2008/02/18

Blåvitt tar kommandot i kulturkriget

KULTURKRIGET Sedan Johan Stål Von Hålsten tillsattes i kulturrådet pågår något som benämnts som ett "kulturkrig" i förståsigpåardebatten. En mindre begåvad riksdagsledamot har till och med hetsat till start av detta "kulturkrig". Men där de självutnämnda proffsjepparna kastar kulturpaj via tidningsuppslag och bloggar så ger vi på framsidan oss in i debatten med mer handling och mindre snack. IFK Göteborg slänger nu in ett oväntat bidrag i kulturkriget genom att måla fyra mästerverk som chockar kultursverige ända till dess innersta grundläggande fundament.

BaraBen.com kan idag som enda kulturmagasin i världen både visa exklusiva bilder på de fyra blåvita konstverk som fått en enad kritikerkår att tappa andan, vi tar även chansen att analysera verken i dess ursprungliga väsen.

Tavla 1- "Jonas"
Vad jag möter är en ovanligt stark och homogen tavla.
Det är inte ofta jag erfar ett sådant skarpt tryck från målarduken.
Inom de abstraktionens ramar konstnärerna ställt upp för sig och inom vilka de ständigt och rikt varierar sina temata, utspelas dramer och sker förskjutningar av händelseförlopp, som inte verkar kunna hejdas eller påverkas. Dukarna och litografierna sprängs av formers inbördes samtal och kraftmätningar i belysningsmässigt fängslande rumsgestaltningar.

Tavla 2- "Rehn"
Det finns vid sidan av illusionism och marmoreringseffekter en renassansens klarhet i Rehn och grabbarnas målning, som hade han utgått från Uccellos bildsvit i Urbino om den profanerade oblaten. Dennas pregnans och delvis heta färg förenar Rehn med ett nutida, kubistiskt och personligt formspråk. Till detta kopplar jag ett centraleuropeiskt, drömskt undermedvetet a la Nemes, stegrat in mot ett spänningstillstånd av mörk oro och tonal livskraft.

Tavla 3- "Teddy"
Skolad i det västsvenska målarljuset och den fria penselföringen utformar han sin bildvärld efter helt andra kriterier. Hans mycket små och större målningar i olja, akvarell och gouache komprimeras till minutiöst genomförda kompositioner. Det sker i en surrealistisk anda.
Det är kraftmätningar, iscensatta i skärningspunkter av slutenhet och öppenhet.
Hela tiden sker det förskjutningar i dessa gåtfulla bildbyggen av former och ytor.

Tavla 4- "Mild"
Som vore han en intarsialäggare av glas, valnöt och ebenholtz, en bildytans demonregissör av både perfektion och lustfylld improvisation. Endast delvis kan jag ana föremål och händelser, ty titlarna ger ledtrådar och på ett märkligt sätt griper Milds målningar tag i mig och jag känner, att helt andra krafter är verksamma under dessa hårt disciplinerade bildrebusar.
_____________________________________________
IFK Göteborgs A-trupp och Håkan Mild har målat sina självporträtt till förmån för Röda Korsets hus i Göteborg. Blåvitt och Håkan är två av totalt 16 kända göteborgare som ställt upp för Röda Korset och dessa konstverk kommer att auktioneras ut nu på söndag den 24/2 kl 12.00 på Auktionskompaniet på Odinsgatan 9. Är man sugen på någon tavla men inte har möjlighet att komma på söndag så kan man lägga sitt bud via mail: goteborg@auktionskompaniet.se
till Auktionskompaniet (Tel: 031-15 45 80), bara man ser till att ha med sina personuppgifter, personnummer och adress. Håkan Milds tavla kommer däremot att auktioneras ut av Morrongänget i Radio City i direktsändning nu i veckan.

De övriga konstnärerna är: Mustasch, The Haunted, Sweet Addiction, Jan Rippe, Morrongänget, Carin da Silva, Daniel da Silva, Viveca Lärn, Harald Treutiger, Kitty Jutbring, In Flames, Göteborgs Symfoniker, BK Häcken och Marie Lindberg.

(Specialtack till Lennart Didoff vars recensioner från tidiga
90-talets Göteborgs-Posten lånats till den här artikeln...)

13 kommentarer:

  1. "Som vore han en intarsialäggare av glas, valnöt och ebenholtz, en bildytans demonregissör av både perfektion och lustfylld improvisation."

    kan vara den sjukaste mening jag någonsin har läst.

    SvaraRadera
  2. anonym/ Haha visst är den!

    SvaraRadera
  3. HAHAHAHAHA!!!

    SvaraRadera
  4. Detta är ju Primitivism, strävan till naturtillståndet, betecknar i allmänhet undersökning av människans ursprung och den bortom- och förciviliserade tillvaron, inom litteratur, konst, och humaniora. Den kan beskrivas som strävan efter, eller undersökande av, mänsklig existens bortom civilisationen, samt försök att bryta med handlingar och tankemönster förknippade med denna och anamma ett ursprungligt vara.

    SvaraRadera
  5. hur har man en auktion via mail då? ok, jag bjuder 12 spänn. skickar de hem grejerna då?

    SvaraRadera
  6. Fan va jag hatar Johan stael von holstein (elller vad nu fanskapet heter). 100% hat där:)!

    SvaraRadera
  7. Hahahaha klockrent. Kul läsning!

    Tack för en helskön sida.

    ///ÄS

    SvaraRadera
  8. Här ska det budas!! Ses på söndag på Auktionskompaniet!

    SvaraRadera
  9. Ser ut som om Mild har tappat hakan.

    SvaraRadera
  10. Haha, brilliant po alla satt och vis. John von Holstein, dock nej tack po honom.

    SvaraRadera
  11. Jag har aldrig haft någon.

    SvaraRadera
  12. Boom-boom visar på oanade talanger. Men visst hade han en teckning förra året också som visade på en konstnärlig ådra?

    SvaraRadera
  13. Håkans tavla ligger just nu uppe i 3000 kr på Radio Citys auktion i Morrongänget. Den ska tydligen pågå tills fredagen.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.