2008/11/05

Välkommen till en ny era - del två

ARENASPECIAL Vi fortsätter rundvandringen på den nya arenan genom att börja där vi slutade igår, nämligen mitt bland kombiplatserna i klacken.

Vi blickar rakt ner och slås återigen av hur brant det är, samt att det övre etaget verkligen "hänger" över det undre. Hur kommer detta fungera rent sångmässigt? Kommer den, troligen lite yngre, delen av klacken nertill kunna hänga med i skrålandet från den maffiga övre delen? Och en annan sak. Stå ALDRIG i trapporna, för i helvete, tack. Stå där när det blir mål och fullt röj och få en knuff framåt, inte så jättekul...

Vy precis rakt framifrån, på platsen precis ovanför insläppet. Helt ok. Alla bilder går att klicka på för att få upp i större versioner, detta rekommenderas verkligen.

Mer klackporr. Denna vy bort mot L1 där vanlig sittplats tar vid. Tittar man noga längst upp här så ser man att man verkar ha frångått ursprungsplanen, att glasa hela vägen upp från där läktaren slutar tills där taket börjar. Istället är det halvglasat med räcke och en öppning utåt. Frågan är hur mycket detta påverkar negativt, både ljud- och vädermässigt?

Här har vi tagit oss ner på ståplatsen under klacken, där räckerna skymtar bakom pelaren. Känslan rent fototekniskt är att ett eller ett par objekt i förgrunden gör att man ögat lättare får perspektiv och att det därmed går att leva sig in lite mer hur det kan komma att kännas hur det kommer vara på plats. Men jag kan ju ha fel.

Rakt västerut över ståplats. En fågel viskade i mitt öra att det inom ett par år snart kan bli kombiplatser här nere också. Det skall till och med redan finnas stolar inköpta och klara för ändamålet.
Så här blir sikten när man står där nere.

Blickar uppåt från ståplats. Glöm förresten inte att man aldrig, när man skall beskriva denna sektion, får förkorta ordet "ståplats" och sedan sätta det aktuella vädertecknet framför. Gör aldrig det, tack.

Vi har nu tagit oss ner och in i utrymmena nere i långsidan. Här ser man pressrummet, med podie strax bakom mig till vänster. Tydligen skall det se ut så här, med de stora panoramafönstren rakt fram från podiet. Om det stämmer kan den publik som passerar hem från matcherna se rakt in i pressrummet utan bekymmer.

Här ser ni en översiktsbild av hur omklädningsrummen kommer se ut, från Higabs ritningar. Ett norrut och ett söderut när man går ner i spelartunneln, från planen sett. Oklart vilket som kommer bli hemma respektive bortalags men vi befinner oss här i det "norra" omklädningsrummet.

Massagedel till vänster och det långsmala duschutrymmet till vänster.

Som ser ut så här i nuläget.

Fortfarande kvar i de undre regionerna befinner vi oss nu ungefär under N3 och N2. Här är ett rätt stort utrymme för förvaring av maskiner och dylikt för att sköta om gräsmattan.

När vi blickar ut genom hörnet mellan östra och södra så ser vi att någon rackare från Ultras redan varit framme och satt ett litet klistermärke på en högtalare. En av de första chock-kupperna på den nya arenan, det lär komma fler.

Imorgon tar vi klivet ut på läktarna igen då den sista delen av denna bildspecial publiceras. Det blir även vyer från bortaståplats, levande sittplats, inifrån Barabens VIP-loge samt en promenad fram och tillbaka på östra långsidan.

Fortsättning följer imorgon...

49 kommentarer:

  1. Riktigt najs. Ser verkligen fram emot morgondagens avsnitt i denna följetong.

    SvaraRadera
  2. vad är det i hörnerna? på övre

    SvaraRadera
  3. Riktigt kul! Tyvärr har vi inte den bästa tänkbara klackläktaren, men det ska inte hindra oss, bara att sjunga högre.

    Hehe:
    "Oavsett hur så är det väldigt svårt att fånga känslan på bild, åtminstone för en amatörfotograf som mig." - Från Del 1.

    "Känslan rent fototekniskt är att ett eller ett par objekt i förgrunden gör att man ögat lättare får perspektiv och att det därmed går att leva sig in lite mer hur det kan komma att kännas hur det kommer vara på plats." - Del 2.

