SUPPORTERVÅLD. På senare år har läktarvåldet och bråk mellan s k supportergrupper i Sverige fått stor uppmärksamhet. Problemet gäller främst fotboll på elitnivå, men har även visat tendenser att sprida sig till ishockeyn. För några dagar sedan var det t ex storbråk på läktarna redan en halv timme före matchstart i hockeyderbyt mellan AIK och Djurgården. Samma klubbar möts i morgon i fotbollsallsvenskan, och nya bråk är att vänta.
För ett par dagar sedan satt jag på restaurang med en god vän (hockeymålvakt med SM-guld med Björklöven från 1987!) och funderade över varför USA - vars samhälle i övrigt är så impregnerat av våld - inte har några problem med supportervåld. Jag sände ut en fråga på twitter (@UlfBjereld) och frågan väckte ett enormt engagemang. På bara några minuter hade svaren haglat in och kreativiteten kunde man inte klaga på. Här kommer några av de föreslagna svaren i min egen informella trovärdighetsordning:
1. I USA är lagsporter i huvudsak en medelklassangelägenhet.
2. Biljettpriserna är så höga att det inte uppstår supporterkulturer.
3. Fansen åker inte med till bortamatcherna.
4. I USA är lagsporter i huvudsak en familjeunderhållning.
5. Lagen är så kommersialiserade att det inte uppstår supporterkulturer.
6. Det är ont om derbyn i amerikanska lagsporter på elitnivå.
7. Det är långa avstånd mellan klackarna på läktarna.
8. Frågan är felställd - det finns visst supportervåld i USA.
9. USA:s fanatismkvot är redan fylld av religion, politik och patriotism.
10. USA får utlopp för sina aggressioner i Irak och i Afghanistan
Vad säger ni? Finns det några bättre (eller sämre...) förklaringar än de som listats ovan? Kan skillnaden ha att göra med att i de flesta länder är det främst fotbollen som varit drabbad av våldet, och fotbollen har ju som bekant en betydligt svagare ställning i det amerikanska idrottslivet?
Ulf Bjereld
Det här stämmer inte riktigt, att de inte skulla ha något supportervåld. Däremot fungerar de annorlunda där. Det blir i stort sett alltid upplopp när ett lag har vunnit (!) någon av de större ligorna, vilken kan kännas helt sjukt, men det finns hur många exempel på det som helst. I Denver när Colorado Avalanche har vunnit Stanley Cup, i Boston när Celtics vann NBA osv. Ett mycket underligt beteende, men det får allt tecknas som supportervåld.
SvaraRaderaExakt det här debaterades i SVT med bland annar Lagrell, SVT ankaret Marie Lehmann, Ajk:s ordförande, nån polis och järnkamin.
SvaraRaderaDet skrämmande var att Lehmann tog upp kulturen i USA som något att sträva efter, och jag blev helt bdrövad när jag hörde det. Dessutom satt dom flesta, förutom en väldigt klok supporterpolis från Stockholm (snacka om att sätta sig in i problemet och förstå supportrarna, all credd till den polisen), och höll med henne.
Den dagen våra läktare och vår supporterkultur ens kan jämföras med själlösa i USA så slutar jag att överhuvudtaget bry mig om fotboll. Fotboll är själ och hjärta, när det försvinner (som i U, S and A) så försvinner också det fina med sporten. Det är som att jämföra med att gå på en Barca match. Visst, det var kul att se spelet och spelarna, men jag får absolut inte ut någonting av det. Inte ens när vi var 80.000+ på läktarna...
Så vill åtminstone inte jag ha det!
Det hela är väldigt enkelt!
SvaraRaderaAmerikanska sporter är enbart stora "jippon", All-stars matcher, Dunk-tävlingar o annat skit. Sånt som "vettiga" människor i övriga världen fnyser o rycker lite på axlarna åt.
Det finns ingen som helst supporterkultur eller läktardynamik i USA. Det finns ingen rivalitet, kärlek eller hat mellan lagen, och således finns det ingen glödande passion.
Anledningen till att USAs populäraste sporter inte förekommer alls i lika stor utsträckning i övriga världen är pga att den jippokultur som finns där, inte uppskattas nån annan stans. Desamma gäller det faktum att sporten FOTBOLL inte förekommer i USA pga att amerikanarna måste bli underhållna av halvtidsjippon, cheerleaders och dansande maskotar. Själva sporten o laget i ditt hjärta räcker inte för att skapa intresse.
Så, summan summarum..
Anledningen till att amerikaner inte slåss i samband med sportevenemang är att man inte tar själva sporten och sitt eget lag på så stort allvar som vi gör. Det är mer en kul grej som underhåller dom. Typ som en musik-konsert, med deras favoritartist. Inget man direkt orkar bråka om.
