2008/02/18

Individer bygger kollektivet, inte tvärtom

KRÖNIKA SVT:s Dokument Inifrån visade på söndagskvällen Lena Schermans dokumentär "Bäst barn vinner" där bland annat Andrés Vásquez är en av flera unga idrottare med engagerade föräldrar, vars fall följs. Programidén är att bygga en tes om de som tidigare kallades "hockeyföräldrar" pushar sina barn till det extrema yttersta för att se till att de blir framgångsrika idrottsmän. Caset Vásquez är ett av fallen.

GT:s Henrik Leman håller inte med tesen om att det är individerna som måste anpassa sig till gruppen utan anser tvärtom att Blåvitt borde lära sig av fallet Vásquez. Leman resonerar:
"Men en blåvit ungdomsledare måste förstå att en grabb från Sydamerika eller Sydeuropa har helt andra band till sina föräldrar än vad vi svenskar har.
En Andres har enormt mycket mer respekt för, och starkare band till, sin familj än vad en Anders har."
Det här är skitsnack. Det är faktiskt direkt fördomsfullt om man tänker efter. Tankebanan insinuerar att man som invandrare lever efter helt andra samhällsmönster än etniska svenskar. Man har närmare band till sin familj, man respekterar sina föräldrar mer och man har svårare att frigöra sig från pappa om man heter Muhammed istället för Markus. I en del fall så kan det vara så, visst. Men långt, långt ifrån i så många fall som medier och en del debattörer vill göra gällande. "Vi svenskar"? Senast jag kollade spelade Andrés genom hela sin karriär i Blåvitt för Sveriges U21-landslag. Då förtjänar man nog att kallas för svensk, även om man har rötterna i en annan kultur. Jag skulle snarare vilja påstå att vi har en situation där många invandrarungdomar härdas av ett hårt förortsklimat som frigör dem tidigare från föräldrar och omgivningens inflytande än hos motsvarande Svennebanans söner.

Ta gärna exemplet med Zlatan Ibrahimovic som kom ganska långt utan att ha en hockeyfarsa á la Vásquez som höll honom i handen. Han hade förmodligen kommit dit han är idag ännu snabbare om Malmö FF varit bättre på att få Zlatan formad efter lagets väl snarare än tvärtom. För den kampen är livsviktig för dagens fotbollsklubbar. Andrés Vásquez petades inte från IFK Göteborgs A-trupp för att han heter Vásquez i efternamn eller för att hans farsa är latino. Han petades för att han med hjälp av en usel rådgivare fick för sig att vara större än laget han spelade i. Det är ingen klyscha att så aldrig är fallet. Sätt ut Messi mot Gais på en bollplan så bevisar man tesen för de mer grafiskt lagda. Individen måste anpassa sig till kollektivet i en lagsport.

Den egentliga rasismen i allsvenskan visar sig i debatten kring Helsingborgs satsning på Afrikanska talanger. Då byts plötsligt allt snack om individens kompetens ut mot smådarrande farhågor om att" landslaget kommer försvagas om inte svenska talanger får komma fram i Allsvenskan". Helsingborg har samtidigt gått till 16-delsfinal i UEFA-cupen, den mest framskjutna position ett svenskt klubblag haft i Europa sedan Blåvitts senaste Champions League äventyr. HIF har valt sin modell och blandar svenska och afrikanska talanger med stor framgång. En kille som Razak Omotoyuzzi hade platsat i Blåvitts guldlag utan att förta sig. HIF är något på spåren, något som inte liknar IFK Göteborgs framgångsrika satsning, men är inte sämre eller farligare för svensk fotboll för det. Men just nu blickar IFK Göteborg allt mer på internationella talanger som skall in och konkurrera i deras stora ungdomssatsning.