    But hey, You can't blame a guy for trying...

    SvaraRadera
  4. Tack för väldigt bra bilder.

    ps. Södra sidan är väl en kortsida och inte en långsida.

    SvaraRadera
  5. Barabens VIP loge? :O

    SvaraRadera
  6. Frågan är ju vart Ultras kommer stå med trumman? Uppe eller nere? Antagligen nere pga att alla inte har årskort. Någon som har någon aning om hur det kommer bli?
    (Vet att det finns stor chans att det inte ens är påtänkt men är nyfiken)

    SvaraRadera
  7. Det behövs ingen trumma.

    SvaraRadera
  8. 22:24

    Korrekt anmärkning. Har justerat det och även lagt till lite text gällande lösningen med glas/räcke mellan tak och läktare.

    SvaraRadera
  9. Utgår från att de flesta kommer vara på klackläktaren iallafall och inte där nere. Eller?

    SvaraRadera
  10. Riktigt uselt att dom snålat och inte glasat hela vägen upp till taket bakom läktaren!

    Skönt när regnet piskar en i nacken....

    SvaraRadera
  11. Förstår inte heller varför man inte glasat hela vägen upp till tak!?! Då tänker jag inte bara på regnet utan även på ljudet som kommer försämras. ÄNDRING...

    Grymma bilder förövrigt..:-)

    SvaraRadera
  12. Med tanke på VIP logen- Hur blir man medlem i baraben? :)

    SvaraRadera
  13. BaraBen har inte köpt någon loge i traditionell bemärkning. Erling syftar till ett "internskämt" och medlemskap i BaraBen kan man endast få om man bloggar på BaraBen. För att göra det ska man höra av sig till kontakt@baraben.com.

    SvaraRadera
  14. Underbar läsning! :)

    SvaraRadera
  15. Hade vart fint att få en känsla av hur nära plan man kommer, men det är kanske inte möjligt att komma ner på "plan" och ta kort uppåt klackläktaren?

    SvaraRadera
  16. Trumman kan Ultras lämna hemma, likväl kan de lämna han megafon-strippan hemma också!

    SvaraRadera
  17. Hur ska de kunna duscha på det smala utrymmet egentligen?

    SvaraRadera
  18. Vilken tät gryta! Tror klacken kommer få en nytänding!

    SvaraRadera
  19. Stör mig oxå på att det inte är glas ända upp, vad tänkte de???
    Kan någon undersöka och få ett svar på varför man inte har det.

    SvaraRadera
  20. Snacka om att vi i Gårdakvarnen kommer sjunga ut er på VÅR nya arena!

    SvaraRadera
  21. 9:33

    Dom får väl skeda när dom ska duscha :P

    SvaraRadera
  22. e det bara jag som är riktigt jävla besviken på DNA?

    SvaraRadera
  23. Finns många konstruktionsbrister i detta budgetbygge. Bla de ologiska publikinsläppen i hörnen, Inget skydd från väder och vind på utsidan för dem som sitter på det dyrare övre etaget, plexiglaset mellan läktare och tak är för snålt tilltaget, ingen all-seater, osv. Någonting som ser ut att bli potentiellt livsfarligt är avsaknaden av mindre räcken i trapporna på övre läktaren. Tänker då främst på äldre som skall ta sig upp och ned, men även ett snedsteg kan bli förödande.

    SvaraRadera
  24. Det kommer att bli hur bra som helst. Var där och jobbade i veckan och det var riktigt mäktigt. Vilken jävla gryta! Vilken stämning det kommer bli! Fick nästan en tår i ögat.

    SvaraRadera
  25. 12:27

    Nu är ju arenan långt ifrån färdig. Så det lär nog komma upp både fler räcken och vind/regnskydd på övre.

    Fan vad det gnälls på sådant som folk inte har den blekaste aning om.

    SvaraRadera
  26. 13:02

    Du, jag har följt bygget från dag ett, lusläst ritningar mm. Något vind och regnskydd på utsidan för övre etage ingår inte planerna just nu så vitt jag vet. Däremot skulle glas/plexiglas sättas upp hela vägen mellan tak och läktare, men så ser det nu inte ut att bli av någon anledning. De öppna nedre hörnen orkar jag inte ens kommentera, men så blir det väl när det är arkitektens/byggbolagets första arenabygge och när man har Bröndby Stadion som mall.