Allt detta grundar sig självklart även i historia och kultur.
Slutord: Amerikaner är generellt set jävligt korkade!
P/ Fast segerupplopp ser vi ju här i Europa med, tex när ett lag vunnit guld i Spanien brukar det bli total kalabalik. Både Barcelona och Madrid har ju fått se sin beskärda del av sådana kaosscener...
SvaraRaderaVåldet kom upp i England, och spred sig till Europa, i USA är sport och supporterkultur bara plast!
SvaraRaderaI Europa är det levande!
En anledning till att är mindre "supportervåld" i USA tror jag är att på många matcher så går flera generationer ihop. Du slåss inte lika mycket om du har sonen, farfar, morsan etc. med... En annan orsak är nog den stora mängden personal på matcherna.
SvaraRaderaEn tredje är naturligtvis avstånden mellan lagen. När NY möter LA så är det inte så många bortafans på plats liksom. När NY möter Boston däremot så kan det bli bråk,
Jag har varit på alla de 4 stora sporterna i USA och där precis som här är ju alkoholen en stor del av problemet. På många arenor i USA serveras öl och även sprit, oftast dock endast till halva matchen. Mycket av de bråk man ser på läktaren i USA är dock för att folk är för fulla.
När jag var i Philadelphia och såg Eagles-Giants så var det halvkul att vara iklädd blått(Giants) färger på en stadium med 75000 som hatar NY och dessa dessutom hade tillbringat 3-4 timmar innan matchen med att dricka pilsner....
Visst finns det många själlösa, medelklassiga jippobesökare på matcher i USA men det finns också en kategori som är lika hängivna som "vi" på fotboll. Den amerikaniserade filmversionen av Fever pitch visar t.ex. Jimmy Fallon som galet insatt och brinnande Red Sox-fan. Visst finns det också många lag som bara är en ny franchise, utplacerad av ligaorganisationen/centralföretaget p.g.a. stor stad och bra kommersiella förutsättningar. Hockeybesökare i södra USA har haft sina lag i max 20 år och kan väl knappt reglerna, t.ex. Likaså med MLS. I norra USA och Kanada finns det dock gamla hockeyklubbar med kunnig publik och rivalitet mellan grannklubbarna. Toronto ML, Edmonton O, Montreal C. Och i NFL: Chicago B, Minnesota V, Green Bay P. M.fl. Här torde det dock falla på avståndet.
SvaraRaderaMen visst finns det derbyn! Derbyn mellan tunga klubbar med närmare 100 år på nacken. T.ex. NY Yankees vs NY Mets. Chicago Cubs vs Chicago White Sox. Men med så många fans, stort biljettryck och höga priser blir resultatet som en match på Camp Nou eller Old Trafford, dvs. inga renodlade klackar med inslag av socioekonomiskt lågtstående ligister.
Slutsats: USA är väldigt stort och komplext - även på detta området. :)
Intressant fråga..
SvaraRaderaPersonligen så funderar jag i termerna kring det annars så gäng-inriktade USA. Där patriotism uttrycker sig på ett annat sätt. Från att känna stolthet och gemensamhet i landet som stort, från öst till väst och från stad till stad och från kvarter till kvarter. Gäng bildas kring kvarter och stoltheten kring vart man föddes eller växte upp. Propaganda-maskinen hollywood pumpar ut filmer där amerikanska hjältar alltid vinner över stora stygga ryssen. I en amerikansk biosalong är det inte ovanligt att vid väldigt patriotiska scener att folk ställer sig upp och skriker "fuck yeah" och andra hurra-rop. Vart ser du det i Sverige? Vi som knappt firar våran nationaldag.. Vi som vill kunna knyta ann till samma patriotiska känsla måste ju hitta något annat att få utlopp från. Att känna samhörighet är viktigt, och verktygen för det är olika beroende på land och kultur. Amerikanarna har sina kvarter, städer och sitt land och vi känner samhörighet på fotbolls-arenan, det är där vi står och gör våra hurrarop, kramar främmande män och... ger varandra på käften.
För att försöka sammanfatta något sånär:
I usa har dom "gäng" vi har "huliganer".
Så.
Mycket svammel blev det här.. hoppas ni ändå förstår hyfsat vad jag försökte få fram.
Svaret är jävligt enkelt. Jänkarna är jävligt lata människor. De orkar inte slås.
SvaraRaderaJag tror nog på kopplingen mellan att de triggas och får ut våld och aggresioner på andra områden, att idrotten i USA går under den för åskådarna rätt så pasificerande show-biz samt att jänkarna inte har en tradition av "tjock" kultur som finns i Europa. Deras sätt att identifiera sig med sina lag skiljer sig från vårt. Kan inte definiera mer exakt men tycker "intefanvetjag" ger visst uttryck för skillnaden.
