2008/02/06

En ensam blåvit själ i Skånes fiendeland

GÄSTKRÖNIKA I dagens krönika har vi en gästskribent från Skåne vid namn Joy på "besök". Hon berättar om våndorna en blåvit själ som bor i Skåne utsätts för...

Att ha levt hela sitt liv i Göteborg och mer eller mindre ha haft gångavstånd till det mesta som IFK Göteborg har att erbjuda känns säkert jävligt bra. Du kilar dit efter arbetet eller skolan och är det en helgmatch så hinner du förmodligen ta dig en pilsner eller två i lugn och ro med polarna innan ni beger er mot Ullevi. Efter en förlust så har du kanske 15 minuter sur och rask promenad hem och du slipper komma hem mitt i natten.

Är det bortamatch så samåker du med andra till staden och arenan för en tämligen ganska billig peng och arrangeras det något i supporterväg så kan du oftast ta vagnen dit. Antagligen är allt det här, vilket man också ofta märker, något som du som göteborgare omedvetet ser som en självklarhet.

Men bor man i Skåne, som jag och många andra blåvita, så är situationen i det närmaste raka motsatsen. Skall jag ägna mig åt sysslan som jag älskar mest här i världen så krävs det förberedelser, pengar, tid, engagemang och allt vad det nu heter. Är det en ”mindre tilldragande” match så får jag oftast (om det futtiga studiebidraget tillåter det vill säga) ta tåget alternativt bussen upp ensam eftersom det är svårt att få tillräckligt med folk till Änglarna Skånes resor.

Detta förmodligen just för att det är så komplicerat att vara en inbiten supporter i exil.

Vi är många som är blåvita ute i Sverige men vi är få som verkligen kan, vill och orkar lägga ner så pass mycket tid och pengar som det faktiskt blir till slut. Är det en evenemangsmatch så blir det såklart, precis som i Göteborg, genast mycket lättare att dra med sig folk. Men att planera en resa, hur den än blir och hur många vi än är, kräver som sagt planering och det är inte direkt en gång om året detta händer. Jag klagar inte på arbetet, och inte heller på alla spydiga kommentarer man får när man är ute med en blåvit halsduk eller mössa– trots att man är tjej får man faktiskt en del skit efter sig. Belöningen blir trots allt att jag får se mitt älskade lag på plats och träffa er underbara människor på ståplats som jag delar ett enormt intresse med – något man saknar här nere i grötiga fiendeland.

Att behöva åka hela vägen upp till Göteborg för att kunna bevittna föreningen i vårt hjärta är med andra ord inte så jäkla simpelt som många av er tror. Framförallt inte med alla bedrövelser och sorger som det innebär när vi förlorat och tvingas åka hela vägen hem till Skåne igen, vilket är betydligt mycket mer än 15 minuters rask promenad.

//Joy, blåvit i Skåne

35 kommentarer:

  1. Respekt, Joy! Fortsätt kämpa. Du borde få ett årskort gratis.

    SvaraRadera
  2. Det trevliga är ju när man kan komma till jobbet här i Lund, trycka upp en guld-löpsedel på väggen bakom en och sen må jävligt bra hela vintern.

    SvaraRadera
  3. Det är trevligt med guld-löp i göteborg också! Cred till er som reser till hemmamatcherna...

    Joy, du borde sprida Morgan Blåvitts budskap: Varje match är intressant!

    /Kalle

    SvaraRadera
  4. frågan e ju varför fan man bor i skåne

    SvaraRadera
  5. Joy, ta det lugnt, det kunde vart värre.

    Du kunde vart gaisare.

    SvaraRadera
  6. Det är värre att vara blåvit och bo i Stockholm, fast jag kan ju i alla fall gå på alla Stockholmsmatcher!

    SvaraRadera
  7. Är det inte bara att flytta hem då? Va fan skall du bo därnere i skethölet?

    SvaraRadera
  8. Kul läsning Joy! Kul att du äntligen fick tummen ur ;)

    För att komentera din text, så är lite lätt iriterande att många tar det så givet att kunna gå till fotbollsmatchen. Att enkelt i stort sett utan pengar kunna gå och se blåvitt, trots att man är en fattig student.

    SvaraRadera
  9. Växt upp på ultragrötÖsterlen som ensam blåvit bland iffiff:are, kan lätt sympatisera med Joy.

    Finns dock viss njutning i att som ensam ängel stå på ett fullt o sunkigt Glorias i Lund o jubla när Blåvitt sätter dit den mot bebisblått på Ullevi.

    SvaraRadera
  10. I år blir vi två på Glorias. Flyttade till Lund i november

    SvaraRadera
  11. Känner igen min lite. Är själv från Luleå och reser nån gång per år för att se mitt IFK. Det kostar stålar alltså. Fast det är det värt.

    SvaraRadera
  12. Känner igen min lite. Är själv från Luleå och reser nån gång per år för att se mitt IFK. Det kostar stålar alltså. Fast det är det värt.

    SvaraRadera
  13. Haha .. härligt med lite skånska sympatier. Bor själv i Malmö och har åkt upp på hel del matcher. Men jag kan tycka att det är rätt gôtt att vara i minoritet och känner mig stolt när jag cyklar genom staden med blåvit halsduk, även när det går knackigt.

    Jag fick till och med en Guld-löpsedel av en inbiten mff-kollega - storsint!

    Vi får se hur stämningen är här efter premiären, nu när förväntningarna börjar komma tillbaka hos iff-iffarna efter två års sjabbel.