Så jag har en känsla av att IFK Göteborg om tio år kommer att likna HIF mer än tvärtom. För när allt kommer kring så handlar elitfotboll om att vinna matcher, ligor och cuper. Det gör man genom att locka de bästa spelarna i världen till sina ungdomslag. Oavsett om de är uppvuxna i Kortedala, Abuja, Långedrag eller Yamoussoukro. Oavsett om de är lintottar eller svarta krull.

För när talanger kommer från Afrika eller Sydamerika så finns inte deras pappor med i resväskan för att hålla dem i handen. De klarar sig alldeles själva och de anpassar sig till kollektivets reglemente. Till skillnad från en del hemodlade talanger. Trots att de egentligen kommer från en kultur där bankande på bongotrummor är mer vardagligt än Playstationlirande. Frihet under ansvar. Spelare som spelar i lag. Individer som bygger kollektivet. Inte tvärtom.

46 kommentarer:

  1. Jag håller inte med i så mycket av det där.

    SvaraRadera
  2. jävligt jävligt bra perspektiv på saken. nu tycker "experterna" plötsligt att det är skitsynd om spelare som tex vasquez. men det är väl fan upp till honom att se att hans farsa inte inkräktar på hans karriär och situation i laget. inte fan har det med något kulturellt att göra, vasquez familj är ju tio gånger svenskare än vad typ mourads familj är men inte fan har vi sett mourads farsa stå och gasta om att mourad bänkats i tidningarna???

    SvaraRadera
  3. uppström, jaha? det var ju inte en dåligt intetsägande kommentar...

    SvaraRadera
  4. nickname:

    Haha, men jag ville bara synas.

    SvaraRadera
  5. Jäkligt bra skrivet <3 :)

    // webber

    SvaraRadera
  6. Vilken PUCKOPAPPA!

    UFO totalt i avsaknad av verklightesuppfattning.


    Men var det inte så att Andres inte platsade längre?

    Att det helt enkelt fanns spelare som var bättre.

    Vem skulle i så fall ha blivit petad för att han skulle ha fått spela?

    Tobias Hysén?
    Sella?
    Gustaf Svensson?
    Tomas Olsson?

    SvaraRadera
  7. Jag är lite fundersam på om inte Messi ensam hade spöat GAIS ändå!

    SvaraRadera
  8. Vänsterdravel!

    SvaraRadera
  9. Det handlar ju om att media vill skilja på "oss" och "dem"

    SvaraRadera
  10. För ledare gäller det att kunna hantera alla typer av personligheter. Ta Lagerbäck, jympalärarna kan inte hantera en sån som Zlatan. Och då blir det bråk. Mild kan inte hantera en sån som Andres, då blir det bråk. Ska man bygga ett vinnande lag måste ledarna ha kompetens att hantera alla typer av personligheter. Eller så kan man göra som Mild gör, bara köpa svennar med svenskt kynne.

    SvaraRadera
  11. Bra Krönika!

    anonym-"Ska man bygga ett vinnande lag måste ledarna ha kompetens att hantera alla typer av personligheter. Eller så kan man göra som Mild gör, bara köpa svennar med svenskt kynne."

    -Har inte Mild nyligen byggt ett vinnande lag?

    SvaraRadera
  12. vänsterdravel.

    Förenklat skrivit om ett svårt ämne...

    Men det gäller förstås att gapa och att ha "åsikter"

    SvaraRadera
  13. Håller med j fante.

    Om du anonym 09.24 med "svenskt kynne" menar att jobba hårt för laget och låta just lagets framgång gå först, så ser jag gärna 11 stycken svenskar på plan.

    Så gott sosm ALLA som kommer till Blåvitt (eller annan klubb) och visar upp att laget är större än jaget blir upskattade. Sedan om det kallas "svenskt kynne" eller inte låter jag vara osagt.

    SvaraRadera
  14. ja om blåvitts modell är "vänsterdravvel" så kom vi ju gaaaanska långt på det dravlet...

