2005/07/31

Varför är vi så dåliga på hemmaplan?

Om man har tillgång till en dagsfärsk allsvensk tabell med hemma/borta-statistik, kan man naturligtvis göra en mängd olika analyser & dra minst lika många slutsatser. Tar man en närmare koll på hur vårt blåvitt har presterat i hemma, respektive bortamatcherna, drar i all fall jag följande slutsats:

Vi måste bli bättre på hemmaplan!

Efter 15 spelade omgångar ser statistiken nämligen ut enligt följande:
På 8 hemmamatcher har vi tagit 14 poäng.
På 7 bortamatcher har vi tagit 12 poäng.
Detta är naturligtvis ett på tok för dåligt hemmafacit för ett tilltänkt guldlag, då det är på hemmaplan de "säkra" poängen skall bärgas!
Anmärkningsvärt är även att samtliga våra förluster i årets allsvenska har kommit när vi har spelat i Göteborg (matchen mot Häcken, 22/6 räknas visserligen som bortamatch i statistiken, men bör rent förutsättningsmässigt kunna jämställas med en hemmadito).

För att kunna jämföra vår hemmastatistik med konkurrenternas, har jag tagit fram en tabell som visar lagens snittpoäng på hemmaplan (notera att jag i denna tabell räknar matchen mot Häcken, 22/6 som en hemmamatch). Beräkningen är gjord efter matcherna 31/7.

Häcken: 2,38
Helsingborg: 2,28
Djurgården: 2,13
Malmö: 2,00
Kalmar: 1,88
Örgryte: 1,86
Hammarby: 1,71
Halmstad: 1,63
Elfsborg: 1,63
Göteborg: 1,56
Sundsvall: 1,50
Landskrona: 1,14
Assyriska: 0,50

Denna statistik visar med all önskvärd tydlighet att IFK Göteborg på hemmaplan är ett bottenlag i årets allsvenska!
Frågan varje blåvittsupporter omedelbart ställer sig blir nu naturligtvis, precis som i rubriken:

Varför är vi så dåliga på hemmaplan?

Personligen tror jag att problemet, i alla fall till viss del, ligger i den ökade press som laget känner inför varje hemmamatch!
Jag anser nämligen, som tidigare debatterats på denna sida, att de burop & psykningar som spelarna får utstå vid varje misstag, letar sig in i huvudet & försämrar självförtroendet! Självklart påverkas man negativt av detta som idrottare, & så även resultatet!

Tar man en titt på lagens publikstatistik blir man än mer oroad över utvecklingen. Av de sk ”publiklagen”, har blåvitt det klart sämsta poängsnittet på hemmaplan.
Att man trots tredjeplacering i publikligan inte kan utnyttja spel på hemmaplan till sin fördel kan definitivt tyda på att man inte känner publikens fulla stöd, även om det naturligtvis inte är den enda andledningen till de försämrade prestationerna!

Min nästa fråga blir ganska uppenbar:

Vad kan vi göra för att det skall bli bättre?

För det första måste varje supporter rannsaka sig själv! Brukar jag skrika saker som kan försämra lagets resultat? Om någon i närheten på läktaren gör det, vad gör jag då? Finns det något jag kan göra för att stötta laget bättre?
Kan vi få motståndarlaget att darra i stället för vårt eget?
Självklart kan vi det!

Själv tänker jag inte acceptera att någon på min sektion psykar våra spelare! Om så sker, så tänker jag i alla fall försöka ”övertala” personen i fråga att stötta laget, eller knipa igen!

I matchen mot Häcken finns ett givet potentiellt orosmoment på läktaren eftersom Arne, i strid med många supportrars vilja, mycket väl kan komma att spela George på topp igen. Låt inte detta bli upphov till ytterligare negativ kritik, utan stötta istället den som spelar – vem det nu än blir! Denna match är ett utmärkt tillfälle att vända vår negativa trend, både på planen & på läktaren, låt oss nu inte missa det tillfället!

11 kommentarer:

  1. Stycket som följer är inte riktigt korrekt:

    "Efter 15 spelade omgångar ser statistiken nämligen ut enligt följande:
    På 8 hemmamatcher har vi tagit 14 poäng.
    På 7 bortamatcher har vi tagit 12 poäng.
    Före matchen mot Halmstad(då samma antal matcher hade spelats borta/hemma) hade vi således tagit fler poäng på bortaplan(12) än på hemmaplan(11).
    Anmärkningsvärt är även att samtliga våra förluster i årets allsvenska har kommit när vi har spelat i Göteborg (matchen mot Häcken, 22/6 räknas visserligen som bortamatch i statistiken, men bör rent förutsättningsmässigt kunna jämställas med en hemmadito)"

    Före matchen mot HBK hade vi lika många hemma- och bortamatcher, efter bortamatchen mot HBK hade vi en hemmamatch mer? ;)

    SvaraRadera
  2. Om man bortser från ovanstående, som jag inte tänker försöka trassla in mig i, så håller jag med om varje ord. Superbra skrivet Stellham, HOPPAS detta får vissa supporters att tänka till över våran roll som den tolfte spelaren.

    SvaraRadera
  3. feldgrau:

    Stämmer bra! Jag ber om ursäkt för den grodan!

    Det ändrar dock inte det faktum att vårt hemmasnitt är på tok för dåligt för en allsvensk toppstrid!

    Likt Nordahl är jag orolig...

    SvaraRadera
  4. Jag har nu sett ljuset. Hets är framgång. Vi ska hetsa vårt blåvitt till framgång. Ungefär som Besiktas och Fenerbaches fans ska man lida av att vara bortaspelare på Ullevi... ;)

    SvaraRadera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  6. Vill bara upplysa uppmärksamma läsare om att jag har redigerat texten efter feldgraus lysande "detektivarbete"!

    Ber om ursäkt än en gång!

    SvaraRadera
  7. Jäkligt bra text! Du har helt fångat mina tankar! Vi vänder ju fan aldrig ett underläge på hemmaplan. Det berkligen osar negativ energi från läktarna ibland så det är klart att spelarna blir påverkade.

    SvaraRadera
  8. Stellham, förutom den lilla missen är det en lysande artikel! Jag har själv funderat lite, och tittat över, hur vi inte har lyckats på hemmaplan, men jag kom aldrig så långt som att fundera över VARFÖR, vilket du nu gjot.

    SvaraRadera
  9. Bra skrivet!
    Och till alla som ska dit idag(elr andra dagar); psyka fan inte spelarna! Själv tror jag att George kommer spela men bua inte ut honom för det. Vad hjälper det? Arne bryr sig nog inte om vi inte gillar hans val.

    SvaraRadera
  10. Humor..
    Får man fråga vilken sektion du står/sitter på Stellham?
    Är inte engagerad publik det man vill ha. En publik som känner något. Som vill och vågar yttra sig.
    Kan jag själv tycka.

    SvaraRadera
  11. Sitter på sektion F, rad 22, plats 429, om du vill komma & lyssna på mitt engagemang!

    Annars föreslår jag att du STÖTTAR laget där du själv står/sitter...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.