    SvaraRadera
  14. Stridsman: Det verkar som att "cm-gänget" får svårt att ta sig ner till premiären...skiten också, men så är det ibland.

    Dock blir det AW på fredag, kom upp till götet för helvete:)

    Btw, bra krönika!

    SvaraRadera
  15. Blåvitt förlorar inte..

    SvaraRadera
  16. Tack!

    Håller med övriga skåningar om att det oftast är kul att vara blåvit här nere. Iallafall på senare tid.
    Stolt är man alltid men det blir såklart både och - jag är inte den som håller truten stängd även om det kanske behövs ibland..

    Visst är vi en del änglar på tex Glorias i Lund eller Malmö men det känns inte som om det är där jag vill vara när Blåvitt spelar ändå.
    Jag själv nöjer mig iallafall inte med det varje gång.

    Kal: Jag är snart 17 år och har skolan i Malmö. Räkna med att jag lämnar gröten fort & flyttar till Göteborg när gymnasiet väl är slut.

    SvaraRadera
  17. junior: skit i AW, ta dig ner till södra sverige, finns öl även här!
    angående premiären är inte sista ordet sagt än, tro mig.

    Kul krönika Joy!

    SvaraRadera
  18. Har snackat med denne tjej ganska mycket för några år sen :) Hon är toppen! Kämpa på! ;)

    SvaraRadera
  19. Vi är många änglar från skåne som ser merparten av blåvittsmatcher. Detta är inte Joy är ensam om. Dock är man väldigt ensam de gångerna man väljer att se en match på Glorias i Lund

    SvaraRadera
  20. Varför hatar alla skåningar göteborgare? Varför riskerar man alltid stryk när man ska se en match i t ex Malmö? Nä, fan, snart så flyttar jag hem till Götet igen och slipper alla jävla gröthalsar.

    SvaraRadera
  21. Ensam på Glorias? Vi brukar alltid vara en del där..
    Åk med oss (ÄSk) till matcherna istället, det är fan så mkt roligare än Glorias.

    SvaraRadera
  22. Har oxå bott i Skåne, fast jag trodde det var Danmark. Och min stackars son fick MFF-virus. Men nu har jag beviljats asyl på Råsunda. Inga guldlöpsedlar men heller inga resvägar.

    SvaraRadera
  23. Bra krönika. Sen känns det ju oxå jävligt fånigt när man står på läktaren och ska se tex MFF-IFK och halva klacken skanderar: Ni kan inte säga r när andra halvan är från skåne....inte så att man sjunger med precis...

    SvaraRadera
  24. 21:35
    Haha, nej, men samtidigt så man ju förstå det komiska, är ju bara ett lättsamt skämt, trots allt. Fast det blir ju svårt att sjunga med när ni ändå inte ens kan sjunga med =)

    I övrigt bor jag en hyfsad sträcka ifrån med, så man får lägga en hel del extra tid, energi och ffa pengar, men får man se Ragnarök tackla ner hela jävla gnaget, ja, då är det fan värt det!

    /Roffe

    SvaraRadera
  25. periodare! så är det för alla. att bo på skånegatan å skära över gps-strängen mot närmsta arena ingår i "kärleken". allt som inte dödar dig , stärker dig. En livsstund i exil gynnar dig bara. Förstår ändå att du lider. men det finns värre tider att lida än när man är REGERANDE och osv... KEEP fighting KEEP struggling.
    // J. Bråttom

    SvaraRadera
  26. Riktigt nice!

    SvaraRadera
  27. själv är man även här en ängel i exil, och nu snackar vi exil. Närmare bestämt i umeå, så gissa om jag blev glad när sundsvall gick upp...nu har jag bara ca 30 mil till närmsta allsvenska match :D räkna med att jag är där till hösten !

    SvaraRadera
  28. Någon som kan hjälpa en BLÅVIT skåning att hitta jobb och bostad i GBG!?

    SvaraRadera
  29. fan vad tröttsamt och läsa om vad synd det är om vissa för de har långt till matcherna och aälskar sitt lag så himla mycket. Efter Nick Hornbys fever pitch har fotbollen förstörts av alla dessa jävla fjantar som tävlar i att vara mest supporter. Heder åt dem som håller på sitt lag utan att tjafsa om vilka jävla duktig fans de är som läggar så mycket tid på att se matchern.

    SvaraRadera
  30. Me folow blavit from india my all life. Me travel all the time. Me watch wernbloom long time.

    SvaraRadera
  31. Anonym 16:09
    Själva poängen i texten är ju inte att poängtera hur jävla synd det är om mig - utan snarare bara berätta om hur det ligger till att älska ett lag på avstånd.
    Jag klagar inte direkt och tycker inte synd om mig heller, men det är en skillnad på att vara en anhängare i Gbg och utanför, många som missat det - and thats it.

    Märker väl halvt här på kommentarerna att det är många som tog det mer som "Äh, jag har också jävligt långt till Ullevi. Skryt skryt". Mig gör det skitsamma, alla ger support på sitt sätt. Jag valde att beskriva lite av mitt.

    Påstår knappast att jag är mer supporter än någon annan, för det är jag inte. Råkar bara bo här nere vilket gör situationen annorlunda. Och som sagt, thats it.

    SvaraRadera
  32. Alla vi som e från götet älskar Joy...:)

    SvaraRadera
  33. Vi som är från Göteborg, åker aldrig hem med sorg, vi som är från Göteborg!!:D

    SvaraRadera
  34. Heja blåvitt heja kusinen!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.