    SvaraRadera
  15. ***Nu är det ju så att blåvitts framgångar bygger på kollektivet. Lagkänsla, ödmjukhet osv pratas det hela tiden om. Om nu Vasquez hade en lite "jag-är-bäst-attityd", så är det inte konstigt att han inte passade in. Och det har absolut inget att göra med att han är "invadrare"(löjligt), det har att göra med hans intällning.

    ***Vasquez blev borttagen från startelvan för att: Han konkurrerade till en början om en innermittpostion, han fick några lättare skador på följ (ungefär samtidigt som pappa Javier pratade med SF), när han kom tillbaka, hade Gustav och TO spelat tillsammans. Samma par som var en av de största anledningarna till guldet. Varfcör flytta på vinnande spelar? Andra positionen som Andres ville åt var vänsteryttern. Sella spelade oftast där, inte särskilt bra. Men när Vasquez fick chansen, på bägge positionerna, tog han den inte.

    ***Sen vill jag minnas att Vasquez fortfarande tränade med A-laget hela säsongen?

    *** Flera av våra mest lovande U-lagsspelare är "invandrare" (återigen är ingen av dem invandrare, inte vasquez heller.) Så är det då verkligen att blåvitt inte kan ta hand om den typen av spelare? Eller är det att blåvitt inte kan resonera med den typen av farsor?
    (Återigen, inte invandrarfarsor! Gör inte det här till en etnisk fråga för det är det itne!)

    SvaraRadera
  16. Frankie, det är ett intressant ämne som du berör gällande Vasquez och Helsingborg. När det kommer till invandrarungdomar/bakgrund så tror jag inte heller att den spelar in i Andres fall. Hans farsa är problemet inte hans farsas peruanska påbrå.

    Men frågetecken hopar sig i resten av din krönika. Därför skulle jag vilja att du preciserar dig lite.


    Jag har några frågor helt enkelt som jag skulle uppskatta om du besvarade:

    - Menar du att Helsingborgs framgångar i Uefa-cupen bottnar i att man värvat afrikanska talanger till sina ungdomslag? Mig veterligen har man värvat EN spelare som är i den åldern att han hade kunnat spela i deras U-trupp. Mike Sserumaga. Han har å andra sidan INTE startat för HIF i Uefa-Cupen eller allsvenskan.
    - Den ”rasism” du talar om. Är det kritiken mot korta provspel och snabba kontraktsskrivningar med Isaac Chansa, Leandro Castan Da Silva och Samir Beloufa då egna talanger som Oskar Rönningberg och Marcus Dahlin fick stå åt sidan, som du menar då?
    - Om vi dessutom ser det här i ett längre perspektiv. Ser du någon röd tråd i Helsingborgs satsning? I sådana fall får du gärna redogöra den.

    SvaraRadera
  17. Jag undrar bara om det fortfarande finns folk som tycker att 35mkr var bra betalt för Berg?

    Nu hoppas jag att vi har en 40% vidareförsäljningsklausul. Men enligt blåvit model så har vi antagligen ingen.

    Nu har vi dessutom sålt en hel korg med spelare än billigare.

    Skönt att blåvitt åter är ett vinnande lag, men affärer är det lite sisådär med...

    SvaraRadera
  18. "De klarar sig alldeles själva och de anpassar sig till kollektivets reglemente."

    Dulee Johnson...

    SvaraRadera
  19. sillstryparen, så som hif kämpar för att avskaffa begränsningarna om utländska spelare är det väl uppenbart att deras röda tråd är att satsa på internationella förmågor i minst lika stor utsträckning som nationella, sedan är väl knappast poängen att hif har en policy om spelare från afrika som gör att de gått långt i uefa utan snarare att de har en annan filosofi än ifk och ändå är framgångsrika. jag läser in lite "det finns inte bara en väg som är den rätta" känsla i krönikan.

    SvaraRadera
  20. anony 10:57/ dulee spelar ju inte i ett framgångsrikt lag förvisso.