    SvaraRadera
  27. De öppna nedre hörnen är till för att säkra vindförsörjningen till gräset. Förutom sol behövs vind för att gräset skall kunna växa.

    'så ser det inte ut att bli' - antar att du utgår från erlings foton. Eller har du hört någon säga att det inte kommer upp ytterligare en rad glas?

    SvaraRadera
  28. Jag tar gärna lite regn i nacken mot att få en plan som faktiskt växer ok. De måste ha lite öppningar för att få vindcirkulation över plan.

    SvaraRadera
  29. Vindförsörjningen är möjligen viktigt för gräsets förmåga att återhämta sig men då framförallt på större arenor där soljuset är begränsat. Och det är trots allt inget Camp Nou eller Emirates Stadium vi bygger.

    SvaraRadera
  30. Och här i Göteborg har vi obegränsat med solljus? Är helt övertygad om att mattan på Camp Nou får betydligt mycket mer sol än vår matta. Camp Nou saknar dessutom till stor del tak. Samtidigt som solen står betydligt högre under större delen av dagen.

    http://www.stadiumguide.com/noucamp.htm

    SvaraRadera
  31. Stör mig på att läktarna är så jävla långa! Jävla budgetbygge blä,blä och dubbelt blä! varför vara positiv till arenan när vi kan gnälla?

    SvaraRadera
  32. Erling, eller nån som vet. Exakt vilka sektioner är det bortafansen kommer att ha tillgång till när det börjar bli aktuellt för att fylla deras 10% utav arenan?

    Tacksam för svar!

    SvaraRadera
  33. Stör mig på att taket är så jävla snett. Arenan ser ut som en uttänjd ringmuskel.

    SvaraRadera
  34. Härligt att man kan vara glad för det lilla. Lite som att var nöjd med att enbart lira i allsvenskan och aldrig med de stora grabbarna.

    SvaraRadera
  35. Efter att ha besökt arenan är jag supernöjd! Perfekt storlek, lagom komfort. Det är verkligen en riktig gryta, man kommer jävligt nära plan var man än sitter.

    SvaraRadera
  36. Anonym 14:27: Men det är la bara ståplats? De kommer väl, precis som på Gamla Gamla, få tillgång till sittplatser också?

    SvaraRadera
  37. Är det någon som vet om de har tagit bort rabatten för medlemmar på årskorten?

    SvaraRadera
  38. Varför skulle de få tillgång till sittplatser?

    SvaraRadera
  39. Därför att du skall få något att gnälla om..

    SvaraRadera
  40. Det är ju underbart. Här får vi en ny fin arena, som föreningen inte betalat ett öre för att bygga. Och innan bygget ens är färdigställt så har folk mage att börja gnälla och klaga på saker.

    SvaraRadera
  41. 15:32>> Är du förvånad?

    SvaraRadera
  42. Det kan ju inte finnas en chans i helvete att de låter baksidan av övre läktaren vara öppen, det vet ju varenda jävel i den här stan att det kommer att regna in i så fall och inga andra arenor är på det sättet. Det skulle vara intressant att höra från någon som vet men mitt tips är att de kommer att sätta reklamskyltar upp till taket, de har ju planer på att sälja de olika läktarna separat till sponsorer så som man har gjort i Köpenhamn bland annat. Ni ska nog se att det blir bra.

    SvaraRadera
  43. 15:32

    Ska man vara petig så har väldigt många av oss finansierat bygget med skatten.

    Men bli en finfin arena för pengarna. Följt bygget av malmös arena en del och de har ett par intressanta lösningar för gräsets välbefinnande - transparenta delar av taket samt luftgeomströmning i utrymmen mellan läktare och plan för maximal publikkapacitet (slutna hörn).

    /D

    SvaraRadera
  44. http://www.mff.se/swedbank/

    /D

    SvaraRadera
  45. Fattade inte riktigt det där med att förkorta ståplats och väderstreck?

    SvaraRadera
  46. Råsunda och aik, vettu...

    Här i stan har Sture Hegerfors bestämt att klacken ska stå på Nordstån istället!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.