklart vet att händelseförloppet är 100% sant. Vid ett besök på Kamratgården någon vecka senare tar Håkan Mild Erling åt sidan och medger att händelsen har inträffat, men att det var onödigt att ta upp det så offentligt. Återigen vill Håkan Mild släta över en Sobralense-skandal utan att det ska bli för stort. Sobralense själv däremot, han tar också Erling åt sidan och tillsammans med Tobias Sana som får agera tolk för dagen så fortsätter han bedyra sin oskuld via mycket knacklig engelska. Det blir parodi på hög nivå när Sobra anklagar Erling för att ljuga, trots att alla vet att det faktiskt har hänt. Sana är lite klokare, han förstår att det har hänt, men säger ungefär som Håkan Mild: ”Det blir så stort när det kommer från dig”. Återigen visar Kamratgården och spelartruppen att man håller ihop, och försvarar sina egna, trots ett mycket allvarligt regelbrott.

Men även om Håkan Mild vill tysta ner skandalen utåt, så är han principfast internt. Sobralense får sitt straff och får sitta på bänken utan en minuts speltid de närmsta fyra matcherna som återstår av vårsäsongen. Han spelar inte förrän allsvenskan vänder igen den 3 juli mot Djurgården. Då är han plötsligt tillbaka från start och gör också 1-0 efter 21 minuter. Ner som en pannkaka och upp igen.

Det märkliga i det här läget är att det fortfarande finns fanns till IFK Göteborg, även om de redan nu är ett fåtal, som försvarar Sobralense, och tycker att det ”kastas skit” på honom. I själva verket är det ju precis tvärtom. Han missköter sig som anställd och som representant för IFK Göteborg. Och värre ska det bli.

Det som händer sedan har inte blivit avslöjat förrän nu. Det är nämligen så att Sobralense är ute och kör bil en vacker dag. Problemet? Han har inget körkort. Och det är inte nog med det. Han kör runt i en orange KIA-suv med IFK Göteborg-emblem som han lurat till sig på Kamratgården genom att påstå att han har körkort. Detta VET vi också, eftersom Sobralense gör en helt galen trafikmanöver i centrala Göteborg en dag där han både kör mot rött, kör över två heldragna linjer samt är på väg att köra in i en annan bil. Hur vet vi det? En av Barabens skribenter sitter i bilen som är bredvid Sobra när han gör detta. Och återigen, Sobralense är inte en person man inte känner igen om man håller på Blåvitt. Håkan Mild får så småningom reda på detta och ska ha blivit rosenrasande. Han ska ha ställt ett ultimatum där det handlar om att Sobra omedelbart måste sluta köra utan körkort, eller så kommer han få lämna föreningen. Det blir så, och den orangea suven tas över av Jakob Johansson. Återigen lyckas han hålla sig kvar.

Säsongen 2013 står för dörren och sociala medier har slagit igenom och står nu i full blom. Sobralense är en flitig användare av Facebook och så småningom Instagram. Något som för hans del inte är så lyckat alla gånger. Nicklas Bärkroth lämnar i början av januari IFK Göteborg för Brommapojkarna. Något Sobra kommenterar med följande märkliga kommentar på facebook:


Vid den här tiden är det mestadels Stefan Selakovic som huserar på den högerkant där Bärkroth spelar. Sobra visar återigen att han inte riktigt tänker till alla gånger när han uttalar sig. 

En ljuspunkt för IFK Göteborg och Sobra är cupvinsten den 26 maj 2013 där Sobra gör ett bra inhopp. På tåget hem är det fest och frid och fröjd. Som vanligt går det upp, men snart är det ner igen.

Bara veckor senare, den 17 juni 2013 hemma mot Djurgården rinner det över för Sobralense igen. Han blir utbytt och går rakt ner i omklädningsrummet. Målvaktstränare Stefan Remnér skickas genast ner för att hämta honom.

2014 är ett nytt år men för Sobralense blir det bara sämre och sämre. Speltiden under våren är inte bra och då är det dags för Sobra att återigen säga lite för mycket. Denna gång under en intervju med Kalmar-baserade Barometern.  Han kritiserar IFK Göteborg och hyllar Kalmar där man ”spelade fotboll”, och att fansen i Göteborg ”gillar en viss typ av spelare, som Hannes Stiller”. Han gör i det här läget ingen hemlighet av att han vill byta klubb, och påstår att Häcken ville ha honom redan året innan. Det verkar oerhört märkligt med tanke på de skandaler han redan vid det laget hade dragit på sig, samt att han knappast imponerade spelmässigt. Varför skulle inte Håkan Mild vilja släppa honom?

Mikael Stahre agerar direkt och tar inte ens ut Sobra till truppen mot Strömsgodset. I en match som ”alla” skulle få speltid i. Stahre erkänner också att petningen beror på hans uttalanden.

Med Mats Gren som ny sportchef blir det andra bullar. Den 11e augusti blir Sobralense klar för en utlåning till Örebro för resten av året.

Gren är tydlig med att han vill bli av med Sobra, men inte genom ett förlängt lån, utan genom en försäljning. Sobralense är lika tydlig han med att han vill bort. Trots det dyker han upp igen lagom till IFK Göteborg ska åka på läger till Turkiet i januari 2015. Sobra missade första träningsveckan och det sägs att han höll på att förhandla till sig ett kontrakt hos sin förra brasilianska klubb för att förbereda en flytt hem. Från IFKs sida heter det att han fick förlängd semester, men vid det här laget vet man aldrig. Det kan lika gärna varit Sobra som vägrat komma hem i tid igen.

Han åker med till Turkiet och året har knappt startat innan han återigen hamnar i blåsväder. En supporter till IFK Göteborg skickar ett meddelande till Sobra på facebook där han skriver att han inte anser Sobra vara värd att ha den blåvita tröjan på sig. Sobras svar: ”Fuck off” och ”You think I want to stay here?” Detta skickat med en bild där Sobra visar upp en öl. Nu blundar inte IFK Göteborg offentligt längre, utan detta föranleder att ordförande Karl Jartun mer eller mindre gör sitt första uttalande för föreningen, trots att han suttit som ordförande i nästan ett år. Uttalandet är kortfattat: ”Det här är inte acceptabelt”.

Det är inte slut med klumpigheterna ens för den här veckan, för när Sobra kommenterar Tobias Sanas bild på Instagram, där han visar upp sig i MFF-tröja, så gör han det med följande hashtag: #greatchoice.

Det är inte nog här utan det finns ytterligare uppgifter om Sobralense som är väldigt komprometterande och som vi VET är helt sant. Dessa väljer vi dock att inte avslöja här av privata skäl. Det börjar också spekuleras i hur Sobralense agerar i sociala medier som måste anses väldigt pinsamt för en person som honom, med den familj han har. Detta är något som sker tämligen öppet och som får fansen att fundera.

Det är så många gånger man undrar hur Sobralense tänker när han gör saker, och när han yttrar sig så som han gör. Och framförallt undrar man hur en sådan person kan få ha representerat IFK Göteborg så länge utan att den enda vettiga åtgärden har tagits. Låt det här bli en läxa för den förening vi vill bygga i framtiden, och vilka personer och spelare vi vill se som representanter för den.

Den 16e januari avslöjar GT att Sobralense kan få sparken från IFK Göteborg. Det borde han ha fått för längesen.