    SvaraRadera
  21. sillstryparen- det är nog snarare kampen om principen att få värva mer internationellt som avses mer än att de gjort det.

    SvaraRadera
  22. Jag håller med, möcke bra Frankie.

    SvaraRadera
  23. Sillstryparen, för att svara på dina frågor kan jag väl säga ungefär så här:

    "- Menar du att Helsingborgs framgångar i Uefa-cupen bottnar i att man värvat afrikanska talanger till sina ungdomslag? Mig veterligen har man värvat EN spelare som är i den åldern att han hade kunnat spela i deras U-trupp. Mike Sserumaga. Han har å andra sidan INTE startat för HIF i Uefa-Cupen eller allsvenskan."

    Nej, jag menar inte på att det avgörande i Helsingborgs satsning är att man köper in ungdomsspelare, det är något som blir en senare effekt av deras idé om att leta talanger i främst afrika. Jag menar på att de har en annan syn på hur sin förening skall skötas, något som ofta kritiseras hårt i jämförelse till exempelvis IFK:s satsning som ganska unisont hyllas som smart och framgångsrik. Jag tror att dessa två olika vägar på sikt kommer integreras och att det då blir IFK som liknar HIF mer i sin vision än tvärtom.


    "Den ”rasism” du talar om. Är det kritiken mot korta provspel och snabba kontraktsskrivningar med Isaac Chansa, Leandro Castan Da Silva och Samir Beloufa då egna talanger som Oskar Rönningberg och Marcus Dahlin fick stå åt sidan, som du menar då?"

    Nej, den rasism jag talar om i fallet HIF är den slutsats som dras att Helsingborgs väg om internationell satsning per definition är någon typ av hot mot svensk fotboll eller svenska landslagets utveckling. Jag har svårt att köpa det till och med om man håller med, för då blir frågan: är inte klubbarnas första prioritet att lyckas på sin egen hand och inte att fungera som plantskolor för fotbollsförbundets landslag?
    HIF kallas för Afrikalaget, Främlingslegionen och så vidare. Men de presterar samtidigt i Europa, något som gör att hyckleriet når nya nivåer när man mellan raderna kan läsa att det blir "finare" att prestera bra om man har elva spelare som heter Nisse eller Olle än Razak, Adama eller René. Det faktum att HIF:s "afrikasatsning" mer är en vision än genomförd plan gör det än tydligare att det är reaktionära krafter som reagerar snarare än fotbollsanalytiska sådana. Man propagerar mot "afrikainvasionen" när den inte ens sker än. Lite "gula faran"-retorik från en del kritiker.


    Om vi dessutom ser det här i ett längre perspektiv. Ser du någon röd tråd i Helsingborgs satsning? I sådana fall får du gärna redogöra den.

    Den röda tråden är naturligtvis att genom ett bredare upptagningsområde än runt Helsingborg locka till sig bättre fotbollsspelare som kan prestera för laget. Man är inte rädd för att omsätta utländska spelare som oftast inte är stjärnor som kommer men som finslipas i Helsingborg. När de börjar få ner dessa spelare i yngre åldrar är det precis där som IFK Göteborg möter HIF i sina satsningar. Vägarna korsas. För när IFK vill ha fram bättre och bättre spelare kommer vårt upptagningsområde växa snabbt, idag är vi duktiga på lokala talanger men usla på utländska spelare och talanger. Provträningen av en talangfull Afrikan med U-truppen och Roger Gustafssons uttalanden om ambitioner att försöka värva de bästa internationella talangerna är indikationer på att HIF och IFK rör sig mot ungefär samma långsiktiga utveckling men från två olika utgångspunkter och visioner som startplåt...

    SvaraRadera
  24. Kentaro sa... : Finns inte en klubb i hela världen som skulle godta vidareklausuler på 40%. Inte ens långt ner i divisionerna, tänk lite.