SvaraRaderaHanden på hjärtat så går jag på matcherna mycket för att vi är en suverän publik. Minimera hatet och bråket bara. Vill kunna sjunga med på allt och aldrig skämmas för IFK. Humor och passion är vårt signum!
Precis som många andra tror jag att kommersen är inblandad. Matchen är ett tillrättalagt nöjespaket med en jävla massa mat och cheerleaders och Metallica i varenda avblåsning. Men ännu mer är det draftsystemet och de stängda ligorna som utgör fundamentala skillnader mot idrotten i Europa. Du kan inte åka ut ur ligan, du kan inte heller spela dig upp i en högre liga. Duktiga juniorer blir liksom utströsslade lite slumpmässigt över kontinenten. Klubbkänsla är förvisso mest ett minne här i Europa, men där borta är den väl knappt ens det? Kan en NHL-spelare "svika" sitt lag genom fel sorts övergång? Jag tror inte det - total utbytbarhet är en del av spelet.
SvaraRaderaDetta förklarar dock inte avsaknaden av våld, för nog finns det passionerade supporters?
Min teori är att en följd av kommersen i sin tur gjort att våldet aldrig känts aktuellt, nämligen avsaknaden av ståplats. Har det någonsin funnits ståplatsläktare där borta? Det är på ståplatsläktaren som suggestionen föddes, gruppmentaliteten, hetsen...utan ståplatsläktare hade europeisk fotbollspassion aldrig sett dagens ljus. Och inte huliganism heller.
http://www.ultraskanalen.se/forum/viewtopic.php?f=16&t=151
SvaraRaderaTror inte riktigt på det där. Många av kategori c-supportrarna är rätt vanliga personer. Min syn är att hela firma kulturen är en en slags subkultur med människor från alla samhällsklasser. Att man slåss gör man för att man romantiserat hela den engelska casualkulturen och läst alla de klassiska böckerna. Våldet i sig ger en adrenalinkick och identifikation med bilden av hur det ska vara utifrån filmer, böcker och egna upplevelser i ffa England.
SvaraRaderavem är denne Uffe för något nytt stjärnskott?
SvaraRaderakommer en intressant dokumentär imorgon, dock inte om amerikansk supporterkultur, men om den svenska, på TV4
SvaraRaderaDet är mer gäng uppgörelser i USA, därav söker sig våldsälskarna till det, sen här i Sverige, vad gör det om två ligor åker och slår varandra i en grusgrop nånstans i småland?
SvaraRaderaKänner många Kat-c snubbar i dom yngre leden. Kommer i från helt vanliga medelklass-familjen. Dom flesta dessutom över medelklassen!
SvaraRaderaInget jag sympatiserar med dock, men något underklassens-problem är det inte.
Erik: Visst kan spelare "svika" sitt lag genom fel sorts övergång i USA. Finns många exempel. Den största övergångs"skandalen" på senare tid var när en av NBA:s just nu största stjärnor, LeBron James, nyligen blev free agent och gick efter tankesättet if you can't beat them - join them och skrev på för stjärnspäckade Miami Heat. Cavs-fansen samlades i Cleveland för att bränna matchlinnen med hans namn och nummer. Lär ju bli hätskt när han kommer tillbaka för bortamatchen mot dem...
SvaraRaderaKan dock ligga nåt i din tanke om ståplats. De mest skrikbenägna 15-30-åringarna sitter/står inte tillsammans på en egen sektion och triggar varandra, utan är uppblandade med övriga åskådare.
Intressant ämne som tas upp här.
SvaraRaderaAtt USA skulle vara för stort det köper inte jag. Kolla på Ryssland, det landet är mycket större än USA, men likförbannat har de Europas största och starkaste firmor
SvaraRaderaDet kanske faktist är fotbollen som är källan till allt våld :) I LA brukar det fajtas en del när galaxy och Getterna möts, men ändå överaskande lite. De här lagen spelar ju på samma arena och är bittra rivaler. Mexare och Amerikaner borde väl ha en hel del att göra upp om? Jag är en ingen våldsam människa, vanligtvis, men jag hade passat på och banka skiten ur några yanks, om jag vart chivas. Jag tror offside hade ett repotage om just det här derby för vidare läsning :)
SvaraRadera/Sebb
Har inte läst alla kommentarer så kanske påpekar vad någon sagt.
SvaraRaderaJag har alltid förknippat Amerikansk lagsport med Irländsk tradition. På Irland finns inte heller något supportervåld inom nationalsporten hurling. Tvärtom är det inte helt ovanligt att man applåderar motståndarnas skicklighet när de gör poäng. Detta trots fullsatta arenor helg efter helg.