    SvaraRadera
  25. Grosso Negro:

    Om syftet med krönikan är att påpeka är att det finns fler än en väg så är det väl inte så mycket att orda om. Klart det finns.

    Däremot så undrar jag HUR IFK skulle närma sig HIF. Menar du att det kommer att finnas spelare från hela världen i vår startelva så håller jag med.

    Det har däremot ingen betydelse om spelaren ifråga har fått acklimatisera sig och funkar i gruppen. Problemet med att värva från långtbortistan är ju inte att de har en annan hudfärg eller kommer från ett annat land.

    Problemet är ju att man inte kan bedöma hur individen funkar i gruppen. Hur spelaren ifråga passar in i föreningen. Man kan ju knappt scouta hur spelaren ifråga kommer att klara det fotbollsmässiga.

    SvaraRadera
  26. Frankie:
    Föregående inlägg jag skrev till Grosso Negro skrev jag innan jag såg ditt svar.

    Jag håller med dig om att IFKs och HIFs vägar kanske kommer att mötas. Men den enda gemensamma nämnaren är ju att vi får ett större upptagningsområde.

    När det kommer till tillvägagångssättet tror jag däremot inte att vi kommer att börja närma oss HIF. Där lär det snarare vara HIF som närmar sig vår filosofi och tar hänsyn till individens mentalitet - i förlängningen tar hänsyn till kollektivet.

    SvaraRadera
  27. Riktigt bra krönika!

    SvaraRadera
  28. Rasistiskt uttalande: "Afrikaner har rytmen i blodet".

    Politiskt korrekt uttalande: "En Andres har enormt mycket mer respekt för, och starkare band till, sin familj än vad en Anders har."

    'Svepande, svisch, bara så där' bestämmer Leman att svenskar har mindre respekt för sin familj än andra folkslag. Fantastiskt...

    Skulle det ligga ett uns i vad Leman antyder, så skulle väl IFK inte (framgångsrikt) satsa på namn som Karisik, Selim, Mustafa, Atashakade? Eller trivs dom i IFK för att Håkan Mild lärt dom att spotta på sina föräldrar???

    SvaraRadera
  29. intressant lasning, lite riktig debatt pa baraben for en gang skull.

    Sag dock inte programmet i SVT men citerar Frankie:

    "Programidén är att bygga en tes om de som tidigare kallades "hockeyföräldrar" pushar sina barn till det extrema yttersta för att se till att de blir framgångsrika idrottsmän."

    Detta kan val knappast vara hennes tes? Ar ju helt uppenbart for dem som foljt sportsidorna i vilken tidning som helst under nagra ar och last om alla farsor hit och dit.

    Hur kopplade hon sin tes till fotbollen och Vasques exakt?

    SvaraRadera
  30. Har Helsingborg lyckats? Dom har en av sveriges bästa ungdomsutbildningar, bevisligen, men dom lsutade någonstans nere i träsket i Allsvenskan. Räcker ett par lyckade matcher i Uefa-cupen som plåster på såren för det ofantliga misslyckandet?

    SvaraRadera
  31. "Skulle det ligga ett uns i vad Leman antyder, så skulle väl IFK inte (framgångsrikt) satsa på namn som Karisik, Selim, Mustafa, Atashakade? "


    Jag vill inte hacka på ditt resonemang men allvarligt, hur var det med de här exemplen? Karisik som är synnerligen misslyckad och ett gäng juniorer??! Förvisso lovande, men det var ju minst sagt Andres också innan det gick åt helvete.

    SvaraRadera
  32. afrikanen, HIF har gått längre i en Europeisk cup än något annat svenskt lag gjort på mer än 10 år. Det får väl räknas som en ganska lyckad resa? Sen att man inte presterar i Allsvenskan har du helt rätt i och det är en svaghet. Men går man så här långt i europa, notera att de ej är utslagna än, gör man nog ett och annat rätt med...

    SvaraRadera
  33. Ja heter fan Anders och jag älskar min mossa å fassa :) Bra Krönika! Jag viker av från ämnet lite och säger att jag hoppas få se många blåvita nästa vecka i träningsmatchen mot ellos =)

    SvaraRadera
  34. Frankie nu kan inte jag fallet med andres så bra men av mina vänner bekanta och släktingar som är från sydamerika så har jag känslan att leman har rätt. Kanske inte till att dom är närmare sina familjer. Men ser på familjen på ett sätt som ja ginte kan se i mina vänner med ett par generationers svenskbakgrund.

    I övrigt några roliga och tankvärda saker.

    SvaraRadera
  35. "Man har närmare band till sin familj, man respekterar sina föräldrar mer och man har svårare att frigöra sig från pappa om man heter Muhammed istället för Markus. I en del fall så kan det vara så, visst.

    Men långt, långt ifrån i så många fall som medier och en del debattörer vill göra gällande. "

    Vad grundar du det på?

    SvaraRadera
  36. jag har latinamerikanskt påbrå och ifrågasätter det Leman skrivit. Grejen är den att han skriver sett ur ett "utanförperspektiv" där det kan verka vara så att vi andra generationens invandrare har ett annat synsätt på familj och då framför allt våra föräldrar, så är inte fallet. Föräldrar är föräldrar överallt (och jag har bott i latinamerika i perioder de senaste 15 åren), skillnaden är den att Andres pappa är en idiot som själv säger i dokumentären "här får JAG en talang", det är inte han som fått talangen, det var sonen...

    Att det finns rasism och främlingsfientlighet i dagens svenska fotboll är ett problem, precis som den homofobi som finns där, men det är helt andra problem än det som framställdes i programmet.

    Sen kan jag i o f sig tycka att andres var en extrem talang som fick oförtjänt mycket kritik och att han hade varit en viktig kugge i ett framtida IFK om man hade haft en annan inställning från bägge sidor (och jag kan förstå att Mild inte var speciellt sugen på att ha Andres pappa och hans agent rännande på kamratgården) men det är en helt annan historia...

    SvaraRadera
  37. Vi vill inte ha hit fler invandrare, vi vill skicka tillbaks dem!

    Den som inte inser att massinvandringen är ett av sveriges största problem måste ju vara helt blåst.

    Sen kan jag förstå att alla klubbar vill vinna och inte tänker på våra framtida barn när de köper spelare, men att snart halva allsvenskan består av invandrare, precis som göteborg, gör mig riktigt orolig.

    Vad är det förresten för poäng med att ha ett SVENSKT landslag när alla är invandrare?

    Och nej frankie, att Andres har bott här hela sitt liv gör honom inte till svensk. Det kan ingenting göra.

    SvaraRadera
  38. axén:

    Åh herregud...

    Ett par frågor då, vad gör en till svensk och efter exakt hur många generationer är man svensk? Jag menar, in- och utvandring har ju alltid funnits, Sverige var fram tills för 50-60 år sedan ett land folk flyttade ifrån, men finns det någon tidsgräns då man kan kalla sig svensk?

    //M

    SvaraRadera
  39. Ja, 100% svensk kan man väl med stolthet kalla sig om ens svenska rötter sträcker sig långt, långt tillbaka i tiden.

    Att härstamma från norden överhuvudtaget är la i princip samma sak då vi har samma kultur, seder och sätt att leva helt enkelt.

    Bara för att det står i ett papper att du är svensk så betyder det inte att du är det. Hur kan lite bläck på ett papper bevisa att man är svensk? Att man är medborgare i sverige, ja, men Svensk, nej.

    Jag kallar mig inte spanjor för att jag flyttar till spanjen, eller turk för att jag flyttar till turkiet och får medborgarskap. Även om min farsa skulle bo där.

    Jag förstår verkligen inte hur ni kan vara så trångsynta. Ni blundar för det som en blind kunnat se. Är det någon här som på fullaste allvar kan säga att massinvandringen inte medför stora problem?

    SvaraRadera
  40. jag undrar vem det är som är trångsynt...

    du ställer frågan på ett komiskt sätt, det är klart att det medför problem, men det medför ju också en massa positiva saker, frågan är vad man väljer att se...

    Apropå detta med att flytta för att hitta ett bättre liv i ett annat land. sveriges befolkning består idag av runt 10% invandrare tror jag det var senast jag läste, en hyfsat hög siffra eller hur? Ok, Detta är människor som flytt undan antingen politiskt förtryck osv (kanske hälften) och sådana som bara vill ha ett bättre liv (andra hälften). Jag menar att vi som svenskar hycklar när vi gör skillnad på dessa invandrare, speciellt med tanke på vår historia...

    Jag menar, för runt hundra år sedan UTVANDRADE drygt en tredjedel av sveriges befolkning för att kunna leva ett bättre liv, för sig själva och sina barn...

    get the point?

    så, sluta gnäll på invandringen och prata blåvitt nu!

    SvaraRadera
  41. Haha, Axén: man orkar ju fan inte vara allvarlig i svar till sådana inlägg.

    Säg så här: har någon Svensson vunnit vm?

    Gärna några miljoner Pelé på böggda, alla med drömmar om spel i blåvitt och svenska landslaget. Massinvandring verkar inte så dumt vad?

    Annars, försök att förstå vad diskussionen handlade om.

    SvaraRadera
  42. axén:

    Du får kalla dig hur många % svensk som helst. Det är ju ganska irrelevant.

    Frågan är: - Är du en fungerande medborgare i vårt samhälle?

    Med din syn på människor, där du låter nationalitet stå i vägen för en schysst bedömning gör dig inte helt enkel att ha i ett samhälle. Du kanske är en arbetsgivare som nobbar folk med iranskt påbrå för att "invandrare" är trubbel.

    På vilket sätt hjälper dina förfäders påbrå det land där vi lever då?

    SvaraRadera
  43. Axén, du är en pajas....Det finns bättre hemsidor att diskutera rasibiologi på än baraben. Jag tror jag talar för flera när jag skriver att ditt resonemang är lite off the record här.

    SvaraRadera
  44. Dålig krönika som slår knut på sig själv i sin iver att vara politiskt korrekt.

    Först insinuerar krönikören att det är rasistikt att hävda att det finns kulturella skillnader mellan människor som är uppvuxna i olika miljöer. Sedan använder han själv just bakgrund/förutsättningar/miljöer som argument för sin egen tes.

    För det första kan det aldrig vara rasistiskt att härleda olikheter mellan grupper av människor till sociala faktorer. Tvärtom är detta rasismens totala motsats eftersom rasisten sätter gener och arv framför just social miljö.

    För det andra är det bara dumt att hävda att det inte finns skillnader i värderingar beroende på den kultur vi präglas av. Blundar man för det riskerar man dels att göra bort sig i umgänget med människor med annan kulturell bakgrund, dels missa att lära sig saker på områden där det finns skillnader och där det "ickesvenska" alternativet är bättre än det svenska.

    Jag har ingen aning om hur fallet varit med Vasquez, men att hävda att en kille som bara för att han har spelat i svenska klubbar och U-landslag inte på vissa områden skulle kunna vara präglad av en peruansk hemmiljö är trams. Därmed naturligtvis inte sagt att alla från Peru, Sverige, Turkiet, Svenljunga eller Stockholm måste vara på det ena eller andra sättet. Eller förresten... glöm det där jag skrev om just Stockholm...

    SvaraRadera
  45. Bra sagt, powersteve! Där har du poänger.

    SvaraRadera
  46. Oväntat att ett par nazi-stollar ska trilla in och berätta lite om svenskhet när det finns möjlighet att kritisera en invandrare. Fatta att 99,9% av samhället tycker ni är idioter och självdö.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.